GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Hanu´ berarilor - Casa Soare, o experienţă foarte reuşită
Nici una din noi nu avea chef de musafiri acasă. Pregătitul ca pregătitul dar spălatul vaselor şi pusul lor pe căprării în bufet nu mai putea fi făcut ca altădată seara după plecarea invitaţilor, ci se întindea a doua zi toată dimineaţa. Başca vreun pahar spart sau farfurie ciobită, să mârâie copiii că nu mai eşti în stare să le laşi un serviciu complet. Discuţiile cu prietenii au pornit de la stabilirea zilei şi a locaţiei în care să ne întâlnim. La Caru cu bere mai fusesem, a fost bine, numai că scara care te ducea sus la nefumători era tare neprietenoasă şi balustrada de care te ţineai se zgâlţâia. Rămăsesem să ne hotărâm la care din locaţiile Hanului berarilor să mergem? Aveam de ales între Casa Lupescu (da, a aparţinut Elenei Lupescu) de pe bul. Pache Protopopescu nr. 51 şi Casa Soare amplasată între bul. Unirii şi Splaiul Independenţei pe str. Poenaru Bordea nr. 2. Ce, mama Michi, a rămas Bucureştiul în două restaurante? Nu, dar acolo puteam servi între orele 12-15, un meniu de pensionari cu 10 lei/ persoană. Erau şi alte restaurante cu aceeaşi ofertă dar nu le încercasem şi deci nu aveam încredere. La alegerea unuia sau celuilalt amplasament au intervenit bărbaţii. Era clar că nu luau maşinile, motivul afişat fiind˝ vreau şi eu să beau ceva˝. Ce să bea? Unul diabet, altul gastrită dar cocoşul tot cocoş rămâne. Motivul real era că nu se mai băgau la condus în Bucureşti în zi de lucru la orele prânzului. Am ales deci Casa Soare în plin centrul oraşului în apropierea multor staţii de autobuz dar şi a uneia de taxi.
Odată ajunşi la adresa respectivă am intrat într-o curte spaţioasă în fundul căreia ne aştepta o clădire boierească construită în stil neoromânesc atât de răspândit la începutul secolului trecut. Pe laterala curţii, cam ca nuca în perete era construit de dată recentă un corp modern care se voia o terasă acoperită. Deşi eram într-o zi lucrătoare, terasa era plină de tineri corporatişti care serbau ceva. Poate schimbarea vreunui şef. Am urcat treptele scării clădirii principale şi am fost conduşi la etaj de o chelneriţă politicoasă. Clădirea a fost construită de celebrul arhitect Petru Antonescu, autorul planurilor Arcului de Triumf, Băncii de Investiţii din Bucureşti, cazinourile din Sinaia şi Constanţa. Petru Antonescu a construit în perioada 1910-1914 această clădire de referinţă care a fost inclusă încă din 1955 în lista monumentelor istorice. Clădirea are un subsol înalt, parter şi etaj. La parter, în vremea în care era proprietatea familiei Oprea Soare, în jurul unui hol central octogonal, erau biblioteca, salonul, sufrageria şi câteva dormitoare cu anexele sanitare. La etaj erau două dormitoare pentru musafiri şi apartamentele copiilor. Construcţia este din zid cu soclu de piatră. Tot din piatră este executat şi un brâu, coloanele balconului şi ancadramentele ferestrelor.Curtea este pavată cu pişcoţi de gresie în două culori şi mai păstrează câţeva exemplare din arborii seculari. În 1945, cu şapte ani înainte de naţionalizare, casa a fost rechiziţionată de la duşmanul poporului şi repartizată unui sediu al partidului socialist. Abia în 2008 casa a fost restituită urmaşilor foştilor proprietari. La ora actuală restaurantul face parte din lanţul City Grill.O notă bună este că nu s-a umblat la arhitectura interioară a casei în scopul măririi spaţiului de servire. Ar fi fost un sacrilegiu.
Am fost puşi în dificultate în faţa listei cu meniurile oferite. Sunt trei meniuri de pensionari la alegere, la preţul de 10 lei. Meniul ˝Ateneu˝ oferă 180 gr. piept de pui la grătar, salată de varză şi cartofi prăjiţi câte 200 gr., berea casei 300 ml. sau fresh de portocale sau limonadă naturală. Meniul ˝Cişmigiu˝ cuprinde trei mici mărişori, cartofi prăjiţi, bere şi meniul ˝Tei˝ 200 gr. ficăţei de pui, piure de cartofi, salată de varză, băutura la fel. Mai există un meniu de studenţi ceva mai consistent la 12 lei dar n-aveam la noi carnetul de student aşa că am renunţat. Mai era şi un alt meniu foarte diversificat la 20 lei. La acesta alegeai între ciorbă de burtă, supă de legume sau mămăliguţă cu smântână ca fel întâi, ceafă de porc sau şniţel cu garnitură de cartofi prăjiţi sau orez şi salată asortată sau de varză şi bere sau fresh. Noi, fetele (aşa ne spunem de când ne cunoaştem) ne-am mulţumit cu meniul de pensionari la care am mai adăugat a la carte câte o porţie de clătite cu dulceaţă de vişine, că tot vrem să slăbim. Băieţii au mai comandat câte o ciorbă şi încă o halbă de bere. Cafea nu am servit că şi aşa mai toţi stăm prost cu somnul. Ne-am luat cu vorba şi nu pot spune cu mâna pe inimă cât am aşteptat, oricum nu deranjant de mult. Învăţaţi cu pensionarii care în general sunt fuduli de ureche şi vorbesc destul de tare, chelnerii au fost politicoşi şi ne-au arătat respectul cuvenit. Ne-a costat puţin, sub 60 lei/ familie, în acest preţ incluzând şi bacşişul chelnerului. Cum renunţasem de bună voie la cafea, am luat un taxi căruia i-am zis ˝Mână birjar!˝.
Recomand cu tărie Hanul Berarilor - Casa Soare ca şi cum aş avea comision la reclamă. Ne-am promis că vom reveni dar iată, a trecut jumătate de an şi nu ne-am ţinut de cuvânt. Până vom reveni ˝Sărbători fericite şi La mulţi ani!˝.
Trimis de Michi in 13.12.15 10:55:46
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Dan&Ema - Este ceva în ţara asta să nu fi văzut tu înaintea mea sau viceversa? Nu cred. Decât că tu mai ai în faţă pe puţin 35-40 de ani de călătorii iar eu, am să-ţi citesc un timp cu mare plăcere excelentele reviewuri.
Am uitat, nota 10 si de la mine pentru Casa Soare si nota 10 pentru Mama Michi.
Restaurantul este cu adevarat select si de cele mai multe ori are un grad de ocupare ridicat in special seara, desi ofera foarte multe locuri pentru oaspetii sai. Serviciile sunt ireprosabile. Si la pranz e bine populat din cauza ofertelor. Exista si un card de fidelitate pe care cred ca trebuie sa il cer si eu pentru ca am fost de peste 5x aici, e drept ca am fost invitat cu exceptia unei situatii, ba nu doua.
O luna plina de cadouri, sanatate, bucurii si consumati cu masura deliciile specifice sezonului. Sper ca nu sunt eu cel care a deschis apetitul pentru articole despre restaurante, asa ca ma abtin pentru o perioada sa diger ce am mancat!
La multi ani!
@Michi
Sunt multe multe dar cu adevarat multe locuri unde Dumneavoastra ati calatorit sau ati fost si eu nu. Nu imi propun sa urmez copy paste toate itinerariile Dumneavoastra, dar sunt atat de multe coincidente... Iar eu cred in coincidente.
A propos de cuvantul ""Dumneavoastra"". Eu am invatat la scoala ca se scrie cu ""D"", am vazut ca intre timp este corect si cu ""d"". Dar am invatat de la o dactilografa ca daca respecti pe cineva cu adevarat sa il scrii musai cu "" D"", dar si neprescurtat.
@Dan&Ema - pentru ambele ecouri. Noi seara nu prea mergem deşi dacă este şi program muzical toată atmosfera e schimbată. Se şi spune că ˝ la nuit tous les chats sont gris´. Ei, lasă cu Dumneavoastră, spune-mi direct Mama Michi.
@Michi - Eu am fost de curând, trebuie să faceți rezervare (pentru seara). Nu erau mese libere în clădirea principală, am rezervat în corpul nou, cel din sticlă. Vă pot spune că era destul de frig, lumina era chioară, muzica se auzea în surdină, în difuzoare. Prețurile sunt măricele, în opinia mea, dar porțiile sunt generoase.
Nici nu mai îmi amintesc ce am mâncat, știu doar ce am băut, oricum, nu e un restaurant grozav pentru o cină, nu trebuie să regretați că nu ati revenit.
Vă sărut și vă doresc Sărbători liniștite, vacanțe minunate și multă sănătate!
este intr-adevar un loc pe care il indragesc si eu mai ales ca am avut ocazia de cateva ori sa ajung aici si chiar am un articol scris - aici - in care am amintit si eu de aceste meniuri pentru pensionari.
Prima data am fost in anul 2011 si existau aceste meniuri speciale, bravo lor ca se gandesc si la pensionari.
@Michi -
Orice comentariu despre stârnirea ”aromelor” vechiului București este superfluu (mă refer în special la ciorba de burtă, care mi-a declanșat odată cu amintirile și reflexul pavlovian). In completare la un celebru ”panseu” aș zice: Bătrânul tace: "Iubirea, jocul și înţelepciunea mea sunt amintirile”. Dar meniul de acu’ 6 luni e mai mult decât amintire, e deadreptul memorie și ne bagă în complexe pe ăștialalți din categoria de vârstă (între 60 și infinit). Prefer să cred că, de fapt, ai ”luat” meniul ca amintire.
Cu mult drag, Dan-Ioan
P. S. Și votul meu e superfluu și totuși...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2024 [Restaurant E3 by Entourage] Restaurant: E3 by entourage, - excelent — scris în 09.11.24 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2024 [Un Poco Pizza Fresca] Poco Pizza - se putea și mai bine — scris în 07.11.24 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2024 [Restaurant La Copac] Sub dud La Copac — scris în 01.10.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2024 [Restaurant Long Fong] Long Fong - Restaurant chinezesc în București — scris în 09.09.24 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2024 [Cafe Bar La Pod by Gogu Constantinescu] Nonagenari la restaurantul ˝La pod˝din parcul Carol — scris în 05.09.24 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2024 [Restaurant Cococerie] Cococeria – amintiri din copilărie — scris în 20.08.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2024 [Restaurant Belli Siciliani] O mare teapa — scris în 23.07.24 de ux134965 din SEATTLE