Solicitare CMR / BULGARIAîncărcată de pe telefon!

Cum plătim în Bulgaria?

Trimisă în 16.05.19 23:49
autor RAlexandraGD [Bucureşti]
» VIZUALIZĂRI: 28260

Salutare tuturor!

Am o mică problemă legată de plațile pe care o să le fac în Bulgaria în timpul vacanței.

Cazarea costa destul de mult, și nu știu la ce metodă de plată să apelez, să schimb lei în euro, apoi în leva? Sau să pun toți banii pe card și să plătesc cu cardul acolo peste tot?

Am nevoie de recomandările voastre, mai exact:

-Unde în București pot schimba lei-leva avantajos?

-Unde la vamă pot schimba lei-leva avantajos?

-Îmi recomandați să pun toți banii pe card și să plătesc așa?

Mulțumesc!


  • PERIOADA: Iunie -- NOPŢI CAZARE: 7
  • BUGET: 1000 euro
  • ADULŢI: 2

Răspunsuri — pag 2 / 2

YodaPA7r[17.05.19 15:42]

@Kavarnap: Eu nu contest ca pe Mosilor e un curs bun, am comentat doar cursul de la ING.


Corina70SR5r[17.05.19 16:41]

@RAlexandra: O zicala inteleapta spune " Nu pune toate ouale intr-un singur cos" .

Nu te baza exclusiv pe card, poti avea surprize sa nu functioneze POS-ul, probleme de comunicatie / de retea, si sa fii nevoita sa achiti cu cash, pe care nu-l ai in acel moment.

Concret, cati bani costa cazarea si in ce moneda trebuie sa achiti? Ai card de debit (de salariu), tu sau sotul? La ce banca? Intreb pentru ca unele banci de la noi ofera (sau ofereau) facilitati de genul " comision zero la retragere numerar de la orice ATM din strainatate" .

In plus, exista si in Bulgaria cateva banci care se regasesc si la noi (sau invers:-). Daca va trebui sa achiti cazarea in euro, perfect, banii acestia sa-i ai cash asupra ta, sa nu mai stai cu grija ca fix atunci nu merge plata cu cardul si nu te poti caza. Pentru mici cheltuieli legate de drum (o cafea, un suc, un suvenir) scoate leva de la un ATM din primul oras bulgaresc, parca stiam ca este unul la Metro Ruse. Sau schimba euro/lei la o banca din primul oras intalnit in Bulgaria.

Cel mai bun curs de schimb valutar lei-leva l-am obtinut, cu ceva ani in urma, la ATM. Aveam card de debit (salariu) la Raiffeisen, am scos echivalentul a 100 leva de la un ATM tot Raiffeisen din Sozopol si cursul de schimb a fost mai bun decat cel afisat la casele de schimb valutar din zona.

La sume mici nu merita sa-ti bati capul pentru cativa firfirei diferenta de schimb valutar, abia iti ajung banii de-o inghetata:-).

Daca acolo unde vei fi cazata nu ai ATM-uri in apropiere, si vrei sa schimbi in leva sume relativ mici si nu ai incredere in casele de schimb valutar din statiune, atunci poti schimba euro (posibil si lei) in leva la receptia hotelului, chiar daca este usor defavorabil cursul de schimb.

Unele case de schimb valutar din Bulgaria afiseaza un curs inselator de schimb, ba scrie cu litere mici ca acela e cursul de schimb pentru cecuri de calatorie, ba te trezesti ca-ti ia comision care cine stie pe unde e afisat de nu-l vezi, ba ti se dau bancnote uzate sau scoase din circulatie (ma rog, asta din urma era poveste mai veche, nu stiu daca mai este de actualitate).

Atentie la casa de schimb valutar, in Romania, din obisnuinta, ne uitam la cursul afisat pe coloana din dreapta, unde scrie " vindem" , deoarece majoritatea cumparam valuta. Ei bine, la bulgari va trebui practic sa vinzi catre casa de schimb lei sau euro, asadar trebuie sa te uiti la cursul afisat pe coloana din stanga, unde scrie " we buy" . Multi fac insa astfel de confuzii, din obisnuinta. Si pe urma sunt surprinsi si suparati ca au primit mai putini bani decat isi facusera calculul, pentru ca s-au uitat pe coloana din dreapta, unde cursul afisat este mai mare, dar este cel la care poti sa cumperi euro sau lei de la casa de schimb.

Pana la urma tot nu ai precizat in ce statiune vei merge. Cand am fost in Sunny Beach cu ceva ani in urma, pentru ca ATM-urile erau la o distanta considerabila de hotel, am schimbat lei sau euro la casele de schimb valutar care apartin firmei Crown Change, aveau un curs de schimb foarte bun in comparatie cu cel de la receptia hotelului, fara comisioane, fara probleme la efectuarea tranzactiilor; mereu era coada la aceste case de schimb, erau cam peste tot pe faleza.

Ca sa-ti faci o idee: 1 euro se vinde azi cu 4,770 lei la casele de schimb din orasul meu (asa era mai devreme un pic).

Leva are cursul de vanzare la BCR de 2,5220 lei.

La Crown Sunny Beach cursul de cumparare este:

1 euro = 1,94 leva

1 leu = 0,402 leva

crownchange.com/en/exchange-rates

Va las pe voi sa faceti calculele, concluzia este ca daca ai vrea sa cumperi leva cu lei, la Crown platesti 2,4875 lei pentru 1 leva, mai putin decat cursul de la care poti cumpara de la BCR, deci iesi in usor avantaj daca schimbi lei in leva direct acolo, nu la BCR.

Iar la schimbul valutar euro-leva si lei-leva, tot la Crown, iesi cu un usor avantaj daca schimbi euro, adica mai castigi 0,022 leva in plus/euro, fata de schimbarea leilor in leva.

Cu alte cuvinte, nu e mare diferenta si nu va bateti capul cu schimbul valutar, mai ales la sume relativ mici. Ideal este sa aveti la voi atat cash - euro si lei, cat si card (si bani in cont).

Unde se poate plati cu cardul, ok, unde nu, schimbati euro/lei la casa de schimb sau scoateti leva de la ATM.

Scuze pentru postarea kilometrica, imi aduc aminte ca aceleasi dileme le aveam si eu la prima vacanta in Bulgaria :-).

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 2100 PMA (4 voturi)

nicolass75JR2r[17.05.19 18:27]

@RAlexandra: Eu am schimbat de fiecare dată, și merg de vreo 5 ani în Bulgaria, la o casă de schimb din București. Este vis-a-vis de spitalul Coltea. După muzeul de istorie de la Universitate, până în str. Elena Doamna. Am fost foarte mulțumit de curs și am găsit mereu leva la ei.

Am evitat cardul la bulgari. Nu am încredere și am avut prieteni care au pățit-o în sensul că cei de la hotel se fac că nu înțeleg nici română și nici engleză.

Concediu plăcut.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 700 PMA (1 voturi)

Dragoș_MDAU57r[17.05.19 18:39]

@nicolass75:

Am evitat cardul la bulgari. Nu am încredere, am avut prieteni care au pățit-o în sensul că cei de la hotel se fac că nu înțeleg nici română și nici engleză

Ce legătură are încrederea ta în utilizarea cardului (care atât timp cât nu-l scapi din priviri e chiar sigură - vezi și ultimul set de reclame ale VISA de la TV), cu gradul de cunoaștere (sau nu) a unei limbi străine de către personalul de la recepțiile unităților de cazare?

Chiar nu văd nicio problemă în a face o plată cu cardul, chiar dacă nu vorbiți aceeași limbă cu cei care încasează suma. Cifrele sunt aceleași în toate limbile...

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

caesar_aveGD1r[17.05.19 20:57]

@RAlexandra: Buna! Cam peste tot in Bulgaria se plătește cu cardul... Ia cu tine insa macar 100 euro schimbați in bancnote marunt e si monede. Te vor ajuta pentru bacsisuri si eventuale amenzi, Doamne Fereste!

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

mihais68GD1r[17.05.19 21:01]

@nicolass75: Folosesc cardul mereu, nu am avut nici un incident. Nu inteleg ce probleme poti avea atata timp cat il folosesti intr-un bancomat la fel ca in RO. E bine sa ai si alternative in cash - eu iau euro, n-am intalnit bulgar care sa nu-i accepte!

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

mihais68GD1r[17.05.19 21:05]

@caesar_ave: Bacsis poti da si in lei, am facut-o de multe ori si n-am vazut ospatar care sa nu zambeasca!


black_mambaPA17r[17.05.19 22:38]

@Corina70: Ati intalnit dvs. banci in BG care accepta lei la schimbul valutar?

Eu o singura data m-am fript cu leva de la BCR, cursul fiind clar dezavantajos.De atunci, de cate ori am fost / am tranzitat Bulgaria, ori am schimbat euro la banca / casa de schimb valutar ori am platit cu un card in euro, care face o conversie foarte apropiata de cursul oficial.

Cu cardul in lei (la Raiffeisen), m-au ars rau mereu la plata prin POS.


doinagherasim*GD9r[18.05.19 14:04]

@Cetinescu: Decat sa cumperi 2 viniete a cate 8 euro fiecare (pt 14 zile), dupa trecerea vamii in Bulgaria mai bine cumperi pt o luna si ajungi mai ieftin (15 euro).


nicole33APLCONSILIER ONORIFIC AFA / BULGARIA26r[18.05.19 14:27]

@doinagherasim:

Decat sa cumperi 2 viniete a cate 8 euro fiecare (pt 14 zile), dupa trecerea vamii in Bulgaria mai bine cumperi pt o luna si ajungi mai ieftin (15 euro).

Dar nu mai bine şi-ar cumpăra vigneta bulgărească, electronică începând de anul acesta, online, comod, încă înainte de a pleca de acasă pentru a evita timpul pierdut aiurea la cozile din vamă?

bgtoll.bg/ro

În plus, s-ar putea combina o vignetă pentru şapte zile (15 leva) cu una de weekend (10 leva), în funcţie de datele sejurului şi se mai pot economisi 5 leva

N.B.: nicole33 este CONSILIER ONORIFIC AFA pe destinația BULGARIA
EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 3500 PMA (5 voturi)

ct64casGD7r[20.05.19 07:17]

Eu platesc numai cu cardul, unde se poate, cursul e bun (ing 2,44) si cum intru in BG, ma opresc la primul bancomat la Durankulak la supermarket sau Kavarna si scot si cash pentru orice eventualitate.

N-am jonglat niciodata cu euro, leva, lei, mi se pare pierdere de timp pentru 5 banuti.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 350 PMA (1 voturi)

  • AFIȘATE rsp [31-41] — din total 41 răspunsuri la această solicitare
  • SCRIE UN RĂSPUNS

    Doar utilizatorii autentificați (logați) pot răspunde.
    • Aveți deja un cont AFA? — logați-vă (autentificați-vă)
    • Nu aveți încă un cont AFA? — vă puteți crea unul în 10 sec
    Puteți folosi meniul „VIZITATOR” (vezi dreapta-sus) — atât pentru LOGARE cât și pentru CONT NOU

    Abonament

  • NU sunteți abonat/ă la acest fir de discutie - [NU primiți înștiințări când se scrie un răspuns] -- vă puteți însă abona mai jos
  • #G#9
      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.1196129322052 sec
    ecranul dvs: 1 x 1