ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.06.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUN-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Muzeul Colecţiilor de Artă (Palatul Romanit)

[fb]
NOU TIMP CITIRE: 7 MIN

După doi ani, din nou la Muzeul Colecţiilor de Artă (II)

TIPĂREȘTE URM de aici

După ce am parcurs cele mai importante colecţii ale etajului I, (omiţând cu bună ştiinţă pe cele vizitate cu doi ani în urmă deşi impresiile s-au estompat în timp) am urcat cu liftul la etajul II. Aici erau câteva nume de colecţionari celebri despre care auzisem dar şi galerii ale altora care mi-au stârnit curiozitatea. La ambele etaje nu am reuşit să văd toate colecţiile dar a fost suficient să trag concluzia că acest muzeu unicat în lume, este o adevărată pepinieră de artă.

-Colecţia S. Iuca, este cea mai nouă donaţie făcută muzeului de fiicele artistului stabilite în străinătate, la rândul lor oameni de artă. A fost inaugurată în 2019. Din păcate nu i s-a găsit spaţiu decât pe un coridor destul de precar iluminat. Conţine 135 piese majoritatea gravuri şi tablouri. Picturile sunt expuse permanent dar gravurile mult mai fragile, necesitând anumite condiţii de lumină şi umiditate, sunt păstrate în depozite şi sunt expuse prin rotaţie. Am reţinut portretul lui T. Arghezi, autoportretul artistului, tablou: La umbra copacilor, peisaj din Transilvania.

Simion Iuca (1907-1994) a fost pictor şi gravor, format ca artist la Paris. A fost profesor la Instit. Arte Plastice N. Grigorescu unde a revigorat catedra de gravură. Aproape necunoscut în anii comunismului, abia după dispariţia sa, prin expoziţiile şi retrospectivele organizate după anul 2000 a devenit apreciat de critici şi public.

-Colecţia Alexandra şi Barbu Slătineanu este expusă în două săli. În prima figurează alături de tablouri, mobilier încrustat, o sufragerie, o panoplie cu arme şi tablouri. În a doua sală sunt expuse costume populare şi icoane din sec. XVIII. Colecţia obiectelor de artă a fost începută de dr. Alexandru Slătineanu şi continuată de fiul său Barbu Slătineanu care a îmbogăţit-o şi apoi a donat-o statului.

Am reţinut mobilierul sălii principale, un tablou de N. Grigorescu, altul de Iser, portretul dr. Al. Slătineanu pictat de Bălţatu şi o icoană împărătească din sec. XVIII.

-Barbu Slătineanu (1895-1959) a început cursurile Politehnicii din Munchen dar izbucnind cel de al doilea război mondial a revenit în ţară înrolându-se ca sublocotenent. A fost profesor la Scoala de Război, în paralel fiind scriitor, cercetător în domeniul artelor populare şi un mare colecţionar de artă pe care a donat-o statului. A scris lucrări despre ceramică şi artă populară. În 1958 a fost arestat de comunişti, eliberat cu condiţia de a fi informator, a refuzat, a fost închis din nou, murind în penitenciarul Văcăreşti.

-Colecţia dr. Sandu Lieblich a fost donată muzeului de fratele colecţionarului în anii 79-82 şi consta în 44 de piese pictură şi grafică. Din acestea cele mai importante au fost pictate de I. Iser, Marcel Iancu (7 exponate), Gh. Pătrascu şi N. Tonitza. Cu privire la numărul tablourilor fratele colecţionarului susţine că au fost donate 50 de piese Muzeului Colecţiilor de Artă dar administraţia neagă. Dealtfel sunt expuse numai 17, restul fiind păstrate în depozite. Moştenitoarea colecţionarului a început în 2020 un proces prin care revendică întreaga colecţie pe motiv că donaţia a fost făcută sub presiune politică. Nu a putut demonstra aceasta şi instanţa a hotărât :colecţia Lieblich rămâne în muzeu.

Dr. Sandu Lieblich (1901-1971) a fost medic, publicist şi colecţionar de artă. A fost elevul acad. C. I. Parhon şi a publicat un studiu care a demontat superioritatea rasei ariene.

-Colecţia Shizuko Onda este formată din piese exotice din plexiglas în diverse culori avand o simbolistică aparte. Expoziţii permanente ale artistei se găsesc în muzee de artă modernă din Sao Paolo, Lyon, Monaco, Mexico City.

Shizuko Onda (n. 1936 la Tokio), sculptoriţă, este începând cu 1970 deţinătoarea multor premii internaţionale. Viziunea, tehnica şi materialele aduce un plus de modernism artei sculpturii.

-Colecţia Ion PAS cuprinde o serie de lucrări de mare valoare ale pictorilor N. Tonitza, I. Iser, Corneliu Baba, N. Dărăscu, Al. Ciucurencu.

Ion Pas (1895-1974), pe numele adevărat Calman Schritter a fost scriitor, gazetar şi un mare colecţionar de artă. A fost un activist comunist de frunte fiind numit preşedinte al Soc. Scriitorilor Români, ministrul artelor în guvernul P. Groza şi presedinte al Radiodifuziunii.

-Colecţia prof. dr. Florian şi Elisabeta Ulmeanu conţine un număr impresionant de icoane pe sticlă cât şi tablouri de N. Grigorescu, O. Bancilă, Gh. Pătrascu şi câteva covoare orientale Iranian, Kirman, Kaiserly.

Prof. dr Florian Ulmeanu (1903-1973) s-a născut în comuna Ulmeni- Maramures. A fost medic civil, cadru militar şi a fondat Societatea Medicală de Educaţie Fizică. A fost un împătimit colecţionar de icoane şi tablouri pe care le-a donat Muzeului National de Artă.

-Colecţia Marcu Beza donată de Hortensia şi Vasile Beza este poate cea mai spectaculoasă din întregul muzeu. Datorită numeroaselor drumuri ale colecţionarului în orient el a amenajat în casa sa o cameră arabă care a fost donată şi reconstituită în muzeu. Mai sunt expuse bijuterii de argint, sfeşnice şi icoane, tablouri de Rodica Maniu

Marcu Beza (1882-1949) a fost un scriitor prolific şi critic de origine aromână născut în Grecia care a îmbrăţişat şi o carieră diplomatică ca şi consul la Londra şi Ierusalim. A fost membru correspondent al Academiei Române (exclus de comunişti şi repus în drepturi post-mortem în 1990). La începerea celui de al doilea război mondial în 1940 s-a autoexilat la Londra unde a fost membru în Comitetul Naţional Român. A revenit în ţară după terminarea războiului.

-Colecţia donată de Elisabeta şi Moise Weinberg se află într-o sală în care un perete întreg este ocupat de tablouri de I. Iser. Din colecţie mai fac parte R. Schweitzer Cumpăna, Th. Palady, Gh. Pătrascu, A. Bălţatu, Alex. Ciucurencu, mobilier sculptat de mare valoare din sec. XVII, comodă barocă din sec. XVIII, vaze şi un covor de mari dimensiuni cu motive orientale

Mişu Weinberg (1907-1974) a fost un mare şi pătimaş colecţionar de artă care şi-a început achiziţiile din 1934. În 1935 s-a împrietenit cu I. Iser de la care a cumpărat în timp, cca 250 de tablouri. Căsătorindu-se cu o femeie bogată a avut posibilitatea să achizitioneze opere de artă. Era urmărit de securitate şi au fost publicate note informative făcute de cei infiltraţi în casa sa. În 1948 după naţionalizare colecţia a devenit de utilitate public iar soţia sa a pierdut întreaga avere. Mişu Weinberg a continuat să achizioneze tablouri pe care le plătea în rate din banii câştigati din activităţi modeste.

Dacă mi-a plăcut muzeul? Nu se poate să nu fii impresionat de aceste bijuterii ale artei româneşti şi mai puţin expuse din arta occidentală. În funcţie de timpul liber pe care-l aveţi la dispoziţie şi de dorinţa de a iesi din cotidianul cenuşiu, vă sugerez să alocaţi o zi sau două vizitării Muzeului Colecţiilor de Artă. Mie, înafară de colecţiile vizitate cu doi ani în urmă, acum, vizitarea majorităţii lor mi-au luat patru ore. Cred că pentru a-l vizita tot, inclusiv Lapidariumul care era închis, ar trebui două, poate trei zile. De mare folos mi-a fost pliantul pus la dispoziţie la casierie cât şi scurtele descrieri aflate la intrarea fiecărei săli.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Este un muzeu de excepţie amplasat într-un palat din sec. XIX


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Muzeul, prin colecţiile sale, te familiarizează cu arta şi pictorii din sec. trecut


[fb]
---
Trimis de Michi in 25.06.22 17:02:22
Validat / Publicat: 25.06.22 18:48:25
VIZUALIZĂRI: 133INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 Colecţia Lieblich, compoziţie Marcel Iancu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27200 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmasterX [25.06.22 18:48:00] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Muzeul Colecţiilor de Artă (Palatul Romanit), BUCUREȘTI" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: (Alte) Muzee ale Bucureştiului]

resita2009 [25.06.22 19:04:03] »

@Michi:

...Aici erau câteva nume de colecţionari celebri despre care auzisem dar şi galerii ale altora care mi-au stârnit curiozitatea. La ambele etaje nu am reuşit să văd toate colecţiile dar a fost suficient să trag concluzia că acest muzeu unicat în lume, este o adevărată pepinieră de artă.

privind pozele m-am simtit ca si cum as fi fost acolo, votat cu ambele maini.

Michi [25.06.22 19:14:35] »

@resita2009: Mulţumesc că ai avut răbdare să citeşti şi deasemeni pt. aprecieri.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi
Alte impresii din această RUBRICĂ:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2022 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.327277183533 sec
ecranul dvs: 1 x 1