GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
După luni de hibernare, haide la Garlic Pub!
„Dacă mai mulţi dintre noi am iubi mâncarea, veselia şi muzica mai mult ca aurul, lumea ar fi un loc mai bun. ” – J. R. R. Tolkien, citat preluat de pe site-ul localului (www.garlic-pub.ro)
Noi iarna campăm la „hotel plăpumioara”. Din motive medicale, avem interdicţie la frig şi umezeală, motiv pentru care nu părăsim de obicei casa decât pentru cumpărături de strictă necesitate şi alte sarcini de care n-avem cum să scăpăm, ca de exemplu scosul căţelului nostru cel neastâmpărat Terry-Tericuţă-Cuculuţă (şi alte diminutive) afară de trei ori pe zi.
Ieri, 14 februarie, am renunţat totuşi pentru câteva ore la starea de hibernare, şi asta mai devreme decât o facem în fiecare an. Nu pentru că vremea ar fi fost frumoasă, dimpotrivă, a fost un ger de crăpau pietrele, şi nici pentru a sărbători Valentine’s Day. :(
Da, ştiu, vă voi dezamăgi pe dumneavoastră, doamnelor şi domnişoarelor, ba chiar şi domnilor – cine a zis că bărbaţii n-au voie să fie romantici? ;) Nu, n-am ieşit din casă pentru un tête-à-tête de ziua îndrăgostiţilor, ci pentru o întâlnire cu doi prieteni vechi pe care nu îi mai văzuserăm de ceva timp.
Ca să fie clar de la bun început, nu eu am ales locul, ci unul din ei (din raţiuni de comoditate, fiindcă locuieşte pe aproape). Spun asta pentru că nu e pentru prima oară când am păşit în Garlic Pub şi dacă ar fi fost după mine, probabil că aş fi optat pentru altceva.
În fine, hai să termin odată cu introducerea, că destul v-am plictisit...
Câteva date indispensabile unei prezentări cu pretenţii de seriozitate :D
Garlic Pub este situat pe strada Mihai Eminescu nr. 154, colţ cu strada Icoanei. Bucureştenii şi nu numai apreciază amplasamentul ultracentral, într-o zonă rezidenţială cu tradiţie ce se remarcă printr-un număr considerabil de case boiereşti frumoase şi altele mai sărăcuţe şi părăginite, plus nişte bloculeţe de birouri ce se integrează în ambientul general ca nuca-n perete... Părerea mea! Trecând peste asta, observ că în partea aceasta a străzii care poartă numele poetului naţional, mai precis vizavi de pubul nostru, se află un magazin de arme şi muniţii şi câteva case care par abandonate sau cel puţin neîngrijite, pe ale căror ziduri nişte puştani s-au distrat mâzgălind graffiti. Una peste alta, împrejurimile nu entuziazmează.
Foarte greu, dacă nu imposibil că găseşti spaţiu de parcare în faţă la Garlic Pub; şanse mai mari ai pe Icoanei. E mult mai bine să te deplasezi cu taxiul sau cu mijloacele de transport în comun. Cele mai convenabile variante sunt troleibuzele 79 şi 86 sau autobuzele 133 şi 135 – staţia Piaţa Spania; tramvaiul 5, staţiile Teatrul Metropolis sau Piaţa Gemeni; tramvaiul 16, staţia Piaţa Gemeni. Aşa am procedat şi noi şi am aterizat în Piaţa Spania într-un morman de zăpadă :(, după care am luat-o uşurel la pas, pe trotuarul necurăţat de pe strada Icoanei, am cotit la dreapta şi gata, am nimerit drept în faţa intrării.
Exteriorul privit cu ochi critici
Pe afară Garlic Pub nu prea impresionează: o firmă luminoasă lăbărţată pe toată lungimea localului ne informează că am ajuns la un „restaurant & pizzerie” iar o alta, rotundă şi ceva mai simpatică, fiind agrementată cu două halbe mari de bere, că localul cu pricina se cheamă cum se cheamă. Mă apropii şi reuşesc să fac o poză uşii, încadrată de bucăţi de cărămidă şi tencuială aparentă cu motive de viţă de vie – aluzie clară.
Pe ea (pe uşă) citesc: „Intrare în cârciumă L-D 12-24”. Bun, acord un plus – ideea de „cârciumă” mi se pare haioasă –, dar imediat mă dezumflu, căci în lateral văd un panou cu un montaj de fotografii de epocă (Bucureştiul interbelic) între care apare strecurată denumirea Garlic Pub. Nu prea înţeleg care e legătura.. :-??. Mai observ şi că angajaţii s-au străduit cât de cât să cureţe zăpada de pe trotuar, care n-a fost însă ridicată de firmele pe care primăria le plăteşte (din banii noştri) în acest scop. De ce mă mir? »:(
Înăutrul pubului
În holul de intrare tronează pe perete un anunţ care zice că Garlic Pub a fost fondat în 2005. De pe pagina de web am aflat că la momentul inaugurării localul avea doar pubul şi crama şi că abia ulterior s-a extins şi cu terasa, pe care am vizitat-o de altfel de mai multe ori pe timp de vară.
În pub spaţiul nu e foarte mare: încap cam 50-60 de persoane. Un lucru bun este că între mese s-a lăsat loc suficient, însă aranjamentul şi decoraţiunile sunt în cel mai bun caz banale. Pe pereţii zugrăviţi în alb stau atârnate reproduceri după fotografii, litografii şi acuarele cu Bucureştiul de altă dată iar pe policioarele din lemn care le înconjoară au fost trântite alandala diverse chestii: păpuşi, un fier de călcat, vaze cu flori, coşuleţe cu mere, nişte recipiente ce par de uz farmaceutic, oglinjoare etc. etc. Designul interior nu trimite cu gândul la o temă, e vorba mai degrabă de o încercare amatorească de a înveseli niţel atmosfera relativ sobră, accentuată şi de mesele şi scaunele negre, precum şi de feţele de masă albe.
În dreapta intrării, adăpostit în spatele unui geam, se află cuptorul cu lemne pentru prepararea pizzei şi grătarul, pentru care acord nişte puncte multe (din păcate fotografia pe care am făcut-o n-a ieşit bine, aşa că va trebui să mă credeţi pe cuvânt). În faţă sunt barul, casa de marcat şi intrarea în bucătărie. Alături, pe o mică estradă, se produce formaţia care cântă în anumite zile în local. N-am nimerit-o noi (ziua).
Aici poate că ar fi cazul să adaug că nu fuseseră concepute ornamentaţii speciale pentru Valentine’s Day şi că în afara câtorva familii, unele cu copii, celelalte mese erau ocupate de oameni de afaceri. Oricum, pubul nu era plin când am ajuns, şi nici nu s-a umplut pe parcurs - noi am stat de pe la orele 17.30 până pe la 23.
Un lucru care m-a amuzat totuşi a fost mica pancartă agăţată deasupra rastelului cu sticle de vin din dreapta barului: „Life is too short to drink cheap wine. ” OK, am înţeles, haide atunci să consumăm vin scump, dar bun... ;)
Crama şi terasa
Am căpătat permisiunea patronului de a fotografia crama şi terasa localului. Pe aceasta din urmă, după cum v-am zis, o cunoşteam dinainte şi vara chiar este un loc plăcut de stat la o bere cu prietenii la cele vreo zece mese din lemn amplasate direct pe pietre (motiv pentru care trebuie întotdeauna să le propteşti cu ceva – un capac, o bucată de hârtie îndoită etc.) :D La fel se procedează şi cu scaunele din fier, foarte incomode. Neajunsul terasei este că fiind în spate, nu ai vedere spre nimic decât nişte calcane de clădiri. Capacitatea cred că este în jur de 40 de persoane.
În cramă însă am pătruns pentru întâia oară şi mi-a plăcut: pereţii din cărămidă chiar îi dau un aer de autenticitate şi am apreciat tuburile fosforescente montate în scări, care te împiedică să te... împiedici =)) într-un spaţiu relativ întunecat. În total aş zice că aici, la subsol, încap 25-30 de clienţi.
Introduc la acest capitol şi rubrica „toalete”: sunt separate pentru dame şi bărbaţi, la dame există două cabine şi am găsit curat, însă aparatul de uscat pe mâini nu funcţiona şi nici nu era înlocuit cu vreun sul de pânză sau hârtie.
Aşa sunt eu, cârcotaşă, recunosc...
Ce mâncăm? Ce bem?
Pe home page-ul site-ului propriu al localului găsim următoarea cugetare: ««„Omul inteligent se hrăneşte cu ochii” spune un vechi dicton, tocmai de aceea masa şi servirea Garlic Pub se traduce într-un sentiment de satisfacţie şi un suflu de nobleţe. »»
Hm... Dictonul ca dictonul, dar „suflu de nobleţe”?!! Parcă-i cam mult...
„Multi-cuisine” – aşa este descris meniul de la Garlic pe un site specializat în recenzii de restaurante. De fapt, chiar „multi” nu prea e, ci italiano-român. Predomină pizza şi pastele, cărora li se adaugă câteva preparate cu specific autohton, unele din ele destul de interesante.
Lista nu este foarte lungă, dar spicuiesc din ea, iar pentru cei interesaţi am ataşat şi câteva fotografii suplimentare, pentru a-şi face o idee mai cuprinzătoare.
- Aperitive: salată de vinete şi fasole bătură 10 lei, icre 18 lei, zacuscă 12 lei
- Ciorbe: de burtă, de fasole cu afumătură, de perişoare, pui sau legume: 9-10 lei
- Salate: Caesar (24 lei), caprese 22 lei, ton, grecească, bulgărească, pui cu legume sau cu smântână 19 lei, cu somon afumat 26 lei
- Peşte: biban, păstrăv, doradă, crap
- Grătar: piept/pulpe de pui 20 lei, ceafă/cotlet/coaste/frigărui de porc 22 lei, cotlete de berbecuţ 35 lei, muşchiuleţ/file de berbecuţ 40 lei, antricot de mânzat şi muşchi de vită 45 lei
- Pizza la cuptor cu lemne, în 2 variante dimensionale, de 24 şi 32 cm: preţurile variază de la 14 lei (varianta mică) la 30 lei (varianta mare). Câteva exemple: Margherita, prosciutto con fungi, quattro stagione, quattro formaggi, vegetariană, rustică, Hawaii, prosciutto crudo, bolognese, somon fumé. Adaug calzone (18 lei) şi focaccia cu parmezan/usturoi/oregano 8 lei
- Paste: bolognese, carbonara, milanese, penne 19 lei, tortellini 24 lei
- Desert: tiramisu, plăcintă cu dovleac/mere 10 lei, soufflé cu ciocolată 15 lei
La capitolul băuturi stau foarte bine: au spirtoase, din care multe feluri de whisky şi aperitive/digestive, diverse vinuri, inclusiv „vinul casei” la carafă din podgoriile Recaş, precum şi câteva sortimente de bere la sticlă (numai de 330 ml). Vinul casei e chiar bun, alunecă uşor pe gât în varianta şpriţ! ;) Şi în plus e turnat dintr-o carafă cu o formă foarte interesantă!
Au şi bere la halbă, şi anume marca Zăganu. Poate că mulţi dintre voi n-aţi auzit de ea, aşa că vă spun că este o bere artizanală fabricată într-o micro-brewery din Măneciu-Ungureni de lângă staţiunea Cheia ce funcţionează din 2013 şi că vara am gustat-o şi eu şi mi-a plăcut. Dacă vreţi să aflaţi mai multe date despre această afacere, accesaţi linkul https://republica.ro/generatia-b-microberarii-de-la-zaganu-fac-afaceri-de-2-milioane-de-lei-din-bere-artizanala.
Ce am comandat noi?
Înfrigurată, eu m-am repezit într-un espresso, în timp ce bărbaţii s-au delectat cu vinul casei (Adrian şi unul din cei doi prieteni), respectiv bere Zăganu (celălalt amic). Am primit meniul, prezentat între coperte din vinilin cu şină - anost şi deloc îmbietor!!!
Eu am comandat pizza quattro stagioni (cu blat subţire, foarte bună), iar ceilalţi crap prăjit cu mămăliguţă şi mujdei de usturoi, cârnaţi cu muştar şi salată de varză şi şniţel de pui cu garnitură de cartofi pai. Iar eu – şi numai eu – am încheiat apoteotic cu un tiramisu, amânând cura de slăbire până după ce pe plaiurile mioritice vor răsari ierburile comestibile. :D
După cum aţi remarcat deja probabil, n-a fost un festin panatagruelian, fapt datorat în mare măsură orei la care ne-am întâlnit, prea devreme pentru cină. Aşa că mă grăbesc să completez cu câteva recomandări venite din experienţele mele anterioare la Garlic Pub: foarte bune sunt preparatele din berbecuţ şi mânzat şi mai ales telemeaua de oaie maturată în ulei extravirgin de măsline, ardei iute şi plante aromate. :P
La prânz se poate servi meniul zilei – 15 lei (ciorbă şi felul doi). De asemenea, localul asigură şi catering pentru diverse evenimente. Cu rezervare prealabilă puteţi închiria tot pubul, toată crama sau toată terasa.
După părerea mea, preţurile sunt un pic cam mari pentru un pub şi cred că la asta contribuie poziţia, în centrul Bucureştiului.
Serviciul, ambianţa generală şi câteva concluzii
Serviciul a fost bun, fără a străluci, fătucele fiind cam încruntate. De vină să fi fost faptul că n-aveau liber şi nu se puteau bucura şi ele, cu iubiţii lor, de sărbătoarea de Sfântul Valentin?!!
Patronul pubului era prezent şi se întreţinea cu clienţii, trecând de la o masă la alta, aşa cum se întâmplă, din câte am înţeles, cam tot timpul. E un tip rubicond şi drăgălaş, cu un aspect de bonom, care parcă dă un pic de savoare unui local căruia altminteri nu a reuşit să-i confere o culoare, un specific, un farmec aparte. De altfel, ştiu din surse sigure că în timp şi-a creat o clientelă fidelă, atrasă probabil şi de amabilitatea sa.
Una peste alta, Garlic Pub mi s-a părut şi acum şi în celelalte dăţi când i-am călcat pragul, un restaurant nepretenţios, potrivit pentru întâlniri cu prietenii sau cu parteneri de afaceri nefiţoşi. Nu este un local de cartier, dar nici unul de mare rafinament, adică nici prea-prea, nici foarte-foarte, ci o „cârciumă” în care vii să bei şi să mănânci ceva (ce-i drept, la preţuri cam umflăţele), dar mai ales ca să te simţi bine alături de comeseni.
Ceea ce am făcut şi noi, sporovăind de zor pe teme dintre cele mai diverse, din care n-au lipsit cele de călătorie...
***
Şi cum vă spuneam, escapada asta a avut loc taman de ziua îndrăgostiţilor.
Că-i zice Valentine’s Day ori Dragobete, zău, nu contează. Dragostea se cere sărbătorită, şi nu la o dată anume, ci în fiecare zi.
Aşa încât închei cu următoarea urare: să fiţi iubiţi şi să iubiţi! :*
Şi-l rog pe web să ataşeze următorul videoclip: youtube
Trimis de Carmen Ion in 15.02.17 17:35:09
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Carmen Ion); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@Carmen Ion:
”Că-i zice Valentine’s Day ori Dragobete, zău, nu contează. Dragostea se cere sărbătorită, şi nu la o dată anume, ci în fiecare zi.
asa este si voi ati brodit-o bine, si dupa orele pe care le-ati petrecut acolo se vede ca v-a placut. Locul mi se parea cunoscut si nu prea stiam de unde, insa cand am vazut pozele mi-am dat seama ca am trecut de ceva ori pe langa, insa nu a fost inca sa fie.
Apetisante si produsele comandate iar berea Zaganu mi-a adus aminte ca am baut si eu aceasta bere si mi-a placut. Este insa asa cum am vazut si in pozele atasate de tine o bere mai scumpa decat alte sortimente.
Felicitari pentru o zi reusita, felicitari, votat cu mare placere.
@Carmen Ion: Să vă fie de bine!
Eu nu țin musai la "sărbătorile" astea Important e să iubești si să fii iubit, importante sunt toate zilele, să ne bucurăm de fiecare clipă petrecută cu cel drag.
Melodia aleasă e superbă, imi place mult Whitney Huston.
Felicitări Carmen!
Iar eu – şi numai eu – am încheiat apoteotic cu un tiramisu, amânând cura de slăbire până după ce pe plaiurile mioritice vor răsari ierburile comestibile. ????????
Felicitari pentru articol!
...dar mie cel mai mult mi-a plăcut partea cu tiramisu. Nici eu nu rezist să nu îmi comand un tiramisu, oriunde aș fi.
Călătorii plăcute!
Pe curând!
@mishu: Mersi, Mishulică! Cu mâncarea nu ne-am învrednicit prea tare, că nu ne era foame, a fost mai mult un pretext pentru a prelungi discuţiile.
@krisstinna: Of, Whitney Houston, ce rău îmi pare de fătuca asta! Ce voce de aur, ce apariţie elegantă! Şi ce viaţă scurtă a avut...
Îmi amintesc videoclipul ei "I wanna dance with somebody" din anii '80, când era o puştoaică şi a spart topurile, lăsându-i pe toţi în extaz...
Dar hai să nu ne întristăm, doar suntem după ziua îndrăgostiţilor, nu-i aşa?
Mersi de comentariu, aprecieri şi vot.
@Dana2008: Nici nu ştii ce bine te înţeleg.
Am o relaţie de iubire statornică şi de durată cu... deserturile, relaţie care se măsoară în muuulte kilograme adunate pe mine aşa, gospodăreşte, de-a lungul anilor. La o masă cel mai mult mă interesează antreurile şi deserturile, pot să sar lejer peste supe sau ciorbe şi felul principal dacă ştiu că la final voi avea parte de un tiramisu sau o îngheţată.
Mulţumesc pentru comentariu, aprecieri şi vot.
@Carmen Ion: Chiar dacă iarna se dă greu dusă de pe străzile Bucureștiului trebuie să mai ieșim din când în când din casă și nu numai pentru chestiuni uzuale (piață, plimbat cățelul, plătit facturi - brrrr). Cu câteva săptămâni în urmă am văzut firma localului și îmi propusesem să merg la Garlic Pub, chiar am mai citit de pe Internet câteva păreri. Până la urmă am ales altceva.
Platingul... bine, bine... prezentarea produselor în farfurie este foarte austeră
@tata123: Ai dreptate, prezentarea pe farfurie lasă de dorit. E lipsită de imaginaţie şi de simţ estetic, adică în ton perfect cu decorul de la Garlic Pub. Se vede treaba că patronul nu prea le are cu designul interior şi dacă tot nu se pricepe, ar face bine să angajeze un profesionist. Nu ar avea decât de câştigat...
El s-a concentrat mai mult pe meniu şi este ocupat cu alte treburi, ca de pildă relaţiile cu furnizorii: are legături bune în Dobrogea, de unde aduce berbecuţi şi carne de vită, de la Măneciu aduce berea Zăganu, şi tot aşa...
@Carmen Ion: Am scris și eu despre Garlic, unde am mers de câteva ori să petrecem. Nici eu nu i-am dat notă maximă, dar țin neapărat să spun că este diferență mare între o zi/seară obișnuită, fără formație, și una cu. Am fost înaintea unei petreceri, într-o zi oarecare să stabilim niște detalii și nu mi-a venit să cred. O încăpere banală, în care niște oameni luau masa, nimic deosebit. Am realizat atunci că dacă aș fi intrat în Garlic cu vreo ocazie, doar ca să mănânc, cu siguranță nu l-aș mai fi căutat a doua oară. Totul se schimbă în serile cu formație însă. Atmosfera devine extraordinară, se cântă și se dansează peste programul afișat pe ușa de la intrare. Mă gândesc că este un detaliu important pentru cei care se gândesc să-i treacă pragul.
@Aurici: Sunt convinsă că în serile cu muzică live atmosfera este diferită. Îţi mai spun ceva: vara la prânz terasa este întotdeauna plină sau aproape plină. Am recunoscut parlamentari, artişti, angajaţi ai unor firme de advertising care au sediile în apropiere etc. Mulţi sunt, aşa cum am precizat în review, clienţi fideli.
Mâncarea de la Garlic Pub este rezonabilă, fără a fi extraordinară, şi adevărul e că în zonă predomină barurile, cafenele şi bistrourile, nu "cârciumile. "
Şi aşa se încheie un concediu de o lună jumătate, cu un review suculent. Mi-am notat numele restaurantului pentru o incursiune cu fetele (foste colege de serviciu) când o da colţul ierbii.De regulă ne-am întâlnit la Caru cu bere sau în Cişmigiu la Monte Carlo o dată de două ori pe an. De ziua mea, în jur de 5 dec. le chem la mine acasă, aduce fiecare câte ceva şi petrecem până seara târziu. Cu toate inclusiv câţiva soţi suntem 12 persoane ( cât om mai fi). Îmi pare rău însă că nu vom putea merge decât la prânz, majoritatea dintre noi nemaiţinănd la drum de seară.
@Michi: Da, varianta cu terasa e mult mai plăcută, mai ales că mesele nu sunt înghesuite şi poţi sporovăi în voie, fără teama că te aud "vecinii. "
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2024 [Restaurant Casa Oamenilor de Știință / Casa Assan] Restaurantul Casa Oamenilor de Stiinţă, de vizitat clădirea — scris în 19.11.24 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2024 [Restaurant E3 by Entourage] Restaurant: E3 by entourage, - excelent — scris în 09.11.24 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2024 [Un Poco Pizza Fresca] Poco Pizza - se putea și mai bine — scris în 07.11.24 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2024 [Restaurant La Copac] Sub dud La Copac — scris în 01.10.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2024 [Restaurant Long Fong] Long Fong - Restaurant chinezesc în București — scris în 09.09.24 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2024 [Cafe Bar La Pod by Gogu Constantinescu] Nonagenari la restaurantul ˝La pod˝din parcul Carol — scris în 05.09.24 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2024 [Restaurant Cococerie] Cococeria – amintiri din copilărie — scris în 20.08.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ