ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.12.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
DEC-2020
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
REZONABIL

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Muzeul National al Literaturii Romane (MNLR) // partea a 5-a – George Bacovia

TIPĂREȘTE URM de aici

Ultimul episod din seria muzeelor bucurestene vizitate pe final de an prezinta Casa Memoriala George si Agatha Bacovia

Informatii utile

Adresa

Strada George Bacovia, nr. 63, sector 4, București, in zona sos. Giurgiului. Waze-ul sau google maps va conduce corect catre aceasta destinatie.

Programul de vizitare, taxe si bilete

Deschis intre orele 10-18, lunea inchis.

Intrarea pentru adulti costa 10 lei, taxa foto 25 lei, ghidajul 6 lei de caciula.

Vizita in sine

Nor. Gri. Intunecos. Destul de rece. Ce introducere mai potrivita exista pentru a ne apropia de George Bacovia?

Am sunat la poarta casei memorial si am pasit in curte. Este casa unde a locuit si a scris poetul in Bucuresti intre anii 1933 si 1957. O casa cu curte si multe camera dar toate mici, cladita pe un nivel, fara etaj.

Pana a aparut doamna ghid sa ne invite in casa (nu a durat), am pozat bustul lui George Bacovia amplasat in curte.

Dupa moartea poetului casa a fost mostenita de sotia acestuia Agatha si ea scriitoare. Aceasta a fost de acord ca acest loc sa devina muzeu si a facut demersurile necesare cu statul roman.

In casa regasim mai multe tablouri, schite, poze, sculpturi care prezinta pe George si Agatha. Sunt atat poze de familie cat si lucrari primite de la diferiti artisti.

In prima camaruta, unde a lucrat Agatha, mi-a placut o masa mica de tot, simpla, saracacioasa, pliata pe forma de colt a peretelui unde Agatha servea cafeaua cand mai statea la o poveste cu cate o prietena. Tot in aceasta camera este o biblioteca cu carti legate pentru a nu se deteriora.

Inainte de aceasta camera este de fapt un vestibul unde se gasesc cateva din operele reprezentative originale ale lui George Bacovia, precum Plumb, sau manuscrise ale acestuia, dar si lucrari ale sotiei.

Decembre

Te uita cum ninge Decembre

Spre geamuri, iubito, priveste –

Mai spune s’aduca jaratec

Si focul s’aud cum trosneste.

Majoritatea tablourilor care il infatiseaza pe Bacovia redau foarte bine starea acestuia pe care o regasim si in poeziile sale dominate de culori inchise, epitete care exprima tristate, durere, suferinta.

George Bacovia a fost o fire bolnavicioasa, introvertita, a suferit si a trebuit sa se trateze de mai multe ori in sanatoriu.

Livingul este si el mic si are in mijloc o masa. Am ochit si un tablou imens cu fructe si un dulap cu oglinda, care toate semanau cu cele din casa mamaiei mele in care am copilarit.

Am vazut si camera de lucru a poetului, unde avea si un pat, dar si jocurile de table si sah si o veioza veche in coltul biroului. Pe un dulap modest se gaseste calendarul cu file impietrit la ziua decesului artistului si un ceas cu ora trecerii lui in nefiinta.

O noutate aflata cu ocazia acestei vizite a fost faptul ca George Bacovia a cantat si la vioara si a scris si muzica, instrumentul sau drag fiind expus in alta camaruta.

De aici am fost invitati sa passim in curte printr-o usa din dosul casei. Curtea este una specifica acelor vremuri in care a trait, cu hortenzii si trandafiri, cu un butac de vita de vie si o magazie.

Inainte de plecare am tras si in acest muzeu 2 “” bilete de papagal”” cu versuri ale lui George Bacovia.

Ghidajul a fost unul foarte bun, iar felul cum se prezinta acest muzeu reda foarte bine personalitatea lui George Bacovia.

Despre George Bacovia

S-a nascut in Bacau in 1881 si a murit in Bucuresti in 1957. La Bacau exista si un teatru care ii poarta numele unde am vizionat in armata “Baba si hotul” .

In 1900 se inscrie la Scoala Militara din Iasi, dar nu suporta regimul acesteia si se retrage. In 1902 va scrie poezia Plumb.

In 1933 se va stabili in Bucuresti. Sotia i-a fost echilibrul, de care a avut nevoie si care l-a ajutat sa se redreseze de mai multe ori in viata sa presarata cu internari in sanatorii.

George Bacovia ramane un poet marcant al literaturii noastre, cu o amprenta inconfundabila, reprezentantul culorii gri si a metalului plumb, daca se poate spune asa.

Concluzii

Dupa vizitele la cele 5 “case” apartinand Muzeului National al Literaturii Romane (MNLR – www.mnlr.ro) pot spune ca ele redau bine amprenta fiecarui artist / / scriitor / poet: Rebreanu, Minulescu, Arghezi, A. Pann, Bacovia. Cele 5 muzee se disting vizibil, ele nu sunt doar casele unde vezi biroul, patul, sifonierul etc, ci prezinta aceste personalitati in contextul epocii in care au trait, asa cum ele au trait.

Daca merita sa vizitezi toate aceste case intr-o singura tura? Se poate, dar parerea mea este ca fiecare merita o vizita in sine, in care sa incerci sa te transpui in alta lume si sa incerci sa o intelegi. Nu cred ca merg amestecate impresiile acestea pe banda rulanta, inchizand o usa si deschizand alta.

O nota buna pentru fiecare dintre muzee, pentru ca se promoveaza reciproc. Am remarcat aceasta caracteristica la toate cele 5. Am fost intrebati: Ati vizitat …? Poti primi flyere de prezentare gratuite ale tuturor celor 5 muzee de la oricare dintre ele.

Si o nota buna / foarte buna pentru ghidajul oferit.

Recomand aceste vizite si la anul vreau sa mananc cirese de la Arghezi.

Numai bine si Sarbatori fericite si linistite si cu sanatate tuturor si un An Nou asa cum va doriti! ????

## end review sc

[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 27.12.20 19:09:36
Validat / Publicat: 27.12.20 21:58:08
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 348 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 biroul de lucru al Agathei
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38000 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
  • sait oficial al acestei destinații:

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[28.12.20 16:19:48]
»

O nota buna pentru fiecare dintre muzee, pentru ca se promoveaza reciproc. Am remarcat aceasta caracteristica la toate cele 5. … Poti primi flyere de prezentare gratuite ale tuturor celor 5 muzee de la oricare dintre ele.

Mă întrebam dacă Muzeul Național al Literaturii Române nu s-a gândit să emită și niște bilete combinate pentru vizitarea celor cinci case memoriale. Cred că ar fi o idee bună, ceva... cu o valabilitate, să zicem, 1-2 luni pentru a nu fi obligat să alergi de la unul la altul în aceeași zi. Am văzut că în străinătate se practică această metodă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&EmaPHONEAUTOR REVIEW
[28.12.20 16:25:19]
»

@iulianic:  ​​

​​

 Mă întrebam dacă MuzeulNațional al Literaturii Române nu s-a

gândit să emită și niște bilete combinate pentru vizitarea celor cinci case

memoriale.

Ar fi ​​sigur o idee apreciata, ar putea face si o reducere 5 muzee la pret de 4. Si sa fie valabil abonamentul o perioada mai lunga. Ar creste numarul vizitatorilor lor si gradul lor de cunoastere. ​​

​​Multumesc pentru lectura si ecou! ​​

Sarbatori fericite! Numai bine in noul an! Sanatate! ????

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[28.12.20 16:29:55]
»

@Dan&Ema:  Eu am vizitat doar Casa memorială Tudor Arghezi și Casa memorială George Bacovia, ambele fiind în sectorul 4, sectorul meu.

Celelalte… sper că în viitor.

Cu biletul combinat s-ar realiza și o popularizare mai bună a celor cinci muzee, iar prin reducere s-ar crește gradul de atractivitate și bineînțeles numărul de vizitatori.

Un an nou bun și călătorii frumoase oriunde și oricând!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adsoPHONE
[28.12.20 17:13:32]
»

@iulianic:  da, pentru popularizare ar fi util, desi aceasta se realizeaza oricum, cu pliante si prin viu grai. Insa... pretul biletului este extrem de jos. Taxa de ghidaj si taxa pentru fotografiat, care se achita separat, sunt - fiecare - dublul pretului biletului.  

Dan&EmaPHONEAUTOR REVIEW
[28.12.20 17:20:09]
»

@gpopa:  ​​

Foarte buna observatia. ​​

​​Ghidajul si taxa foto sunt mult mai scumpe decat biletul. Am intalnit vizitatori care nu au dorit ghidaj si nici sa fotografieze.  

Daca lipsa fotografiatului este lesne de inteles, este pacat ca sunt vizitatori care nu doresc (nu isi permit) sa pkateasca taxa de ghid.  De cele mai multe ori ghidajul da valoare  obiectivului vizitat. ​​

​​Multumesc de ecou! Numai bibe! Sanatate! ????

doinafil
[28.12.20 23:09:33]
»

Și cu muzeul ăsta mi-ai luat-o înainte, Dane!

​Chiar de dinaintea anului pensionării mele (2012) mi-am propus să-l văd, mai ales că de multe ori am trecut prin zonă, daaaaar, ca și în cazul celorlalte pe care le-ai văzut tu în ultima lună, spre rușinea mea, nu mi-am făcut timp să le văd!

Sper ca anul viitor să-mi programez și să nu ratez vizitarea lor!

Ca și tine, nu știam că Bacovia a cântat și la vioară, și nici că soția lui a scris câte ceva! ​

Te felicit că l-ai văzut și pe ăsta!

Poate anul viitor vom ajunge împreună să mâncăm cireșe din livada lui Arghezi! ​​​

Dan&EmaPHONEAUTOR REVIEW
[29.12.20 05:26:18]
»

@doinafil:  ​​​​

Sarut mana, Doina! ​​​​

Anul 2021 iti acorda tot timpul din lume sa vizitezi casa memoriala George Bacovia din Bucuresti. Mai exista una si la Bacau. Aici, in Bucuresti, este o adevarata casa memoriala, este casa unde poetul a trait ani (era sa scriu buni) alaturi de sotia Agatha. Casa asta reda foarte bine realitatea si lumea in care trait Bacovia. ​​

​​Inchei scrierile dintr-un 2020 gri cu poetul emblematic al acestei culori si al starii de incarcare, apasare si tristete. ​​

Ah, corectez, nu numai in 2021 e posibil sa vizitezi casa lui Bacovia. Nici anul asta nu s-a incheiat. ​​

​​Multumesc pentru invitatia "la cirese". Suna frumos si aduce a Nica a Petrei si mi-ar placea sa o punem in practica. ​​

Numai bine, sarbatori fericite, sanatate tie si lui Mihai! ????

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[01.01.21 23:14:57]
»

@Dan&Ema:  Salut, Dan! La mulți ani!

Am revenit la acest articol din seria caselor memoriale pe care le-ai vizitat și pe care le-ai prezentat la final de an pe AFA. Ne-ai purtat în vizite imaginare pe la câțiva dintre scriitorii foarte valoroși din literatura română, fapt pentru care îți mulțumim!

Recitind prezentul articol, mi-am amintit de cealaltă casă memorială a lui Bacovia, imobilul aflat în municipiul Bacău, locul unde scriitorul a trăit și a creat în perioada 1906 - 1928. Privind fotografiile, constat că ambele case memoriale surprind bine atât personalitatea, cât și epoca în care a trăit Bacovia, acest reprezentant de seamă al simbolismului românesc. Locuința memorială din Bacău se află în zona centrală a orașului, poate fi vizitată ușor, chiar dacă ești numai în trecere pe acolo vezi impresii.

Vă dorim un An Nou cu sănătate și cu multe sejururi de vis! Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&EmaPHONEAUTOR REVIEW
[02.01.21 11:52:59]
»

@Crazy_Mouse:  ​​

​​Multumesc ca ai lecturat povestea vizitei celor 5 case memoriale apartinand MNLR. ​​

Am prins pur si simplu chef si placere pentru aceasta serie de vizite. Si dupa ce am vizitat primele doua, era deja clar ca le vom vizita pe toate 5. Mi-au placut. A fost sa zicem ora mea de literatura. ​​

​​Stiu de casa lui Bacovia din Bacau si multumesc pentru linkul atasat in ecou. ​​

Sa aveti un an bun cu bucurii si sanatate, numai bine! ????????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adso, Dan&Ema, doinafil, iulianic
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Național al Literaturii Române:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.12188100814819 sec
    ecranul dvs: 1 x 1