ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.05.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
MAY-2017
DURATA: 1 zile
single
"ECHIPA" A INCLUS:
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Muzeul Național al Literaturii Române

Muzeul Național al Literaturii Române din București în casă nouă

TIPĂREȘTE

În anul 2014 citeam cu stupoare despre retrocedarea Casei Scarlat Krețulescu de pe bulevardul Dacia nr. 12, la trei pași de Piața Romană în care muzeul a expus opere literare naționale timp de peste 40 de ani. Aveam să văd apoi timp de mai multe zile camioane în care se încărcau cutii, și iar cutii... Patrimoniul evaluat la sute de milioane de euro avea să stea timp de peste doi ani de zile depozitat în spații improprii în Casa Presei Libere. La începutul anului 2017 muzeul începe o nouă viață: o parte din tezaurul de manuscrise și obiecte sunt depozitate într-o clădire de pe Calea Griviței, iar expoziția principală primește în dar un nou sediu în apropierea Căii Victoriei.

La 21 martie 2017 cu ocazia Zilei Internaționale a Poeziei este inaugurat noul sediu al Muzeului Național al Literaturii Române. Acesta este situat pe strada Nicolae Crețulescu nr. 8 – ce ironie a sorții: au plecat din Casa Crețulescu și au ajuns pe strada cu același nume de familie. Pentru orientare țineți minte că noul sediu se află în spatele Bisericii Albe de pe Calea Victoriei.

Am profitat de evenimentul „Noaptea Muzeelor 2017” și am mers în vizită la MNLR. Muzeul este găzduit de o clădire restaurată, cu două aripi și o grădină interioară. Expozițiile se întind pe patru nivele, incluzând aici atât subsolul, cât și mansarda. La ora 21.30-22.00 aici nu era coadă până afară, dar suficient de multe persoane care se perindau continuu prin labirinticul traseu al expoziției. Pentru că așa ai impresia: ești într-un labirint de camere mici, urci-cobori pe scara principală mărginită de balustradă de fier decorată ori pe scara îngustă de seviciu, admiri sala din subsol în care s-au păstrat pereții și bolta din cărămidă originală etc.

Împărțirea expoziției permanente este efectuată astfel: la Subsol – Galeria Bucureștiul literar și artistic (mi-au plăcut desenele lui Ioan Cârdei reprezentând clădiri și colțuri pitorești din Capitală), la Parter – Poezie, la Etajul 1 – Proză, critică, eseistică, la Mansardă – Teatru. În multe locuri sunt amplasate plăcuțe indicatoare și informative care îți indică categoria în care se încadrează sala respectivă (de ex.: Mari romancieri, Enciclopediști-Memorialiști).

Am fost plăcut surprins de modul modern în care a fost aranjată expoziția, precum și stilul de abordare interactiv în care ne sunt prezentate anumite exponate. Există un fel de rafturi-sertar care ascund coperți de cărți ale autorului respectiv, planșe rotative, pereți semicirculari dotați cu ferestre rotunde luminate sau cu forme geometrice rotative (pe ale căror fațete sunt inscripționate portrete, afișe, fragmente din opere literare, personaje de film), monitoare care redau fragmente din filme, interviuri, reportaje, un sistem de iluminat modern și funcțional, vitrine de expunere noi, plăcuțe explicative clare (culorile alese și poziționarea le fac uneori greu de citit). Am văzut multiple ecrane touchscreen care ne oferă informații și imagini suplimentare despre autorii prezentați în sala respectivă (numit proiectul MuseON – promovarea operelor și biografiilor literare și culturale cu ajutorul documentelor multimedia).

Anul acesta al Muzeului Național al Literaturii Române împlinește 60 de ani de la înființare; am petrecut circa o oră în acest spațiu cu multiple valențe culturale, dar în acest muzeu nu sunt suficiente nici 2 sau 3 ore (mai ales dacă beneficiezi de un ghid pasionat). Mi-a făcut plăcere să văd pagini manuscris din „Amintirile din copilărie” ale lui Ion Creangă, fotografia lui Tudor Arghezi alături de Zdreanță, lucrări ale lui Anton Pann, documente semnate de Mihai Eminescu, un frumos tablou în ulei al Veronicăi Micle, colorate afișe Dada, setul de șah și ceasul de perete aparținând lui Mihail Sadoveanu, cărțile populare ilustrate din secolele trecute (ex. Floarea Darurilor), calendarul din bronz al lui G. Dem. Teodorescu sau câteva ediții liliputane. Vitrinele găzduiesc numeroase opere literare, fotografii, scrisori ori obiecte personale ale autorilor români (călimări, tocuri, cuțitașe pentru scrisori, tabachere, aparate foto etc.).

Dacă (încă) iubiți cartea, dacă doriți să vă aduceți aminte de celebri autori români, dacă vreți să vedeți manuscrise originale și obiecte personale nu ezitați să vizitați noul sediu al Muzeului Național al Literaturii Române din București.


---
Trimis de tata123 in 22.05.17 13:44:10
Validat / Publicat: 22.05.17 14:26:44
VIZUALIZĂRI: 1473INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34400 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
  • sait oficial al acestei destinații:

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [22.05.17 20:55:48] »

Chiar azi am fost pe la Casa Presei cu niște treabă și reflectam ce va să zică proprietatea nimănui, mă uitam că sînt acolo zeci de instituții, clădirea e îngrijită la limita „subzistenței”, nu e respectat statutul (nu știu dacă e oficial, dar nici nu contează) de monument istoric (chiar dacă comunist, dar e o clădire reprezentativă, „landmark”), pe sub arcade sînt înghesuite dughene și chioșcuri, de fațade atîrnă aparate de aer condiționat, printre trepte cresc buruieni etc. O bătaie de joc. Casa Presei în sine a ajuns un spațiu impropriu, cine știe prin ce beciuri o fi fost depozitat tot acest patrimoniu.

Expoziția arată foarte bine, cred că programez și eu o vizită în curînd. Am văzut la Iași Casa Pogor, și alte case memoriale, că acolo cred că e cel mai bogat (ca expoziție publică) muzeu literar din țară (sigur, cu mai multe secții) și acolo m-a uimit cît de bine organizate erau muzeele și ce frumos erau prezentate expozițiile, totul curat, neprăfuit (la propriu și figurat). Din poze pot spune că aici expoziția e mai modern concepută.

Oare ce s-o petrece în vechea clădire de pe Dacia?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
krisstinna [22.05.17 21:10:32] »

@tata123: Să știi că m-am întrebat care dintre muzee ai vizitat în noaptea muzeelor. Așteptam cu interes.

În Dacia l-am vizitat și eu, nu am știut că l-au mutat.

Mă întreb oare, care clădire din Calea Griviței a adăpostit valorile acelea? Eu știu una importantă, nu vreau să cred că au fost acolo.

Am observat caloriferele dar și soba-care sper că e doar de decor. Mi se par cam înguste holurile, dar arată bine.

Mulțumesc pentru informație.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
tata123 [23.05.17 09:15:15] »

@abancor: Mulțumesc pentru ecou și aprecieri. Cunosc și eu situația de la Casa Presei Libere, care are acum și „Aripi”.

În ceea ce privește noul sediu al MNLR: s-au străduit să expună ceea ce e mai semnificativ într-un spațiu destul de restrâns, au îmbunătățit modul de expunere prin utilizarea unor sisteme noi, moderne - mi-a plăcut cum arată muzeul.

Casa Scarlat Crețulescu a fost restaurată în ultimii doi ani, atât la interior, cât și la exterior și am înțeles că se dorește deschiderea unui restaurant (nu îmi mai aduc aminte sursa informației). Am mai citit o informație interesantă legată de această clădire și de articolul meu anterior dedicat lui Mișa Anastasievici (vezi impresii). Clădirea a fost construită de boierul Alexandru Villara în 1830 și oferită peste câțiva ani drept zestre fiicei sale la căsătoria cu Scarlat Crețulescu. Boierul Alexandru Villara a fost proprietarul moșiei Clejani, întemeiatorul școlii din sat (preluată și dezvoltată de maiorul Mișa) - ajuns la strâmtoare cu banii vinde în 1853 moșia lui Mișa Anastasievici.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
tata123 [23.05.17 09:30:52] »

@krisstinna: În Calea Griviței s-a mutat administrația muzeului și restul depozitului cu materiale de patrimoniu. Se dorește chiar deschiderea unor spații expoziționale și la acel sediu - deci presupun că acea clădire va fi „aranjată” (cred că e cea care a aparținut Poștei Române și Direcției de Sănătate Publică). Directorul muzeului declară că spațiul din Calea Griviței este mult mai bun decât cele alocate la Casa Presei Libere.

Pentru a observa diferența dintre cele două sedii ale MNLR (bdul Dacia și str. Nicolae Crețulescu) priviți și fotografiile din articolul @diaurei (vezi impresii). Într-adevăr imobilul din Dacia avea săli mai mari, luminoase; clădirea din str. Crețulescu e mai labirintică, cu multe săli mici, holuri mai înguste - e o clădire închiriată și restaurată de Primăria Bucureștiului. Totuși e bine că muzeul a fost redeschis într-un loc central, în apropiere de alte obiective importante ale Capitalei.

Mulțumesc pentru lectură.

krisstinna [23.05.17 09:44:20] »

@tata123: Bănuiam, calea Grivitei 64-66, clădirea in care am lucrat 25 de ani, acum colcăie de șobolani, nu pot spune mai multe, aparține postei și nu cred să o închirieze decât pe sume fabuloase.

E folosită pe post de arhivă pentru multe alte chestii.

O clădire bântuită, cred că tu știi mai multe despre ea, eu stiu doar povesti cu nemți, fantome și femei ușoare

Mulțumesc

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
webmaster26 [31.08.18 09:01:06] »

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

===

Mutat în rubrica "Muzeul Național al Literaturii Române, BUCUREȘTI" (nou-creată pe sait)

tata123 [03.09.18 12:18:30] »

@webmaster26: Poziționarea corectă este următoarea: 44.442171,26.095135. Mulțumesc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
tata123
Alte impresii din această RUBRICĂ:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2021 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.138603925705 sec
ecranul dvs: 1 x 1