ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.03.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAR-2020
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII -- v: 15; 9

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Targoviste – varianta de mini-AFA-iala dupa ridicarea restrictiilor?

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Au tot fost mini-intalniri AFA oragnizate de user-ii dintr-o urbe. La Bucuresti eu am propus candva vizitarea Muzeului BNR vezi impresii, ne-am mai intalnit la Beraria H, la Roz Café, la Horoscop, la Barca si altele. Mai nou si pitestenii s-au reunit. Ce parere aveti sa ne vedem damboviteni, bucuresteni si ilfoveni, prahoveni, argeseni si lista este deschisa … in Targoviste …. dupa ridicarea restrictiilor si depasirea crizei Corona?

Acum voi dedica un articol orasului Targoviste, pe care l-am vizitat de foarte foarte multe ori si inca il mai descoperim.

Asezare si populatie

Targoviste este resedinta judetului Dambovita situata la ca. 80 km de Bucuresti, in zona central – sudica a Romaniei, la altitudinea de 260 metri, pe malul Ialomitei. Circa 80.000 de locuitori numara populatia orasului.

Din Bucuresti, accesul auto clasic se face pe DN7 pana in Racari si de acolo de la giratoriu jumatate dreapta pe DN71. Cam o ora si jumatate dureaza, depinde de stiti voi…

Stiati ca Targoviste este orasul din tara noastra cu cel mai mare numar de biserici pe cap de cetatean?

Repere si date istorice

La Targoviste s-au scris multe pagini importante din istoria romaneasca. Iata cateva file de calendar istoric:

-zona a fost locuita inca din neolitic;

-1396 – prima mentionare documentara de catre cruciatul Johann Schiltberger;

-1406 – primul document in care apare mentionat este datorat lui Mircea I Basarab intr-o scrisoare catre Manastirea Tismana;

-1418 – atestat ca si capitala a Tarii Romanesti in timpul domniei lui Mircea cel Batran, se reface Curtea Domneasca, se dezvolta economic si cultural;

-1456 – urca pe tron Vlad Tepes si in timpul domniei sale se construieste Turnul Chindiei;

-1499 – Radu cel Mare recladeste Biserica Sf. Nicolae – astazi celebra Manastire Dealu;

-sec. al XVI-lea – Macarie, primul mester tipograf din principate tipareste primele carti in slavona;

-sec. al XVII-lea - Matei Basarab extinde fortificatiile si repara biserici si construieste altele noi;

-pana in 1714 - Constantin Brancoveanu a avut resedinta de vara la Targoviste;

-1821 – a fost executat Tudor Vladimirescu, capul revolutiei;

-sec. al XIX-lea – iluminarea orasului (1863), urmata de inaugurarea cursei de diligente, construirea caii ferate Bucuresti – Targoviste, orasul are o perioada de dezvoltare;

-sec. al XIX-lea si al XX-lea – numara la Targoviste multi martiri ai Razboiului de Independenta si ai Primului Razboi Mondial;

-1968 - declarat municipiu;

-25.12.1989 - a fost executat cuplul dictatorial Ceausescu.

Ce putem vizita in Targoviste?

Dintr-un foarte reusit reportaj TV am aflat despre muzeele targovistene. Despre unele nici nu auzisem pana atunci. Pe altele nu le-am vizitat nici pana astazi.

Despre Targoviste un ghid amanuntit a scris @elviramvio aici vezi impresii.

Locul executiei lui Ceausescu

Setam ca prima oprire Bd. Regele Carol I, capatul dinspre gara. Aici este Inspectoratul de Jandarmi Dambovita, fosta Scoala de Cavalerie si fosta UM 01417. Intram in curte unde este amplasat bustul statuar al domnitorului Dan al II-lea cel Viteaz. Pe frontispiciul cladirii scrie: Ofiterul de Cavalerie trebuie sa fie si calaret si cavaler. La intrare se plateste 8 lei pentru accesul adultilor si 4 lei pentru cel al copiilor, pensionarilor etc.

Locul marcheaza modest o importanta fila de istorie, care a dus la inlaturarea regimului Ceausescu, am vrut sa spun comunist, dar ar fi fost partial gresit. In cladire se viziteaza Biroul Comandantului. Biroul Sefului de Stat Major, apoi se iese in curtea din spate si pe langa cladire ajungeti la locul executiei cuplului Ceausescu, moment intamplat pe 25.12.1989 orele 14:45. Cand revenim in cladire mai vizitam Biroul Servicii si Documentaristica, locul unde s-a desfasurat procesul cuplului dictatorial, sala fiind amenajata ca la momentul judecatii. Aici Denisa a avut grija sa scrie mai mult de jumatate de pagina in cartea cu impresii a “muzeului”. Am detaliat putintel vizitarea acestui loc ca nu am gasit un articol dedicat acestuia pentru a insera un link.

Muzeul Casa Romantei

Ne indreptam apoi catre celalalt capat al Bulevardului Regele Carol I si oprim la nr. 3. Aici se gaseste unul din muzeele fascinante ale orasului, unic in lume, numit Casa Romantei. Veti fi incantati sa descoperiti un muzeu viu, in care ghidul (sper sa il nimeriti de serviciu pe cel cunoscut de noi) va va purta prin cele cateva sali ale acestei case superbe si va va introduce in lumea romantei, gen muzical ce se incearca a fi recunoscut made in Romania. O prezentare ampla a acestui muzeu gasiti in articolul meu postat aici vezi impresii.

Parcul Mitropoliei. Centrul. Piata Tricolor.

De aici putem face drepta, la pas, prin Parcul Mitropoliei, in care trecem pe langa, pe sau prin Casa de Cultura a Sindicatelor, Piata Mihai Viteazu, Monumentul Eroilor, Ruinele vechii mitropolii, Catedrala Mitropolitana Inaltarea Domnului – articol @tata123 vezi impresii -, Aleea Fantanilor Arteziene si bustul lui Tudor Vladimirescu. Aici se organizeaza Targul de Craciun.

Traversand Parcul Mitropoliei ajungem in centru. Este o platforma mare pietonala situata intre Bd. Mircea cel Batran si Bd. Liberatatii (oarecum paralele), care se numeste Piata Tricolor. Aceasta este delimitarea dintre centrul vechi (de unde venim) si centrul nou. In Piata Tricolor se gasesc Centrul de Informare si Promovare Tursitica, Prefectura Judetului Dambovita si Consiliul Judetean si Statuia lui Mircea cel Batran. Pe unul din flancurile acestei esplanade, unde se organizeaza majoritatea evenimentelor din oras, se gasesc mai multe magazine, dintre care unele ieftine (fata de ce se e prin Bucuresti) si cu produse de calitate.

Muzeul Evolutiei Omului si Tehnologiei in Paleolitic

Urmatoarea directie pe care o vom lua este catre Bd. Libertatii, Hotelul Valahia, in spatele caruia se zareste Manastirea si Biserica Stelea, situata la nr. 6 pe strada Stelea. Vecin ii este un alt muzeu unic, zice-se, Muzeul Evolutiei Omului si Tehnologiei in Paleolitic, un muzeu special, interesant, care merita musai vizitat. Se gaseste pe aceeasi strada la nr. 4. Descrierea mai larga a acestuia o gasiti in articolul meu de aici vezi impresii. Muzeul prezinta si unele descoperiri foarte interesante de pe teritoriul Romaniei din judetele Gorj si Neamt. Va veti intalni cu Omul de Neanderthal, dar si cu Homo Sapiens.

Poarta Bucurestilor. Muzeul Scriitorilor Damboviteni. Casa Armatei.

Continuam 100 metri pe strada Stelea pana ajungem la una din arterele principale ale orasului – Calea Domneasca, unde la dreapta vedem in zare Poarta Bucurestilor.

Daca traversam Calea Domneasca si continuam pe directiea pe care am venit ajungem la Muzeul Scriitorilor Damboviteni, aflat pe strada Justitiei, nr. 7. Langa acesta este Casa Armatei si Stadionul Municipal.

Daca nu traversam Calea Domneasca si o urmam la stanga spre Turnul Chindiei, vom intalni o concentratie imporatnta de alte obiective turistice, toate pe partea dreapta a strazii.

Muzeul de Istorie. Muzeul de Arta.

Mai intai intalnim la nr. 187 Muzeul de Istorie. Acesta este gazduit in fostul Palat al Justitiei, ridicat in anul 1901, si prezinta istoria de pe meleagurile dambovitene din cele mai vechi timpuri pana la sfarsitul primului razboi mondial. O prezentare gasiti in postarea lui @tata123 aici vezi impresii.

O cladire mai incolo, la nr. 185, este Muzeul de Arta, aflat in alta cladire reprezentativa a orasului datand de la sfarsitul sec. al XIX-lea, in care a functionat candva si prefectura.

Muzeul National al Politiei Romane

Daca ne strecuram printre cele 2 muzee mai sus amintite, in spatele curtii intalnim un alt muzeu, de data aceasta unul special si unic in tara noastra. Este vorba de Muzeul National al Politiei Romane, ca adresa situat tot la nr. 187 (sau 185, am gasit ambele variante). Un articol dedicat am scris aici vezi impresii. Muzeul National al Politiei este organizat in fosta Casa a Coconilor si prezinta o incursiune in timp prin viata politiei de cand s-a infiintat Agia, prima institutie politieneasca de la noi, infiintata in sec. al XVIII-lea, pana in zilele noastre.

Ansamblul monumental “Curtea Domneasca”. Turnul Chindiei.

Continuam pe Calea Domneasca si in mai putin de 100 metri, la nr. 181, ajungem la cel mai vizitat obiectiv turistic targovistean: Ansamblul monumental “Curtea Domneasca”, prezentat amplu de @iulian68 aici vezi impresii sau de mine aici vezi impresii. In incinta “Curtii”, in afara “Curtii propriu-zise” se gasesc alte cateva obiective in sine: Biserica Mare Domneasca, Biserica Sf. Vineri, Muzeul Tiparului si al Cartii Vechi Romanesti (cu acces si din strada Coconilor) si Turnul Chindiei. Foarte interesant am gasit Muzeul Tiparului si al Cartii Vechi Romanesti. Emblema Targovistei ramane Turnul Chindiei. Acesta a fost ridicat in secolul al XV-lea pe vremea lui Vlad Tepes, caruia ii si dedica mai multa informatie istorica in timpul vizitarii. Se pot urca cele 122 de trepte ale turnului pentru a va bucura de panorama asupra zonei.

Muzee – Case-Atelier

Am cam terminat cu vizitele importante in zona. Sau?

Undeva oarecum vis-à-vis de Curtea Domneasca, pe o straduta, de partea cealalta a Caii Domnesti, pe strada Alexandrescu Grigore 38 este Casa Atelier “Vasile Blendea”, care expune sculptura, pictura, desene, schite, mobilier, textile, ceramica donate de familia Blendea.

Un alt muzeu asemanator, Casa Atelier “Gheorghe Petrascu”, situat tot pe aproape, in strada Baratiei 24, prezinta o colectie de arta a maestrului care s-a retras in Targoviste multi ani din viata sa. Un post ne-a lasat @tata123 vezi impresii.

V-ati fi imaginat atatea muzee in relativ micul municipiu dambovitean? Iar pentru unele pot exclama: Si ce muzee!

Parcul Chindia

Nu pot incheia plimbarea noastra fara sa va invit in Parcul Chindia, unde este indiscutabil principala zona verde a orasului despre care a povestit succinct @ms65 aici vezi impresii. A fost amenajat in anul 1970 pe lunca raului Ialomita, pe locul fostei gradini domnesti. Aleile sale curate, amenajarile florale, aleea cu statui, plimbarile pe lac sau pe alei cu masinute cu 2,3 sau 4 roti de inchiriat, locurile de joaca pentru copii sunt optiunile pe care le ofera Parcul Chindia.

Sa nu uit de Gradina Zoologica, care se intinde pe 4 hectare in coltul din stanga al parcului, cum am intrat pe poarta acestuia. Informatii gasiti aici http://www.zootargoviste.ro/.

Si daca nu va e suficient ce ofera orasul Targoviste mai treceti pe la:

Manastirea Dealu - vezi impresii - @iulian68

Muzeul de Etnografie si Folclor Pucioasa - vezi impresii – @tata123

Manastirea Viforata - vezi impresii - @iulian68

Ansamblul Brancovenesc Potlogi – vezi impresii - @tata123

Rezervatia de zimbri de la Bucsani - vezi impresii - @tata123

Manastirea Nucet - vezi impresii - @Dan&Ema

Vreti mai sus? Urcati la munte la Pestera Ialomitei, la Babele, la Sfinxul Bucegilor - in Muntii Bucegi.

Unde mancam in Targoviste?

Am sa incep cu un 4 de NU pe care ii acord pentru Beraria Vlad Tepes vezi impresii din Parcul Chindia.

Cu 4 x DA Restaurantul Millenium tot din Parcul Chindia, unde am mancat de peste 10 ori vezi impresii se califica pentru invitatia mea.

Tot cu 4 x DA, testat de mai multe ori, se califica si Alexo, pizzeria aflata gard in gard cu cetatea, cu intrare din Calea Domneasca. vezi impresii - @elviramvio

In final ca si in titlu va intreb: va tenteaza sa ne vedem la Targoviste intr-o frumoasa zi, dupa urata criza epidemica in care am intrat?

Numai de bine tuturor! Sa fiti sanatosi! Aveti grija de voi!

 

@webmaster – Daca este permis, rog insereaza urmatorul reportaj TV despre Targoviste: youtube

Multumesc!


[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 16.03.20 17:55:59
Validat / Publicat: 16.03.20 19:18:16
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TÂRGOVIȘTE [DB].

VIZUALIZĂRI: 5050 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 Vedere din Turnul Chindiei catre Curtea Domneasca
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 54000 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[16.03.20 19:17:17]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[16.03.20 19:30:44]
»

@webmasterX: multumesc!

webmaster
[16.03.20 23:04:58]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[17.03.20 08:07:54]
»

@webmaster: Multumesc!

Daisy Petal
[30.03.20 13:59:56]
»

Am citit cu mare plăcere recenzia pe care ați publicat-o.

Ce parere aveti sa ne vedem damboviteni, bucuresteni si ilfoveni, prahoveni, argeseni si lista este deschisa … in Targoviste …. dupa ridicarea restrictiilor si depasirea crizei Corona?

Din punctul meu de vedere, cu mare drag mi-ar face plăcere să cunosc măcar o parte dintre membrii AFA. Mi-ar fi foarte ușor să particip la o întâlnire AFA la Târgoviște, mai ales că, în ”timp de pace” merg săptămânal în urbea fostă reședință de scaun a Valahiei.

… accesul auto clasic se face pe DN7 pana in Racari si de acolo de la giratoriu jumatate dreapta pe DN71.

Eh… aici te corectez puțin. Giratoriul jumătate dreapta se face imediat după Tărtășești, din dreptul bisericii, iar până la Răcari se străbate Bâldana (total aproximativ 10 km).

Stiati ca Targoviste este orasul din tara noastra cu cel mai mare numar de biserici pe cap de cetatean?

Nu numai că are cel mai mare număr de biserici pe cap de locuitor, dar se spune că una dintre cele mai vechi biserici este biserica cu cahle.

O legendă urbană ”ne spune” că cine vizitează vechea cetate și dacă se urcă în Turnul Chindiei, sub o formă sau alta acea persoană se va întoarce în Târgoviște. O fi adevărat sau nu, nimeni nu știe. Dar… pe vremea când încă se dădeau examenele de treaptă am vizitat cetatea și Turnul Chindiei împreună cu părinții. Iar peste ani, ce să vezi, m-am căsătorit cu cineva din Târgoviște, fix la mitropolie.

Ca să te imit, voi spune ”da” la propunerea de întâlnire a membrilor AFA la Târgoviște, evident după nenorocirea de criză.

Tuturor le urez drumeții plăcute și să ne vedem cu bine și sănătoși.

Dan&EmaPHONEAUTOR REVIEW
[30.03.20 14:42:27]
»

@Daisy Petal:

Eh… aici te corectez puțin. Giratoriul jumătate dreapta se face imediat după Tărtășești, din dreptul bisericii, iar până la Răcari se străbate Bâldana (total aproximativ 10 km).

La asta m-am referit, poate am fost neclar. De la mini- giratoriul din Baldana unde e si un mini-Petrom se urmeaza DN71 jumatate dreapta, daca vii din Bucuresti.

O legendă urbană ”ne spune” că cine vizitează vechea cetate și dacă se urcă în Turnul Chindiei, sub o formă sau alta acea persoană se va întoarce în Târgoviște. O fi adevărat sau nu, nimeni nu știe.

Si eu am urcat in Turnul Chindiei si nu numai ca am revenit la el, dar si eu m-am insurat cu o damboviteanca! ????

Numai bine! Multumesc de confirmare! ????

Daisy Petal
[31.03.20 12:18:53]
»

@Dan&Ema:

Si eu am urcat in Turnul Chindiei si nu numai ca am revenit la el, dar si eu m-am insurat cu o damboviteanca!

Se pare că legenda urbană se confirmă nu numai în cazul meu. Așadar, abia aștept să cunosc măcar o parte dintre membrii AFA (cei care pot ajunge relativ ușor în Târgoviște) și să leg noi prietenii.

Numai bine!

mishu
[19.04.20 15:42:46]
»

@Dan& Ema:  Nu degeaba a fost Targoviste capitala, are ce arata, asa ca votez cu mare drag pentru Tragoviste si articolul tau.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Daisy Petal, Dan&Ema, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Târgoviște și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.08437705039978 sec
    ecranul dvs: 1 x 1