ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.10.2009
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Ploiesti
ÎNSCRIS: 27.05.09
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
OCT-2009
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Daca ajungeti pe aici, merita vizitat in Târgovişte...

TIPĂREȘTE

Despre oraşul Târgovişte n-o să dau prea multe detalii, pentru că le puteţi regăsi şi în alte review-uri, o să scriu câteva lucruri noi şi mai ales o să vă prezint câteva obiective pe care tocmai ce le-am vizitat.

Turnul Chindiei - Curtea Domnească

Din păcate, ce a mai rămas din Curtea Domnească este în plină restaurare, deci nu puteţi vizita decât turnul. Este bine de ştiut acest lucru.

Turnul Chindiei este cea mai importantă atracţie turistică din oraş şi totodată simbolul oraşului, elemente specifice turnului fiind prezente în stema oraşului, în partea de sus, dar şi în partea de jos. Până la momentul actual există două ipoteze privind originea numelui turnului, însă niciuna dintre acestea nu este recunoscută în totalitate. Cea dintâi susţine faptul că zona din vecinătatea turnului era locul de desfăşurare a unor ospeţe, denumite „chindii”. A doua ipoteză sugerează că numele îşi are originea de la cuvântul „chindie”, un arhaism ce însemna „apus”, perioadă a zilei în care soldaţii ce apărau turnul aveau obligaţia să dea semnalul prin care cele cinci porţi ale oraşului să fie închise. După acest moment, era interzisă intrarea sau ieşirea din oraş pe tot parcursul nopţii, iar locuitorii aveau obligaţia de a nu circula pe străzi şi de a nu întreţine focuri în aer liber care ar fi făcut vizibil oraşul de la mare distanţă.

La început, turnul era alcătuit din două etaje, iar accesul se făcea pe un pod mobil de la primul nivel, direct din casa alăturată sau de afară, cu ajutorul unei scări la purtător. Până în vârful turnului aveţi de urcat o scară interioară spiralată, pe alocuri destul de abruptă, în total 122 trepte de lemn.

Rolul turnului ca punct înalt de observare este folosit şi în ziua de astăzi. Deoarece oferă o bună perspectivă şi orizont larg deschis, membrii Societăţii Astronomice Române de Meteori observă adesea din acest punct diverse fenomene astronomice cum ar fi eclipsele de Lună sau de Soare, cometele strălucitoare sau conjuncţiile speciale dintre Lună şi planete. De asemenea, ruinele Curţii Domneşti dominate de Turnul Chindia constituie decor şi spaţiu propice punerii în scenă a unor piese de teatru şi scenete cu caracter istoric. Biletul de intrare este 5 lei, iar cu reducere (pentru grup) 2. 5 lei/pers.

Mănăstirea Dealu

Mănăstirea Dealu este o mănăstire de maici situată pe un deal din apropierea oraşului Târgovişte (aprox. 6km). O măicuţă este prezentă în biserică pentru a vă povesti istoria mănăstirii şi pentru a vă răspunde la întrebări. Mănăstirea se presupune că a fost întemeiată de Mircea cel Batrân, dar în documente este menţionat ca prim ctitor Radu cel Mare. Însă a murit înainte de a termina măreaţa ctitorie de la Dealu iar cel care a continuat lucrările a fost Neagoe Basarab.

Aici a fost instalată prima tiparniţă din ţările române, iar în 1508 a văzut lumina zilei prima carte, un Liturghier. Biserica (cu hramul Sf. Nicolae) este singurul corp arhitectural care s-a păstrat din vechiul ansamblu, fiind unul dintre cele mai importante monumente ale evului mediu din Ţara Românească. Pictura care împodobise iniţial interiorul bisericii (în 1515) nu s-a păstrat, în 1985 biserica fiind repictată.

Pronaosul bisericii adăposteşte mormântul lui Radu cel Mare şi racla cu capul lui Mihai Viteazul în două sarcofage din marmură. Capul lui Mihai Viteazul a fost adus aici în 1603, prin grija clucerului Radu Buzescu, după ce domnitorul a fost ucis mişeleşte pe Câmpia Turzii. Pe lespedea de mormânt care acoperă capul marelui erou, clucerul Buzescu a pus să se sape o frumoasă inscripţie, pe care o puteţi vedea într-una din pozele ataşate.

Intrarea este 1 leu/pers şi menţionez că biserica este în lucrări de consolidare şi restaurare, dar se poate vizita.

Mănăstirea Viforâta

Viforâta este o mănăstire cu obşte de maici (iniţial aici primii au fost călugării greci) ce datează încă din secolul al XV-lea. Mănăstirea a fost construită de Vlad Voda Înecatul (fiul lui Radu cel Mare), la 1530. În 1635 este refăcută din temelii de Matei Basarab, al doilea ctitor menţionat în documente. Tot atunci în locul călugărilor greci au fost aduse călugăriţe. Mulţumită lui Constantin Brâncoveanu, între 1712-1713, cu banii familiei princiare se înalţă zidul înconjurător, se pardoseşte biserica cu lespezi de piatră, se lărgesc ferestrele, se construiesc noi chilii şi se reface pictura. Astfel, el este considerat cel de-al treilea ctitor. În anii '60 ansamblul a fost refăcut cu ajutorul Patriarhului Justinian şi tot atunci s-au introdus gaze, apă curentă şi electricitate.

Numele mănăstirii - Viforâta - se presupune că se trage din încercările prin care a trecut ansamblul: năvăliri turceşti, incendii şi cutremure, jafuri şi alungări.

Iniţial, mănăstirea avea rolul de a găzdui maici bătrâne şi neputincioase şi preotesele rămase văduve, fără niciun alt sprijin. Un fel de sanatoriu, după cum ne-a povestit măicuţa-ghid, dar numai până în anul 1993. Astăzi aici trăiesc 80 de călugăriţe, excluzându-le pe cele care au mai rămas în viaţă de pe vremea când era mănăsitrea avea rol de sanatoriu.

Ca şi lucruri inedite: mănăstirea Viforâta este unică în ţară, fiind singura cu două stareţe (cea bătrână şi cea tânără). Alta particularitate mai este şi prezenţa a trei hramuri şi trei ctitori: Vlad, Matei Basarab şi Constantin Brâncoveanu. În naos se află şi părticele din moaştele Sf. Gheorghe, Sf. Haralambie şi mai nou, de anul acesta şi Sf. Parascheva. De asemenea, catapeteasma este din tei aurit, de mare valoare, alături de icoana făcătoare de minuni a Sf. Gheorghe.

Din ansamblu mai face parte şi un mic muzeu pe care din păcate nu l-am vizitat, dar care ni s-a povestit că adăposteşte piese de artă religioasă, carte veche şi icoane (printre care şi icoana în relief a Sf. Gheorghe), cruci din 1700 şi multe obiecte vechi care au aparţinut lui Constantin Brâncoveanu.

Cam atât am putut vizita, vă urez excursii frumoase şi interesante!


[fb]
---
Trimis de alela in 31.10.09 20:25:15
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TÂRGOVIȘTE [DB].
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 8582 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (alela); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Inscripţia de pe mormântul lui Mihai Viteazul
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 300 PMA (din 3 voturi)

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

tilinka
[31.10.09 23:55:22]
»

Interesant review! Stiti ca Targoviste nu apare, din pacate, pe hartile Google (Google Earth) ?

Admin
[01.11.09 01:12:29]
»

Adaugat Targoviste ca rubrica distincta (pagina dedicata) pe site.

alela, daca doresti poti sa alegi, eventual, un alt titlu.

Admin
[01.11.09 13:11:57]
»

alela: efectuat modificarile solicitate, cu mentiunea ca am ajustat un pic titlul.

De asemenea, am mutat in sectiunea dedicata acestui oras review-ul Cristinei, "Pastele cailor la Targoviste"

alelaAUTOR REVIEW
[01.11.09 15:05:22]
»

Mulţumesc mult pentru răbdare şi promptitudine!

mcosmin
[14.12.09 00:45:23]
»

Daca urcati la Manastirea Dealu as vrea sa va spun ca in cladirile unde a functionat o lunga perioada o sectie a Spitalului Judetean, a facut scoala militara si regele Mihai. In parcarea din fata Manastirii se afla un popas unde veti gasi cazare foarte buna, dar si meniuri excelente. Se poate urca fara dificultate cu masina, drumul este foarte bun. Panta ridicata il face mai periculos iarna, desi oficialitatile se ocupa de acest drum. De pe inaltimile locului, privelistea catre oras este superba.

Diaura*
[29.12.09 11:57:45]
»

Frumos oras si incarcat de istorie. Prezentarea este pe masura. Din pacate aici si-a gasit sfarsitul Tudor Vladimirescu, in urma unui complot.

Legat de turn as adauga un lucru; de-a lungul vremii a adapostit si un ceas (nimeni de acolo nu a stiut sa imi spuna ce fel de ceas, de unde provenea... doar au mentionat in treacat) si tezaurul. Acum in turn este expusa o colectie de obiecte ce au apartinut lui Vlad Tepes.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mcosmin
[29.12.09 18:33:49]
»

Sunt mandru ca am avut sansa sa fiu un locuitor al acestui oras, aflat la intersectia DN 71 Bucuresti-Sinaia cu DN 72 Gaesti-Ploiesti.

Turnul face parte din Complexul Curtea Domneasca, resedinta voievodala de pe vremea lui Mircea cel Batran (ce a construit prima casa domneasca si un paraclis), cu extinderile succesive din vremea lui Vlad Tepes, Petru Cercel si C-tin Brancoveanu. In Complex pot fi vazute baia domneasca, foisorul brancovenesc, casa d-nei Balasa, biserica domneasca mica Sf. Vineri.

Sa nu treceti prin Targoviste fara a vedea Manastirea Stelea, aflata vis-a-vis de Sucursala BRD, in zona centrala, o replica mai modesta a bisericii Trei Ierarhi din Iasi, ctitorita la mijlocul veacului XVII de domnul moldovean Vasile Lupu, ca semn de impacare cu Matei Basarab (are ancadramente gotice, elemente decorative din ceramica la fatade).

Primaria face si ea parte din patrimoniul orasului.

Din ansamblul initial de la Manastirea Dealu, se mai pastreaza numai biserica, ce a avut mult de suferit de la cutremure. Ca interes, biserica are 2 turle pe pronaos si un sistem de decorare afatadelor prin 2 registre de arcaturi de ciubuce separate printr-un brau median.

Stiam ca mai aveam niste poze, daca nu, promit ca voi face si le voi prezenta intr-un viitor apropiat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
alba.ca.zapada
[21.04.10 12:47:24]
»

eu am gasit pe google earth

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alba.ca.zapada, alela, Diaura*, mcosmin
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Târgoviște și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065029859542847 sec
    ecranul dvs: 1 x 1