ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.02.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JUL-2011
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Catedrala Mitropolitană din Târgoviște

TIPĂREȘTE URM de aici

În vara anului 2011 am avut ocazia ca în cadrul unui proiect de promovare a obiectivelor turistice din județul Dâmbovița să particip la câteva ședințe foto organizate la obiective istorice din orașul Târgoviște. A fost un prilej perfect de a vizita câteva locuri unde nu mai ajunsesem până atunci. Am căutat atunci și am văzut urme ale șanțul și valul cetății medievale a Târgoviștei păstrat pe anumite porțiuni. Ridicat sub domnia lui Matei Basarab, șanțul a avut 5 km lungime, fiind presărat cu mai multe turnuri de apărare și porți de intrare în oraș. Lat de 3-5 m și adânc de 3-4 m, întărit pe creastă cu un zid din trunchiuri de copaci, constituia un element de apărare redutabil; acum este inclus pe lista monumentelor istorice naționale; din păcate, nu prea este întreținut. Alei cu bănci sunt plasate pe creasta valului și o vegetație abundentă ține umbră trecătorilor pe perioada verii.

Situat între b-dul Libertății și b-dul Mircea cel Bătrân întâlnim aproape în centrul orașului Parcul Mitropoliei. O latură a acestui loc de plimbare și odihnă este ocupată de ruinele istorice ale Mitropoliei, precum și de Catedrala Mitropolitană. Ne-am plimbat mai întâi în jurul acelor ruine, de fapt fragmente de zid, pivnițe, arcade – conservate parțial. În spatele Catedralei se află ruinele Palatului Mitropolitan. Se mai păstrează doar nivelul subsolului, pivnița probabil, cu frumoase arcade de cărămidă roșie; zidurile sunt construite dintr-o alternanță de cărămidă și piatră. Din nefericire sunt sufocate de buruieni și gunoaie aruncate de populație. Legendele vorbesc chiar despre existența unui tunel ce lega palatul mitropolitului de Curtea Domnească și Turnul Chindiei. Italianul Franco Sivori vorbește despre un mare palat cu grădini. Celebrul călător Paul de Alep, care a descris atât de multe locuri din Țările Române, ne-a lăsat câteva rânduri și despre Palatul Mitropolitan de la Târgoviște: înalt și măreț, încăperile Mitropolitului erau luminoase situate spre Răsărit, cu picturi pe pereți. După domnia lui Brâncoveanu și mutarea Mitropoliei la București palatul și anexele sale încep să se degradeze. În fața Catedralei se află ruinele clădirilor ce adăposteau chiliile călugărilor. Oricine se poate plimba printre fragmentele de ziduri. În ziarele din 2013 și 2014 s-a tot scris despre intenția autorităților de a organiza un muzeu în aer liber aici, restaurând vestigiile istorice, înălțând zidurile și îngrădind arealul cu gard. Nu știu la ora actuală dacă s-a luat vreo măsură.

Catedrala Mitropolitană. Abia după ce Neagoe Basarab hotărăște mutarea scaunul mitropolitan de la Curtea de Argeș la Târgoviște, s-a început construirea vechii biserici, în 1520. Vechea Mitropolie, ridicată cu meșteri constructori din Transilvania, avea hramul „Înălțarea Domnului”. Aici a funcționat între anii 1520-1688 Mitropolia Țării Românești; aici a fost și un important centru tipografic. Lăcașul de cult a rezistat până în anul 1889 când a fost demolat/restaurat de arhitectul Lecomte de Nouy. Povestea degradării complexului, atât din cauze naturale (cutremure), cât și antropice este tristă. Deși încă solidă, necesitând doar mici reparații, biserica veche este demolată treptat până la temelie și reconstruită, fără a mai respecta nimic din planul inițial. Doar pietrele funerare au rămas întregi...

Abia în 1933 se termină lucrările la biserica pe care o putem vedea azi în Parcul Mitropoliei. Te întâmpină pridvorul sprijinit pe 12 stâlpi masivi; o turlă subțire se înalță în mijlocul acoperișului. Privită dinspre clopotniță, biserica este impunătoare; ea a păstrat același hram: „Înălțarea Domnului”. Se poate observa stilul bizantin atât al construcției, cât și al picturii, realizată de pictorul D. Belizarie. Interiorul este aurit, emană acea culoare gălbuie plăcută: pictură, mobilier, iconostas, candelabru. Vitralii de sticlă colorată lasă razele de lumină să scalde icoanele pictate pe pereți. Am observat că biserica este dotată cu camere de supraveghere, instalații de aer condiționat și de sonorizare.

Într-adevăr zona se poate amenaja cu mai multă grijă; vestigii istorice există din abundență. Despre Parcul Mitropoliei se spune că ar fi locul unde a fost prins Tudor Vladimirescu. Orașul Târgoviște are o mulțime de obiective istorice și muzee de vizitat – mai am câteva lucruri de văzut la doar 75 km distanță de București.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 24.02.15 11:53:40
Validat / Publicat: 24.02.15 14:44:35
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TÂRGOVIȘTE [DB].
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2247 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Șanțul și valul cetății - Târgoviște.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23600 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

Dan&Ema
[24.02.15 15:23:00]
»

Targoviste este un oras cu obiective istorice interesante, usor accesibil din Bucuresti (putin peste o ora) care merita din plin vizitata. Noi am fost de foarte multe ori pentru ca o parte din familie are radacini in zona.

Avem Turnul Chindiei, Biserica Domneasca, Parcul Chindia, Gradina Zoologica, Muzeul Tiparului, Muzeul Politiei si multe biserici. Cate ceva parca am postat si eu despre Targoviste si voi mai posta cu siguranta.

Recomand tuturor o zi in Targoviste, ca sa ma incadrez in capitolul unde e postat acest review.

Felicitari pentru subiect.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
irinad
[25.02.15 08:20:10]
»

@tata123 - In primul rand, felicitari pentru review-ul tau documentat asupra acestui superb lacas de cult pe langa care trec zilnic spre locul de munca! In al doilea rand, in calitate de "targovisteanca" fac o precizare: oamenii orasului cunosc edificiul drept"mitropolia", in timp ce "catedrala" este o alta cladire, destul de mare si ea, construita mai recent, undeva intr-un cartier spre una din marginile orasului.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinad
[25.02.15 08:22:12]
»

@Dan&Ema - Stiai ca Muzeul Politiei este unic in tara? Ar mai fi de vizitat si Muzeul de Istorie, Manastirea Stelea si inca altele, asa cum bine ai spus.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[25.02.15 08:57:06]
»

@irinad - Mulțumesc pentru lectură... da cred că e mai bine zis „Mitropolia”. Sunt binevenite precizări de la oameni ai locului care cunosc situația multor obiective/locuri descrise în impresiile noastre.

@Dan&Ema- Mulțumesc... un oraș frumos într-adevăr care ascunde o sumedenie de locuri de vizitat. Mai am câteva mici review-uri despre alte obiective din această fostă capitală a Țării Românești.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, irinad, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Târgoviște și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062968969345093 sec
    ecranul dvs: 1 x 1