ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.04.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JAN-2020
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Mister și adevăr: urmele lui Negru Vodă la Câmpulung Muscel

TIPĂREȘTE

Dacă te plimbi prin centrul vechi al orașului Câmpulung Muscel îți poți închipui cu ușurință o atmosferă boemă care învăluia grădina publică și strada principală cu aproape 100 de ani în urmă. Simțim acest lucru și mai intens atunci când citim rândurile așternute de Camil Petrescu în romanul „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”: Pe strada întortocheată şi pavată cu bolovani de munte, grupuri de viligiaturişti coborau spre parc şi bulevard. Erau fete şi femei tinere, în rochii albe, uşoare, cu voaluri spumoase pe umeri, ofiţeri, liceeni, fete de scoală care coborau din toate direcţiile spre centrul oraşului, ca spre un „rendez-vous” general. Pe urmă se înghesuiau toţi, defilând unii prin faţa altora, remarcându-se sau nu, provocând sau prelungind mici discuţii cu surâsuri şi priviri.

Dar istoria urbei coboară în negurile vremurilor, în timpuri de început, de fondare a unei așezări, de stabilirea a unei formațiuni statale. Posibil a fi primul centru urban din spațiul românesc extracarpatic așezarea Câmpulungului are o legătură directă cu așezarea sașilor și conducătorul lor greavul Laurentius de Longo Campo, atestat la 1300.

Letopisețul Cantacuzinesc descrie „descălecatul”: Iar când au fost la cursul anilor de la Adam 6798, fiind în Ţara Ungurească un voievod ce l-au chemat Radu Negru voievod, mare herţeg pre Almaş şi pre Făgăraş, în zilele lu Andreiaş craiul rădicat-s-au de acolo cu toată casa lui şi cu mulţime de noroade: rumâni, papistaşi, saşi, de tot feliul de oameni, pogorându-se pre apa Dâmboviţii, început-au a face ţară noao. Întâi au făcut oraşul ce-i zic Câmpul Lung. Acolo au făcut şi o biserică mare şi frumoasă şi înaltă. Dar cine este Întemeiatorul? Thocomer, tatăl lui Basarab I, are un nume de origine pecenegă, după unele studii, și se pare că el a fost Descălecătorul/Întemeiatorul care din motive politice trece munții și la anul 1290 se stabilește în micuța așezare a Câmpulungului. Pecenegii făgărășeni și românii, alături de sașii greavului Laurențiu vor ridica la rang de oraș modesta așezare.

Voievodul Thocomer/Negru Vodă venit din „terra Blacorum”, împreună cu urmașii săi – Basarab I și fiul său Nicolae Alexandru – vor stabili în Câmpulung prima reședință domnească a statului nou format. Ce urme mai există în orașul Câmpulung Muscel legate de numele lui Negru Vodă, în afara legendelor și poveștilor? Păi niște biserici și o statuie, pe care le-am văzut de fiecare dată în ultimii ani când am fost în urbea musceleană.

Mănăstirea Negru Vodă

Cum spunea și letopisețul cronicarului, Negru Voievod a înălțat „o biserică mare şi frumoasă şi înaltă”; studii recente au demonstrat existența unei bazilici de dimensiuni apreciabile, cu trei nave despărțite de coloane și un turn înalt pe pronaos, o îmbinare între arhitectura romanică și cea gotică timpurie. Biserica voievodală, utilizată de urmașii lui Negru Vodă drept necropolă domnească, a fost construită peste drum de mănăstirea dominicană a Doamnei Marghita, soția lui Negru Vodă, și la câteva sute de metri de Bărăția greavului sas Laurențiu.

Thocomer/Negru Vodă ar fi trecut la credința ortodoxă după traversarea munților; de altfel, Basarab I, fiul lui Negru Vodă, ar fi fost botezat catolic, trecerea la ortodoxie efectuându-se în jurul anului 1332, după conflictul cu regele Carol Robert de Anjou; fiul lui Basarab I, Alexandru a fost de asemenea botezat catolic, la trecerea la ortodoxie primind prenumele „Nicolae”. Curtea domnească a lui Negru Vodă a fost amplasată în apropierea noii biserici ridicată de domn, pe un platou în preajma unei surse de apă și a ruinelor castrului de la Jidova (vezi impresii), posibil punct defensiv.

Impunătoarea biserică domnească terminată la 1315 va supraviețui circa 300 de ani până când un cutremur puternic o pune la pământ. Apare atunci domnul Matei Basarab care poruncește refacerea din temelii a bisericii utilizând aceleași blocuri de piatră, construiește casa domnească și masivul turn-clopotniță. La începutul veacului al XVIII-lea domnul Constantin Brâncoveanu aduce îmbunătățiri întregului complex monastic adăugând un etaj și un foișor de acces cu coloane în stil brâncovenesc clădirii de la nord de turnul-clopotniță, transformând-o astfel într-o nouă casă domnească.

Ce vedem azi în cadrul ansamblului monahal Negru Vodă din Câmpulung Muscel? În primul rând ne atrage atenția turnul clopotniță, o construcție solidă, pătrată, ce domină împrejurimile cu cei 35 m înălțime și care prin gangul boltit asigură accesul în incintă. Pe peretele exterior al casei domnești brâncovenești, în stânga turnului-clopotniță, se află un relief romanic – „căprioară șezând” – un element de decor care încă iscă controverse. Să fie vorba de o piesă veche de adusă de la castrul roman din apropiere? Ori căprioara culcată e simbolul milei și blândeții și a decorat înainte de refacerea din timpul lui Matei Basarab una din clădirile vechi de lângă biserica domnească inițială? Greu de spus...

Turnul-clopotniță de azi se presupune că ar fi avut inițial un rol de apărare și supraveghere făcând parte din fortificațiile curții domnești existente în secolul al XIV-lea la Câmpulung. Cercetări arheologice au relevat prezența unor elemente defensive în jurul reședinței domnești: un val de pământ (format din bolovani, pietriș și pământ bătătorit, pe unele porțiuni căptușit cu bârne de lemn) și un șanț exterior. Matei Basarab ar fi refăcut la turn doar partea terminală, cea cu creneluri, pentru a putea introduce clopotele.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” reclădită de domnul Matei Basarab trece printr-o transformare la începutul secolului al XIX-lea care îi dă forma de azi. Această ultimă refacere este opera unui arhitect austriac care a utilizat piatra originală și câteva elemente de ancadrament de la construcțiile anterioare. Accesul se face printr-un pridvor deschis tip baldachin (dat jos acum), biserica are interiorul tip sală și o pictură de dată mai recentă. La exterior aspectul e sobru, fațadele sunt din blocuri de piatră, trei turle greoaie apasă edificiul. În biserică se află lespedea de mormânt a domnului Nicolae Alexandru, fiul lui Basarab I (despre care se afirmă că ar fi fost îngropat în același lăcaș de cult).

Casa Domnească este ridicată în vremea domnului Matei Basarab și refăcută doar la 10 ani de la construcție datorită unui incendiu devastator. Această locuință, alături de cea „ctitorită” de Brâncoveanu pe latura vestică au purtat pe rând denumirea de casă egumenească (stăreție), casă domnească sau muzeu, în funcție de utilitatea dată de contemporani. Clădirea are o pivniță spațioasă acoperită cu o boltă semicilindrică mărginită de arce și un etaj înalt accesibil printr-o scară exterioară și un ceardac întins pe două laturi. Interiorul e compartimentat într-o sală mare și vreo 5 camere de diferite mărimi. Zidăria din piatră brută oferă fațadelor un farmec aparte.

Corpul chiliilor. Pe latura de vest și nord se află corpuri de chilii, alături de casa domnească/stăreția din timpul lui Constantin Brâncoveanu, construite în secolul al XVIII-lea și al XIX-lea. O clădire lungă, scundă, cu încăperi separate pentru monahi se întinde pe latura nordică; ceardacul cu arcade și stâlpi de lemn e pitoresc, la fel fântâna din apropierea bisericii.

Biserica bolniță. Într-o a doua incintă, în mijlocul unei livezi tinere descoperim bisericuța cu hramul „Sf. Ioan Botezătorul”, construită din zid la 1718. Ne apropiem de edificiul religios de dimensiuni modeste, deasupra căruia tronează o turlă parcă prea mare, și admirăm picturile originale din pridvor, destul de șterse de vremuri (în interiorul închis se află picturi ale lui Gheorghe Tăttărescu).

Complexul monastic care a căpătat funcțiuni și formă de mănăstire în epoca lui Matei Basarab se află de ceva vreme într-un amplu proces de restaurare (regio.adrmuntenia.ro/mana ... rata-/news/1442). Să nu uităm rolul cultural jucat de acest ansamblu monahal prin tiparnița, moara de hârtie și școala care au funcționat între zidurile de piatră.

Statuia lui Negru Vodă

Pe strada Negru Vodă, în fața clădirii Primăriei de altădată, la câțiva pași distanță de Grădina Publică „Merci”, se află un bust care amintește de „Întemeiator”

Obștea devălmașă a moșnenilor câmpulungeni, formă de organizare veche de secole, a fost cea care la sfârșitul veacului al XIX-lea a inițiat strângerea de fonduri pentru ridicarea unei statui dedicate Descălecătorului, „cel dintâiu întemeetor al statului Român a fost fără îndoială Radu Negru Basarab” (prenumele de „Radu” a fost adăugat de cărturarii noștrii mai târziu). A fost ales autorul sculpturii – artistul câmpulungean Dimitrie Demetrescu Mirea și s-a hotărât amplasamentul în capătul nordic al bulevardului „Pardon”, nou trasat în acea epocă. Banii s-au adunat cu greu din contribuția Obștii, liste de subscripții publice, donații (chiar ministrul Spiru Haret donează o sumă de bani), baluri.

Arhitectul Al Săvulescu întocmește planurile pentru soclul din piatră de Albești, iar sculptorul P. Fabriș lucrează efectiv fundația, treptele din piatră de Rucăr, soclul și montează bustul de bronz. Inaugurarea cu fast are loc în 1898. Întemeiatorul Negru Vodă e înfățișat la vârsta bătrâneții, cu barbă și plete lungi, dar un chip care încă inspiră putere și vigoare; pe cap poartă o coroană impozantă, iar trupul îi este înveșmântat în straie domnești cu catarame și togă. Soclul e bogat ornamentat și simulează o coloană antică.

Concluzii. Problematica adusă în discuție în acest articol încă provoacă controverse în rândul cercetătorilor. Noi descoperiri arheologice sau dovezi documentare au condus la apariția în ultimele decenii a numeroase ipoteze și interpretări. Misterul persistă...

Vă invit să vizitați orașul Câmpulung Muscel atunci când situația de urgență se va încheia.

P. S. În articolul din 2011 al @marianei.olaru descoperiți fotografii reușite din interiorul Bisericii Mari și a Bisericii Mici de la Mănăstirea Negru Vodă din Câmpulung Muscel (vezi impresii).

P. S. S. Fotografiile postate datează din ianuarie 2020, ianuarie 2019, februarie 2018, mai 2008.


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 02.04.20 09:37:07
Validat / Publicat: 02.04.20 13:04:52
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CÂMPULUNG-MUSCEL.

VIZUALIZĂRI: 972 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Bustul lui Negru Vodă - un frumos monument de for public.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29000 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

mprofeanu
[02.04.20 13:27:01]
»

Frumoasă pledoarie pentru orașul argeșean Câmpulung! Trec prin el de nu mai știu câte ori pe an, ultima dată a fost pe 21 martie la întoarcere de la Brașov, dusesem nepoții acasă la ei...

Parcă Mănăstirea Negru Vodă nu mai avea schele pe zidul bisericii sau oricum nu mai erau în totalitate... sau nu am fost eu atentă, treceam repede, aș vrea te rog să mă dumirești...

Frumoase și pozele!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[02.04.20 13:59:48]
»

@tata123: Frumos! iti da o stare de liniste. Felicitari, votat cu mare drag.

mihaelavoicu
[02.04.20 15:40:37]
»

Mult, mult, mult mi-a plăcut Câmpulung Muscel, deși am stat doar câteva ore. Are un aer boem, o liniște aparte, echilibrează și încarcă pozitiv.

Cât mai repede să auzim de creatura aia mică și încoronată că o ia de-a berbeleacul pe o pantă descendentă!

Carmen Ion
[02.04.20 18:59:09]
»

@tata123: Cu mare plăcere am revăzut prin ochii tăi un monument emblematic pentru istoria Țării Românești.

Felicitări pentru review!

adrianbogdan
[02.04.20 20:19:47]
»

Buna!

Cu descalecatorul asta am avut intalnire la orele de Istoria Romaniei din liceu.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[02.04.20 20:45:51]
»

@mprofeanu: Mulțumesc pentru ecou. Orașul Câmpulung Muscel e fermecător prin poziționarea geografică, istorie și arhitectură (chiar dacă se simte nevoia acută de restaurare în multe cazuri). Chiar îmi place în acest oraș, dovadă vizitele din ultimii trei ani (mai ales că e doar la 1oră și 40 minute distanță de București).

Am intrat puțin în incinta Mănăstirii Negru Vodă la sfârșitul lunii ianuarie 2020 și totul era îmbrăcat în schele, față de anul trecut acum fiind „înveșmântate” în lemn atât Casa Domnească, cât și turnul-clopotniță. Nu am fost foarte atent la fațada dinspre șosea, dar zidul exterior al casei brâncovenești din stânga turnului avea montate schele. Proiectul va dura peste 3 ani (fonduri-structurale.ro/st ... ambursabile-por) și cuprinde întreg ansamblul monastic, fără biserica-bolniță. Sper să redeschidă un muzeu în Casa Domnească, spațiul se pretează pentru o asemenea întreprindere.

Sănătate!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[02.04.20 22:06:03]
»

@mihaelavoicu: Avem în țară orășele drăguțe care dețin în patrimoniu obiective interesante și povești fermecătoare. Va sosi și timpul propice explorării lor, unul după altul. Să auzim numai de bine!

@mishu: E un loc încărcat de istorie care încearcă să își recapete aspectul original prin proiectul de restaurare.

P. S. Se observă faptul că e o mănăstire de călugări. Deși e curățenie peste tot și curtea e îngrijită lipsesc mulțimea de flori multicolore.

Sănătate!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[02.04.20 22:13:44]
»

@Carmen Ion: Unii cercetători consideră monumentul religios de la Câmpulung Muscel pe locul doi pe o scară valorică d. p. d. v. istoric, după Biserica Domnească de la Curtea de Argeș. Multe enigme așteaptă să fie deslușite. Numai bine!

@adrianbogdan: Mulțumesc pentru ecou. Așa e, Descălecătorii din Țara Românească și Moldova (încă) sunt prezenți în manualele de istorie. Câmpulung Muscel e o urbe frumoasă, așa cum și Novaciul are câteva puncte interesante. Sănătate!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Lucien
[04.04.20 18:24:06]
»

Foarte interesant articol.

M-a impresionat menționarea trecerii la ortodoxie a lui Negru Vodă în jurul anului 1332. Greu de înțeles ce motiv a avut (soția fiind și rămânând catolică, fiul Basarab boteza catolic). Un motiv serios ar fi că deja în zona Câmpulung erau mulți ortodocși. Unii zic că Basarabii erau de felul lor ortodocși, neavând legătură cu Negru Vodă.

Sunt atât de multe de discutat... și oricum treburile sunt confuze și interpretabile.

Neagu Djuvara susține și el că Negru Vodă era cuman, iar cumanii care locuiau în Țara Făgărașului au avut chiar o episcopie catolică.

Cumanii care locuiau în Cumania lor din sudul Moldovei au fost creștinați catolic prin episcopia catolică de Milcov (subordonată direct Papei și nu regelui ungar care îi dorea vasali pe cumani) pe la începutul secolului XIII, episcopia fiind distrusă de marea Invazie Mongolă din 1241 (ro.wikipedia.org/wiki/Epi ... copia_de_Milcov)

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[04.04.20 19:53:20]
»

@Lucien: Problematica întemeierii Țării Românești și a Moldovei este încă aprig disputată în mediile științifice și nu numai. Apar permanent teorii generate de câte un document nou descoperit sau reinterpretat din țară și străinătate.

Voievozii acelor vremuri sunt încă învăluiți în mister, acțiunile și hotărârile lor sunt pierdute în ceața istoriei. Am citit interpretări de tot felul, unele mai plauzibile și susținute documentar sau arheologic, altele fanteziste. Greu de ales...

Mulțumesc pentru ecou și aprecieri. Sănătate!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, Lucien, mihaelavoicu, mishu, mprofeanu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂBiserici, mănăstiri în Câmpulung și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.083632946014404 sec
    ecranul dvs: 1 x 1