Solicitare CMR / TURCIAPINNED

ÎN DIRECT - „live” din Turcia!

Trimisă în 21.06.20 14:09
autor Admin [Timisoara]
» VIZUALIZĂRI: 106768

Turcia... nu stă la fel de bine precum Grecia sau Cipru, din punct de vedere al libertății de deplasare, ori al numărului actual al cazurilor de COVID, de exemplu

Cu toate acestea, din informațiile mele sunt deja turiști români în Turcia -- granițele au fost deja deschise pentru tranzitul AUTO; în viitorul apropiat este posibilă și reluarea zborurilor

Dacă sunteți pe drum, ori dacă sunteți deja acolo - scrieți-ne, aici, pe scurt, cum e; foarte mulți oameni și-ar dori să-și poată face și anul acesta concediul pe acolo.


  • PERIOADA: - -- NOPŢI CAZARE: -
  • BUGET: - -- TRANSPORT: -
  • ADULŢI: -

Răspunsuri — pag 31 / 44

M'LiviuPA48r[13.06.22 22:21]

@silvia tudoran: Pentru distanta Edirne- Istanbul-Marmaris si retur prin Pamukkale - cost estimativ HGS - 60 $. (Acceptau cash lire, euro, dolar

Asa de scump este...

Oricum preturile au luat o razna...

Anul trecut mergeam în Antalya și retur cu maxim 20 euro

Asta este ne adaptăm...

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 700 PMA (1 voturi)

nicole33APLCONSILIER ONORIFIC AFA / TURCIA79r[14.06.22 11:07]

@m liviu:

Asa de scump este...

Oricum preturile au luat o razna...

Anul trecut mergeam în Antalya și retur cu maxim 20 euro

Asta este ne adaptăm...

Intr-adevar, prețurile au crescut, însă nu mi se pare nimic de speriat.

Silvia a ales un traseu mai ciudat, destul de atipic pentru a ajunge in Marmaris, probabil cea mai scumpă varianta posibila, circulând mult pe autostrăzi noi și scumpe, dar parcurgând și foarte mulți kilometri in plus fata de variantele clasice.

Ca timp, a ieșit posibil cam la fel, însă nu și ca bani

Eu sigur voi alege o alta varianta. Mai ieftină, cam la jumătate de preț și sigur mai frumoasa ca traseu.

N.B.: nicole33 este CONSILIER ONORIFIC AFA pe destinația TURCIA
EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 2100 PMA (3 voturi)

nicole33APLCONSILIER ONORIFIC AFA / TURCIA79r[14.06.22 11:11]

@m liviu:

Pentru a ajunge in Antalya prin Istanbul și la dus și la întors folosind doar cele doua poduri vechi peste Bosfor, fără tunel sau podul de la Gebze, te costa mai puțin de 20 euro HGS

N.B.: nicole33 este CONSILIER ONORIFIC AFA pe destinația TURCIA
EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 2100 PMA (3 voturi)

nicole33APLCONSILIER ONORIFIC AFA / TURCIA79r[14.06.22 11:20]

@webber:

Ce cartela recomandați pentru TR? Că să am net mai mult. Aveți și un cost estimativ?

Nu știu ce sa zic, eu am vrut cartela cu cât mai puțin net, dar și minimul găsit a fost mai mult decât îmi era necesar mie pentru vacanța de doua sau trei săptămâni.

In 2020 am fost la trei operatori turci. Turk Telecom mi s-a părut cel mai ieftin, iar Vodafone cel mai scump. In final, am luat de la Turkcell, undeva la 65-70 lei la prețurile din 2020.

Tot de la Turkcell am luat și in Septembrie 2021, dar cred ca m-au păcălit cu un alt tip de cartela, chipurile pentru turiști , și am plătit cam 100 lei tot pentru 20 GB valabili o luna

N.B.: nicole33 este CONSILIER ONORIFIC AFA pe destinația TURCIA
EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 1400 PMA (2 voturi)

nicole33APLCONSILIER ONORIFIC AFA / TURCIA79r[14.06.22 11:35]

@silvia tudoran:

Din categoria speciala " eu intreb, eu raspund", ... revin cu raspunsurile la intrebarile care ma macinau zilele trecute- ca poate or folosi altora

Solicitarea ta a fost foarte din scurt, cu câteva ore înainte de plecare, când mulți erau la rândul lor plecați pe oriunde, astfel aveai șanse reduse de a primi răspuns in timp util.

Despre povestea cu RCA-ul eram convinsă ca pe bulgari nu- i va interesa, pentru ca mie nu mi l-au mai cerut de ani buni. Turcii sunt însă mai vigilenți și acolo chiar ma Mir ca ai reușit sa treci doar arătându-le asigurarea pe telefon. Acum doi ani voiau musai originalul, ăla cu verde, nu copie xerox. Anul trecut au acceptat și variantele albe printate, ca verzi nu mai existau. Anul acesta eu voi merge cu RCA- ul printat din mail pentru ca nu vreau sa nimeresc vreun vameș mai zelos și sa ma enervez pe acolo.

linkul de mai sus e bun pentru gasit ce restante exista pe nr de inmatriculare (l-am avut pe alt autoturism, dar... m-au gasit

Fara supărare, dar nu am înțeles nimic din cele de mai sus ????

Cum anume te-au găsit? După nume sau după numărul mașinii?

Ai mers cu alta mașina înțeleg, dar cu același număr sau cu un număr diferit?

Ma interesează pentru ca și eu voi schimba mașina anul acesta și sunt curioasa dacă ma vor urmări datoriile acumulate de cea veche, cu număr de înmatriculare diferit.

N.B.: nicole33 este CONSILIER ONORIFIC AFA pe destinația TURCIA
EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 2100 PMA (3 voturi)

nicole33APLCONSILIER ONORIFIC AFA / TURCIA79r[15.06.22 23:03]

@⭐ValentinB_88⭐:

12:20 am intrat pe O33 pe la Zeytimbak

De fapt, este vorba de Zeytindağ , dar nu este aşa important.

12:43 am ieșit pe porți HGS undeva nu stiu... Eu am continuat pe autostrada dar am platit 55,5 pe portile alea. Ne da nicole acum coordonatele geografice sigur, ne zice ce sat era acolo si cine este primar

Şi ai ieşit de pe O 33 la Menemen, care numai sat nu este . Coordonatele GPS le ştiu cu certitudine, pe primar l-am ratat, dar ştiu cine este viceprimar

14:00 am ieșit de pe O30 pe poarta HGS... DAR nu mi-a afișat nici o sumă... Semaforul nu era nici pe rosu nici pe verde. Cat am aruncat cu ochiul in stanga parea ca nici pe celelalte porti nu afișa suma retrasă. Idei?

Când ceri păreri este de preferat să dai informaţii complete, noi trebuind să ghicim pe unde ai ieşit tu de pe autostradă, că porţi HGS găseşti la toate ieşirile

În primul rând presupun că te referi la ieşirea de pe autostrada O31 Izmir - Aydin.

Din ce povesteşti, bănuiesc că ai ieşit de pe O31 pe la Belevi şi ai trecut prin Selcuk pentru a ajunge la Kuşadasi, caz în care tronsonul de autostradă parcurs te-a costat 7,25 TL.

Pentru un hotel situat la sud de Kuşadasi, eu aş fi mers mai mult pe autostradă, aş fi ieşit pe la Germencik spre Soke, mergând apoi spre nord pe D515 până la Batihan, tronsonul de autostradă parcurs costând 9,50 TL.

La Batihan desi platisem camera family standard, am primit una superioara adica in corpul nou. Am transformat colțarul in pat, am rugat camerista sa pună așternuturi si perne si e foarte ok.

Hai că ai avut noroc cu cazarea. Eu ţi-am sugerat de la început să alegi family deluxe, mai noi, mai frumoase şi mai elegante, diferenţa de preţ nefiind mare, dar un upgrade gratuit este oricând binevenit

N.B.: nicole33 este CONSILIER ONORIFIC AFA pe destinația TURCIA
EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 2100 PMA (3 voturi)

⭐ValentinB_88⭐PR39r[16.06.22 08:50]

@nicole33:, asa e cum zici tu. Nu indraznesc sa te contrazic. ????

Referitor la camera. Da am primit-o pe a' mai meșkeră fără cost suplimentar. Și evident, fiind în corpul nou, avem și sea view si pool view.

Aaaa si cu parcarea că eram panicat. Am găsit loc pe aleea din dreapta cum intri. Stă foarte bine la umbră. Nu am mai mișcat-o de când am venit. Poate mâine că e ultima zi full să mergem la Efes si Maria.

Și strada din dreapta hotelului e goală pe partea cu gardul hotelului. Sunt locuri destule.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 1400 PMA (2 voturi)

⭐ValentinB_88⭐PR39r[16.06.22 09:12]

Cu cumpărarea cartelei de aici am renunțat. Până azi abia am acumulat 0,61 euro cost suplimentar pe digi. Am constatat că merge ok roamingul pe turk cell, cât avem semnal. Au fost mai multe zone pe drum care nu prea ofereau semnal.

Cu hărțile am folosit waze până la urmă. Mi se pare cel mai prietenos și cursiv. Am încercat here, sygic, maps offline și încă vreo 2 dar sunt groaznice. Unele dau rute pe drumuri dubioase (am pățit asta în BG), altele nu arată limita de viteză și tot așa.

Da știu că o să vină cineva acum (cel mai probabil nicole) și-mi va spune că a folosit here sau sygic fără absolut nici o problemă si că nu știu eu să folosesc. Such is life. ????

PS frate sunt numai dubioși pe acilea la hotel. Plin de brits, bulgari, nemți, români dar si turci. Unii nu par de pe planeta asta. ????

PPS mâncarea e bombă. N-am ce reproșa. Tocmai ce am văzut un nene care lua mostre din mâncare. Ori ceva sanepidu lor ori quality control intern. Nicole, ne poți lămuri?

De-asemenea și din piscine iau des mostre de apă pt PH și probabil alte teste

Benzina e 27-28 lire. Cu HGS tot nu m-am putut loga pe HGS app.

Ieri a fost groaznic de cald, azi apar pe app ceva înnorări dar momentan e cer senin.

PPPS e plin de pisici frate. Știam de data trecută dar acum parcă și mai multe. Cum suntem fani pisici, vă dați seama cum ne simțim. Ieri în DeFacto era o pisică care dormea efectiv într-un raft cu haine. ????

Ieri seară si azi dimineață, alt cotoi a intrat în restaurant 1-2 ore și cerșea măncare. Am dat să-l mângâi dar porcu voia să mă capseze. ????

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 700 PMA (1 voturi)

nicole33APLCONSILIER ONORIFIC AFA / TURCIA79r[16.06.22 09:26]

@⭐ValentinB_88⭐:

asa e cum zici tu. Nu indraznesc sa te contrazic.

Nu poti sa ma contrazici pentru ca știu ce spun, nu pentru ca nu ai îndrăzni ????

Ti-am dat costul ultimului tronson de autostrada parcurs pentru ca am văzut ca te agitai pentru o suma oricum modica și nu-ti ieșeau calculele. Un "multumesc" era de ajuns.

Cu camera ai ajuns la vorba mea ca alea sunt cele mai misto. Ca ai făcut și economie, bravo tie. Turcii sunt ospitalieri.

Si cu parcarea s-a dovedit ca te-ai panicat degeaba. Chiar dacă, prin absurd, nu găseai loc in curte, aveai varianta sigura pe Străduța din stânga, cea care duce spre Ephesia.

Pe mine nu m-a interesat GPS-ul fiind atenta la drum cum conduc și convinsă ca nu am ce sa greșesc ținând drumul european, fără scurtături stupide sugerate de GPS. Soțul meu s-a jucat cu programe de navigație offline, având treaba cu sateliții nu cu semnalul GSM

N.B.: nicole33 este CONSILIER ONORIFIC AFA pe destinația TURCIA
EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 2800 PMA (4 voturi)

⭐ValentinB_88⭐PR39r[16.06.22 09:46]

@nicole33: MULȚUMESC nicole!!!

Să înțeleg că pot să scad din ce știam eu, încă 7,25 lire. Încă nu am avut un PTT în cale ca să întreb (așa cum mi-ați recomandat). Am avut 370- 200 pod -55,5 o bucată de autostradă - 7,25 de zici tu. Acolo unde nu mi-a apărut suma.

Nicole, ai putea să scrii o carte despre Turcia, drumul până acolo, locuri de vizitat, etc. Jur că ai avea mega succes. Sunt primul care o cumpără dar vreau autograf. ????

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 2100 PMA (3 voturi)

⭐ValentinB_88⭐PR39r[16.06.22 10:23]

Prețuri Shell kusadasi, vis a vis de kipa.

Gpl 11.93

Motorina fuelsave 29.28

Motorină v power 29,33

Benzină fuelsave 27.71

Benzină v power 27.78

Un răspuns la care nu mă poate contrazice nici măcar nicole. ????

PS apropo. Da, m-am panicat degeaba pentru multe. Așa-mi place mie. Să mă pregătesc pentru ce este mai rău dar în fața faptului împlinit să fie totul super ok. ????

PPS am găsit cea mai bună metodă de vorbit cu turcii care știu engleză cum știu eu turcă. App google translate. RO - TR . Cea mai bună variantă că altfel te dor mâinile de la atâta engleză. Unii nu știu nici one two three... ????


⭐ValentinB_88⭐PR39r[16.06.22 11:08]

A fost de comă ieri un turc în bazar. Mă întreabă desigur de unde sunt. Zic eu România la care el...

-Ce faci măăăăăăă?? ????

La care eu...

-Bine măăăăăăă


⭐ValentinB_88⭐PR39r[16.06.22 11:23]

Mâine am vrea să facem Efesul și Casa Fecioarei Maria. Mai este ceva interesant pe acolo de vizitat? Thnx


cosminapSR10r[16.06.22 11:51]

@⭐ValentinB_88⭐: Ma-nscriu pe lista de carti+autograf! ????

Vacanta placuta in continuare!

PS In ce retea ai abonamentul telefonic?


⭐ValentinB_88⭐PR39r[16.06.22 14:57]

@cosminap: multumesc de urare.

Avem abonament digi în România. Cel mai ieftin... 2 euro. Am activat roamingul și mere super ok. Digi are cele mai mici tarife pe roaming. 1mb costă 0,0013.

Rețeaua parteneră din TR este TurkCell. Afară semnalul este ok, au și 4G. În camera de hotel 2-3 linii dar oricum stăm pe wifi.

Pe telefonul meu am prepay de la vodafone și roamingul este foarte scump. Facem hot spot de pe telefonul cu digi și stăm 2 telefoane. Pănă azi dimineață aveam cost suplimentar 0,6 euro. Ceva de genul...

Am și sunat în România pe whats ap audio si se aude ok cât ai net...

PS am găsit ce e de vizitat cu Efesul:

-templu zeitei Artemis

-orasul antic Efes

-casa fecioarei Maeia

-moscheea isa bey

PPS ne-au disperat astia cu muzica. Unul din marile dezavantaje in a sta in corpul nou, fix pana piscina. Bubuie muzica de la 2-3 dupa masa. Se mai potolesc dupa 5-6 apoi incep iar cu spectacolul de seara. Dă vis... ????odihnește-te daca poți.

Și geamurile de la balcon se închid la fel se ermetic precum ușa de la trabant. ????

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 1400 PMA (2 voturi)

silvia tudoranSE13r[16.06.22 17:41]

@nicole33: Da, din scurt solicitarea, recunosc ☺️

In ceea ce priveste linkul si povestirea despre cum m-au gasit cu restante dupa nr de inmatriculare, revin ceva mai clar:

Am avut acest nr de inmatriculare si pe alt auto, cu care am circulat prin TR anii anteriori pandemiei (!!), zburdand pe autostrazi plina de incantare, ca asfaltul turcesc imi produce asa... o stare... de beatitudine! ????????

Acum nr de auto este acelasi, am schimbat intre timp masina. Figurez cu restante pe nr. de inmatriculare; inca nu le-am platit- astept sa vad totalul la iesire din TR. ????????

Traseul ales (Edirne, Istanbul, Ismir, Marmaris- Pamukkale, Istanbul, Edirne) are legatura cu anumite locuri prin care am vrut sa ajungem- asa ca, desi am dat mai mult pe autostrazi (si pe 2 poduri) macar ca timp am iesit foarte bine. Ar fi fost crima s-o iau prin localitati... ????????

Mie imi place pe drum, (ca si DJ- urile turcesti sunt ca autostrazile la noi), dar am cu mine 2 adolescenti nerabdatori sa ajunga la destinatie - pe care cu greu ii mai convingem sa ni se alature... (Ne fac o favoare ca vin ????)

Vacante frumoase va doresc!

P. S. Daca n-am bani la iesire din TR, pot sa va caut... ? ????

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 2800 PMA (4 voturi)

⭐ValentinB_88⭐PR39r[16.06.22 18:34]

Bag picioru în App-ul HGS. Dacă fac cont și trec la TCKN passport fara "00" inainte, da eroare. Daca fac cu 00+ passport, ma lasa dar zice apoi la logare ca nu gaseste HGS.


nicole33APLCONSILIER ONORIFIC AFA / TURCIA79r[16.06.22 18:50]

@⭐ValentinB_88⭐:

Dacă fac cont și trec la TCKN passport fara "00" inainte, da eroare. Daca fac cu 00+ passport, ma lasa dar zice apoi la logare ca nu gaseste HGS.

Bagă la TCKN numărul de paşaport exact cum îţi apare scris pe chitanţa primită atunci când l-ai cumpărat, dacă nu ai aruncat chitanţa.

Încă nu am avut un PTT în cale ca să întreb (așa cum mi-ați recomandat).

Eu nu ţi-am recomandat aşa ceva, din simplul motiv că te vei înţelege greu cu cei de la poştă care nu ştiu engleza şi nici prea amabili nu mi s-au părut.

Să înțeleg că pot să scad din ce știam eu, încă 7,25 lire... Am avut 370- 200 pod -55,5 o bucată de autostradă - 7,25 de zici tu. Acolo unde nu mi-a apărut suma.

Ai înţeles bine. Toată autostrada Izmir-Aydin cap coadă costă 9,50 TL, dar tu nu ai mers până la capăt.

=

Cu preţul carburanţilor nu te voi contrazice. Mă aşteptam să fie cam pe acolo, mai mult ca dublu faţă de anul trecut , dar încă mai ieftin ca la noi, unde creşte necontrolat aproape în fiecare zi .

N.B.: nicole33 este CONSILIER ONORIFIC AFA pe destinația TURCIA
EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 4200 PMA (6 voturi)

nicole33APLCONSILIER ONORIFIC AFA / TURCIA79r[16.06.22 19:16]

@silvia tudoran:

Mulţumesc pentru revenire. M-am liniştit că am înţeles totuşi bine, chiar dacă nu eram sigură la început.

Am avut acest nr de inmatriculare si pe alt auto, cu care am circulat prin TR anii anteriori pandemiei (!!), zburdand pe autostrazi plina de incantare, ca asfaltul turcesc imi produce asa... o stare... de beatitudine!

Şi mie drumurile turceşti şi cele expres, nu doar autostrăzile, îmi produc o încântare asemănătoare, având drept consecinţă depăşiri repetate ale limitelor de viteză, deci te înţeleg perfect

În 2020 la întoarcere am plătit şi eu o amendă pentru o greşeală din 2018.

Pozele pe care mi le-au făcut cu bliţ în 2020 şi 2021, la ultima chiar am zâmbit frumos pentru că ştiam că se filmează , au rămas încă neachitate, că doar nu era să mă ofer eu din proprie iniţiativă să plătesc. Anul acesta voi merge cu o altă maşină, cu alt număr de înmatriculare, dar tot pe numele meu şi nu ştiu dacă astfel scap de "fantomele trecutului", mai ales că am schimbat şi două paşapoarte de la primul HGS.

Traseul ales (Edirne, Istanbul, Ismir, Marmaris- Pamukkale, Istanbul, Edirne) are legatura cu anumite locuri prin care am vrut sa ajungem- asa ca, desi am dat mai mult pe autostrazi (si pe 2 poduri) macar ca timp am iesit foarte bine. Ar fi fost crima s-o iau prin localitati...

Sincer, eu nu aş fi ales niciodată acest traseu şi nu neapărat din cauza costurilor autostrăzilor, pe care le ştiam deja de la colegul NRS de acum doi ani parcă, dar nu vedeam rostul de a parcurge peste 150 kilometri în plus nici măcar atunci când motorina costa 3,25 lei litrul, darămite acum. Ca timp nu ai cum să ieşi mai bine decât dacă mergi constant cu peste 150-160 km/h.

Într-adevăr, drumul de coastă este cel mai scurt, dar mare consumator de timp din cauza numeroaselor semafoare, extrem de enervante, cel puţin unul în fiecare localitate şi de care nu scapi. Însă mie îmi place mult acest traseu care urmăreşte uneori foarte aproape linia mării, singura excepţie constituind-o serpentinele de la Kucukkuyu de care vom scăpa doar după darea în folosinţă a tunelurilor la care se lucrează deja de câţiva ani.

Daca n-am bani la iesire din TR, pot sa va caut... ?

Mai am nişte lire turceşti rămase de anul trecut pe Revolut, dar nu cred că te-ar ajuta prea mult.

Oricum sunt mari şanse să plăteşti acum doar datoriile vechi, nu şi "prostioarele" din această vacanţă.

N.B.: nicole33 este CONSILIER ONORIFIC AFA pe destinația TURCIA
EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 3500 PMA (5 voturi)

⭐ValentinB_88⭐PR39r[16.06.22 23:35]

@nicole33:

Eu nu ţi-am recomandat aşa ceva, din simplul motiv că te vei înţelege greu cu cei de la poştă care nu ştiu engleza şi nici prea amabili nu mi s-au părut.

Yoda a zis să fac așa. El este de vină. ????

Cu engleza nu este problemă, am scris mai sus că folosesc google translate. Scriu basme în română, îi arăt turcului telefonul cu traducerea în TR, scrie și el ori pe telefonul lui, ori îl dau pe al meu, și ne înțelegem de minune. ????

Bagă la TCKN numărul de paşaport exact cum îţi apare scris pe chitanţa primită atunci când l-ai cumpărat, dacă nu ai aruncat chitanţa

Când fac așa dă eroare pe câmpul TCKN. Zice să verific numărul introdus. Am încercat și așa... Am toate chitanțele, am verificat nr mașinii, nr passport, sunt OK notate de moșulică. ????

Tind să cred că aplicația lor este de rahat turcesc. Nu-i totuși prima dată când fac un cont undeva... Mi-am mai făcut sute de conturi pe atâtea aplicații și site-uri. Problema e de la ei.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 700 PMA (1 voturi)

silvia tudoranSE13r[17.06.22 07:18]

A recuperat careva TVA- ul pe bunuri cumparate din TR? ????

Avem de gand sa lasam copiii la cumparaturi in Mall of Istanbul ???? si ma gandeam sa fac "paguba" mai mica... ???? Teoretic, doar teoretic, stiu ca trebuie sa respect anumite conditii:

- sa fie peste contravaloarea a minim 30 euro pe bon;

- sa precizez vanzatorului ca doresc recuperare TVA

- sa am pasaportul la mine

- sa platesc cu cardul.

Am zis ceva gresit? Or fi bune informatiile pe care le am? Daca am mai multe bonuri sub 30 euro fiecare (contravaloare) - nu pot solicita TVA? Si daca platesc cash- ce are, nu merge? ????

In Mall of Istanbul o fi oare vreun tonomat in genul celor din aeroport? (Pe care nu le-am folosit niciodata, deci oricum ar fi de noutate pentru noi)

Suntem cu masina - deci nu ne avantajeaza ideea cu recuperarea din aeroport oricum.

Anii trecuti am vazut in vama TR- BG un afis parca cu TAX fee...

Care ar fi variantele?

Ati incercat? ????

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

NasshuSE7r[17.06.22 08:15]

@silvia tudoran:

Si daca platesc cash- ce are, nu merge?

Nu conteaza cum platesti. Cardul iti trebuie pentru returarea tva-ului, cica ar fi nevoie de un card de credit nu se accepta de debit.

In principiu nu cred ca poti cumpara de la orice magazin. Comerciantul respectiv ar trebui sa fie inregistrat in sistemul tax free (parca se completeza si un formular special).

Produsele pentru care soliciti returarea tva-ului nu trebuie sa fie folosite/purtate si foarte important sa nu rupi etichetele de produs / pret.

Pentru Turcia exprimarea este '' pentru orice produs in valoare de peste 30 euro'' ce o insemna asta nu stiu: 5 produse in total peste 30 euro sau fiecare peste 30 euro.

Pentru ''toale'' tva-ul este de 8%, nu stiu daca merita pierdut timpul cu formalitatile.

Nu stiu cit de buna e informatia dar eu stiam ca (pe vremuri) solicitarea tva se putea face in doua moduri: 1. direct la comerciant (daca e posibil) sau 2. doar in aeroporturi / porturi.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 1400 PMA (2 voturi)

YodaPA16r[17.06.22 13:52]

@⭐ValentinB_88⭐:

Yoda a zis să fac așa. El este de vină.

Da, asa este, eu am zis, eu sunt de vina. De fapt, am zis ca sa te duci la PTT cu textul cu ce anume vrei scris in turca. Si tot eu am zis si ca sa folosesti google translate. Si poti folosi google translate si la PTT. Si concediu placut in continuare! ????

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 1750 PMA (3 voturi)

⭐ValentinB_88⭐PR39r[17.06.22 14:09]

@Yoda: da știu. Asta am zis și eu că ai zis. Asta am și făcut azi la Selciuk.

M-am dus la PTT dar yok PTT. Au ăștia program de gravide. Am prins fix pauza de 1-2 ore sau cât o fi. Nu am văzut nici orar afișat.

----

Sunt de groază ăștia la restaurant. Prânzul de la 12:30 la 14. Mă lasă să iau mâncarea până la 14 dar la 14:01 deja ne iau farfuriile de sub nas si se uită urât la noi. Păi dacă mă lași să iau măncarea pănă la 14, când se presupune că îngurgitez? ????

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

⭐ValentinB_88⭐PR39r[18.06.22 14:19]

Nu mai ziceți nimic?

Am plecat din kusadasi spre pamukkale. Am aj la cazare. Vai cum e aici. Cred ca data trecuta nu am bagat de seama. Sunt niste stradute inguste, dubioase, pietruite, case care stau sa cada, etc.

Am plătit 32 euro cazarea. Mocăciune. Camera e decentă, mică, fara frigider.

E fain ca au piscina si restaurant. Tipul de la receptie parlește bine engleză. Mama lui face mancarea la comanda. Au 3-4 feluri principale. Daaar e scump răău de tot frățică. 120 lire felul principal. În Canakkale era 60-80 lire un fel de mancare cu tot cu garnitura. Ăștia sunt jepcari rău. ????

Ne ducem imediat să mâncăm. Nu aș fi comandat de aici dar ne bate foamea cu 2-0 la pauză. Si cred că in zona asta e scump peste tot...

Mai tarziu merem la izvoare. Cica fix de azi s-a scumpit. 200 lire de căciulă. Ne-am scos... ????

Edit după masă. A fost genială măncarea iar porțiile foarte mari. A meritat prețul piperat. Și sucurile sunt scumpe. Mai scumpe decât orice loc vizitat până acum. Un suc la 0,33 costă 20 lire! ????

Cred că explicația prețurilor mari, ar fi zona asta destul de retrasă, departe de "lumea civilizată". ????

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 1400 PMA (2 voturi)

silvia tudoranSE13r[18.06.22 16:30]

@⭐ValentinB_88⭐: Cum e la Pamukkale? ????

E cald rau? Ultima oara cand am ajuns in zona, a urcat doar familia - mie mi-a fost foarte rau din cauza caldurii. De data asta sper sa fiu mai norocoasa, cu ajutorul lui Dumnezeu...

Cum a fost la izvoare? Ce program au?

Ajungem si noi acolo saptamana viitoare, la inceput- poate va mai gasim. Momentan suntem in Marmaris- unde desi la meteo zice ca sunt 31 de grade, noi simtim ca la pranz sunt peste 36-37...

*

Ai identificat vreun supermarket in zona? PS. Nu mai bea suc - daca e scump. Ia o bere... ????

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 700 PMA (1 voturi)

⭐ValentinB_88⭐PR39r[18.06.22 17:16]

@silvia tudoran:

-cum să fie aici? E cald de mori frate. Groaznic. Arăta mașina mai devreme 32 de grade ÎN MERS

-cazarea e ok dar aici zici că ești la țară. Se aud cocoși, câini, mai devreme dădea unu cu bormașina, abia am dormit

-bere sau alcool în general nu prea consum iar pe caniculă stiu că nici nu-i indicat????

-apa la gigeii ăștia unde stăm, costă 10 lire. Zici că sunt pe plajă în mamaia la Rex. ???? De la 2 lire în kusadasi la 10 lire. Dumnezeule...

-ca să fie treaba treabă, am identificat mașina zgâriată. Pe bara spate în 3-4 locuri și pe aripă. Zgârieturi anapoda în toate direcțiile. Nu știu de unde dreaq le-am căpătat. Sunt pe partea dreapta. La batihan fix cu dreapta a stat pe gard adica n-ar prea fi avut cum sa fie de acolo dar am tot fost și în Canakkale cu ea, și la efes, maria, etc. Cum nu am la mine "kitul de zgarieturi", le las pentru acasa. ????

-supermarket parca am vazut un SOK mai devreme.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 2100 PMA (3 voturi)

nicole33APLCONSILIER ONORIFIC AFA / TURCIA79r[18.06.22 17:35]

@⭐ValentinB_88⭐:

A fost genială măncarea iar porțiile foarte mari. A meritat prețul piperat.

Să vă fie de bine! Bine că a meritat banii.

Și sucurile sunt scumpe. Mai scumpe decât orice loc vizitat până acum. Un suc la 0,33 costă 20 lire!

Cred că explicația prețurilor mari, ar fi zona asta destul de retrasă, departe de "lumea civilizată".

Eu cred că, de fapt, este taman invers , preţurile sunt mai mari pentru că eşti într-o zonă foarte "turistică", foarte comercială.

Dacă te consolează cu ceva, un suc era săptămâna asta 8 lei la Mamaia la terasă şi 6 lei la micile supermarketuri, iar la noi sezonul este abia la început, cu puţini turişti şi vreme schimbătoare. Nici apa nu este prea ieftină, aşa că am trecut pe bere

Dacă zgârieturile sunt superficiale se rezolvă uşor. Nu-ţi strica vacanţa din cauza asta.

=

@silvia tudoran:

Nu mai bea suc - daca e scump. Ia o bere...

Bun sfat

N.B.: nicole33 este CONSILIER ONORIFIC AFA pe destinația TURCIA
EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 2800 PMA (4 voturi)

dumi59SV2r[18.06.22 18:17]

La Bodrum un suc de 0,33 este tòț 20 tl

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

  • AFIȘATE rsp [901-930] — din total 1316 răspunsuri la această solicitare
  • SCRIE UN RĂSPUNS

    Doar utilizatorii autentificați (logați) pot răspunde.
    • Aveți deja un cont AFA? — logați-vă (autentificați-vă)
    • Nu aveți încă un cont AFA? — vă puteți crea unul în 10 sec
    Puteți folosi meniul „VIZITATOR” (vezi dreapta-sus) — atât pentru LOGARE cât și pentru CONT NOU

    Abonament

  • NU sunteți abonat/ă la acest fir de discutie - [NU primiți înștiințări când se scrie un răspuns] -- vă puteți însă abona mai jos
  • #G#9
      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.56126403808594 sec
    ecranul dvs: 1 x 1