ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.08.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JUL-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Nuferii din Parcul Circului Metropolitan

TIPĂREȘTE

Bucureștiul are multe parcuri. Multe, dar nu suficiente pentru o capitală sufocată de betoane, cu trafic infernal, cu zgomot și cu lucrări stradale care parcă nu se mai termină. Parcurile, aceste oaze de verdeață și de aer curat, sunt locuri de evadare pentru localnicii care găsesc aici mult dorita relaxare după o zi agitată.

Sunt parcuri vechi sau mai noi, unele modernizate, altele lăsate în paragină, năpădite de gunoaie. Sunt parcuri mici, ascunse printre blocuri sau parcuri mari, arhicunoscute și mult vizitate... S-au întocmit și top-uri ale celor mai frumoase sau ale celor mai puțin cunoscute (dar tot frumoase) parcuri din capitală. Fiecare dintre noi își poate alcătui propria listă de preferințe în materie de parcuri bucureștene.

Recent, am văzut undeva o lista a celor mai frumoase 7 parcuri din București. Am parcurs-o cu curiozitate dorind să aflu dacă mie mi-a scăpat vreunul din cele enumerate. Ei bine, doar unul îmi lipsea - Parcul Circului.

Unde se află Parcul Circului?

Bineînțeles, în preajma Circului Metropolitan, numit anterior Circul Globus sau - în epoca de tristă amintire - Circul de Stat. Oricum i-ai spune, clădirea circulară, cu cupolă ondulată, situată în sectorul 2 al capitalei, pe Aleea Circului, este un bun punct de reper dacă vrei să ajungi în parcul ascuns după blocurile care mărginesc marele bulevard.

Cum se ajunge acolo? Depinde de unde veniți. Cel mai rapid mijloc de transport este metroul (până la stația Ștefan cel Mare). Tramvaiul 1 sau 5, autobuzul 182 sau 282, ajung și ele în apropiere. Dacă preferați autoturismul personal, trebuie să știți că deși există spații amenajate pentru parcare, găsirea unui loc în care să-ți poți lăsa mașina este cu adevărat o provocare. Eu am călătorit cu tramvaiul 1 până la stația Vasile Lascăr, după care - pietonal - pe Aleea Circului, o alee lată cât o stradă, umbrită de arbori falnici și dotată cu bănci așezate una lângă alta, ca într-un parc.

La capătul aleii, câteva lucrări de artă îți atrag privirile. Lângă paiațe și animale de circ, străjuiește statuia lui Rainier III - Prinț de Monaco (1923-2005). Statuia și ansamblul din care face parte au fost inaugurate de Prințesa Stéphanie de Monaco la 4 octombrie 2017 și este un omagiu adus Prințului Rainier III, tatăl său, pasionat de arta circului și creatorul Festivalului Internațional de Circ de la Monte-Carlo.

Din fața clădirii Circului Metropolitan, clădire declarată monument istoric în anul 2010, o alee spre dreapta, pe lângă locurile de joacă pentru copii, conduce în parcul propriu-zis.

Ce știam despre Parcul Circului?

Pe o suprafață de 26 ha, parcul a fost amenajat în anul 1961, după terminarea clădirii circului. Arhitectul peisagist Valentin Donose, cel care a lucrat și la amenajarea Parcului Tineretului din capitală, trebuia să gândească totul astfel încât să scoată în relief profilul și calităţile arhitecturale ale clădirii circului. Și cred că a reușit.

Știam, din documentări anterioare (în parc negăsindu-se nici un fel de informație în acest sens), că parcul mai este denumit "Parcul Tonola". Asta pentru că a fost amenajat pe fosta "groapă Tonola", formată în urma escavării argilei necesare fabricii de cărămidă înființată în 1865 de Max Tonola, un industriaș german (născut la 26 aprilie 1830 la Ingolstadt Bayern, mort la 31 iulie 1885 la București și înmormântat la Cimitirul Bellu Catolic). Fabrica de cărămidă a lui Max Tonola, a doua după cea a serdarului Filipescu, fondată în 1857 în zona Elefterie (dar care nu a dăinuit prea mult), a funcționat până în preajma celui de-al Doilea Război Mondial. Groapa rămasă în urma extragerii argilei pentru fosta fabrică de cărămidă a format un heleșteu transformat mai târziu în Lacul Circului zis și Lacul Tonola.

Mai știam că lacul alimentat de izvoare naturale, situat în mijlocul parcului, este mediul în care s-a adaptat Lotusul egiptean - Nelumbo nucifera, o plantă declarată monument al naturii încă din anul 1931. Nu văzusem niciodată - în realitate - această plantă deosebită, rară, care impresionează prin formă, dimensiuni și culoare. Venise vremea să merg în Parcul Circului. Și asta doar pentru nuferii minunați, simbolul național al Indiei și al Vietnamului, Nelumbo nucifera fiind specia de lotus sacru pentru hinduși și pentru budiști.

Rădăcinile plantei sunt ancorate în adâncurile iazurilor sau râurilor, iar frunzele ei late, cu pețioluri lungi, plutesc pe suprafața apei. Florile sunt susținute de tije groase, puternice, înalte. Dacă în ținutul lor de baștină aceste plante se dezvoltă mai mult (frunzele pot avea un diametru de până la 80 cm, iar florile un diametru de până la 30 cm), condițiile din țara noastră nu le permit o dezvoltare tot atât de amplă. Asta nu înseamnă că Lotusul egiptean - Nelumbo nucifera din Parcul Circului nu impresionează.

Plimbarea mea prin Parcul Circului

De la clădirea Circului Metropolitan, în dreapta, spre lac, pornesc alei largi, umbrite, cu multe bănci pentru odihnă. Vegetația este variată și bogată incluzând și specii rare de arbori - Ginkgo biloba, platani, chiparoși de baltă, specii deosebite de conifere... Din loc în loc poți vedea plăcuțe cu sumare informații privind specia.

Spațiul verde, cam pârjolit în această vară fierbinte și secetoasă, este îngrijit, cu iarba tunsă. Nu am văzut să existe interdicția de a sta pe iarbă. Un grup de copii mici, atent supravegheați de educatoarele lor, se juca liniștit în iarbă și pe alee. În parc există și locuri amenajate special pentru cei mici, dotate cu topogane viu colorate, spații pentru mișcare în aer liber (terenuri de sport, aparate de gimnastică), dar și un loc special pentru accesul cățeilor.

Exceptând imediata vecinătate a clădirii Circului Metropolitan unde erau câțiva trandafiri chinuiți de dogoarea soarelui în luna lui cuptor, am remarcat că în parc nu există ronduri cu flori. Arborii și arbuștii sunt singurii care - prin dimensiune, formă și prin coloritul diferit al frunzișului - dau varietate peisajului.

Atunci când am fost eu acolo (într-o zi de lucru, înainte de amiază), aleea circulară, de-a lungul malului de apă, era locul cel mai populat din parc. Pe bănci sau în plimbarea în jurul lacului, vizitatorii admiră stufărișul verde și întinderea apei acoperită aproape total de frunzele late ale nufărului egiptean. Florile mari, în diferite tonuri de roz (mai intens atunci când bobocul e pe cale să se desfacă și mai deschis la florile mari, aproape trecute) sunt o pată de culoare pe întinsul apei. Înviorând atmosfera, în mijlocul lacului o fântână arteziană pompează apa până la o înălțime de câteva zeci de metri.

Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București a amplasat - vizibil - panouri care atenționează că din cauza pericolului de înec, în apa lacului scăldatul și pescuitul sunt interzise. De asemenea, săniușul și patinajul pe lacul înghețat, sunt interzise. Mărturie a unui tragic eveniment, o cruce din metal cu poza unui tânăr de 22 de ani care și-a găsit sfârșitul în apele lacului, este în același timp un avertisment.

În privința faunei lacustre nu am avut prea multe de văzut. Știam că acolo viețuiau rățuște, dar... nu am văzut nici măcar una atunci când am fost eu acolo. Plecaseră spre alte locuri mai bune? Erau ascunse la umbră? La mal, din când în când, luciul apei tremura la atingerea unui peștișor minuscul sau a unei insecte. Stoluri întregi de porumbei sălbatici se răcoreau la marginea apei sau moțăiau la umbră, pe crengile înalte, animate din când în când de câte un copil care le arunca bucăți de pâine.

Știam că în afara nufărului egiptean, o altă atracție a Lacului Circului o constituie broasca țestoasă de apă europeană (Emys orbicularis). Răspândită pe un areal mare în Europa, dar și în Asia Occidentală și în Africa de nord-vest, nu se știe cum a ajuns și în apele mlăștinoase ale Lacului Circului din București. Din cauza condițiilor naturale în continuă schimbare, a poluării, a amenajărilor hidrologice și chiar a cruzimii oamenilor, broasca țestoasă de apă europeană amenințată cu dispariția, este în prezent ocrotită de lege în mai toate țările în care încă mai trăiește.

Am dat ocol lacului de două ori în încercarea de a descoperi macar una dintre aceste țestoase, dar bogata vegetație acvatică ascundea privirii mele orice viețuitoare.

În iarbă, la mal, am văzut o pisică privind fix mișcarea abia perceptibilă a apei. Prin hățișul de vegetație în putrefacție, înainta alene o broască țestoasă. A fost singura pe care am văzut-o în lacul din Parcul Circului.

Citisem undeva că, în ultimii ani, nivelul apei din Lacul Circului a scăzut dramatic, afectând grav fauna locală (pești, rațe sălbatice, broaște țestoase, etc...). Din cauza colmatării, din cauza secetei sau poate din cauza construcțiilor gigant din apropiere? . S-a organizat și un protest al locuitorilor din zonă prin care se încerca salvarea habitatului lacustru.

Dacă sunteți în căutarea unor clipe de liniște, dacă vreți să vedeți nufărul egiptean și broasca țestoasă europeană, mergeți în Parcul Circului!


[fb]
---
Trimis de iulianic in 06.08.22 07:20:48
Validat / Publicat: 06.08.22 08:41:44
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 880 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 București - Parcul Circului Metropolitan. La intrarea în parc.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31700 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

Michi
[06.08.22 09:12:58]
»

@iulianic: Parcul Circului este destul de aproape de casa mea şi l-am vizitat des, admirându-i nuferii. Frumos review!

iulianicAUTOR REVIEW
[06.08.22 19:43:39]
»

@Michi: Mulțumesc, doamna Michi! Review-ul este frumos pentru că nuferii sunt frumoși. Îmi plac foarte mult aceste flori indiferent dacă sunt egiptene sau... mai de pe la noi, din deltă. Nu pot uita plimbările cu barca prin Delta Dunării, printre "câmpuri" întregi de nuferi albi sau galbeni, înfloriți, zâmbind în soare.

Nuferi roz (dar nu egipteni) am mai văzut în urmă cu mulți ani la Băile Felix, apoi - recent - într-un iaz, la o pensiune.

Daisy Petal
[24.08.22 11:55:45]
»

@iulianic: Articolul mi-a trezit nostalgii. Bunicii mei locuiau in apropiere de parc, astfel că mergeam deseori acolo, la joacă. Bunicul cutreierea cu noi pacurile la care puteam să ajungem doar pe jos (Cișmigiu, Icoanei, Ioanid, Circului). Pe vremea copilăriei, aleile ce duceau spre clădirea circului erau străjuite de tei, care miroseau dumnezeiește. Mai sunt teii acolo sau au fost înlocuiți? Văd că și locul de joacă a fost modernizat, așa cum e și firesc să fie. Acum mulți ani, acolo mi-am dus fetița la joacă. Pentru mine, parcul Circului are un loc aparte în sufletul meu. Multumesc pentru articolul frumos, care mi-a trezit aduceri aminte. Votat cu mult drag.

P. S. Nuferi roz se mai găsesc și la Băile Olănești, la celebrul lac cu nuferi.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Daisy Petal, iulianic, Michi
Alte impresii din această RUBRICĂParcuri bucureștene:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.088610887527466 sec
    ecranul dvs: 1 x 1