ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.07.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
LUNA
JUN-2022
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
88.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

(Un articol) Scandalos...de bun(i) – Mititeii de Obor

TIPĂREȘTE

Demâncare veche, luată de prin podișurile Anatoliei și prefăcută pe românește, cu carne de porc, micul s-a desprins de profet și s-a lipit de Miorița și prin faptul că se bea, se bea temeinic.

– Radu Anton Roman, „Bucate, vinuri și obiceiuri românești”

Pentru a simți pulsul orașului și a interacționa cu oamenii mergi la... piață! Bineînțeles, la Piața Obor, posibil cea mai mare piață agroalimentară din țară și una din cele mai vechi din această parte a continentului european. De multă vreme nu mai ajunsesem în Piața Obor, dar pofta de mici m-a împins spre acest spațiu aglomerat, viu colorat, plin de arome și forme. Mai ales că toate canalele media promovează cu diferite ocazii micii de Obor.

Nu este vorba despre un restaurant fițos din centrul urbei, nici măcar despre un local de cartier sau un fast-food clasic, ci despre o terasă banală situată într-o piață. Ei bine, această terasă e foarte cunoscută în lumea bucureșteană și nu numai, faima „micilor de Obor” ajungând peste Ocean (New York Times: nytimes.com/2018/11/08/tr ... -bucharest.html). Apreciați de șefi bucătari, oferiți gratis pentru cei care se vaccinau antiCovid, devorați cu miile de 1 Mai muncitoresc, „micii oboreni” au devenit un fel de brand al locului.

Iată că într-o după-amiază călduroasă de iunie debarc din tramvai în zona Obor, accesul auto fiind mai anevoios din cauza aglomerației, plus că mi-ar fi îngrădit accesul la berea rece de la terasă. În zona pieței găsiți parcări cu plată sau fără. După ce trec de parcul din zona Primăriei intru pentru câteva minute în Halele Centrale Obor, o construcție proiectată în perioada interbelică de nepotul marelui povestitor Ion Creangă – Horia Creangă. Spațiul central e ocupat de tarabe cu tot ce vrei și nu vrei, iar laturile și partea sudică e ocupată de compartimente speciale pentru: pește, brânzeturi și lactate, carne.

Terasa Obor e situată pe latura estică a Halelor, pe strada (închisă) numită str. Câmpul Moșilor. Terasa e prinsă cumva între Hale și clădirea pieței noi, o identifici rapid datorită firmei realizată manual și a sloganurilor înscrise pe tot felul de suprafețe. Lăudabil e faptul că pe teritoriul terasei beneficiezi de acoperire 6 G și, de asemenea, se promovează intens cultura – găsim mai multe rafturi cu cărți.

Terasa are un aspect „rustic” , cu mobilier din lemn sau obiecte primite de la sponsori (mese cu picior, umbrele). Totul pe un fond de kitch intens: carpete cu motive orientale, obiecte de lenjerie intimă atârnate peste tot, lustre, ceramică etc. Oameni de tot felul formează aproape permanent coadă la grătar pentru a simți Savoarea Oborului. Mușterii sunt într-o permanentă mișcare, mulți savurează mititeii și pleacă rapid pentru a face loc altor clienți, alții poposesc mai mult, chiar și pe Locul pentru oftat. Povești de tot felul se aud la mese, unii râd cu gura până la urechi, alții vorbesc în șoaptă sau se răstesc la companioni. Viața în mișcare!

Veni, vidi, micii – după cum scrie la intrare, am executat comenzile, mai ales că: Soția dumneavoastră nu este aici. Intrați fără teamă! – așa am făcut. Un mic costă 4 lei, chifla 1 leu, muștarul gratis. Berea are un preț decent și se găsește în toate variantele. Nu trece nepăsător peste berea din Obor – bineînțeles că am respectat recomandarea. Acum ce să zic, micii au fost foarte gustoși, berea rece și hrănitoare. In mici we trust!

Istoria micilor. Ei bine, această istorie e încâlcită bine și încă dezbătută cu ardoare. Veniți din bucătăria otomană, care la rândul ei a fost influențată de alte culturi, micii se regăsesc în mai multe țări balcanice. În domeniul alimentației e greu de departajat un aliment specific unui popor, mixul de culturi a influențat orice gastronomie națională.

Se zice că micii românești se detașează prin două ingrediente: usturoiul în cantitate mai mare și bicarbonatul de sodiu adăugat pentru afânare. Substanța chimică apare încă din 1902 într-o rețetă de preparare a micilor (mediafax.ro/social/micii- ... -iunie-12710965).

Pe teritoriile românești primele cărți de bucate de pe la mijlocul anilor 1800 propuneau printre rețete cârnați fără mațe, un fel de precursori ai micilor. Într-o carte de bucate din 1915 apare pentru prima dată termenul „mititei” , ulterior rețetele înmulțindu-se în cărțile de specialitate, ca de altfel și numele: „Mititei Lenuța” , „Mititei Regali” , „Mititeii lui Păstorel” etc.

Legendele urbane atribuie cârciumarului Iordache Ionescu de pe Covaci nr. 3 originea mititeilor: rămas fără mațe pentru cârnați, cârciumarul frige direct pe grătar compoziția fără membrană. Legendele au fost perpetuate de cronicarii Bucureștiului de altădată, ca de exemplu Constantin Bacalbașa.

Nu contează cine i-a inventat, ci faptul că azi ne bucurăm de gustul acestor preparate. O istorie frumos alcătuită, cu citate și exemple, găsiți în articolul următor: mindcraftstories.ro/cultu ... r-si-mititeilor.

Concluzii. Recomand micii de la Piața Obor, sunt gustoși și suculenți, îi puteți degusta la Terasa Obor, la „botul calului” , cum se zice. Cui nu-i plac micii? Mulți îi perpelim pe grătar cu diverse ocazii Și să ținem cont că: Nu tigaia e rostul micului, ci grătarul și focul corespunzător, de lemn și cărbuni, după cum scria Radu Anton Roman.

Să aveți poftă!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 14.07.22 11:55:31
Validat / Publicat: 14.07.22 12:59:51
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 1208 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 „Citate” simpatice.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32150 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

Zoazore
[14.07.22 14:28:59]
»

@tata123 ????: Cu adevarat un articol scandalos de gustos!

Sa inteleg ca "Oborenii' i-au detronat pe Cocosatu' si Dedulestii?

Care este parerea ta?

⭐ValentinB_88⭐
[14.07.22 15:51:30]
»

Desi stau intr-un alt cartier (mai indepartat) fata de Colentina, evident ca de-alungul vremii am tot trecut pe aici si am si fost pe la piata Obor. Totusi nu mi-a placut niciodata cartierul asta si zona in general. Mereu aglomerat, mereu un furnicar mai ales in zona Oborului. Insa micii aia arata intr-un mare fel... sincer nu i-am incercat. Imi aduc aminte ca se dadea o portie de mici celor care se vaccinau acum vreun an. Un fel de rasplata pentru "efortul depus" dar asta este alta discutie.

Arata bine... de la mine ai 4 de DA... cate 1 pentru fiecare mic! ????

@Zozoane... frumoasa insiruire acolo. Cocosatu, Dedulesti si ai uitat de GIL care se afla langa Cocosatu, la fel un local cu renume pentru faimosul preparat.

La cocosatu nu am mai fost de vreo 2 ani cred dar cel mai recent cand am fost erau in continuare foarte buni dar oricum foarte scumpi parca 5-6 lei. Probabil 60% din pret in constituie "renumele" national, iar la Dedulesti la fel... un mic vreo 4-5 lei, acum probabil s-au facut 6-7 lei bucata dar erau foarte buni si acolo! A meritat ca doar nu in fiecare zi basculezi un mic de la Dedulesti, Cocosatu, Obor sau... Gil.

Iar la 4 lei un mic la Obor... ce sa mai ceri? Merge la fix o bere pe o zi caniculara.

Pofta buna

celestePHONE
[14.07.22 17:00:02]
»

@tata123 ????: Foarte buni, ii savuram de fiecare dată cand ajungem pe acolo. La fel de buni sunt si cei de la Ciotoianu.

adrianbogdan
[14.07.22 17:55:20]
»

Buna! Doamne ce bun!

Michi
[15.07.22 08:10:15]
»

@tata123 ????: Da, ce-mi plac amintirile! Am fost acolo de mai multe ori, ultima dată acum vreo două săptămâni când am fotografiat pentru reviewul despre zona Obor. Eu şi prietena mea mersesm întinse să mâncăm câte doi mici. Ceva, ceva mi s-a părut suspect: nu era fum, nu mirosea a mititei. Era foarte devreme, cam nouă şi ceva şi nu dăduseră drumul la grătar. Ne-am aşezat la o masă să ne punem pofta în cui, am mâncat o scovergă, am admirat cultura clasică a patronului cu reclama ˝veni, vidi, micii˝dar şi misoginismul lui cu ˝Răcoreşte bărbatul˝şi am plecat mai departe. Să vă dau un pont. Nu ştiu ce le pune în compoziţie că chiar dacă-i iei pentru acasă şi-i mănânci cu familia puţin reîncălziţi la microunde, sunt la fel de suculenţi, am experimentat de mai multe ori.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[15.07.22 09:13:47]
»

@Zoazore: Neatza! Acum ce să spun și eu, ultimii mâncați au fost „cei mai buni” - adică cei de la Obor. Am mâncat de câteva ori mici și la Dedulești, sunt ceva mai măricei decât cei din Obor și au fost gustoși, deși de fiecare dată parcă aveau alt gust. Iaca că la Cocoșatu nu am fost niciodată, dar am citit în ultimii ani păreri pro și contra.

De fapt asta e problema, fiecare om percepe în felul său gustul și apreciază subiectiv preparatele pe care le mănâncă. Unuia îi plac mititeii suculenți, altuia cei fripți bine, un om îi preferă pe cei amestec (porc-vită), alt om îi adoră pe cei cu carne de oaie. Nu mai vorbim de intensitatea usturoiului!

Concluzia: „Veni, vidi, micii” de Obor! Sunt cel mai aproape!

Numai bine!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[15.07.22 09:31:58]
»

@⭐ValentinB_88⭐: Pofta te împinge spre grătarul cu mici și te face să scoți din buzunar chiar și 6-7-8... lei pe bucată. Mai ales dacă ești flămând! ????

Am mâncat mititei buni în mai multe locuri din țară, întotdeauna în mijlocul unor târguri sau piețe, înconjurați de oameni de tot felul. mereu au fost gustoși. Am și menționat pe AFA aceste lucruri. De exemplu, prin 2018 la târgul de la Bălăușeri (în apropierea orașului Târgu Mureș), am degustat niște mici buni și o înghețată la fel de bună (vezi impresii). Iar în 2017 am mâncat mititei buni în Piața Micro 19 din Galați, la o terasă frecventată de localnici (vezi impresii). Am exemplificat cu foto la fiecare articol.

Să ne bucurăm de gustul mititeilor în cadrul unei atmosfere plăcute! Numai bine!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[15.07.22 09:41:55]
»

@celeste: Mulțumesc pentru vizită! În multe locuri din București și din împrejurimi se fac mititei buni. Fiecare om are preferințele proprii și apreciază în mod diferit orice gust din domeniul gastronomic.

Vacanță frumoasă!

@adrianbogdan: Foarte buni! ???? Ne bucurăm când mâncăm mititei buni pe la câte o terasă, dar multora ne place să îi perpelim la grătarul propriu. trebuie doar să găsim un loc unde pasta de mici/micii preformați să fie gustoși.

Călătorii plăcute!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[15.07.22 10:06:43]
»

@Michi: Oborul e un mix: de oameni, de produse, de comportamente. Unora le place să se integreze în zumzăiala continuă din Piața Obor, alții fug de aglomerația inerentă din zonă. La Terasa Obor poți asculta vocea poporului, cu bune și cu rele. Unele „lozinci” afișate pe terasă sunt drăguțe, altele sunt aluzive, unele pișcă, altele deranjează.

Mulțumesc pentru lectură, ecou și pontul cu „micii la pachet” . Sănătate și la cât mai multe plimbări.

valentinag
[15.07.22 12:47:22]
»

Nu mananc mici, la Obor n-am mai fost de vreo 5 ani cred, votat povestea!

Yoda
[17.07.22 14:34:15]
»

Fac cumparaturi destul de des in Obor, asa ca stiu terasa asta de mult. Nu m-a atras niciodata, nu stiu de ce.

Urmare a ce am citit aici, si fiindca am fost astazi pe la mall si prin piata, am zis sa vad si eu cum sunt. Dar, pofta-n cui! Era o coada de 35 persoane! Am zis pas si am hotarat ca o sa revin alta data, eventual intr-o zi de lucru.

Cand eram copil, cei mai buni mici i-am mancat la Mangalia. Pe scara care urca de la plaja la cazino, era un gratar la care inebuneai numai cand simteai mirosul. Cei mai buni mici pe care i-am mancat ca adult au fost la Cap Aurora. Acolo, pe sub malul de sub hotelurile alea cu nume de pietre, erau niste WC-uri (va rog sa nu radeti). Dupa revolutie, pe la mijlocul anilor ' 90, acolo se facusera niste terase. Ei bine, acolo am mancat pana nu am mai putut cei mai buni mici, mult mai buni ca la Gil, sau la Cocosatu.

⭐ValentinB_88⭐
[17.07.22 17:51:37]
»

@Yoda:

Urmare a ce am citit aici... am zis sa vad si eu cum sunt. Dar, pofta-n cui! Era o coada de 35 persoane!

Cred ca era cu bilet de ordine. ???? Doar sa fi indraznit unul sa fi taiat coada si era linsat de toata lumea. ????

Hai ca m-ati facut curios, o sa trec si eu pe acolo, nu stiu daca reusesc in timpul saptamanii dar poate in weekend mai de dimineata, macar sa imi las loc. ????

celestePHONE
[17.07.22 18:11:41]
»

@⭐ValentinB_88⭐: sambata si duminica este foarte mare aglomerație, eu una nu recomand!

Yoda
[17.07.22 18:48:16]
»

@⭐ValentinB_88⭐:

Cred ca era cu bilet de ordine. Doar sa fi indraznit unul sa fi taiat coada si era linsat de toata lumea.

Da, sa stii ca asa era. Eu am trecut prin coada ca sa ajung in fata chioscului unde se servea, sa supervizez procesul de fabricatie si aia din coada se si uitau urat la mine. Pai, cred ca e normal, la 35 oameni stai lejer 45 minute la coada, daca nu mai mult, asa ca nu prea iti vine sa-i lasi pe smecheri in fata.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, celeste, Michi, tata123 🔱, valentinag, Yoda, ⭐ValentinB_88⭐
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în București?:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.097319841384888 sec
    ecranul dvs: 1 x 1