ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.12.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
LUNA
DEC-2018
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Restaurant Capitol – Mănânci cât poți!

TIPĂREȘTE

O plimbare pe Calea Victoriei, Podul Mogoșoaiei din vremuri apuse, constituie întotdeauna o întoarcere câtre trecutul Capitalei, cu bune și rele, cu povești și întâmplări adevărate. Numai pe porțiunea cuprinsă între Palatul Regal și Cercul Militar Național se întrevăd zeci de obiective turistice, dar și adevărate istorisiri care amestecă intrigi politice, vieți amoroase, acțiuni culturale și divertisment de calitate.

Clădirea Palatului Regal (actualmente Muzeul Național de Artă al României) finalizată în 1937 își păstrează statura impunătoare și stilul destul de sobru la exterior, în contrast cu edificiul Fundației Universitare Carol I (finalizat în 1893), adevărat templu al culturii și învățământului. Între cele două construcții tronează statuia ecvestră a regelui Carol I, dezvelită oficial în 2010, model statuar care readuce la lumină vechea statuie a maestrului Ivan Meštrović (distrusă în ultima noapte a anului 1947).

Biserica Krețulescu stă mărturie a strălucitei epoci brâncovenești, realizarea ei între anii 1720-1722 datorându-se marelui logofăt Iordache Krețulescu și Doamnei Safta. Eu am inclus-o într-un clasament personal intitulat „Top 5 biserici bucureștene”, articol publicat pe AFA în 2017 (vezi impresii). Mai mergem lent câțiva pași în direcția albiei Dâmboviței și vedem urmașul Magazinului Muzica, un minicentru comercial dedicat și acum culturii muzicale.

Intersecția străzii Ion Câmpineanu cu Calea Victoriei este dominată de trei clădiri: Palatul Telefoanelor, un colos ridicat pe schelet metalic de arhitectul Edmond van Saanen Algi între anii 1929-1934 (primul de acest fel din România), Grand Hotel Continental – un frumos hotel ridicat în 1886 pe locul altuia mai vechi (loc de odihnă, distracție sau prizonierat pentru multe personalități) și Novotel, o unitate hotelieră care a combinat într-o manieră deosebită corpul de sticlă și metal cu reproducerea fațadei vechiului Teatru Național (construit între 1848-1852, bombardat în 1944 și demolat în 1947).

Ne uităm un pic la acoperișul de sticlă a Pasajului Englez, în Pasajul Victoria au fost strânse umbrelele care animau cerul (vezi recentul articol dedicat pasajelor bucureștene: vezi impresii), în avizierele Teatrului de revistă „Constantin Tănase” sunt expuse afișe colorate care ne îndeamnă să vizionăm spectacolele de umor și revistă ale instituției. Peste drum, Teatrul Odeon își urmează menirea culturală de zeci de ani (istoric.teatrul-odeon.ro). Casa Capșa, un reper în domeniul gastronomic, și-a început activitatea prin cofetăria fraților Constantin și Grigore Capșa la 1868 și se pare că își menține rangul ridicat și astăzi. Vis-a-vis încă vedem vechiul magazin de textile intitulat „Lâna de Aur”.

Restaurantul Capitol – masa de prânz

Și iată că ajungem și la restaurantul Capitol, parte componentă a hotelului cu același nume care ar trebui să fie vedeta articolului de față. Nu voi insista foarte mult pe descrierea unității de alimentație publică, calitatea este destul de evidentă, vechimea brandului e semnificativă, comportamentul personalului excepțional. Am citit multe lucruri bune despre acest restaurant și am dorit să încerc meniul zilei oferit la preț unic în formatul „Mănânci cât poți”.

Clădirea situată pe Calea Victoriei nr. 29 are izul vechilor edificii pariziene și datează de la începutul anilor 1900. Casa Luvru este numele magazinului care comercializa mărfuri de import. Pe la 1911 capătă înfățișarea de azi sub bagheta arhitectului Arghir Culina. Cafeneaua de la parter era loc de întâlnire pentru numeroși oameni politici și de cultură, ca de altfel și Casa Capșa de vis-a-vis. În 1976, după un nou proces de renovare capătă numele de Hotel Capitol și își păstrează prestanța interbelică și calitatea serviciilor.

Un banner cu informații generale e afișat pe peretele din apropierea intrării: Meniul Zilei: Mănânci cât poți costă doar 27,5 lei (6 Euro) , bufetul suedez alcătuit din peste 10 feluri de preparate fiind oferit zilnic de luni până vineri, între orele 12.00-15.00. Felurile de mâncare oferite zilnic sunt afișate pe site-ul oficial (hotelcapitol.ro/meniu-pranz). În fiecare luni se desfășoară un prânz tematic, iar joia este dedicată mâncării tradiționale românești.

Interiorul restaurantului e format din două spații de luat masa, accesul efectuându-se chiar prin Recepția hotelului, după ce treci de ușa rotativă. Recepționerii mă întâmpină cu un salut și cu zâmbetul pe buze, arâtându-mi direcția corectă drept răspuns la întrebarea mea. Ușile sunt larg deschise, meniul zilei e afișat chiar la intrare pentru a fi citit de doritori. Prima încăpere are un aer vechi, boieresc – canapele tapițate, separeuri, oglinzi mari pe pereți, corpuri de iluminat de epocă, tapet cu motive florale. A doua sală are un aspect/mobilier stil mai modern – asta am observat din singura privire aruncată într-acolo.

Am ocupat un loc pe canapeaua de catifea verde, masa e aranjată deja, mici decorațiuni de sărbători sunt amplasate pe masă. A sosit imediat un chelner care mi-a explicat foarte amabil cum stau lucrurile: unde și cum sunt așezate preparatele, ce e gratis și ce nu (meniul nu include nici un fel de băutură, fie ea simplă apă, răcoritoare, alcoolică sau cafea). Am observat câțiva chelneri mai în vârstă, de modă veche cum s-ar spune care cunosc meserie. Mesenii care veneau continuu acopereau toate categoriile sociale: de la tineri la bătrâni, de la corporatiști la funcționari, de la clienți vechi la noi sosiți.

Azi fiind joi am „nimerit” meniul cu accente tradițional românești; am sărit peste felul I (ciorbă de perișoare sau supă cremă de conopidă cu crutoane) și am ales pentru început un mic aperitiv (slăninuță cu ceapă roșie, cârnăciori cabanos și fasole bătută cu murături). Am continuat cu felul principal, în fața zonei cu mâncăruri calde hotărându-mă pentru tigaie picantă cu câțiva cartofi țărănești și un mix de legume la cuptor. Am gustat și o bucățică de curcan (gătit cu varză); exista de asmenea și fasole cu cârnați. Specialitățile din pâine constau în 2-3 feluri de produse de panificație; nu lipseau legumele proaspete, sosurile și plantele aromatice. Drept desert am gustat o bucățică de plăcintă cu mere, 2-3 felii de salam de biscuiți și câteva cornulețe cu rahat; nu am mai găsit în acel moment plăcintă cu brânză și stafide.

Tăvile erau completate din când în când, în funcție de gradul de consum al produsului respectiv. Mâncarea a fost gustoasă, bine gătită, caldă. Chelnerii se plimbau permanent printre mese pentru a debarasa sau a lua comenzile suplimentare, nu am avut deloc impresia că mă urmărește cineva cât de mult mănânc sau câte drumuri fac către bufetul suedez. Nota de plată mi-a fost adusă la masă, la plecare fiindu-mi adresate urări și cuvinte amabile.

Concluzii. Am savurat un prânz gustos, la un preț foarte bun pentru centrul Capitalei, într-un loc care arată foarte bine. Am avut permanent sub ochi clădirea Cercului Militar și Grand Hotel Boulevard, iar în urechi ne sunau plăcutele acorduri live ale unui pian. Recomand un prânz la Restaurantul Capitol celor care se află în zonă sau ajung rapid aici (atenție la locurile de parcare – nu există).

Alegeri inspirate!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 13.12.18 17:11:05
Validat / Publicat: 13.12.18 19:21:06
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 3464 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Cercul Militar Național și Fântâna Sărindar.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38000 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

Floria CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[13.12.18 20:21:57]
»

Un pranz bufet suedez la Capitol, un vechi si elegant hotel din centrul capitalei, este cu siguranta una dintre cele mai bune variante pentru multe categorii de clienti. Rapid, mancare foarte buna, pe alese...

N-am ajuns la pranz la Capitol, datorita programului meu de lucru, complicat tare in ultima vreme. Sper sa vina si randul meu intr-o buna zi! Parintii si fiul meu au mancat de mai multe ori la pranz la Capitol, au fost incantati, dupa parerea lor este cea mai avantajoasa si “gustoasa” varianta pentru un pranz in timpul saptamanii, in centrul Bucurestiului.

Ai fost foarte inspirat, foarte util articolul tau atat pentru bucuresteni cat si pentru turistii din alte zone ale tarii!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[14.12.18 09:39:10]
»

@Floria: Mulțumesc pentru aprecieri. Și eu am fost surprins de succesul pe care îl are prânzul în sistem „Mănânci cât poți” oferit de Hotelul Capitol în toate zilele lucrătoare ale săptămânii. Prețul este imbatabil pentru genul acesta de unitate situată în centrul Capitalei (anul trecut costa 25 lei/5,5 Euro). Preparatele au fost gustoase, iar atitudinea personalului de lăudat.

Yolanda
[14.12.18 21:43:25]
»

@tata123: Excelenta recomandarea. Am sa ma duc si eu pe acolo cu prima ocazie când trec prin Bucuresti. Pretul e imbatabil, neverosimil de mic!!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[17.12.18 09:22:48]
»

@Yolanda: Un restaurant cu tradiție, o zonă veche a Capitalei, la trei pași de Universitate, preparate gustoase și un preț cu adevărat bun - sunt „ingrediente” perfecte pentru un vizitator al Bucureștiului. Mulțimea de consumatori care se perindau la orele prânzului la mesele restaurantului Capitol atestă succesul programului și calitatea felurilor de mâncare.

Mulțumesc și numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Floria, tata123 🔱, Yolanda, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în București?:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.083603858947754 sec
    ecranul dvs: 1 x 1