GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Fiindcă vă promisesem aici: vezi impresii, să vă mai plimb pe străzile vechii urbe Brăila, am profitat de frumoasele zile de sfârșit de noiembrie să fac o plimbare prin istoria frumosulul meu oraș.
De data asta am vrut să merg prin vechile mahalale:grecească, armenească, catolică.
Nu vă imaginați că ele mai există în forma lor inițială, au rămas doar în zapisuri și-n memoria locurilor și-a oamenilor.
Brăila, oraș dunărean, a strâns la sânul ei multe nații. Au venit, au plecat, au rămas, au pus umărul la-nflorirea orașului. La decăderea lui au contribuit urmașii lor, din păcate!
Cel mai bine reprezentate sunt comunitățile greacă, israielită, lipovenească, armeană și aromână (machidonească). Fiind negustori pricepuți, ei și-au constituit mici comunități bine definite, după cum spun documentele vremii.
GRECII: Oameni harnici, buni negustori, își întemeiază biserică, școala, finanțează frumosul și contribuie la ridicarea economică a orașului. Comunitatea există și azi și finanțează copiilor greci (și nu numai) excursii în țara-mamă, să-și cunoască originea. Școala există și azi și se-nvață, pe banii comunității elene, ȘI limba greacă (opțional. Cursurile sunt în limba română. TOATE.)
”Biserica Buna Vestire este biserica comunitatii grecesti din Braila. O plimbare pe strazile centrale ale Brailei face foarte simtita prezenta Elenismului. Avem ocazia sa admiram vechile case marete in stil neoclasic ale grecilor, printre care se distinge Teatrul National "Maria Filotti", Camera de Comert Greceasca, Conservatorul, Banca Chryssovelonis, Banca Greco-Romana, Scoala Greaca, casa lui Andrei Embiricos si multe alte cladiri istorice. Nu putem sa nu amintim Clubul lui Ioannis Rallis unde astazi se gazduieste Casa de Cultura, in care la 18 februarie 1863 s-a infiintat Comunitatea Greaca din Braila de catre 315 greci ce au fost atunci prezenti avand ca scop construirea unei biserici care sa functioneze in limba lor. In marea lor majoritate grecii din Braila proveneau in Kefalonia si Itachi - Ithachi identificand orasul acesta cu Argostoli - capitala insulei Chefalonia. In anul 1863, grecii din Braila il vor chema pe arhitectul Avram Ioannidis din Prusa, in vederea proiectarii unei biserici monumentale, mai presus decat oricare alt monument bisericesc din zona. Biserica din Braila a fost terminata in anul 1872, avand ca paroh pe arhimandritul Grigorie Gogos din Insula Lesbos
http://www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/biserica-greceasca-braila-96149. html
ARMENII: Buni comercianți, au venit la Brăila în epoca marilor schimburi comerciale. Buni cafegii, iscusiți medici,muzicieni și industriași.
Comunitatea armeana in Braila este atestata documentar din 1 septembrie 1828 in catagrafia primului ispravnic al Brailei, Grigore Taut. Pe atunci Braila era impartita in trei mahalale plus Ulita Targului, principala artera comerciala, unde locuiau 25 de familii de armeni si 21 de familii de evrei. Acum mai sunt doar 14 familii de armeni.
hotnews.ro/stiri-presa_re ... itie-braila.htm
brailapebune.net/istoria- ... eana-din-braila
Dar au o Uniune a Armenilor, care se luptă să nu moară. Și ei și-au făcut biserică frumoasă, azi monument istoric.
”Biserica Armeneasca, cu hramul “Sf. Maria”, este amplasata in centrul orasului, fiind construita din initiativa armeanului Artin Ceangi si cu sprijinul comunitatii armenesti din oras, intre anii 1867 si 1871, pe un teren donat de Maria si Hagi Ovanez Bosnechian.
Prima biserica armeneasca a fost ridicata din scânduri, spre sfarsitul anului 1828, in culoarea verde a mahalalei armenesti pe actuala strada I. L. Caragiale colt cu strada Galati, vis-a-vis de biserica de astăzi. In anul 1843, aceasta a ars dupa care a fost dărâmată, locul devenind viran. In data de 1 mai 1868 a fost pusa temelia noii biserici si terminata trei ani mai tarziu pe 4 iulie, fiind sfintita si purtand hramul "Sf. Maria". Printre epitropii de seama au fost Ghita Basarabeanu, Tateos Avachian, Magardici Aslan si Garabet Gargiovan.
Incepand cu anul 1974, biserica a devenit monument istoric, reprezentand de asemenea un punct touristic de referinta pentru orasul Braila
infobraila.ro/2015/02/bis ... entrul-orasului
CATOLICII: sunt reprezentați majoritar de italienii genovezi, veniți, firește cu vasele pe Dunăre. E o comunitate încă bine reprezentată. În vechea casă parohială din curtea bisericii a ființat Școala Catolică de fete, cu internat.
”Inceputul prezenței catolicilor pe aceste meleaguri nu este cunoscut cu exactitate, dar prima atestare documentara pe care o avem in arhiva parohiei noastre dateaza din data de 15 martie 1753 si consta intr-un document administrativ redactat in limba latina.
Parohia Romano-Catolicã din Brãila a fost înfiintatã în anul 1835. Între 1835-1842, preotul Bernard Fontanel, franciscan, locuieste într o casã închiriatã unde instaleazã capela si începe matricolele parohiale. În 1837, obtine un loc de cimitir, iar de la Printul Alexandru Vodã Ghika cere loc pentru bisericã. Pe locul obtinut se construieste o capelã si o casã pentru locuinta preotului. Pãrintele Ambrozie Bogdanfi, franciscan, a construit actuala bisericã în 1855, care a fost renovatã în 1925.
catolicabraila.cnet.ro/istorie.html
Dintre comunitățile brăilene nu puteau lipsi bulgarii și rușii lipoveni de rit vechi. Poate mai târziu câte ceva despre alte comunități.
Casa Ștefănescu-Goangă, azi, Casa Muzicii, sau fosta cofetărie CORSO, azi restaurant. Pe-asta am pozat-o special pentru draga mea @arru, spre aducere-aminte.
Gata cu istoria locuitorilor. Vă las să vă plimbați pe străzile cu parfum de istorie veche, să admirați casele vechi, bijuterii arhitectonice, azi decăzute, sau, mai norocoase, refăcute și puse-n valoare. Vă las să admirați toamna brăileană, care, pe mine, m-a-nduioșat aproape până la lacrimi. V-o ofer cu drag și vă aștept pe-aici.
Trimis de Zoazore in 03.12.16 10:38:27
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BRĂILA.
33 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Zoazore); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
33 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Probabil îţi vor spune mulţi că eşti parolistă şi verticală (sau mă rog, o vor gândi-o, clar/cert). Dacă aş scrie şi eu la fel, mi s-ar părea nedrept de infim faţă de ce eşti - un om fain. Îmi aduc aminte şi de Cinciş (tu chiar aveai motive să "te plângi", dar nu ai făcut-o) şi zic: elegant de fain.
Şi o spun nu pentru că ai fi, vezi doamne, "de acord cu mine" - sunt profund convins că îmi rămâii la fel şi când nu eşti sau nu vei fi de acord cu mine.
*Astfel* de oameni îmi doresc eu pe "intranetu'" meu. Şi mă "hazardez" liniştit să-ţi spun: eşti şi vei fi ne-cernabilă
Bine, 3 în 1 ca 3 în 1, da' io-s dezamăgit: niciun 3/4 bust??
-
tot io-s, Lăscărică. Rog îndurare.
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
@tm67bru: Busturi... Încă nu mi-au făcut ăștia statuie! Urmează!
@Zoazore:
”Încă nu mi-au făcut ăștia statuie! Urmează!
Ăsta e cumva vreun apropo?
:-P
@webmaster: Nuu! Cei din Brăila nu mi-au făcut ÎNCĂ statuie! Că la ei mă refeream!
@Zoazore: Zozo, scumpete, atat de mult te -a laudat webmaster, ca nu mai pot de ciuda, daca stii ce-i aia!
Sunt invidioasa, ranchiunoasa, ma oftic dar tot te 'ubesc! Si cred ca te 'ubeste toata lumea, esti deosebita, mai fata!
@Zoazore: Va citesc cu mult drag si eu... cine stie poate va urma si statuia????.
@printesa82: Nu NE mai citi! Citește-Mă! Că- io mare, sunt, asta e! Da-s UNA!
@maria55: Mărie... Nu-i frumos în post să fii invidioasă! Corect se spune: ”am egoism pe tine! ” Nu-s deosebită și tu știi asta. Sunt doar EU, @Zoazore, Zoa, Zao, Zozo, sau cum vreți voi să-mi spuneți!
Reviewul tău a sosit la timp pentru mine și constituie o reparație morală, urmare reviewului scris de brăileanca @ Melena care m-a supărat puțin prin prezentarea unor case neângrijite ori gunoaie pe străzi, deși Brăila oferă multe locuri frumoase și încărcate de istorie pe care aceasta le-a omis. Astfel, m-a determinat să-i dau o replică caustică printr-un ecou. La sfârșitul acelui ecou am dat o „strigare” la tine și @Mitică 49 să scrieți din nou despre acest oraș.
Preiau de la colega noastră Krisstinna o vorbă înțeleaptă „Să avem puterea să să desprindem binele din rău, cât și frumosul din urât”
Pentru mine Brăila este unul din cele 4 orase de suflet. Celelalte trei sunt Viena, Budapesta și Istanbul. Nu mă certați. Des gustibus non est disputadum.
Mi-a plăcut reviewul tău și m-am bucurat că prin votul meu ai primit acel superbonus pe care îl meriți.
Cu bine.
@Zoazore:
La noi la Braila! Nu, ca io mi-s de la tara de langa Braila dar tot o ador. Imi aduci aminte de multe, semn ca trebuie sa colind intr-o vara prin orasul asta superb.
@Mihai18: Mulțumesc. Și pentru vizită, cât și pentru cuvintele-ți frumoase. Vorba ta: de gustibus... Fiecare vede un lucru din puncte diferite! Voi căuta și eu acea postare.
@elviramvio: Ha! Tare mi-aș dori să vizităm împreună Brăila! De la țară zici? Toți suntem dintr-o țară! (am sughițat, să știi!)
@crismis: Vă mulțumesc pentru că ați lecturat ecoul meu. Înseamnă că și dv. vă place ” Galați Sud” Știți disputa veche, brăilenii preferă să spună Galațiului „Brăila Nord”
@Mihai18: Eiii, nici așa rău! Eu n-am prea auzit vorba asta! Vă mulțumesc pentru vizită!
@Zoazore: N-am ajuns niciodată la Brăila, dar, poate - cine știe? - va veni și ziua aceea. Mulțumim pentru informații!
@iulianic: Oricând, Iulia! Brăila e frumoasă oricând! Și-așteaptă cuminte să fie vizitată!
@Zoazore: Ehehe... a revenit Brăila - orașul care putea fi capitală la un moment dat. Străvechiul Danubius ne-a sprijinit întotdeauna, e o sursă de viață. Să vizităm Brăila? Da, de ce nu? Haideți la drum... surprize ne așteaptă în fiecare colțișor din această țară. A le descoperi înseamnă a călători... iar a călători deja induce o stare de bine.
@tata123: Știi c-am găsit, în Brăila, un tip calificat, care are în funcție ”Brăila la pas” turul Brăilei la pas, timp de două ore? Nu mi-a venit să cred! Poate-l voi prinde la vară!
@Zoazore: Frumos, interesant si mai ales cu poze grozave, dar uite ca lumea nu prea are timp de citit, se apropie Craciunul, ne trebuie brad si cate altele ca sa/l convingem pe Mosul sa vina si pe la noi ...
@calatorul: Nu-i bai, călătorule! Nici nu m-așteptam să se-nghesuie lumea! Și nici nu ”trag” la premii! Am scris fiindcă-mi place să scriu! Am deja 44 de voturi, deci n-am scris chiar degeaba!
@Zoazore: Nu spun ca/i bai si nici eu nu ma uit la premii, dupa cum se vede si pe pagina mea de profil. Spun doar ca sunt lucruri interesante pe aici dar acum lumea e cu ochii dupa altele: carnati, sorici si alte trufandale de sezon. Iar cu numaratoarea, asta nu se opreste niciodata.
@calatorul:Și tu faci același lucru bun și frumos pe care l-ai mai făcut și la alte articole scrise de mine: le scoți din beznă mai la suprafață!
Să ai sărbători fericite!
Am fost si eu o data la Braila, o escapada pe faleza cu cel mic si colega mea de la birou. In afara de fintina arteziana si Dunarea cea albastra, nici o amintire nu imi vine in minte.
@adri-nico: Ai stat prea putin! Mai trage o dubla!
Și pentru că în biserica Grecească, în iunie 1991 am fost nașă de cununie, ai de la mine, votul nr 50.
@mihaelavoicu: Dac-ai fost nasa, poti confirma ca am dreptate cu Biserica Greaca. Multam mult!
@Zoazore: Hai la Brăila! Zilele acestea se desfășoară evenimentele dedicate aniversării a 650 de ani de la atestarea documentară a urbei dunărene. Acțiuni de tot soiul pigmentează acest moment aniversar - brăileni fiți mândri!
Amănunte găsiți urmând linkurile: rador.ro/2018/01/18/brail ... are-documentara, obiectivbr.ro/content/la- ... 83deri-istorice sau romania-actualitati.ro/65 ... i_braila-111521.
La mulți ani!
@tata123: As merge, dar munca nu ma lasa!
Multumesc pentru informatii! Poate @Mitica49 as aiba mai mult timp!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2024 Braila, între vechi si nou — scris în 05.09.24 de Yolanda din PITESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2023 Brăila (II) – Arhitectură în Centrul vechi — scris în 31.05.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2023 Brăila (I): Pe faleză sub soarele dunărean — scris în 11.05.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2022 Brăila (II) sau “Sic transit gloria mundi” — scris în 21.06.22 de puiutea din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2022 Brăila (I) — scris în 20.06.22 de puiutea din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2019 Relaxare la club Raay Braila — scris în 20.02.19 de mariana07 din BRăILA - RECOMANDĂ
- Apr.2018 BRAILA - un oras care si-a pastrat arhitectura — scris în 16.05.18 de profesor73 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ