ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.07.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
MAR-2011
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Caldarusanii - primavara

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

La Manastirea Caldarusani si in imprejurimi mergem cu predilectie primavara, atunci cand natura se primeneste, cand mugurii plesnesc pe ram si peste tot e plin de floricele.

Pentru a ajunge aici, din Soseaua Bucuresti - Ploiesti urmam drumul spre dreapta, prin Balotesti, Silistea Snagovului, Gruiu, spre Lipia. In ultimul timp, din cauza traficului, am preferat iesirea pe centura Bucurestiului, spre Urziceni. La indicatorul din Lilieci, facem stanga si continuam prin sate si campuri primenite cu focuri de primavara. Schimbarea traseului a mai avut un motiv: popasul in padure. Desi codrul nu e infrunzit, aici primavara se simte cu adevarat. Pe marginea drumului, baietani din satele din jur ofera pungi cu urzici culese inca din zori, iar noi - oraseni comozi – in loc sa le adunam singuri, le cumparam.

Ruland in continuare, la un moment dat, pe malul lacului se zaresc in departare zidurile albe ale manastirii si turlele bisericii mari.

Intrarea in incinta se face pe sub turnul-clopotnita cu ziduri masive si inalte care a avut si o functie strategica in vremea lui Matei Basarab. Traditia asternuta in scris de ieromonahul Casian Cernicanul, aminteste de existenta unui schit de lemn inainte ca domnitorul Matei Basarab sa fi zidit actualul lacas. Voievodul ar fi gasit acest loc cu prilejul unui conflict militar cu Vasile Lupu, domnul Moldovei, in jurul anului 1636. Aflat in tabara cu ostirea in codrul Vlasiei, voievodul a descoperit in acest loc retras, acuns in padure si inconjurat din trei parti de ape, un mic schit de lemn pe care a hotarat sa-l innoiasca.

In pisania originala, din piatra, asezata deasupra usilor de intrare in biserica, se poate citi: "... s-a inceput a se zidi in luna iulie in 14 si s-a savarsit in luna octombrie 20, leatul 1638".

In afara incintei, la o mica distanta, se afla biserica din cimitir, de mici proportii, cu o singura turla, avand in fata mai multe cruci deosebit de vechi.

Pe malul lacului, la 600 de metri distanta, se afla biserica denumita Cocioc dupa plaurii cu trestie de pe apa. Conceput initial ca loc de linistire si izolare in rugaciune pentru calugari, asezamantul s-a dezvoltat, iar in perioada 1834-1836 aici a functionat tipografia adusa de la Mitropolia Ungrovlahiei.

Manastirea Caldarusani ramane in istorie si prin scoala de pictura care a existat aici si mai ales prin lucrarile discipolilor.

In perioada de ucenicie (1854 – 1855), inainte de a realiza picturile de la Zamfira si Agapia, inca foarte tanar, Nicolae Grigorescu a locuit si a lucrat la Caldarusani alaturi de unul din dascalii sai, monahul Evghenie Lazar. Preocupat de portret, tanarul pictor l-a cultivat cu rafinament in cele 10 icoane expuse in prezent in pinacoteca Muzeului Manastirii Caldarusani. Doua dintre aceste lucrari sunt semnate, celelalte sunt identificate de specialisti.

Frumusetea si perfectiunea acestor lucrari realizate de Nicolae Grigorescu la inceputul tineretii sale, marturii ale geniului sau creator, nu pot fi redate in cuvinte. Daca adaugam si faptul ca picturile din muzeu nu pot fi fotografiate si nici nu pot fi vazute reproduse in pliante sau brosuri, este de inteles indemnul meu de a vizita muzeul si de a le aprecia personal. Intrarea este de numai 2 lei si veti vedea expuse si alte obiecte de patrimoniu: tablouri, vesminte vechi, obiecte de cult, fragmente dintr-o veche catapeteasma.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 31.07.11 08:48:51
Validat / Publicat: 31.07.11 10:06:10
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3323 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Manastirea Caldarusani - primavara.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 11449 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster
[31.07.11 09:56:28]
»

Am adăugat o prezentare video de pe site-ul Creştinortodox; dacă nu o consideri potrivită, o putem şterge.

De asemeni, pentru doritorii de amănunte mai detaliate, recomand accesarea site-ului dedicat mânăstirii, făcând click aici.

Admin
[31.07.11 11:14:53]
»

Rubrica nou creata a fost mutata intr-o noua sectiune, "MANASTIRI din OLTENIA si MUNTENIA", sectiune ce va gazdui - dupa modelul celei din ariile MOLDOVA/BUCOVINA sau ARDEAL/CRISANA - rubrici distincte pentru fiecare manastire din aceasta parte a tarii.

iulianicAUTOR REVIEW
[31.07.11 11:17:47]
»

Webmaster, m-ai impresionat!

Multumesc pentru completarea sonora, dar mai ales iti multumesc pentru linkul la site-ul manastirii. Lasand modestia la o parte, marturisesc faptul ca acest site imi apartine, asa incat documentare prealabila a existat. In review m-am ferit sa intru in prea multe amanunte pentru a nu fi acuzata ca am folosit munca altcuiva.

Din nou, multumesc!

webmaster
[31.07.11 11:27:11]
»

@iulianic, atunci meriţi de 2 ori felicitări! În opinia mea, acel site este mult prea bine realizat pentru a fi găzduit pe un server public gratuit. Dar, evident, înţeleg rostul acestei alegeri.

Bravo!

andrei44*
[31.03.12 23:44:30]
»

@iulianic:

Felicitari atit pentru site cit si pentru rw. Ambele m-au inspirat in a face aceasta vizita la Manastirea Caldarusani.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
andrei44*, iulianic
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Căldărușani [Gruiu, IF]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061856031417847 sec
    ecranul dvs: 1 x 1