ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.11.2009
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 19.01.09
    STATUS: PREMIUM
    DATE SEJUR
    OCT-2009
    DURATA: 1 zile
    cuplu fara copii
    2 adulti ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    PLAJA şi MAREA:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 4 MIN

    La Muzeul Satului din Bucuresti de Sfantu' Dumitru

    TIPĂREȘTE

    "Rapsodia romana"

    Ziua de 26 octombrie, de Sfantu' Dumitru (Samedru), este ziua soroacelor pentru slujbe si diverse inchirieri, incheiate de Sangiorz. Noi invoieli aduc prilejuri de aldamasuri si de veselie. Originea pastorala a obiceiului este dovedita atat de durata de sase luni a intelegerilor, cat si de cunoscuta zicala: "La Sangiorz se incaiera cainii, la Samedru se bat stapanii".

    La Muzeul Satului din Bucuresti a avut loc Targul de Sfantu' Dumitru, la care au participat mesteri populari, artizani din mai toate zonele tarii, dar si apicultori, oieri.

    De apreciat spectacolul oferit de ansamblul folcloric "Sonte" al Asociatiei Macedonenilor din Romania. Foarte frumoase costumele populare si frumos si finalul spectacolului, cand s-au prins in joc si vizitatorii!

    O zi la plimbare printre casele de la Muzeului Satului poate fi un excelent mod de relaxare la sfarsit de saptamana.

    Va prezint mai jos cateva detalii cat se poate de interesante despre acest frumos sat-muzeu.

    In 1867, Alexandru Odobescu propune prezentare unor monumente de arhitectura popular in cadrul Expozitiei Universale de la Paris, intr-un pavilion special amenajat.

    Mai tarziu, savantul Alex Tzigara Samurcas incerca aducerea unor gospodarii autentice si complete din toate regiunile mai inseminate ale tarii in Muzeul Etnografic, de Arta Nationala, Arta Decorativa si Arta Industriala din Bucuresti, infiintat de el in 1906. Proiectul sau se va concretiza prin expunerea, in 1909, in acest muzeu, a casei "Ceauru", adevarata bijuterie arhitectonica in lemn, din zona Gorj.

    In 1930 in tara noastra isi avea deschise portile Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Parcul "Hoia", de la Cluj, fondat in 1929 de catre profesorul Romulus Vuia.

    Intre 1925 – 1935 Dimitrie Gusti organizeaza, cu specialisti din diverse domenii (sociologi, etnografi, folcloristi, geografi, statisticieni, medici) si cu studentii sai, campanii de cercetare intr-un numar relativ mare de sate (Fundu Moldovei - jud. Suceava, Nereju - jud. Vrancea, Dragus - jud. Brasov, Dragomiresti - jud. Maramures, Clopotiva - jud. Hunedoara, Runcu - jud. Gorj, Rusetu - jud. Buzau etc. ). La incheierea acestor campanii pe teren se realizau expozitii, unele chiar in satele cercetate, altele in salile de seminarii ale Universitatii Bucuresti.

    Din initiativa profesorului Gusti au fost organizate, cu obiecte aduse din teren, doua mari expozitii de interioare taranesti: una la sediul Fundatiei Regale "Principele Carol" (1934), si cealalta in cadrul Pavilionului Regal din Parcul Carol (1935), ca un preludiu al viitorului muzeu in aer liber din Bucuresti.

    Din martie 1936, in numai doua luni, s-a putut cladi o opera muzeografica de exceptie: Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti". Echipele de specialisti si student, conduse de profesorii D. Gusti si H. H. Stahl, au achizitionat din satele cercetate constructii taranesti (case, anexe gospodaresti, biserici, instalatii tehnice) si obiecte de interior (mobilier, ceramica, tesaturi, unelte etc. ), considerate ca reprezentative pentru locurile lor de origine. La remontarea constructiilor in muzeu au lucrat mesteri adusi din satele de provenienta a monumentelor, pentru apatra astfel autenticitatea exponatelor.

    Deschiderea oficiala a Muzeului Satului a avut loc la 10 mai 1936, in prezenta regelui Carol al II-lea, iar pentru public, cu o saptamana mai tarziu, 17 mai 1936.

    In discursul inaugural, profesorul D. Gusti sublinia ca Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" este un muzeu original, care nu a fost creat dupa modelul muzeelor in aer liber existente la acea vreme in Europa, acestea fiind, dupa opinia lui, "prea etnografice" si "in mare masura romantice". Noul muzeu trebuia "sa placa nu numai ochiului, ci si sa infatiseze lucruri adevarate", el fiind, in viziunea sa "un sat-muzeu", sinteza a tuturor satelor din intreaga Romanie.

    De aceea, Gusti va aduce periodic, sa locuiasca, in casele din muzeu, familii de tarani din satele de origine a monumentelor, la inceput chiar pe fostii proprietari, ca in cazul casei de la Goicea Mica. Acesti "locuitori" au venit la Bucuresti cu tot ceea ce era necesar traiului, inclusiv cu pasari si animale. Gusti nu a prevazut insa urmarile acestei socializari: degradarea monumentelor si a obiectelor muzeale, prin utilizarea lor intensa, in conditiile in care, la vremea respectiva, nu existau tratamente corespunzatoare de conservare si restaurare a patrimoniului.

    In 1940, ca urmare a inglobarii Basarabiei si Bucovinei si a unei parti a Tinutului Hertei si Bucovinei in Uniunea Sovietica, municipalitatea Bucurestiului a hotarat ca in unele gospodarii din muzeu sa fie gazduite familii de refugiati bucovineni si basarabeni. Faptul ca, ulterior, nu au putut fi gasite alte solutii, a facut ca acestia sa ramana in muzeu pana in 1948. In aceste conditii, muzeul a fost pus in situatia de a nu-si mai putea continua activitatea, de a-si inchide portile. In plus, utilizarea improprie a monumentelor, prin locuirea lor, a dus la distrugerea unui numar insemnat de constructii.

    Anul 1948, cand Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" isi redeschide portile pentru public, iar la conducerea sa este numit Gheorghe Focsa, ale carui eforturi s-au indreptat mai ales in directia dotarii muzeului.

    In prezent, expozitia permanenta cuprinde 121 de complexe distincte, totalizand 338 de monumente, iar patrimoniul mobil insumeaza 53828 obiecte.

    Adresa Muzeului Satului din Bucuresti este Sos. Kiseleff nr. 28; orar de vizitare a expozitiei in aer liber: 09. 00 - 17. 00; taxa de intrare pentru adult este 6 ron. elevii, studentii, pensionarii si posesorii cardurilor Euro.

    Nota: datele istorice, tehnice, stiintifice, cronologice au fost preluate de pe www.muzeul-satului.ro.


    [fb]
    ---
    Trimis de cristinadumitru* in 04.11.09 00:32:25
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

    VIZUALIZĂRI: 3486 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cristinadumitru*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Muzeul Satului "Dimitrie Gusti" din Bucuresti
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 1350 PMA (din 11 voturi)

    ECOURI la acest articol

    13 ecouri scrise, până acum

    ileanaxperta*
    [04.11.09 10:47:22]
    »

    Cristina, iar ma fascineaza o noua lectie de istorie "neaosa" expusa aici de tine, de fapt cum ne-ai obisnuit deja. Inca o data, Felicitari! si citesc inca o data cu mare placere impresiile tale.

    cristinadumitru*AUTOR REVIEW
    [04.11.09 11:02:18]
    »

    Multumim Ileana! Inca nu am vazut Muzeul Astra din Sibiu, din cate ni s-a spus este mult mai frumos decat cel din Bucuresti. In urma cu cativa ani am vizitat Muzeul Satului din Baia Mare; muzeul, ca si orasul, ne-au placut foarte mult, in ciuda vremii ingrozitoare (lapovita, ploaie, ninsoare, frig). Poate anul viitor vom ajunge iarasi pe-acolo, mai ales ca de ceva vreme ne propunem sa participam la Festivalul Castanelor de la Baia Mare.

    Cristian_h*
    [04.11.09 21:22:21]
    »

    Pe mine ma fascineaza pozele dumneavoastra, exceptionale!!!

    cristinadumitru*AUTOR REVIEW
    [04.11.09 21:45:36]
    »

    Multumim frumos... incercam sa fim turisti profesionisti si fotografi amatori.

    Pentru dvs. cat de mult conteaza o fotografie in alegerea unei destinatii de vacanta?

    Cristian_h*
    [04.11.09 21:54:48]
    »

    In primul rand mi-am dorit sa vad locuri despre care mai intai am citit dar recunosc au fost si cazuri in care o poza a fost de ajuns cum a fost cazul insulei Elafonissos! Despre pozele dumneavoastra pot sa spun cu siguranta ca sunt asemenea celor facute de profesionisti!

    Cristian_h*
    [29.11.09 12:42:09]
    »

    sper ca aceasta muzica alaturata acestor randuri si fotografii , sa atinga acea coarda a sufletului si a mandriei de a fi roman !!!

    http://www.trilulilu.ro/rrobert33/edc8869501ff49

    webmasterXY*
    [29.11.09 20:28:37]
    »

    Atasat coloana sonora propusa de Cristian.

    carmenm
    [12.12.09 05:33:43]
    »

    pacat ca noi bucurestenii nu mergem sa vedem un loc ca acesta si ma gandesc mai mult la mine care l-am vizitat cu scoala, am sa merg cu siguranta in primavara ca prea ai descris frumos

    Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
    [13.01.10 23:03:50]
    »

    ei uite ca n-ai dreptate! noi bucurestenii mergem! eu am fost de foarte multe ori acolo si mereu parca il vad cu alti ochi, mereu parca e altfel. poate unde si natura in mijlocul careia sunt puse toate "exponatele" joaca un rol extraordinar in aceasta 'ecuatie'...

    felicitari pentru poze si din partea mea!

    adaug si eu cateva, poate vor fi si ele utile...

    lizuk
    [14.01.10 00:14:04]
    »

    Am fost si eu de cateva ori aici si tin minte ca mi-a placut enorm atmosfera, linistea (doamnele care se ocupau de casute si dadeau explicatii vizitatorilor stateau pe prispa si tricotau - cine mai are timp de asa ceva, in ziua de azi, altundeva decat aici? ). Mi se parea fantastic "jobul" lor, atat de tare le invidiam ca in zilele care au urmat vizitei incepusem sa ma gandesc ce sfori sa trag ca sa ma angajez si eu aici: -)) La modul cel mai serios! Mai ales ca studiasem etnografia in facultate si era singurul loc unde mai putea fi "aplicata".

    In alta ordine de idei, bucurestenilor care vor sa simta ca au plecat din Bucuresti pentru cateva ore le recomand sa vina aici. Preferabil intr-o zi frumoasa de primavara. Daca se poate si in timpul saptamanii...

    Maria Smeu
    [18.03.10 09:34:00]
    »

    Se apropie Pastele si in curtea muzeului se vor organiza expozitii de artizanat. E foarte frumos primavara si vara acolo.

    Admin
    [05.06.10 20:23:35]
    »

    Mutat la 'Muzeele Bucurestiului', rubrica nou-creata pentru a grupa toate recomandarile pe acest subiect din capitala

    carmenm
    [22.06.10 21:24:35]
    »

    Pe vremea cand eram copil, matusa mea era muzeograf la Muzeul de Arta Populara din Bucuresti, muzeu care acum nu mai exista, a fost absorbit de muzeul satului. Era in cladirea aceea frumoasa acum parasita de pe Bd Victoriei cand o sa trec pe acolo o sa-i fac o poza. Si pe vremea aceea o rugam cu lacrimi in ochi sa ma ia la ea la servici, bantuiam prin toate saloanele acelea frumos luminate, imi placea sa merg in magaziile de materiale, ascultam fermecata povestea vreunui costum national, cati copii mai au acum ocazia?!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    carmenm, Cristian_h*, cristinadumitru*, Dragoș_MD, ileanaxperta*, lizuk, Maria Smeu
    Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Național al Satului / Dimitrie Gusti:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.40869188308716 sec
    ecranul dvs: 1 x 1