Notice: Trying to get property of non-object in /home/amfost/public_html/impresii9.php on line 826

Notice: Trying to get property of non-object in /home/amfost/public_html/impresii9.php on line 827

Notice: Trying to get property of non-object in /home/amfost/public_html/impresii9.php on line 828

Notice: Trying to get property of non-object in /home/amfost/public_html/impresii9.php on line 829

Notice: Trying to get property of non-object in /home/amfost/public_html/impresii9.php on line 830
Cetatea antică de la Capul Sfântul Atanasie – Byala / impresii Descoperă Byala, OBZOR #AmFostAcolo
ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.09.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 12.03.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
APR-2019
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI
PREȚ 10 leva?
FĂRĂ transport

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTA MEDIE REZULTATĂ
96.67%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
[fb]
TIMP CITIRE: 7 MIN

Cetatea antică de la Capul Sfântul Atanasie – Byala

TIPĂREȘTE

Cetatea antică de la Capul Sfântul Atanasie – Byala (Антична крепост на нос "Свети Атанас" – Бяла)

Byala este un mic oraş – staţiune situat în regiunea Varna, aproape de graniţa cu regiunea Burgas, la 53 kilometri sud de Varna şi 79 kilometri nord de Burgas. Turismul a început să se dezvolte abia în ultimii ani, principala activitate fiind agricultura, în special viticultura, având în vedere numeroasele podgorii din împrejurimi.

Dacă Obzorul aflat la 5 kilometri sud de Byala mi s-a părut mereu un orăşel foarte curat şi liniştit, când am ajuns în Byala totul mi s-a părut chiar şi mai liniştit, aproape pustiu la ora vizitei noastre. Dacă la prima vizită în Byala am vizitat portul, de această dată am avut în plan vizitarea Cetăţii antice.

Am plecat de la hotelul din Obzor la care ne-am petrecut Sărbătorile Pascale în acest an, imediat după micul dejun. Distanţa de 5 kilometri dintre hotel şi Byala am parcurs-o foarte repede mergând pe acelaşi E87 pe care venisem cu o zi înainte dinspre Varna. Imediat după intrarea în localitate, am virat dreapta, conform indicatorului, şi am continuat să urcăm străduţa în pantă pe direcţia înainte, convinsă fiind că nu aveam cum să greşim.

Am oprit la Centrul de informare turistică din Byala, aflat cam pe unde intuiam eu că ar trebui să fie intrarea în situl arheologic, profitând şi de parcarea liberă din faţa acestuia. Centrul nu era încă deschis, era destul de devreme, astfel că am lăsat maşina în parcarea de acolo şi ne-am continuat drumul pe jos spre sit.

Adresa: Str. St. Atanas 43,9101 Byala, Varna, Bulgaria.

Program de vizitare: 10.00 – 18.00

Preţ bilete: 5 BGN – adult, 2 BGN – copii sub 16 ani, pensionari şi studenţi, 3 BGN – pentru grupuri mai mari de 10 persoane, 10 BGN – tur ghidat.

Noi am ajuns acolo înainte de ora deschiderii, am așteptat până la ora 10 și, văzând că nu apare nimeni, ne-am întors la Centrul de informare turistică. Am fost inspiraţi. Acesta tocmai se deschisese. Domnişoara de acolo, foarte amabilă, ne-a încasat contravaloarea biletelor de intrare, ne-a oferit un pliant informativ în limba engleză şi ne-a însoţit până la intrarea în situl arheologic, descuind porţile pentru noi. Din păcate, fiind singurii vizitatori la acea oră matinală şi în Sâmbăta Mare, nu se punea problema unui tur ghidat. Aş fi plătit în plus, fără să stau la discuţii, doar din dorinţa de a înţelege mai bine ce urma să vedem, explicaţiile unui ghid fiind binevenite, dar aşa ne-am mulţumit să bântuim singuri printre „pietroaie”, ajutaţi doar de explicaţiile sumare citite pe panourile informative.

La Centrul de informare turistică biletele de intrareputeau fi plătite şi cu card bancar. Posibil şi la casieria de la intrarea în sit, dar nu ştiu sigur, deoarece aceasta a fost închisă la data vizitei mele.

Chiar la intrarea în sit există o machetă care reconstituie, la scară, oraşul antic, de folos nouă pentru a înţelege ce urma să vedem. Macheta este acoperită de o protecţie din sticlă, care ne-a dat de furcă la fotografii, din cauza luminii nereuşind să facem poze prea clare.

Prima menţionare istorică a cetăţii antice de la Capul Sfântul Atanasie datează din anul 1892 şi aparţine arheologilor bulgari Karel şi Hermann Skorpil, consideraţi fondatorii arheologiei bulgare contemporane, urmată apoi de o scurtă expediţie în anii '70. Săpăturile arheologice au început relative recent, după închiderea bazei militare aflate în vecinătate şi care asigura controlul unei bune părţi a coastei bulgăreşti a Mării Negre.

Cetatea antică a început să fie restaurată abia din 2010, cu fonduri europene, în scopul transformării acesteia într-un obiectiv turistic. Artefactele descoperite în urma excavaţiilor au fost depozitate şi expuse în cadrul muzeului din Byala, un muzeu mic, creat pentru punerea în valoare a descoperirilor din situl arheologic. Nu am vizitat muzeul din Byala, având alte planuri pentru acea zi, dar astfel avem un motiv în plus să revenim.

În zona Capului Sfântul Atanasie au fost descoperite artefacte datând din epoca neoliticului târziu şi a bronzului timpuriu (secolele V-IV i. e. n.), aici existând un important centru de cult tracic. Aşezământul tracic s-a aflat sub actualul oraş Byala şi în apropierea principalei plaje a oraşului. Săpăturile arheologice au scos la iveală o mare varietate de artefacte (ceramică locală, monede), precum şi rămăşiţele unui templu în care aveau loc diferite ritualuri şi alte ceremonii ale locuitorilor din regiune. Din motive necunoscute, după sfârşitul secolului I i. e. n, acest centru religios a cunoscut o perioadă de declin şi nu a mai fost folosit.

În perioada secolului III e. n. aici a existat un sanctuar dedicat lui Heracles (Hercule). Au fost descoperite resturile unei clădiri mari la capătul de sud-est al cetăţii, împreună cu șase statui de marmură, compoziții sculpturale și tablouri votive, reprezentând scene inspirate din faptele de eroism ale semizeului grec Heracles. În perioada imperială romană, Heracles a fost venerat pe scară largă de greci, traci și romani. Inscripțiile de pe trei dintre compoziții, precum și stilul artistic, datează din secolele al II-lea și al III-lea. În apropierea acestei zone au fost găsite mai multe monede romane de bronz care datează din prima jumătate a secolului al III-lea.

Până la sfârşitul scolului al IV-lea şi începutul secolului al V-lea, a apărut un oraş fortificat, cu ziduri de apărare solide şi şanţ de apărare, care acoperea o suprafaţă de 35 de hectare, cu străzi şi zone rezidenţiale, cu o biserică creştină cu două baptiserii şi o fântână sacră în apropierea acesteia, casa marelui preot, crame. Zidul cetății este păstrat mai ales sub pământ. Câteva secțiuni excavate recent au scos la iveală doar fundațiile fortificației și o mică parte dintr-un turn circular.

În timpul invaziilor barbare și a cataclismelor naturale care au avut loc de-a lungul timpului, cetatea fortificată a servit drept refugiu şi pentru populația așezărilor învecinate.

Cetatea de la Capul Sfântului Atanasie s-a dezvoltat şi a evoluat de la un centru de cult tracic în secolul al V-lea i. e. n la un episcopat creştin în sec. al VI-lea e. n.

Cetatea antică a fost locuită până în anii 614-615, după data cea mai recentă a monezilor descoperite, când a fost abandonată şi incendiată în faţa invaziilor slavilor şi avarilor. Abandonarea şi incendierea au fost făcute în mod organizat, după ce locuitorii şi-au strâns toate bunurile, până la treizeci de case fiind descoperite astfel – golite şi arse. Cu o singură excepţie, în care proprietarul nu a mai apucat să-şi strângă bunurile, artefactele găsite ducând la presupunerea că această casă a aparţinut unui medic sau unui comerciant important.

De la începutul cercetărilor arheologice, au fost descoperite și explorate trei crame, ceea ce a condus la concluzia că cultivarea viilor și a producției de vin a fost una dintre principalele activități ale populației în Cetatea Antică și împrejurimile sale, aici aflându-se una din cele mai vechi vinării din Bulgaria, cu rol de fabricaţie, dar şi de depozitare a vinului în vase ceramice de mare capacitate.

Cam asta a fost vizita noastră la Byala, destul de scurtă şi nu atât de interesantă pe cât mi-aş fi dorit, în absenţa explicaţiilor unui ghid. Nu am fost prea impresionată, astfel că mi-am continuat drumul spre următorul obiectiv planificat pentru acea zi: Cap Emine – care a fost mult mai pe gustul meu.

Recomand vizitarea sitului arheologic celor pasionaţi de istorie, dar şi celor care îşi petrec vacanţele în Byala sau Obzor. Arheologii mai au încă de lucru în sit şi nu se ştie ce descoperiri interesante vor mai face.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de nicole33 in 02.09.19 06:38:11
Validat / Publicat: 02.09.19 07:28:50
VIZUALIZĂRI: 4358INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (nicole33); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Cetatea antică de la Capul Sfântul Atanasie – Byala
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 82501 PMA (din 64 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

Dana2008 [02.09.19 07:52:43] »

@nicole33: Start vot!

Felicitări pentru articol și fotografiile minunate!

Numai bine!

iulianic [02.09.19 10:41:58] »

@nicole33: Uite că mai nimeresc și eu un superbonus! Interesantă destinație!

tata123 🔱 [02.09.19 10:46:50] »

@nicole33: Vița de vie și vinul bată-l vina! Un obiectiv istoric exploatat eficient din punct de vedere turistic. Amplasarea cetății pe promontoriul stâncos oferă priveliști minunate.

Am văzut că situl arheologic nu e foarte întins, în schimb amenajările efectuate sunt bine făcute, marile panouri cu imagini exemplifică activitățile din acel areal, construcțiile protejează vestigiile.

Bulgarii acționează eficient și în acest domeniu! Bravo lor!

Mulțumim pentru prezentare.

webmaster [02.09.19 20:19:28] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / BULGARIA [03.09.19 06:18:18] »

@Dana2008:

Mulțumesc pentru vizită, ecou și aprecieri!

nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / BULGARIA [03.09.19 06:19:02] »

@iulianic:

Mulţumesc pentru vizită, ecou şi SB !

nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / BULGARIA [03.09.19 06:31:27] »

@tata123:

Un obiectiv istoric exploatat eficient din punct de vedere turistic.....

Bulgarii acționează eficient și în acest domeniu! Bravo lor!

Obiectivul turistic este recent introdus în circuitul turistic, iar bulgarii au ştiut să-l promoveze. Pentru mine a fost o noutate şi o surpriză plăcută faţă de precedenta vizită în Byala.

Amplasarea cetății pe promontoriul stâncos oferă priveliști minunate.

Noi ne-am bucurat de o privelişte minunată asupra mării, la fel ca şi la Cap Emine sau Cap Kaliakra, însă amplasarea cetăţii pe acel promontoriu a avut propria importanţă strategică de-a lungul timpului.

Am văzut că situl arheologic nu e foarte întins, în schimb amenajările efectuate sunt bine făcute, marile panouri cu imagini exemplifică activitățile din acel areal, construcțiile protejează vestigiile.

Panourile explicative au fost şansa noastră de a înţelege câte ceva din cele văzute acolo. Arheologii încă mai au de lucru în acest sit.

Mulţumesc pentru vizită şi ecou!

nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / BULGARIA [03.09.19 06:32:18] »

@webmaster:

Mulţumesc!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂ:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2023 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.22572803497314 sec
ecranul dvs: 1 x 1