ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.12.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
DEC-2021
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Muzeul tradițiilor sătești în mediul citadin – „Steaua sus răsare”

TIPĂREȘTE

Colinde, colinde, / E vremea colindelor!

Căci gheața se întinde / Asemeni oglinzilor.

Și tremură brazii, / Mișcând rămurelele,

Căci noaptea de azi-i / Când scânteie stelele.

Se bucură copii, / Copii și fetele!

De dragul Mariei / Își piaptăna pletele.

De dragul Mariei, / Și al Mântuitorului,

Lucește pe ceruri, / O stea călătorului

(Mihai Eminescu, ziarul Universul, 1933)

Spre sfârșitul anului toți începem să ne gândim la vestea minunată a Nașterii lui Iisus în ieslea din Betleem, la colinde strămoșești, la mâncăruri delicioase, la daruri și la clipele minunate petrecute în mijlocul familiei. Ar trebui să lăsăm deoparte problemele cotidiene, să alungăm stresul citadin și să ne întoarcem la copilărie. Sau măcar să încercăm acest lucru...

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București organizează în fiecare an pe la mijlocul lunii decembrie evenimentul intitulat „Florile Dalbe” – festival de datini și obiceiuri de Crăciun și Anul Nou. De ani de zile în mijlocul gospodăriilor țărănești ne bucurăm de o atmosferă de sărbătoare, sorbind fiecare cuvânt și cântare, urmărind fiecare gest al cetelor de colindători și ai alaiurilor de mascați și urători sosiți din diferite colțuri ale țării. Sunt momente în care amintirile ne năpădesc, clipe în care copilăria se întoarce în sufletele noastre pentru câteva zeci de minute.

Acest muzeu al satului în aer liber a apărut pe malul lacului Herăstrău din nordul Bucureștiului în anul 1936. Vorbim de un sat adevărat, cu locuințe și gospodării aduse din toate regiunile țării. Sub conducerea distinsului profesor Dimitrie Gusti (radioromaniacultural.ro/p ... radiodifuziunii) și cu ajutorul altor oameni de bine (H. H. Stahl, G. Focșa, Victor Ion Popa) și a Fundației Regale „Principele Carol” campaniile de cercetări monografice din perioada interbelică capătă contur prin întemeierea acestui muzeu viu.

Plimbându-te prin sat, faci o lungă călătorie prin toată România și vezi grupate laolaltă toate regiunile țării: Bucovina, Moldova, Basarabia, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Transilvania și Banatul, toate sunt acolo... O asemenea călătorie pe care o faci trecând din regiune, în regiune, este cea mai frumoasă ce se poate închipui și cea mai plină de învățăminte, pentru că nicio călătorie pe drumurile țării nu poate da, atât de puternic strânse laolaltă, toate regiunile ei și nu te poate face să înțelegi, ușor și limpede, ca în Muzeul satului, chipul întreg al României Mari... Iar în ceea ce privește publicul cel mare al orășenilor din toate părțile, nădăjduim ca să vie și să întârzie câteva ceasuri în Muzeul nostru, privind cu atenție toate cele arătate acolo, astfel ca să rămâe pentru toată lumea încredințarea că satul românesc este, pentru noi toți, în acelaț timp un prilej de fală, dar și a unui proces de conștiință. Avem cu toții datoria de a cunoaște și de a iubi acest sat, pentru ca să ne punem, cu încă mai multă stăruință, toate puterile noastre de muncă în slujba lui. Sunt cuvintele pline de actualitate rostite de profesorul Dimitrie Gusti în 1936 la inaugurarea muzeului.

Până la începerea spectacolului de datini și obiceiuri de iarnă ne-am plimbat puțin printre casele originale aduse din diverse regiuni ale țării. Ne aflăm într-un perimetru generos situat în șoseaua Kiseleff nr. 28-30, iar pentru bilet am plătit 20 lei/adult. Avem la dispoziție 14 ha de teren pe care sunt amplasate 380 de monumente (în 2016, cu ocazia împlinirii a 80 de ani de existență a muzeului s-a inaugurat o aripă nouă a „satului-muzeu” din Capitală). Fotografiile și filmările de amatori nu se taxează separat, sunt incluse în biletul de intrare.

Am remarcat cu bucurie că lucrările de întreținere continuă (se schimbă acoperișuri, se înlocuiesc piese de lemn etc.) și, mai ales, am observat plăci informative noi în fața fiecărei gospodării. De fiecare dată descopăr elemente noi – acesta e farmecul acestui muzeu, dar mă bucur și de cele clasice.

Aș menționa aici câteva „nestemate” prezente în muzeu:

????Bordeiele din Dolj și Olt, rămășițe ale unor epoci trecute; ????Locuința monocelulară din Zăpodeni-Vaslui, cea mai veche casă din muzeu (secolul al XVII-lea) și scrânciobul de lemn; ????Morile de vânt din Enisala, Sarichioi și Valea Nucarilor; ????Teascul pentru ulei și must din mere din Hunedoara; ????Cantonul de drum; ????Biserica din Dragomirești, Maramureș; ????Gospodăria din Berbești, Maramureș (1775) – excepționale porțile sculptate cu motive solare.

Se pot enumera la infinit comorile de cultură populare strânse în acest muzeu emblematic al civilizației sătești românești, de aceea vă invit să îl vizitați în orice anotimp, e fabulos. O singură bilă neagră, din motive administrative (personal, fonduri, protejare) sunt deschise foarte puține locuințe, astfel că interioarele le putem vedea doar în fotografiile de pe panourile informative.

După o plimbare care te încarcă cu energie pozitivă și care îți poate stârni amintiri frumoase (dacă ai avut legătură cu mediul sătesc), am vizionat spectacolul de datini și obiceiuri de iarnă susținut de câteva ansambluri sosite din diverse colțuri ale țării. Bogăția și diversitatea tradiției populare e nemărginită. Trebuie să o păstrăm, altfel se stinge încet, încet.

Concluzii. Fie vară, fie iarnă, toamnă sau primăvară, Muzeul Satului din București te întâmpină cu bucurie, satisfacție sufletească și admirație (vezi foto). Nu ezitați să mergeți cu mic, cu mare!

P. S. Aproape cuprins de Muzeul Satului se află Palatul Elisabeta, dacă este deschis nu îl ocoliți (vezi impresii)

P. S. S. Cine va trece să vadă acest Muzeu al Satului și al sătenilor noștri, va avea strânse laolaltă dovezile nobleții sufletești a acestui neam de creatori adevărați, în toate domeniile... am izbutit să arătăm una din cele mai mari mândrii ale neamului românesc o mândrie pe care nu o puteam avea decât noi și nici un alt popor: anume aceea că reprezentăm cea mai mare și mai întinsă civilizație țărănească din câte se află.

După cum nu e frunză de stejar care să semene leit cu altă frunză de stejar, asemeni nici un colț de țară nu e ca alt colț de țară. Totuș, simți limpede și puternic, că este aceeași țară. Și că isvorul viu al acestei vieți de creație românească țâșnește de orișiunde un harnic fântânar încearcă să-și pue troița de fântâni, pe tot întinsul ogor românesc. Aceasta este învățătura cea mare pe care o poate da cui știe să înțeleagă Muzeul satului românesc (din discursul sociologului H. H. Stahl de la inaugurarea Muzeului din 1936).

Vă doresc să petreceți un Crăciun liniștit în mijlocul familiei, încărcat de bucurie și vești bune, plin ochi de sănătate. ⭐Nașterea Mântuitorului aduce speranță, să ne bucurăm! Moș Crăciun cel Bun să aducă daruri atât la cei buni și cuminți, cât și la cei mai puțin buni (măcar un cartof copt). ????????????


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 24.12.21 19:12:46
Validat / Publicat: 24.12.21 20:12:57
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 347 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Colindele binecuvântate.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

elenaadinaPHONE
[25.12.21 10:40:33]
»

Sărbători binecuvântate, Crăciun fericit!

mihaelavoicu
[25.12.21 16:41:01]
»

Un dar frumos de la Moș Crăciun!

Acesta a fost darul de Crăciun oferit de Apollo al nostru, de la AFA. În zi binecuvântată, zi de bucurie și răsfăț culinar, zi cu multe tradiții și obiceiuri creștinești, ne-ai oferit întreaga încărcătură spirituală a satului românesc. Și ai făcut-o cu îndemânare și har, dar mai ales cu o bună documentare.

Vreau să spun că poarta de la P08 nu e poartă. E „prăjitură!” Iar ronțănelelr alea de mere uscate de la P21, care putea să încapă lângă cele 20, că doar tot de mâncare sunt și ele, sunt „coronițe” aducătoare de noroc și sănătate, simbol al contibuității vieții, precum covrigul, colacul sau inelul de logodnă.

M-a bucurat nespus o noutate (deși pentru mine toate sunt noi, că nu am văzut niciodată Muzeul Satului din București, pe cel din Sibiu, da) și anume, „Cantonul de drum” . De curând am postat o fotografie a unui Canton de drum, neștiind că e canton, pe un grup cu tematică de Arhitectură, fotografie care a fost asaltată de cunoscători în domeniu și am aflat că este Canton de drum așa cum erau și Cantoanele CFR sau cele silvice. Și mai spuneau că, sunt pe cale de dispariție. Iată că acest muzeu al sufletului românesc le-a luat sub aripa-i protectoare!

Am spus că nu am văzut muzeul, dar am impresoia că aici se pot face „n” revirews-uri cu tematici din cele mai frumoase. Să afle lumea ce avem!!

Bucurii, sănătate și un sfârșit de an, bun!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[26.12.21 14:02:09]
»

@elenaadina: Sărbători liniștite! Mulțumesc pentru lectură!

@mihaelavoicu: Cu bunătate și omenie se pot muta munții! Crăciun cu liniște!

Muzeul Satului din București este o nestemată, se pot scrie „n” articole pe diferite tematici (dar ar plictisi pe cei neavizați). Cantonul de drum (muzeul-satului.ro/planifi ... orul-nou/canton) reconstituit în muzeul bucureștean redă atmosfera unei instituții publice funcționale des întâlnită la sfârșitul secolului al XIX-lea - începutul celui următor.

Probabil că străinii sunt mai interesați decât noi de comorile tradiționale.

Noi să fim sănătoși!

⭐ValentinB_88⭐
[20.01.22 13:24:05]
»

Locatia este intr-adevar una frumoasa, deosebita, plina de istorie. Am fost si noi de cateva ori caci ne aflam in acelasi oras.

Insa comparativ cu Muzeul Astra, cel din Bucuresti este foarte mic, diferenta de la 14 hectare la aproape 100 fiind evident semnificativa.

Daca nu ai fost deja acolo, iti recomand sa o faci si sa incerci sa aloci o zi intreaga pentru ca vei avea ce vizita!

Multumim pentru recenzie.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[20.01.22 18:00:19]
»

@⭐ValentinB_88⭐: Muzeul Satului din București reprezintă o oază de tradiție, istorie și devenire românească. Aici găsim o picătură din ceea ce am fost, o filă din tradițiile și obiceiurile noastre, o fărâmă din istețimea românească etc.

Într-adevăr Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului e întins pe o suprafață mai mare, dar în esență reunește aceleași tipuri de construcții din diferite zone ale țării. Am vizitat de multe ori muzeul sibian, am dormit cu mulți ani în urmă într-o clădire de protocol din muzeu, într-una din ocazii am petrecut în interior circa 7 ore (vezi impresii), am mâncat la Cârciuma din Bătrâni (vezi impresii). Vizita în sine e o experiență de neuitat!

Mulțumesc și eu pentru lectură și ecou.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elenaadina, mihaelavoicu, tata123 🔱, ⭐ValentinB_88⭐
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Național al Satului / Dimitrie Gusti:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.084635972976685 sec
    ecranul dvs: 1 x 1