ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.10.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
OCT-2021
DURATA: 1 zile
Solo
PREȚ 10 lei/adult lei
FĂRĂ transport
Raport PREȚ/CALITATE: EXCELENT
"ECHIPA" A INCLUS:
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTA MEDIE REZULTATĂ
95.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Muzeul Militar Naţional Regele Ferdinand I

NB: Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă; — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii. Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” - Istorie militară pas cu pas

TIPĂREȘTE

An de an, începând din 1959, sărbătorim pe 25 octombrie Ziua Armatei României, momentul având legătură cu eliberarea Ardealului de Nord în toamna lui ' 44. Cu ocazia acestei celebrări muzeul specializat din București oferă intrare gratuită celor interesați; au trecut ani de zile de când nu am mai fost la acest muzeu așa că am profitat de „ofertă” .

Informații acces. Muzeul este situat în strada Mircea Vulcănescu nr. 125-127, sunt câteva alveole pentru parcare autoturisme și puteți ajunge și cu mijloace de transport în comun. Programul de funcționare este de miercuri până duminică între orele 10.00 – 16.00. Taxele de vizitare (pavilion A) sunt următoarele: 10 lei/adult, 5 lei/pensionari și 2,5 lei elevi/studenți. Se pot cere vizite ghidate (contra cost) și se percep taxe pentru foto/filmat profesioniști. La casa de bilete găsiți de cumpărat pliante cu informații succinte. Site oficial: www.muzeulmilitar.ro

Închegat în 1906, apoi oficializat prin lege, muzeul a călătorit prin mai multe clădiri și spații mărindu-și și diversificându-și permanent colecțiile. Actuala poziționare a muzeului datează din 1988, iar denumirea a fost stabilită în 2006. Colecțiile sunt aranjate în mai multe clădiri și hale, alături fiind prezent un parc exterior de tehnică militară.

Am vizitat acum așa-numitul Pavilion A – clădirea cu două etaje care adăpostește expoziția permanentă de Istorie Militară, restul colecțiilor și spațiilor (inclusiv parcul exterior) se află în plin proces de reamenajare. Accesul în muzeu se face conform reglementărilor în vigoare, pe bază de certificat verde, în interior fiind obligatorie purtarea măștii. Traseul de vizitare este de tip circular, e marcat cu săgeți și se întinde pe toate palierele. Vom viziona elementele de istorie militară românească în ordinea cronologică a curgerii timpului și evenimentelor, cu prezentări generale sau colțuri dedicate unui personaj/loc important.

Puncte pozitive. Precizez că sunt doar părerile mele, nu trebuie să fiți de acord cu ele 😊. Muzeul deține colecții valoroase, poate fi considerat un „paradis” de cei care iubesc armata și armele de foc – vedem începând de la piese de silex, arcuri și săbii, până la pistoale cu cremene ori puști automate. Exponate valoroase din toate epocile sunt scoase în evidență în vitrine destul de bine luminate (spoturi cu senzori). De apreciat sunt și dioremele care refac prin imagini, sunet și lumini diverse scene de război (pe vremuri erau funcționale, acum nu știu). Dintotdeauna mi-au plăcut machetele de cetăți și fortificații prezente în muzeu, precum și navomodelele expuse cronologic.

Printre exponatele care mi-au plăcut se numără: coiful din aur de tip getic de la Coțofenești și coiful de tip celtic de la Ciumești (copii, bineînțeles), borna kilometrică romană (milium), racla în care s-a păstrat craniul lui Mihai Viteazul la Mănăstirea Dealu, armele de foc frumos decorate din secolul al XVIII-lea, obuzele turcești neexplodate trase în 1877, unele uniforme și obiecte personale ale unor miliatari cunoscuți etc.

Chestii de îmbunătățit. Cred că s-ar putea reamenaja întreg pavilionul într-o manieră modernă, atractivă, în concordanță cu noile tehnologii, dar e nevoie de bani și specialiști. Întreaga expoziție militară mi se pare un pic cam încărcată, nu există spațiu să fie lăsat liber, totul e acoperit de fotografii, schițe, reproduceri, exponate etc. ; înțeleg dorința de a aduce în fața publicului cât mai multe piese, dar cred că în anumite locuri ar trebui să se axeze doar pe anumite piese de colecție. La un moment dat vizita devine obositoare chiar și pentru un adult, astfel că te miști mai repede și te oprești doar în fața vitrinei/obiectului care îți atrage atenția sau este în aria ta de interes. De asemenea înscrisurile explicative – etichetele sunt destul de vechi și în anumite locuri ilizibile (din cauza culorii, poziționării ori a luminii).

Concluzii. Măcar la un moment dat, bucureștenii sau cei ce vizitează Capitala, ar trebui să viziteze acest muzeu cu caracter militar. Dar mai cu seamă după încheierea lucrărilor de reamenajare a tuturor colecțiilor: parcul de tehnică militară și pavilioanele de aeronautică, uniforme, armament, atelaje și harnașamente. Oricum experiența e interesantă, vezi obiecte și reții lucruri importante din istoria militară națională; chiar și pe mers mai repejor tot am petrecut o oră și jumătate în interior, am revăzut exponate, mi-am întipărit altele noi în amintiri.

Interesante sunt și cele două expoziții temporare desfășurate în spațiile Pavilionului A, și anume: „Dumitru Prunariu – primul roman în Cosmos” (deschisă până la sfârșitul anului; conține costumul de cosmonaut, obiecte aflate asupra dlui Prunariu în spațiu: trusă de supraviețuire, stație de radiolocație, trusă medicală și farmaceutică, instalație de hidratare etc.) și „Mihai I, un secol de istorie (1921-2021)” (deschisă până la sfârșitul anului; sunt expuse imagini, documente, publicații, obiecte personale și generice).

Alegeri inspirate!

selectat ca MiniGhid AmFostAcolo

---
Trimis de tata123 🔱 in 26.10.21 10:00:25
Validat / Publicat: 26.10.21 11:34:20
VIZUALIZĂRI: 202INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Vas de depozitare în epoca dacică.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41000 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmasterX [26.10.21 11:32:57] »

Mutat în rubrica "Muzeul Militar Naţional Regele Ferdinand I, BUCUREȘTI" (nou-creată pe sait)

-

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [26.10.21 11:39:33] »

@webmasterX: Poziționarea pe hartă este corectă!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
mihaelavoicu [26.10.21 17:26:20] »

Eu, așa cum l-am văzut prin 2015-16-17, nu mai știu când, mi s-a părut extraordinar acest muzeu. Poate nu l-aș fi vizitat niciodată, dar am donat două obiecte rămase în casa bunicilor mei de la un ofițer neamț încartiruit acolo și am fost întrebată ce doresc în schim. -Să vizitez muzeul! Și cum, tocmai terminasem de citit o foarte bună carte, „Sacrificiul” de Mihail Diaconescu, la secțiunea Primul Război Mondial, am vrut să văd mustața Generaului de brigadă Traian Moșoiu care a condus ofensiva din Ardeal. Habar nu aveau de el muzeografii, deși un cadru militar de o deosebită personalitate.

Am citit cu plăcere și ai avut o bună inspirație! N-aș fi crezut că mai exista ceva în București, netrecut prin condeiul tata123!

webmasterscris / TELEFON [26.10.21 19:09:15] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

-

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mihaelavoicu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂ:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2021 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
AmFostAcolo recomandă găzduirea la ROHOST.COM
pagină generată în 0.126976966858 sec
ecranul dvs: 1 x 1