Solicitare CMR / TURCIA

Variante drum Bucuresti - Side (turcia)

Trimisă în 30.03.19 17:34
autor adi007SV [bucuresti]
» VIZUALIZĂRI: 4273

salut

fiind la prima vacanta in Turcia, cazare in Side -Antalya din 6 - 12 iulie vreau si eu niste informatii legate de drumul pana acolo si retur cu masina proprie:

1. de unde se cumpara rovineta /sticker turcia si cat costa?

2. aveti idee cat costa gpl -ul / benzina in turcia?

3. cum se circula in Istanbul - vrem sa mai stam vreo 4 zile la intorcerea acasa- sunt un sofer experimentat - am auzit ca traficul din Istambul este asemanator cu cel din Atena - adica horor.

multumesc pt info.


  • PERIOADA: iulie -- NOPŢI CAZARE: 6
  • BUGET: 1500 euro -- TRANSPORT: auto propriu
  • ADULŢI: 3

Răspunsuri

YodaPA16r[30.03.19 19:32]

Cred ca gasesti raspunsul la mai toate intrebarile tale aici si aici.

Nu iti recomand sa faci ca mine si sa treci pe podul Osmangazi, din simplul motiv ca taxa de trecere s-a marit anul asta cu aproximativ 30 lire, iar drumul spre Bursa pe O-5 e mai scump. Mai bine, de la Gebze continui pe E80 spre Izmit si Sapanca si pe urma continui pe D650 spre Bozuyuk.

Cand am fost eu in toamna, benzina era aprox. 1 EUR/litru, mult mai ieftina decat in Romania si Bulgaria. Nu stiu cat costa acum, am impresia ca e cam tot pe acolo.

Traficul in Istanbul e intr-adevar cam dificil, dar daca te adaptezi si mergi in acelasi stil cu turcii, e ok. Soferii turci sunt bagaciosi, respecta regulile si semnele dupa bunul plac, dar nu sunt agresivi. In orice caz, cand va opriti in Istanbul, iti recomand sa lasi masina la hotel si sa folositi mijloacele de transport in comun. In afara Istanbulului nu e nici o problema. Mai vreau sa spun ca pietonii nu au prioritate, sau mai bine zis, soferii turci nu le dau prioritate.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 2800 PMA (4 voturi)

YodaPA16r[30.03.19 22:41]

@adi007: O completare: nu esti obligat sa iei stickerul HGS imediat ce intri in Turcia. Poti merge linistit pe autostrada si ai termen sapte zile sa cumperi stickerul. In general il poti lua de la posta (plata numai in numerar) si de la unele statii de benzina. Ai aici harta cu oficiile PTT din Turcia

La Side este un oficiu PTT in centru, aproape de mare si de zona istorica.

Poti sa te mai documentezi si aici

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 1400 PMA (2 voturi)

nicole33APLCONSILIER ONORIFIC AFA / TURCIA79r[31.03.19 10:04]

@adi007:

Acelaşi subiect al drumului cu maşina spre Antalya a mai fost abordat, foarte recent, aici.

La fel cum i-am recomandat acelui solicitant, îţi recomand şi ţie următorul traseu, optim, din punctul meu de vedere, după experienţa mai multor drumuri cu maşina în zona Antalya:

București - Giurgiu - Ruse - Razgrad - Târgoviște - Omurtag - Kotel - Yambol - Elhovo - Lesovo - Hamzabeyli - Edirne - Istanbul - Adapazari - Osmaneli - Bilecik - Bozüyük - Kütahya - Afyon - Sandikli - Burdur - Antalya - Side

Am încercat de-a lungul anilor şi variaţiuni pe aceeaşi temă, unele mai inspirate, altele mai puţin .

Mai multe detalii poţi găsi citind articolele mele despre drumul spre Antalya cu maşina:

- 2015 - Cu mașina la Marea Mediterană – București - Lara - Belek și retur

- Am traversat Marea Marmara pe noul pod Osman Gazi – o experienţă superbă, inedită

- Cu mașina la Marea Mediterană - 23 de zile în Turcia

- Cu mașina de la București la Alanya și înapoi

- Cu mașina la Marea Mediterană: București - Belek - Bucureşti (septembrie 2017)

Având în vedere distanţa mare pe care o ai de parcurs, eu îţi recomand să faci drumul cu câte o oprire intermediară.

Pe traseul spre Antalya noi oprim la Kutahya la Hilton Garden Inn 4* sau la Grand Cinar Kutahya 3*, la 1000 de kilometri de Bucureşti pentru a ne rămâne mai puţini kilometri de parcurs a doua zi, ajungând mai devreme la hotelul din Antalya nerăbdători să ne începem sejurul.

La întoarcere, împărţim traseul în mod aproape egal, alegând cazări în zona Izmit sau Gebze. Nu va fi cazul pentru tine, dacă tot vrei să stai câteva zile în Istanbul.

N.B.: nicole33 este CONSILIER ONORIFIC AFA pe destinația TURCIA
EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 2800 PMA (4 voturi)

nicole33APLCONSILIER ONORIFIC AFA / TURCIA79r[31.03.19 10:16]

@adi007:

1. de unde se cumpara rovineta /sticker turcia si cat costa?

Sticker-ul HGS care îţi permite folosirea autostrăzilor turceşti şi traversarea podurilor peste Bosfor se achiziţionează de la oficiile poştale (PTT) de pe teritoriul Turciei în baza certificatului de înmatriculare al autoturismului şi a paşaportului.

Plata se face doar în numerar în lire turceşti. Este posibil să-ţi accepte şi plata în euro, dar la un curs întotdeauna dezavantajos pentru tine.

La prima achiziţie erai obligat să plăteşti suma minimă de 60 TL, care includea şi contravaloarea sticker-ului. Asta anii trecuţi. Este posibil ca suma minimă să fi crescut odată cu creşterea taxelor de autostradă pe fondul devalorizării lirei turceşti. Reîncărcările ulterioare se pot face cu orice sumă doreşti.

2. aveti idee cat costa gpl -ul / benzina in turcia?

Habar nu am cât costă GPL-ul, nu m-a interesat niciodată, dar pot să-ţi spun că anul trecut, pentru prima dată în ultimii mai bine de 10 ani, benzina a fost puţin mai ieftină ca la noi, iar motorina mult mai ieftină ca la noi.

Preţul carburanţilor în Turcia variază foarte mult, uneori şi de la o zi la alta, pentru tine fiind important care va fi preţul în preajma plecării în vacanţă, iar până în iulie mai este destul de mult.

3. cum se circula in Istanbul - vrem sa mai stam vreo 4 zile la intorcerea acasa- sunt un sofer experimentat - am auzit ca traficul din Istambul este asemanator cu cel din Atena - adica horor.

Nu am fost la Atena, dar pentru Istanbul recomandarea mea este să laşi maşina în parcarea hotelului şi să foloseşti transportul în comun în cele câteva zile alocate vizitării oraşului, astfel scutind şi timp şi nervi. O cazare bine aleasă în partea europeană a oraşului îţi va permite vizitarea pe jos a principalelor obiective turistice aflate din acea zonă.

Un prim contact cu traficul din Istanbul vei lua, vrând-nevrând, cu ocazia traversării oraşului în drum spre Antalya şi îţi vei putea face singur o părere

N.B.: nicole33 este CONSILIER ONORIFIC AFA pe destinația TURCIA
EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 3500 PMA (5 voturi)

tripyySR5r[31.03.19 18:02]

@adi007:

Nu am fost de curand cu masina in Turcia pentru a-ti raspunde despre preturi la carburanti si taxe de autostrada.

Insa pot sa iti spun ca traficul este intr-adevar horror. Nici nu l-as compara cu traficul din Atena.

Asa cum au spus si colegii e de preferat sa o lasi in parcarea hotelului si sa circuli cu mijloacele de transport.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 350 PMA (1 voturi)

LisaSR10r[31.03.19 20:11]

@adi007: Buna seara, in primul rand trebuie sa stiti ca drumurile in Turcia sunt foarte bune, cu doua benzi pe sens si una de urgenta.

In al doilea rand, e cam greu de facut drumul dintr-o bucata, noi ne-am oprit de doua ori, suntem din zona Iasi si faceam o oprire la Canakkale si una la Pamukkale inainte de Antalya.

Turcii nu au vigneta, in schimb se plateste o taxa de autostrada, nu mai stiu exact, sunt site-uri cu explicatii, benzina era foarte scumpa acum 4 ani cand am fost prima data, cam 10 lei, ulterior s-a depreciat lira turceasca si pretul nu a mai fost asa mare.

In Istanbul traficul e ca in toate orasele europene, mai aglomerat in zona Sultanahmet (zona turistica), dar nu chiar de speriat.

Nu v-am fost de prea mare ajutor, insa va doresc, vacanta placuta si mergeti negresit la Istanbul, pe noi ne-a vrajit si de cate ori mergem, mereu descoperim ceva nou.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 1050 PMA (2 voturi)

Dan&EmaTIT11r[31.03.19 20:31]

@adi007:

Eu consult mereu google maps, care s-a dovedit o sursa foarte buna pentru mine. Iata ce recomanda maps:

google.de/maps/dir/Bucure ... 2d36.776873!3e0

1400 km, ca. 17 ore, dar adauga vamile

Pe scurt: Bucuresti - Giurgiu - Ruse (BG) - Razgrad - Targoviste (BG) - Yambal (BG) - Edirne (TR) - Bursa - Isparta - Side

Succes!

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 700 PMA (1 voturi)

YodaPA16r[31.03.19 20:47]

@Dan&Ema:

1. Ai un blank intre google si. de si din cauza asta nu merge linkul.

2. Traseul indicat de google l-am facut eu anul trecut (ma rog, pana la Kutahya, ca pe urma am continuat prin Burdur) si nu i l-am recomandat, pentru ca este mult mai scump. Traversarea pe podul Osmangazi este anul asta 103 lire (anul trecut era aprox. 73), iar autostrada O-5 spre Bursa este si ea cam scumpa. Traseul pe E80 e mult mai ieftin, iar pe urma pe D650 e gratis.

3. Eu cred ca drumul cel mai recomandat este prin Burdur (pe D650), si nu prin Isparta (pe D685). Eventual se poate trece de pe D650 pe D685 inainte de Antalya.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 350 PMA (1 voturi)

nicole33APLCONSILIER ONORIFIC AFA / TURCIA79r[01.04.19 00:00]

@Dan&Ema:

1400 km, ca. 17 ore, dar adauga vamile

Pe scurt: Bucuresti - Giurgiu - Ruse (BG) - Razgrad - Targoviste (BG) - Yambal (BG) - Edirne (TR) - Bursa - Isparta - Side

Teoria ca teoria, dar practica ne omoară

Sunt atât de multe variabile când pleci la un drum de 1400 de kilometri, surprize care pot apărea pe traseu şi care să-ţi dea toate calculele peste cap, încât eu nu iau de bune de pe Google Maps decât distanţele, timpii estimaţi fiind mult prea departe de realitate.

După mai multe drumuri cu maşina în Turcia, chiar dacă ştim perfect traseul şi avem traseul nostru preferat, mereu avem şi planuri de rezervă, de abordat în cazul în care socoteala de acasă nu se potriveşte cu realitatea din teren.

Am făcut şi eu traseul propus de tine, ce-i drept doar parţial, în urmă cu doi ani şi jumătate şi un alt tronson (Bursa - Bozuyuk) în urmă cu un an şi jumătate şi nu cred că l-aş mai alege. Este mai scurt cu aproximativ 30 maxim 40 de kilometri decât cel pe care l-am recomandat eu, dar ca timp nu cred să câştigi mare lucru.

În plus, implică traversarea Mării Marmara pe podul Osmangazî - un pod superb, dar foarte scump, puţini fiind dispuşi să plătească în plus cca 80 lei/sens doar pentru a-i admira frumuseţea, urmează apoi autostrada O-5 spre Bursa, nouă, perfectă, dar scumpă.

Când intri pe centura oraşului Bursa (gratuită) poţi avea surpriza unei aglomeraţii similare celei din Istanbul şi îţi trebuie nervi foarte tari să rezişti la două asemenea aglomeraţii în aceeaşi zi. De la Bursa la Bozuyuk drumul este ok pe D200 - un drum mai vechi, însă nu se compară cu calitatea şi frumuseţea lui D650, pe care parcă prinzi aripi

În partea finală a traseului eu am preferat întotdeauna să traversez oraşul Antalya alegând să-mi continui drumul pe D650 prin Burdur, decât să merg pe D685 prin Isparta, drum care încă nu este integral cu două benzi pe sens şi are mai multe serpentine greu de suportat de către mine.

Dar toate aceste detalii, importante pentru a face cea mai bună alegere, o alegere informată, Google Maps nu ţi le va spune niciodată

N.B.: nicole33 este CONSILIER ONORIFIC AFA pe destinația TURCIA
EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 2800 PMA (4 voturi)

Flaviu96GD2r[01.04.19 01:05]

Imi cer scuze ca intreb aici, dar am spus sa nu incep topic nou doar pentru atat.

As putea avea probleme la vama turca daca RCA-ul imi expira cam la 2 saptamani dupa ce ma intorc acasa din Turcia?

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

nicole33APLCONSILIER ONORIFIC AFA / TURCIA79r[01.04.19 06:43]

@Flaviu96:

As putea avea probleme la vama turca daca RCA-ul imi expira cam la 2 saptamani dupa ce ma intorc acasa din Turcia?

Nu ştiu dacă este o problemă, nu am văzut nicăieri vreo prevedere referitoare la o perioadă minimă de valabilitate a poliţei RCA. Noi nu am fost niciodată în această situaţie, mai având multe luni de valabilitate doar pentru că aşa s-a nimerit

În cazul paşapoartelor, lucrurile sunt clare: minim 150 zile de la data intrării în Turcia.

Important este ca asigurarea să aibă acoperire şi pe teritoriul Turciei. Turcii verifică toate actele maşinii cu mare atenţie. Cei care nu aveau RCA valabil pentru Turcia puteau rezolva problema acolo, în vamă, dar la un cost mai mare decât acasă.

Din câte ştiu, poliţele RCA pot fi reînnoite cu maxim 30 zile înainte de expirare. În funcţie de durata sejurului tău în Turcia, dacă te încadrezi în termenul de 30 zile, poţi încerca reînnoirea RCA-ului chiar înainte de plecare, oricum trebuie reînnoită poliţa, pleci cu ambele poliţe la tine şi nu te doare capul.

N.B.: nicole33 este CONSILIER ONORIFIC AFA pe destinația TURCIA
EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 2100 PMA (3 voturi)

turknGD2r[01.04.19 10:31]

Referitor la pretul GPL, cred ca gasesti raspunsul aici: ro.globalpetrolprices.com ... rkey/lpg_prices

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

Flaviu96GD2r[01.04.19 12:01]

@nicole33: Multumesc.


M'LiviuPA48r[06.04.19 08:34]

Nicole ți a detaliat cam tot. Pentru că este o experta ????????

2 aspecte simple as vrea sa adaug.

Daca ai intrare pe 06 vei pleca pe 05 vineri. Îți spun cu siguranță că vama la Hamzabeyli este foarte aglomerata vinerea din cauza bulgarilor care merg la shoping.

Am observat acest lucru și în toamnă când am fost de 2 ori și acum recent întors de la Edirne. Eu vinerea când m am întors dimineața pe la 9.30 era foarte plin la vama. Vei pierde și 2 ore sc nu mai bine. Odată mi am luat o și eu.

Ca și drum sugerat se Nicole să știi că se merge foarte bine. După Veliko tirnovo ai o porțiune muntoasa mai grea dar în rest este ok. Lucrau acum in zona Omurtag dar ei se mișcă repede nu ca noi????????

Eu fac de obicei 3.30 traversarea Bulgariei.

Rovinieta sa o iei de la OMV ul din Ruse cum faci stânga spre Razgrad. Au montat acum de curând un aparat și cu meniu in limba romana. Introduci datele mașinii și în 2 min e gata. Poți platii cu, cardul direct.

In rest drumuri bune sa ai. Și nu în ultimul rând prețul motorinei este de 1 euro.

1 Euro este 6.15 lire turcești.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 1750 PMA (3 voturi)

  • [15] total răspunsuri, până acum
  • SCRIE UN RĂSPUNS

    Doar utilizatorii autentificați (logați) pot răspunde.
    • Aveți deja un cont AFA? — logați-vă (autentificați-vă)
    • Nu aveți încă un cont AFA? — vă puteți crea unul în 10 sec
    Puteți folosi meniul „VIZITATOR” (vezi dreapta-sus) — atât pentru LOGARE cât și pentru CONT NOU

    Abonament

  • NU sunteți abonat/ă la acest fir de discutie - [NU primiți înștiințări când se scrie un răspuns] -- vă puteți însă abona mai jos
  • #G#9
      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.26597595214844 sec
    ecranul dvs: 1 x 1