ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.05.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
MAY-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Muzeul Militar National 'Regele Ferdinand I'

TIPĂREȘTE URM de aici

Am mai fost la Muzeul Militar acum exact 47 de ani. M-a dus fratele meu, pe atunci un tanar locotenent, de curand absolvent al scolii militare. In acele vremuri, denumirea oficiala a muzeului era "Muzeul Militar Central". Multe s-au schimbat de atunci, asa incat revenirea mea - cu ocazia evenimentului "Noaptea Muzeelor" - a fost cat se poate de binevenita.

Situat pe Str. Mircea Vulcanescu, nr. 125-127, Bucuresti, in ziua aceea muzeul si-a deschis portile devreme, la ora 10.00, asa incat pentru a evita aglomeratia, dar si pentru a castiga timp pe care sa-l pot aloca altor obiective turistice inscrise in program, m-am grabit sa fiu printre primii vizitatori.

La intrare, Muzeul Militar National "Regele Ferdinand I" afiseaza programul de vizitare (Miercuri - Duminica, orele 09.00-17.00, cu ultima intrare la ora 16.00) si tarifele de vizitare valabile incepand cu data de 11.04.2022 (20 lei/persoana - adulti, 5 lei/persoana - elevi si studenti, 10 lei/persoana - pensionari. Atat fotografierea, cat si filmarea pentru profesionisti - 500 lei/ora. Exista si anumite taxe suplimentare pentru vizite ghidate, in grup).

Un trecut de peste 100 de ani

La 18 decembrie 1923, prin Inaltul Decret nr. 6064, semnat de regele Ferdinand I al Romaniei, lua nastere Muzeul Militar, dar preocupari in acest sens au fost si mai inainte. (Un muzeu al artileriei exista inca din 1893).

In 1919, Ministerul Agriculturii si Domeniilor cedase Ministerului de Razboi o cladire din Parcul Carol I - Palatul Artelor - pentru a adaposti patrimoniul viitorului muzeu militar. Aici a fost sediul primului muzeu militar pana in 1938 cand, grav afectata de un incendiu, cladirea a fost refacuta, dar din nou distrusa doi ani mai tarziu, la cutremurul din 1940. Cele doua dezastre succedate atat de rapid, la care se adauga izbucnirea celui de-al Doilea Razboi Mondial, au dus la incetarea activitatii muzeului si la adapostirea patrimoniului prin diverse depozite.

Dupa razboi, la 9 mai 1957, de Ziua Victoriei, muzeul a fost redeschis mai intai intr-un imobil din Bulevardul Nicolae Balcescu, fiind apoi mutat in cladirea fostei Scoli de Infanterie si Cavalerie din Str. Izvor. Noua denumire a fost "Muzeul Militar Central". Sub aceasta titulatura l-am cunoscut si eu.

In actualul sediu, cel din Str. Mircea Vulcanescu, nr. 125-127 - fosta cazarma a Regimentului de infanterie IV Ilfov nr. 21 si, ulterior, sediul Comandamentului trupelor de graniceri - muzeul functioneaza din 1985. Cinci ani mai tarziu, in 1990, institutia se va numi "Muzeul Militar National", denumire careia i se va adauga, onorific, in 2006, "Regele Ferdinand I".

Trecand prin atatea evenimente si mutari, se intelege ca multe exponate s-au pierdut sau s-au deteriorat necesitand ulterior o minutioasa munca de restaurare-reconditionare. In prezent muzeul detine peste un milion de obiecte de patrimoniu, toate inventariate si organizate in colectii tematice. O parte dintre acestea sunt expuse permanent in salile muzeului, iar o alta parte poate fi vazuta doar in cadrul unor expozitii temporare.

Cand am fost eu acolo, la Muzeul Militar National "Regele Ferdinand I" vizitatorii puteau vedea Expozitia temporara "Armata Romana in timpul lui Alessandru Joan I" (vernisata in luna ianuarie), precum si Exponatul lunii mai (parte a programului anual cu aceasta tematica) "Albumul Carelor Simbolice de la Serbarea Incoronării - 10-11 mai 1881", litografii realizate de Carol Pop de Szathmary si editorul E. Grassiany.

Vizita mea la Muzeul Militar National "Regele Ferdinand I"

Dupa cum am mentionat, m-am prezentat la muzeu la prima ora dupa deschidere. La intrarea in curte se afla Monumentul Eroilor Regimentului 21 Infanterie, opera a sculptorului Spiridon Georgescu, precum si Monumentul inchinat Eroilor cazuti pe campul de onoare in 1877-1878 si 1913, realizat de Oscar Han in 1916.

Cladirea principala a muzeului - o cladire sobra, de fosta cazarma - are in fata un rand de 27 de busturi ale unor personalitati istorice ale acestor meleaguri incepand cu Dromihete si Burebista, Decebal si Traian, continuand cu domnitorii Evului Mediu si incheind cu Voda Cuza.

In Holul Central, am primit biletul pentru vizita gratuita (era "Noaptea Muzeelor"), precum si acceptul pentru fotografiere gratuita si mi s-a indicat traseul de vizitare, incepand cu demisolul, apoi urmand sagetile marcatoare a sensului de deplasare. In Pavilionul A - cel care gazduieste Expozitiile de Istorie Militara, precum si expozitiile temporare din Sala "Ferdinand I" si Holul Central - intreaga istorie a Romaniei mi s-a perindat prin fata ochilor, cronologic, exact ca intr-o carte de scoala.

Dispus pe trei niveluri - demisol, parter si etaj - muzeul prezinta perioadele istorice si evenimentele incepand cu razboaiele daco-romane (este expus si un fragment - reproducere dupa Columna lui Traian aflata la Roma, pe care se disting figuri de daci) si terminand cu perioada comunista. Aproape de iesire, un panou mare afiseaza chipurile militarilor care si-au pierdut vietile in marile teatre de lupta in care Romania a fost parte in ultimii ani.

E greu sa retii tot ceea ce ai vazut si cu atat mai mult sa scrii despre toate. Totusi voi aminti faptul ca Muzeul Militar National "Regele Ferdinand I" detine importante colectii de arme albe si arme de foc, colectii de uniforme militare romanesti, de drapele, de ordine si medalii, de asemenea detine o Colectie de Artilerie, o alta de Aviație, precum si un imens fond documentar (carte rara si veche, stampe, peceti, desene, fonoteca, etc…), toate de o valoare patrimoniala inestimabila.

Muzeul Militar Național detine cu caracter exclusiv exponate precum: capsula si costumul de zbor spatial folosite in cadrul misiunii spatiale de cosmonautul roman Dumitru Prunariu, picturi de Nicolae Grigorescu, lucrarea lui Constantin Brancusi reprezentandu-l pe generalul medic Carol Davila, placa votiva care contine cea mai veche reprezentare a Cavalerului Trac, sabia domnitorului Constantin Brancoveanu, obiectele de tortura folosite in martiriul lui Horea si Closca, harti vechi, casca originala a Eroului Necunoscut, uniformele militare purtate de principii si regii Romaniei si o intreaga panoplie de arme folosite din cele mai vechi timpuri si pana in prezent.

Toate exponatele sunt puse in valoare de vitrine bine iluminate, sunt etichetate si explicate succint, iar uniformele militare de epoca, in mare parte, sunt prezentate pe manechine.

De mentionat ca in muzeu sunt reconstituite in diorame scene de lupta de un deosebit efect intr-un muzeu militar. Am vazut acolo, intre alte machete de cetati si fortificatii, macheta Cetatii Neamt asa cum o stiam din copilarie, adica dinaintea ultimei renovari.

Am ramas in muzeu aproape trei ore, iar la plecare, multumind pentru ospitalitate si pentru gratuitate, mi s-a recomandat sa vizitez si Colectia de Aviatie aflata in spatele cladirii principale, dincolo de parcul de artilerie.

La capatul unui lung sir de tancuri aliniate, trecand pe langa un elicopter, am intrat in hangarul care adaposteste Colectia de Aviatie. Primele lucruri care m-au frapat au fost capsula si costumul de zbor spatial folosite in cadrul misiunii spatiale de cosmonautul roman Dumitru Prunariu, parasutistul cu parasuta lui colorata si avioanele prototip din perioada de pionierat a aviatiei. Busturile inventatorilor romani - Traian Vuia, Aurel Vlaicu, Henri Coanda - cam ascunse de frunzisul arborilor si de masinile de lupta plasate acolo, decoreaza fatada cladirii.

Privind si fotografiind, nici nu stiu cand a trecut vremea. Chiar daca nu sunt priceputa si nici nu prea ma atrage tehnica, incursiunea in lumea de inceput a aviatiei a fost si pentru mine ceva interesant, inedit.

La Muzeul Militar National "Regele Ferdinand I" am revenit pe seara, dupa ora 17 cand se anuntase inceperea programului de reconstituiri istorice. Am mai vazut asa ceva si cu alte ocazii, dar bucuria a fost aceeasi. Am fost surprinsa de multimea umana adunata in curtea muzeului. Pe scari, printre monumentele personalitatilor istorice aflate in fata cladirii, pe ambele parti ale aleii si chiar in strada, oamenii - cu mic cu mare - admirau trupele in defilare, echipate in uniforme militare de epoca. Mica parada s-a incheiat in acordurile unui cunoscut si indragit mars militar transmis prin statie - "Drum bun, drum bun, toba bate".

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 21.05.22 06:44:50
Validat / Publicat: 21.05.22 08:18:50
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 556 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Bucuresti - Muzeul Militar National "Regele Ferdinand I". Tarile romane in prima jumatate a sec. XIV.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31250 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

⭐ValentinB_88⭐
[21.05.22 18:23:10]
»

Am mai fost la Muzeul Militar acum exact 47 de ani. M-a dus fratele meu, pe atunci un tanar locotenent, de curand absolvent al scolii militare.

Wow! Cat de tare! Sunt sigur ca vizita v-a aprins multe amintiri frumoase. Votat cu mare drag! ????‍♂️

iulianicAUTOR REVIEW
[21.05.22 18:47:03]
»

@⭐ValentinB_88⭐: Da, vizita la Muzeul Militar National a fost pentru mine un prilej de frumoase aduceri aminte. De mai multe feluri. De aceea, unul din obiectivele evenimentului "Noaptea Muzeelor" a fost vizita la acest muzeu.

Nu spun ce mirat a fost fratele meu - acum un veteran, la pensie - cand i-am spus ca am fost acolo. Si directorul muzeului (care era in holul central discutand cu vizitatorii la finalul vizitei) a fost surprins cand a aflat ca am mai fost la muzeu acum aproape o jumatate de secol. Cred ca el nici nu era nascut pe atunci.

Multumesc pentru vizita si pentru aprecieri!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, ⭐ValentinB_88⭐
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Militar Naţional Regele Ferdinand I:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.09601902961731 sec
    ecranul dvs: 1 x 1