BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
INTRO
Au trecut câțiva ani de când nu s-a mai scris aici. Încerc să fac puțină lumină.
Deși nu suntem străini acestor locuri, nu mai trecusem pragul Grădinii Zoologice din București, de mai bine de 3-4 ani. De ce? Pentru că de fiecare dată când mergeam pe aici, lipsa implicării oamenilor responsabili de acest loc, ne lovea din plin.
Nu e tocmai cel mai minunat lucru să vezi niște animale închise după gratii DAR în funcție de cum sunt întreținute, unele dintre ele o duc bine mersi. Zoo București a rămas cumva captiv în perioada post-comunistă, chiar similar cu Zoo Rm. Vâlcea pe care am vizitat-o recent și care sincer nu prea ne-a plăcut.
LOCAȚIE / TARIFE
Grădina este situată la marginea orașului București, pe Str. Vadul Moldovei nr. 4, sector 1. Puteți ajunge fie cu mașina personală, fie cu autobuzul 301.
Deși pe site-ul lor oficial, era notat un preț de 13 lei pentru adulți, respectiv 6,5 pentru cei mici sau pensionari, odată ajunși la locație am constatat că prețurile erau ușor diferite, mai exact
Adulți 15 lei
Copii mai mari de 2 ani, elevi, studenți, pensionari 7 lei
Tarif fotografiat 15 lei
Tarif filmare pentru spoturi publicitare și reclame profesionale 2000 lei / zi
Copii sub 2 ani, grupurile școlare, pers cu dizabilități, etc - Gratuit
___
Despre politica tarifelor nu voi mai face teoria chibritului, despre raportul calitate-preț. Ce plătești și ce primești. De ce la Zoo Sibiu plătești 3 lei pe bilet și primești o experiență mult mai faină vs zoo București. De departe una dintre cele mai scumpe grădini zoologice, la preț aproape similar cu Zoo Brașov sau Tg-Mureș care sunt cu 10-20 ani înaintea celor din București, cu amplasamente modernizate, căi de acces refăcute, spațiu mult mai mare de desfășurare și mult mai multe animale!
LA ZOO
Pentru cei care vin cu mașina, mai ales într-o zi de weekend, găsirea unui loc de parcare poate prezenta un adevărat obstacol. Grădina are doar câteva locuri de parcare în fața porții, dar majoritatea sunt rezervate pentru persoane cu dizabilități. Deși am mers până la 11-12 acolo, am găsit cu greu un loc lângă gardul Grădinii Zoologice. Pădurea Băneasa este vis-a-vis și multe persoane parcau mașina pe marginea drumului, unde era pământ care se transformase în noroi din cauza ploilor.
Nu voi vorbi foarte mult despre animale, vă las pe voi să le descoperiți.
Cred că este singura grădină zoologică din România la care am mers și nu au locuri de parcare pentru vizitatori. Și am mers la ceva grădini... cam toate aveau locuri de parcare... Zoo Brașov, Sibiu, Tg. Mureș, Rădăuți, Călărași, Târgoviște, Ploiești plus altele. Unele dintre ele, deși se află în orașe inferioare economic capitalei, erau cu muuuult peste Zoo București.
Cumva cred că grădina zoologică reflectă din plin administrația locală a orașului respectiv. Cea din Tg-Mureș pare ruptă de pe alte meleaguri comparat cu cea de la... capitală. O să zic doar că EI au girafe și elefanți plus muuuulte alte animale pe care noi nu le mai avem de multă vreme. Ei pot, noi nu. Soarta ne dă mereu câte o palmă dar greu ne deșteptăm.
Intrăm în grădină. Speram ca după atâția ani să văd modernizări vizibile. Dar nu prea le-am văzut. Fiind vremuri pandemice, s-a creat un circuit unic de vizitare, marcat prin săgeți vopsite pe căile de acces. În felul acesta se garantează vizitarea tuturor animalelor. La fel și cu pavilioanele, intri pe o parte și ieși pe cealaltă apoi continui traseul unic.
Pare că unele cuști au mai fost renovate dar Dorelismul se vede din plin. Mi-e greu să descriu în cuvinte dar vă pot spune că s-a lucrat...românește. Nu pot să nu compar de exemplu cu Zoo Brașov care arată într-un mare fel după numeroasele modernizări.
Animalele arătau bine, eu zic că sunt îngrijite dar majoritatea cuștilor sunt cele vechi, de când s-a deschis locația. Gardurile, băncile, spațiile de joacă pentru cei mici, căile de acces, etc, toate vechi de zeci de ani. Pare că pavilioanele au mai primit ceva renovări.
Cam pe fiecare alee regăsim cuști abandonate, care s-au contopit cu vegetația din jur. Unele au afișe cum că ar fi boxe de rezervă dar realitatea este că acolo erau animale care probabil au murit sau au fost mutate, iar în locul lor nu s-au adus alte animale.
De departe ne-a plăcut foarte mult de tigri, pelicani, marmosetă, sau girafă. Din păcate nu am văzut urșii dar de exemplu la pavilioane, am putut admira aproape toate animăluțele, reptilele sau păsările prezente acolo.
Deși pe site-ul harta banilor publici, sunt afișate niște cifre colosale pentru această locație (de ex)
Intocmire nomenclator arhivistic - RON 2 250 000,00 / 16/02/2018
Pachet de servicii pentru intretinere terariu - RON 31 480,80 / 04/01/2018
BILE RASINOASE PRELUCRATE - RON 31 395,00 / 07/09/2017
Pachet de servicii pentru intretinere acvariu apa dulce RON 10 896,00 / 28/04/2017
Plus alte sute de pagini cu tot felul de investitii si cheltuieli curente. Pe scurt, bani multi, bani care mai mult ca sigur nu sunt administrati asa cum ar trebui, daca nu pentru vizitatorul care vine și plătește un bilet, măcar pentru animalele de acolo care ar putea trăi în condiții mult mai bune, la standardele secolului la care ne raportăm.
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Deși locația face parte acum dintr-o zonă de... elită a Capitalei, strada principala, anume Aleea Privighetorilor, nu are trotuar spre grădina Zoologică, se află în reparații (erau șanțuri pe drum), este plin de mașini, iar infrastructura este depășită de numărul mare de mașini. De preferat să mergeți de dimineață în weekend, altfel prindeți aglomerație.
Locurile de parcare sunt inexistente, lumea parchează mașinile, la propiu, în șanțurile de pe marginea drumului! Nu este posibil și acceptabil ca după atâta vreme să nu se poată găsi o soluție pentru vizitatori.
Deși îmi lasă mereu un gust amar vizita aici, recomand totuși vizitarea, măcar de dragul celor mici care nu realizează toate neregulile de aici, ci se bucură la vederea animalelor.
Trimis de ⭐ValentinB_88⭐ in 22.11.21 10:15:53
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (⭐ValentinB_88⭐); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
Ultima oara cand am trecut eu prin zona, era o parcare destul de mare la intrarea pe strada cu Zoo. Nu mai este? Mai aveai de mers 2 min pe jos pana la portile gradinii.
Este o minune ca inca mai rezista Zoo Bucuresti in padurea Baneasa. Pe langa rechinii imobiliari care au tot vanat terenurile din zona, la proprietarii de vile si palate carora le pute gradina zoologica, desi cand si-au facut case acolo stiau ca sunt gard in gard cu zoo. Zoo, chiar daca ar primi bani pentru asta, nu mai are unde sa se extinda. Deh, viloace! Era vorba la un moment dat sa fie mutata undeva in zona Chiajna, dar asta necesita bani foooarte multi, nu este prioritatea Primariei...
@valentinag: Habar nu aveam ca aceea este parcarea gradinii zoologice. Nu imi aduc aminte sa fie vreun semn cu Parcare Zoo si sa arate in directia respectiva. M-am uitat acum pe Google Maps Street View si intr-adevar nu apare nici un semn. Credeam ca este parcarea firmelor de pe acolo sau a blocurilor rezidentiale. Oricum este ascunsa dupa gardul viu si nu se vede prea bine. Cu prima revenire chiar ma voi duce acolo sa verific. Multumesc de info!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2023 În București, la Grădina Zoologică — scris în 27.03.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Să mergem la Zoo! — scris în 07.09.18 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Feb.2017 Vizita unui ardelean la ZOO Băneasa — scris în 08.03.17 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- May.2016 Oameni si animale. Atunci si acum — scris în 29.05.16 de Dan&Ema din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Jun.2015 Zoo Băneasa – privind ochii triști ai animalelor — scris în 09.06.15 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2013 Gradin zoologica | Bucuresti - Baneasa — scris în 29.08.13 de gentleman30 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2012 ZOO Bucuresti — scris în 30.08.12 de csaszar78 din SANGEORGIU DE MURES - RECOMANDĂ