ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.12.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
APR-2015
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Mănăstirea Sitaru - Balamuci

TIPĂREȘTE

Trei sunt lăcașurile de cult din apropierea Bucureștiului pe la care ne abatem uneori, în weekend, atunci când avem câteva ore libere, iar vremea schimbătoare nu ne prea ademenește cu deplasări mai lungi. În primăverile timpurii, datorită câmpurilor care înverzesc și mai ales datorită păduricilor înmugurite, cu tufe de urzici și mii de floricele albăstrii ițindu-se de sub frunzișul pe jumătate putrezit, alegem între Mănăstirea Căldărușani, Mănăstirea Sitaru și Mănăstirea Cernica. De fapt, la Mănăstirea Cernica ne place foarte mult și iarna, când lacul este înghețat. Dacă se nimerește o zi însorită, crângurile de acolo, însuflețite de coțofene care zboară aproape de pământ, chiar pe lângă oameni, sunt o adevărată încântare.

Drumul până la Mănăstirea Sitaru

Din București, cu mașina personală, la Mănăstirea Sitaru - Balamuci, ajungem fie pe șoseaua București - Urziceni, fie pe șoseaua București - Ploiești.

Din șoseaua București - Urziceni, în localitatea Movilița, la indicatorul de la intrarea în sat (venind dinspre București), virăm stânga spre Fierbinți Târg. Drumul este asfaltat, dar are destule curbe și - ca pe orice drum care trece prin sate - necesită multă atenție datorită căruțelor, bicicletelor, câinilor, păsărilor și chiar copiilor ieșiți la joacă. Până în localitatea Sitaru sunt cam 40 km.

Al doilea drum, din șoseaua București - Ploiești, prin Balotești, duce spre Moara Vlăsiei, apoi spre comuna Grădiștea până la Sitaru.

Din București, la ieșirea prin Voluntari, mai există un al treilea drum, local, prin Ștefăneștii de Jos, direct spre Sitaru. Pentru că nu am străbătut niciodată acest drum, nu știu care este starea lui și deci nu îl pot recomanda.

În satul Sitaru, central, între magazin și monumentul eroilor, o stradă denumită cam pompos "Strada Eroilor" duce spre ieșirea din localitate și spre pădurea lângă care se află mănăstirea. Tot în sat, la începutul acestei străzi, există și un indicator mâncat de rugină care semnalează direcția spre Mănăstirea Sf. Nicolae - Sitaru. Drumul lăturalnic, relativ îngust, este șerpuit, trece peste un podeț și sfârșește la marginea pădurii, în parcarea din fața porții sfântului lăcaș. Parcarea este suficient de mare și ori de câte ori am fost noi acolo, deși erau multe mașini, am găsit un loc. E adevărat, nu am fost niciodată la Mănăstirea Sitaru la marile sărbători religioase, atunci când slujbele speciale îi scot pe mulți credincioși din case.

Despre Mănăstirea Sitaru

Cunoscută din vechime sub denumirea de Mănăstirea de călugări "Sf. Nicolae" Balamuci, după numele de atunci al satului, acest așezământ de credință a fost ctitorit în anul 1627 de Papa Greceanu, logofat al lui Mihai Viteazul.

Istoria lăcașului, foarte veche, este consemnată în rezumat și afișată aproape de intrare pentru ca toți drumeții care-i calcă pragul să se poată documenta dacă doresc. Eu am fotografiat acest istoric și l-am recitit acasă de mai multe ori. Voi atașa fotografia, dar dacă textul fotografiat vi se pare greu de descifrat, pentru mai multe informații accesați www.CrestinOrtodox.ro

Sf. Nicolae, ocrotitorul mănăstirii, veghează deasupra primei porți, cea de lângă parcare și troița frumos sculptată în lemn. Cea de a doua poartă, de asemenea sculptată, împodobită în partea superioară cu scene religioase, întâmpină cu cuvintele "Pace celor ce intră, bucurie celor ce rămân, binecuvântare celor ce pleacă" încrustate în arcada aurită. Dincolo de poartă, printre brazi, se zărește - semeață - biserica cu pridvor deschis, pictat.

Turnul clopotniță umbrit de brazi argintii, se află în stânga porții de intrare în incintă, chiar în colțul zidului împrejmuitor și are la bază fântâna în care se sfințesc apele. Jur împrejurul fântânii, în culori deosebit de calde, pereții clopotniței sunt pictați cu scene biblice.

În incintă, biserica mare a mănăstirii - cu două turle și cu icoana praznicară a Sf. Nicolae amplasată sus, pe peretele vestic - este cea care atrage privirile mai întâi. Pridvorul deschis, sprijinit pe stâlpi masivi decorați la extremități, este pictat în întregime. Pisania chirilică și ușa de la intrare frumos sculptată în lemn, cu sfinți în partea de sus, sunt completate cu un ancadrament de piatră deosebit de fin sculptat, în motive florale. Și ferestrele au pe partea exterioară ancadramente de piatră de același gen, lucrătura lor întregind decorul fațadelor laterale.

Uneori biserica mare poate fi găsită încuiată și asta pentru că (mai ales în anotimpul rece), slujbele se țin în paraclis. Acesta este construit pe latura de est a incintei și întâmpină cu chipurile în mozaic ale Sf. Petru și Pavel amplasate de o parte și de alta a intrării. Deasupra, semicircular, tot în mozaic, este reprezentată scena "Nașterea Maicii Domnului". Scara de acces la etaj are picturi pe pereții laterali, iar încăperea în care se oficiază slujbele - largă, luminoasă, cu tavan boltit - este pictată în întregime. Altarul este mare, din lemn. Din istoricul expus publicului, am înțeles că acest paraclis a fost construit după anul 1975 deoarece biserica mare nu avea posibilități de încălzire, slujbele desfășurându-se cu dificultate pe timp de iarnă.

Alături de paraclisul Sf. Petru și Pavel, dincolo de zidul înconjurător, o poartă permite accesul în cimitirul monastic. Înconjurat de brazi, bine îngrijit, acesta este locul de odihnă veșnică a celor care - cu credință - au slujit în vremuri îndepartate la Mănăstirea Sitaru.

Anexele mănăstirești, precum și chiliile cu cerdac mare, susținut de stâlpi de lemn, se află pe latura nordică a incintei, iar în fața bisericii, într-un mic lăcaș, vegheat de icoana Sf. Nicolae, este locul unde se aprind lumânările.

În curte, prin iarba întotdeauna bine îngrijită, lăsate la vedere, sunt fragmente de piatră - relicve care vorbesc despre vechimea așezământului pe aceste locuri.

Mai trebuie să amintesc faptul că în afara zidului de incintă, Mănăstirea Sitaru are și un arhondaric cu trei etaje care oferă găzduire celor ce vor să rămână acolo și peste noapte. Nu știu cum este în interior pentru că noi, locuind la nici o oră de mers cu mașina, nu am apelat niciodată la această facilitate.

În schimb, pentru că asta ne place foarte mult, prelungim puțin șederea acolo mai ales primăvara, în zilele frumoase, pentru o plimbare prin pădure. Primele floricele, iarba care înverzește și mugurii care pocnesc pe ramuri, mie îmi dau întotdeauna o neasemuită stare de bine.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 14.12.15 13:15:55
Validat / Publicat: 14.12.15 14:32:26
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 2310 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Mănăstirea Sitaru - Biserica mare, vedere de lângă intrarea în incintă.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33500 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

tata123 🔱
[14.12.15 15:08:51]
»

@iulianic - O prezentare frumoasă a unui mic ansamblu monahal ascuns printre arborii foștilor Codri ai Vlăsiei. Pădurea izolează pe călugări de lumea exterioară și adduce mai multă liniște și frumusețe. Am apreciat biserica veche și chiliile de pe latura de nord, în contrast cu marele arhondaric (stil bloc).

Originea numelui mănăstirii încă este controversată.

O recomandare bună pentru bucureștenii (și nu numai) ce vor să petreacă o oră în aer liber.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[15.12.15 09:46:02]
»

Data viitoare încercați și drumul prin Ștefănești. Nu l-am parcurs în întregime, dar bucata pe care am mers e excelent asfaltată. Doar că, fiind DJ (drum județean), e nițel mai îngust decît un DN. Dar e și mult mai puțin circulat.

În varianta de Ștefănești se poate ajunge și prin Afumați - Petrăchioaia, pe unde de asemenea se circulă în condiții bune.

În ultimii ani s-au reabilitat multe drumuri județene în Ilfov, și o plimbare pe ele oferă surprize, peisaje pitorești care îmbină cîmpia, pădurea, lacul, sate „mai autentice” decît suburbiile Bucureștiului, în care viața încă se desfășoară „ca la țară”, cu biserici vechi, de zid, ba chiar și cîte un schit neștiut (cum ar fi Sf. Arhangheli din Găneasa, peste care am dat întîmplător, căutînd un drum care să ocolească centura, din Brănești spre Otopeni - acesta fiind DJ100, și el bine asftaltat și marcat).

Altă variantă spre Balotești, tot cu asfalt bun, e drumul Pipera - Tunari - Balotești, care trece pe la capătul estic al pistelor aeroportului Otopeni. Pasionații pot parca aici și urmări decolarea sau aterizarea avioanelor.

Singura problemă pe aceste șosele este lipsa, pe alocuri, a indicatoarelor. În unele intersecții pot fi indicatoare numai dinspre o direcție, dinspre cealaltă - nu.

iulianicAUTOR REVIEW
[15.12.15 10:05:10]
»

@abancor - Îți mulțumesc pentru această completare! Este o bucurie pentru automobiliști să afle despre drumuri bune, iar drumurile bune sunt o încurajare în plus pentru noi, călătorii AFA, să descoperim așa cum spuneai "peisaje pitorești care îmbină cîmpia, pădurea, lacul, sate… "

Sunt zile în care noi avem chef de o ieșire, dar - din diverse motive - nu ne permitem să plecăm prea departe. De aceea ne bucurăm să decoperim destinații noi, apropiate de București, spre care se merge în condiții măcar normale, dacă nu foarte bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster26
[15.12.15 13:22:26]
»

Mutat în rubrica "Mănăstirea Balamuci-Sitaru [Sitaru], BUCUREȘTI" (nou-creată pe sait)

===

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Mulţumesc.

iulianicAUTOR REVIEW
[15.12.15 17:18:59]
»

@webmaster26 - Da, este OK!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Balamuci-Sitaru [Sitaru]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.081661939620972 sec
    ecranul dvs: 1 x 1