85424 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Rezervatia de zimbri Bucșani [DB]

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
16.04.2018
DE
Avatar tata123
--- M ---
vârsta 30-40 ani
DIN Bucuresti
înscris/ă în 24.06.10
MEMBRU: TITAN
DATE SEJUR
APR-2018
DURATA: 1 zile
TIP: TEAM-BUILDING
PREŢ:
6 lei/adult; 3 lei/copil
FĂRĂ transport
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 8
+ COPII: 2 -- varsta: 6;7

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   
NB: Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment); — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții. Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

Zimbrul – un animal simbol (Rezervația de la Bucșani - Dâmbovița)


Weekendul de primăvară cu vreme caldă ne-a îndemnat la o excursie pe meleaguri valahe, într-o pădure unde un animal înconjurat de o aură legendară ne amintește de momente din cultura și istoria românilor. Aveam în minte de câțiva ani această incursiune pe plaiuri dâmbovițene la Rezervația „Zimbrăria Neagra”. Este unul din puținele locuri din România unde mărețul zimbru își duce existența, după secole de libertate deplină. Acest obiectiv, cu bune și cu rele, se află în apropierea Capitalei și atrage destul de mulți vizitatori în anotimpul cald.

Localizare și acces. Rezervația se află în administrarea Romsilva și este situată pe teritoriul Ocolului Silvic Bucșani, județul Dâmbovița. Există două căi de acces prin pădure, dinspre localitatea Ion Luca Caragiale și prin satul Rățoaia. Noi am ajuns acolo urmând DN 71 București – Târgoviște, după ieșirea din localitatea Crângași se face dreapta spre Dobra (până aici carosabil bun, spre impecabil pe căile secundare); la ieșirea din acest sat iarăși viraj la dreapta, se traversează podul peste Ialomița și apoi stânga spre Rățoaia.

Imediat ce pătrundem în satul Rățoaia întâlnim un indicator de lemn care ne îndrumă spre dreapta pe str. Zimbrăriei; la ieșire din sat se termină și drumul asfaltat, o altă săgeată indicatoare din lemn ne arată drumul forestier care începe la poalele pădurii. Urmează circa 4 km de drum forestier de pământ, accesibil pe timp uscat (noi l-am parcurs cu autoturisme de oraș, cu gardă la sol nu prea înaltă). Drumul se parcurge în circa 20 de minute cu o viteză de aproximativ 10 km/h din cauza gropilor în cascadă și valurilor de pământ – totuși e accesibil. Angajatul Romsilva ne-a spus că de mai mulți ani se vorbește despre turnarea unui covor asfaltic, anul acesta fiind ales anul de grație.

În momentul unirii cu drumul care vine dinspre comuna I. L. Caragiale alt indicator ne ghidează spre dreapta și în câteva sute de metri ajungem în fața porții de acces în rezervație. Locuri de parcare suficiente, dar pe marginea drumului.

Program și tarife. La intrare sunt afișate toate aceste informații, iar angajatul de serviciu eliberează bilete de acces (personalizate cu imaginea zimbrului). Un bilet pentru adulți costă 6 lei, iar copii plătesc doar 3 lei. Orarul de vizitare se desfășoară de luni până vineri între orele 09.00-17.00 și în week-end între 09.00-14.00. Se pare că la sfârșitul săptămânii puteți intra și după ora 14.00, dar există posibilitatea de a nu vedea nici picior de zimbru. Informații găsiți și pe site-ul oficial: zimbrarianeagra.ro/Contact.html.

Pentru a fi siguri că veți putea admira câteva exemplare de zimbru ar trebui să veniți la Rezervația „Zimbrăria Neagra” între orele 10.00-11.00 – este intervalul orar între care îngrijitorii le oferă hrană și modul cel mai sigur de a observa animalele.

Vizita. Am achitat biletele de acces și am pornit la drum pe aleea străjuită de garduri înalte, în stânga pădure, în dreapta o poiană întinsă. Trecem pe lângă un fânar plin cu nutreț și o moară electrică pentru măcinat cereale care tocmai se punea în funcțiune pentru a pregăti hrana oferită zilnic (era ora 10.30). La 200 m distanță de poartă se află un foișor cu două etaje, cilindrul de lemn fiind un observator perfect asupra văii care se deschidea în fața noastră. Un panou informativ despre specia pe care urma să o vedem este amplasat pe soclul foișorului. Este amenajat și un mic loc de fumat în apropiere.

Deja observasem doi zimbri în poiană, am urcat scara melc a foișorului și am privit cu nesaț către animale și natura din preajmă. Verdele crud al primăverii te înconjoară, soarele încălzea aerul iar pale de vânt ne răcoreau. Apare căruța care aduce cerealele măcinate, câteva jgheaburi de beton sunt amplasate în poiană. Cei doi bizoni prezenți se apropie de primul jgheab și încep să mănânce din făină; sunt (par) blânzi, cei doi îngrijitori nu se tem de ei. După câteva minute apar de sub copaci alți trei bizoni, apoi în fugă alții doi. Maiestoși, masivi, impunători chiar și de la distanța la care ne aflam. Ceva mai târziu, din altă latură a pădurii au ieșit alte câteva exemplare, în total s-au adunat 12 zimbri. Am înțeles că în momentul de față sunt 26 (sau 28) de zimbri la Bucșani. Am poposit circa o oră în foișor și pe lângă, timp în care au sosit câteva zeci de vizitatori, unii însoțiți de copii.

Expoziția. La intrare în Rezervație se află o clădire de dimensiuni reduse care găzduiește o serie de exponate din lumea animală, mai ales. Într-una din cele două încăperi se află mai multe diorame care prezintă crâmpeie din viața unor animale: o căprioară cu iedul său, păsări de apă, păsări și animale de pădure, o gorilă (!?); în afara vitrinelor se află un porc mistreț, o pisică sălbatică și câteva păsări. Mai sunt „aruncate” pe acolo câteva trofee de vânătoare și mostre de roci.

Zimbrul. Este cel mai mare mamifer ierbivor de uscat din Europa, simbol carismatic al puterii naturii, dar și al puterii politice (în anumite țări). Zimbrul trăiește circa 20-25 ani, masculul poate ajunge la 1000 kg greutate, hrana sa principală fiind constituită din ierburi, fructe de pădure și semințe.

Atestat de documente, cronici și toponimie zimbrul a fost prezent pe teritoriile românești din vechime. Se vorbește despre existența sa în Carpații, în preajma munților Bihor, Retezat, Harghita, Gurghiu, Bistrița, Călimani și Bârgău. La începutul veacului al XIX-lea intervenția omului în habitat (defrișări, agricultură intensivă, vânătoare) a condus la dispariția zimbrului; abia în anii 50-60 ai secolului al XX-lea se încearcă repopularea cu ajutorul unor exemplare aduse din Polonia.

Zimbrăria de la Bucșani a fost înființată în anul 1983 și oferă un climat de câmpie piemontană și deal de înălțime medie, oarecum propice dezvoltării speciei (nu există legătură cu coloana vertebrală: Munții Carpați). Peste 160 de hectare de pădure, cu arbori bătrâni de peste 100 de ani în unele locuri, reprezintă arealul pe care îl au la dispoziție zimbrii valahi. În România mai sunt rezervații de zimbri la Vânători – Neamț, Hațeg – Hunedoara, Armeniș – Caraș Severin, Vama Buzăului – Brașov.

De multe ori se face confuzie între bour și zimbru; Sextil Pușcariu scrie într-un articol în revista „Carpații” din 1937: „Fiara sălbatică și grabnică” descrisă de Dimitrie Cantemir, deși e numită zimbru, e desigur bourul: „mai înalt la ciolane (decât boul domestic) coarnele subțiri crescute drept în sus și vârfurile lor cele foarte ascuțite sunt puțin întoarse în afară”. Și imaginea din stema Moldovei este a bourului și nu a zimbrului. Alți oameni de cultură susțin că situația stă exact invers! Cercetările continuă!

Considerații finale. Un simbol, o forță a naturii, un animal puternic, învăluit în povești și legende, zimbrul supraviețuiește astăzi în câteva rezervații; se încearcă aclimatizarea în semilibertate, apoi eliberarea în natură.

Rezervația „Zimbrăria Neagra” se află în arealul vizitabil al celor din București, Ploiești și Târgoviște. Rămâne problema accesului – drumul forestier neasfaltat pune piedici; cu atenție și fără grabă se poate ajunge. O incursiune în pădurea de la Bucșani reprezintă, pe lângă întoarcerea în natură, o lecție de istorie și cultură. Zimbrul parcă vrea să ne demonstreze că e nepieritor.

---
Impresii încărcate de tata123 in 16.04.2018 12:39:26

Validat / Publicat: 16.04.18 16:53:59


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în ROMÂNIA.
articol selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
VIZUALIZĂRI: 795


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (tata123); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [1300 PMA]  -  UTIL/BUN [600 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  57200 PMA (din 43 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmaster45
[16.04.18 16:53:09]
» mesaj pers

   Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- webmaster
[16.04.18 17:30:23]
» mesaj pers

   Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

    — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

    — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

    Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

   ===

   Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Dan&Ema
[16.04.18 20:56:36]
» mesaj pers

   @tata123:

   Superbonus pt articol!

   La Bucsani (DB) am fost de mai multe ori in vizita la unchiul la servici sau pe teren cu treaba dar nu la zimbri!

   Uite ce obiectiv interesant aproape de Bucuresti ai gasit sa prezinti!

   Interesant!

   De dragul drumurilor prin Dambovita in general dar in particular prin Bucsani, ma faci sa includ pe lista de dorinte o vizita la zimbri din Bucsani! 👍

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- tata123
[17.04.18 12:44:17]
» mesaj pers

   @webmaster45: Coordonatele sunt corecte. Până acolo trebuie să parcurgem 4 km de drum forestier, accesibil pentru orice tip de autoturism cu gardă normală la sol, pe timp uscat; un drum ce trebuie abordat cu atenție și viteză mică.

   @webmaster: Mulțumesc pentru dubla desemnare.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- tata123
[17.04.18 12:51:53]
» mesaj pers

   @Dan&Ema: Rezervația de zimbri din Dâmbovița era unul din obiectivele pe care doream să le vizitez de câțiva ani, acum a venit rândul lui. Mă bucur că am adus la lumină (din nou) un loc care ar trebui promovat mai mult și pentru care aș „umbla” puțin la infrastructură (măcar o nivelare de două ori pe an a drumului forestier).

    Tare îmi e frică că o eventuală asfaltare a șoselei va conduce la transformarea spațiului verde într-un imens loc de picnic în anotimpul cald (cu toate consecințele care decurg de aici). Drumul denivelat nu împiedică însă pe cei interesați să vadă o specie simbol să vină la Rezervație.

   Recomand o excursie la Bucșani pe vreme bună, cu sosire în intervalul orar 10.00-11.00. Puteți lua un sandviș și o sticlă de apă în portbagaj pentru o gustare mică. Numai bine!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- tata123
[19.04.18 14:59:21]
» mesaj pers

   @all: Am citit azi despre eliberarea a patru zimbri provenind din Rezervația de la Vama Buzăului (prezentată de colega @adrianbogdan: vezi impresii) în mediul natural din localitatea Armeniș, județul Caraș Severin (unde se află, de fapt, altă rezervație dedicată acestei specii). Puteți citi știrea aici: vezi impresii.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[21] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [APR-2018] Intrăm în pădurea de lângă satul Rățoaia. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 16.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av958833">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv958833"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=958833">Şterge vot</a></div><span id="v9958833" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(958833)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f958833Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e958833MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [APR-2018] Intrăm în pădurea de lângă satul Rățoaia.
foto tata123 [16.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [APR-2018] Drum forestier (4 km) - circulate cu atenție numai pe timp uscat. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 16.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av958834">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv958834"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=958834">Şterge vot</a></div><span id="v9958834" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(958834)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f958834Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e958834MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [APR-2018] Drum forestier (4 km) - circulate cu atenție numai pe timp uscat.
foto tata123 [16.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [APR-2018] Clădirea expoziției - Rezervația „Zimbraria Neagra” - Bucșani, Dambovița. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 16.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av958835">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv958835"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=958835">Şterge vot</a></div><span id="v9958835" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(958835)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f958835Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e958835MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [APR-2018] Clădirea expoziției - Rezervația „Zimbraria Neagra” - Bucșani, Dambovița.
foto tata123 [16.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [APR-2018] Pornim spre zimbri pe aleea centrală. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 16.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av958836">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv958836"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=958836">Şterge vot</a></div><span id="v9958836" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(958836)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f958836Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e958836MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [APR-2018] Pornim spre zimbri pe aleea centrală.
foto tata123 [16.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [APR-2018] Foișorul-observator construit în 2015. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 16.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av958837">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv958837"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=958837">Şterge vot</a></div><span id="v9958837" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(958837)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f958837Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e958837MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [APR-2018] Foișorul-observator construit în 2015.
foto tata123 [16.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [APR-2018] Cei doi zimbri observați inițial. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 16.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av958838">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv958838"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=958838">Şterge vot</a></div><span id="v9958838" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(958838)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f958838Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e958838MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [APR-2018] Cei doi zimbri observați inițial.
foto tata123 [16.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [APR-2018] Nerăbdător să primească porția de mâncare. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 16.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av958839">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv958839"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=958839">Şterge vot</a></div><span id="v9958839" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(958839)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f958839Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e958839MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [APR-2018] Nerăbdător să primească porția de mâncare.
foto tata123 [16.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [APR-2018] Zimbru - Rezervația „Zimbraria Neagra” - Bucșani, Dambovița. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 16.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av958840">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv958840"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=958840">Şterge vot</a></div><span id="v9958840" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(958840)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f958840Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e958840MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [APR-2018] Zimbru - Rezervația „Zimbraria Neagra” - Bucșani, Dambovița.
foto tata123 [16.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [APR-2018] Sosește hrana suplimentară. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 16.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av958841">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv958841"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=958841">Şterge vot</a></div><span id="v9958841" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(958841)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f958841Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e958841MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [APR-2018] Sosește hrana suplimentară.
foto tata123 [16.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [APR-2018] Din pădure mai apar câțiva zimbri. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 16.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av958842">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv958842"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=958842">Şterge vot</a></div><span id="v9958842" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(958842)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f958842Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e958842MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [APR-2018] Din pădure mai apar câțiva zimbri.
foto tata123 [16.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [APR-2018] Zimbru - Rezervația „Zimbraria Neagra” - Bucșani, Dambovița. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 16.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av958843">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv958843"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=958843">Şterge vot</a></div><span id="v9958843" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(958843)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f958843Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e958843MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [APR-2018] Zimbru - Rezervația „Zimbraria Neagra” - Bucșani, Dambovița.
foto tata123 [16.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [APR-2018] O mică turmă de zimbri. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 16.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av958844">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv958844"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=958844">Şterge vot</a></div><span id="v9958844" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(958844)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f958844Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e958844MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [APR-2018] O mică turmă de zimbri.
foto tata123 [16.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [APR-2018] Privim din foișor spre zimbrii din poiană. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 16.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av958845">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv958845"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=958845">Şterge vot</a></div><span id="v9958845" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(958845)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f958845Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e958845MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [APR-2018] Privim din foișor spre zimbrii din poiană.
foto tata123 [16.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [APR-2018] Zimbru curios - Rezervația Bucșani, Dâmbovița. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 16.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av958846">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv958846"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=958846">Şterge vot</a></div><span id="v9958846" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(958846)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f958846Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e958846MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [APR-2018] Zimbru curios - Rezervația Bucșani, Dâmbovița.
foto tata123 [16.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [APR-2018] Zimbrii - Rezervația Bucșani, Dâmbovița. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 16.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av958847">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv958847"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=958847">Şterge vot</a></div><span id="v9958847" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(958847)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f958847Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e958847MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [APR-2018] Zimbrii - Rezervația Bucșani, Dâmbovița.
foto tata123 [16.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [APR-2018] Pornim spre expoziția de la ieșire. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 16.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av958848">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv958848"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=958848">Şterge vot</a></div><span id="v9958848" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(958848)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f958848Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e958848MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [APR-2018] Pornim spre expoziția de la ieșire.
foto tata123 [16.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [APR-2018] Diorame expoziție - Rezervația Bucșani, Dâmbovița. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 16.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av958849">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv958849"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=958849">Şterge vot</a></div><span id="v9958849" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(958849)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f958849Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e958849MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [APR-2018] Diorame expoziție - Rezervația Bucșani, Dâmbovița.
foto tata123 [16.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [APR-2018] Diorame expoziție - Rezervația Bucșani, Dâmbovița. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 16.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av958850">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv958850"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=958850">Şterge vot</a></div><span id="v9958850" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(958850)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f958850Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e958850MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [APR-2018] Diorame expoziție - Rezervația Bucșani, Dâmbovița.
foto tata123 [16.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [APR-2018] Diorame expoziție - Rezervația Bucșani, Dâmbovița. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 16.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av958851">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv958851"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=958851">Şterge vot</a></div><span id="v9958851" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(958851)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f958851Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e958851MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [APR-2018] Diorame expoziție - Rezervația Bucșani, Dâmbovița.
foto tata123 [16.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [APR-2018] Mistreț din expoziție - Rezervația Bucșani, Dâmbovița. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 16.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av958852">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv958852"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=958852">Şterge vot</a></div><span id="v9958852" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(958852)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f958852Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e958852MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [APR-2018] Mistreț din expoziție - Rezervația Bucșani, Dâmbovița.
foto tata123 [16.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [APR-2018] Panou explicativ - Rezervația Bucșani, Dâmbovița. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 16.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av958853">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv958853"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=958853">Şterge vot</a></div><span id="v9958853" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(958853)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f958853Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e958853MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [APR-2018] Panou explicativ - Rezervația Bucșani, Dâmbovița.
foto tata123 [16.04.18]
# [0 PMA, fara bonus]

[21] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

pagină generată in 0.117165803909 sec