GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
1, 2, 3 agape la restaurantul Montecarlo
În fiecare an la sfârşitul lunii iunie, soţul meu se întâlneşte cu foştii colegi de facultate şi cum eu îl iau pe la socializările mele, el mă ia la ale lui. Anul ăsta colegii au reţinut o masă la restaurantul Montecarlo din Cişmigiu. Întâlnirea era la ora 13. Am ajuns acolo cu taxiul din cauză că dacă aş fi luat troleul plus tot Cişmigiul în piept, aş fi ajuns acolo gata leşinată de căldură. Taxiul a oprit pe Schitu Măgureanu aproape de intrarea în restaurant. La ora aceea Cişmigiul era amorţit. Copiii plecaseră acasă şi pe bănci pensionari solitari moţăiau cu un ziar în mână.
Ce ştim despre restaurantul Montecarlo?
Că este vechi de când lumea. Pe insula din Cişmigiu a existat un birt încă de prin 1850. Mai târziu prin 1886 se clădeşte restaurantul Montecarlo care a ars la sfârşitul primului război mondial. În 1926, după unii arhitectul I. Mincu, după alţii P. Antonescu au construit o clădire masivă în stil neoromânesc a cărui poză am găsit-o pe net. Fotografia a fost făcută în anii ´30 odată cu ale altor clădiri din Micul Paris. Clădirea care avea o grădină cu 400 mese a fost distrusă de cutremurul din 1940. După al doilea război mondial restaurantul Montecarlo a fost refăcut din nou şi în timp a suferit extinderi ceeace azi îi dă un aspect neunitar. Eu îmi aduc aminte că în copilărie mă duceau acolo părinţii la un cupjac deşi îl preferam pe cel de la Scala.
Care este reputaţia restaurantului?
Proastă şi foarte proastă în cronicile saiturilor de specialitate. Că este încremenit în perioada comunistă, că chelnerii sunt plictisiţi şi îmbătrâniţi, că nu este nicio imaginaţie în prepararea şi prezentarea felurilor de mâncare, într-un cuvânt:să se desfiinţeze! Citisem reviewul lui Michaell care a fost încântat de atmosferă şi de serviciu vizitându-l la sugestia lui Dragoş a cărui obiectivitate nu e cazul s-o pun la îndoială. Michaell dacă ne mai citeşti, pentru prima oară sunt de acord cu tine. Ne-am simţit foarte bine la Montecarlo. Ce nu mi-a plăcut nici mie a fost intrarea ca într-o hrubă şi nici banerul roşu de reclamă. Puţin gust n-ar fi stricat. Înăuntru însă restaurantul este foare mare şi frumos mai ales datorită ferestrelor prin care poţi privi lacul în toată splendoarea lui.
Care a fost clientela restaurantului?
Mai mult de vârsta a treia şi a patra dacă există aşa ceva. La masa noastră eram vreo 20 de persoane de +80, în spate altă masă de + 70, alături tot aşa. Doar la două mese câţiva tineri au mâncat repede şi au plecat de frică să nu se contamineze de bătrâneţe ca de râie. La un moment dat s-a auzit de la masa din spate întâi timid apoi prinzând aripi Gaudeamus igitur. Am început şi noi să cântăm ca şi cei de la masa de alături, era fals, nu se ştiau versurile dar ce contează, ne întorsesem cu aproape 60 de ani în urmă. O doamnă care întârziase şi pe care n-o cunoşteam ne-a întrebat˝ Aici e masa de 45 de ani? (adică 45 de ani de la terminarea facultăţii) Un coleg de-al soţului a răspuns : ˝Noi suntem de 58˝ (adică 58 de ani de la terminarea facultăţii). M-a luat un fior pe spate dar am depăşit momentul pentru că tocmai chelnerul ne adusese ce am comandat.
Ce am mâncat şi la ce preturi?
Fiecare a mâncat ce-a vrut, notele de plată făcându-se separat. Nota bene pentru chelner pentru că în alte părţi se aduce o notă comună şi să vezi atunci ce mai socotesc inginerii. De regulă la o notă comună, chelnerul se alege cu 15-20%, aşa separat 10%. Meniul cuprindea antreuri reci şi calde, ciorbe, peşte, grătar, mâncăruri 90% româneşti gătite traditional, poate asta nu place saiturilor de specialitate. Nu înţeleg de ce. Nu poţi schimba cât ai zice peşte informaţiile alimentare transmise prin genom unei întregi generaţii. Nu poţi bombarda oameni care nu sunt snobi, adică poate sunt mai demodaţi sau conservatori, cu reţete importate de shake, ghimbir în toate, fructe de mare, scoici, kalamar, raţă cu portocală invocând şi garantând ca numai ele sunt sănătoase. Comesenii ăştia de +80 şi ceilalţi de +70 au ajuns relativ sănătoşi la vârsta senectuţii mâncând tradiţional româneşte. Căţiva ˝băieţi˝ au gustat palincă din producţia unui coleg iar altul a adus vin roşu căpşunică şi alb ca şi Kelly Boy al nostru. Porţiile erau mari dar şi preţurile. La un restaurant din centrul Bucureştiului nu te poţi aştepta să aibă preţuri ca la ˝împinge tava˝. Spicuiesc câteva feluri din meniu mai solicitate: salată bulgărească 18 lei, ardei copţi 10, salată de vinete cu roşii 16, castraveţi muraţi 10, ciorbe 8-9, şalău meuniere 31, somon la grătar 38, saramură de crap 50, sarmale cu mămăliguţă 19, rasol de vită cu cartofi natur şi hrean 42, muşchiuleţ de porc 32, cafea de orice fel espresso, capucino, turcească 5 lei, berea 6-8 lei sticla de 500 ml. O familie a comandat un platou cald cu de toate, adică chifteluţe, creer pane, cârnăciori, mici şi alte porcării, cred că 70 lei în doi dar eu m-am gândit că e cam riscant pe căldura aceea. Din cauza căldurii nu s-a putut mânca mult şi băutura fiind de dar, în medie de famile a costat 80-9o lei. Nimeni nu a consumat desert, care având diabet, care cu kilograme în plus, degeaba chelnerul ne recomanda papanaşii casei sau îngheţata delicioasă.
Serviciul
Aerul condiţionat crea o temperatură plăcută fără să-ţi bată în creeri. În privinţa serviciului, la masa noastră au fost doi chelneri din care şeful, om spre cincizeci de ani a fost veşnic prezent să completeze tot ce se cerea, să debaraseze, să aducă alte pahare, n-aş zice că avea clasă dar se vedea experienţa şi memoria ascuţită în zeci de ani de serviciu. Am fost serviţi cred că în jumătate de oră dar cum se deslegaseră limbile nimeni nu a sesizat aşteptarea.
Zău, de ce specialiştii în restaurante consideră Montecarlo vetust şi anacronic? O fi de vină diferenţa de generaţii? După părerea mea e o locaţie decentă cu o privelişte minunată spre lac şi în care, după o plimbare în Cişmigiu te poţi opri la o bere şi încă ceva, ca să scapi de gătit acasă.
Trimis de Michi in 26.06.16 17:44:11
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Michi - Ma bucur ca v-a placut si v-ati simtit bine. Deasemenea faptul ca, ptr. prima oara esti deacord cu mine. Ce onoare, ce ma faceam daca nu era cazul... -
Intradevar, recomandarea a venit din partea colegului Dragos care, in acest caz, mi-a nimerit gustul la fix. M-as intoarce cu placere oricand.
Mie, preturile nu mi sau parut mari. Din contra, au fost cazuri cand, in Bucuresti, am platit cu mult peste socoteala de aici.
Știți care e culmea? Că după ce l-am recomandat, am fost și eu acolo odată și trebuie să le dau dreptate celor care îl critică: nu am fost mulțumit. Nu neapărat de mâncare (deși nici aia nu a fost de nota 10, mai degrabă spre 7), cât de serviciu. Am preferat să nu scriu despre trista experiență.
Pe de altă parte, sper să apuc să scriu despre cea din aceeași zi (adică sâmbătă 25 iunie), tot la o întâlnire de ingineri, dar numai de 27 de ani, de la Hanul Berarilor interbelic, unde a fost foarte bine și ne-am simțit cu toții excelent (inclusiv o colegă venită din SUA).
@Michaell - Mă simt onorată că ai citit modestul meu review. Eu nu sunt pretenţioasă: dacă chelnerul nu e arogant, dacă mâncarea e comestibilă şi proaspătă dar mai ales dacă am o companie OK, nu încep cu ifosele. M-am întors recent dintr-un periplu în Dobrogea unde am mâncat de la excelent la execrabil şi când ne era teamă că nu e proaspăt ceream mămăliguţă cu brânză şi smântână.
@Michi - Daca-mi sunt permise doar citeva ganduri... si anume cred, sau poate doar la mine e asa, in cele mai multe cazuri, in afara de gustul propriuzis al mancarii, si restul joaca un rol foarte mare. Cum te simti in ziua aceea, tie cald sau frig, casesti preparatul preferat in meniu, e galagie la masa vecina si nu in ultimul rand, ptr. mine ca barbat, daca doamna sau domnisoara care ma serveste, este draguta, curatica, aranjata.
La aceasta locatie, la mine personal, nostalgiaa si sentimente de amintire au jucat un rol foarte mare. Tot interiorul, chiar si chelnerii mai in virsta, politicosi si cu maniere, au fost pe placul meu. Nu in ultimul rand si mancarea, cred ca am avut saramura de peste, a fost excelenta.
Neamtul spune: ,,Das Auge isst mit,, Deci nu doar gustul mancarii conteaza ci si cea ce vede ochiul.
Măi să fie! E a doua oară când sunt de acord cu tine. A fost ambianţa cu foştii colegi, puţină nostalgie, câteva regrete, un local modern nu s-ar fi potrivit.
Un articol plin de tinerete, scris de o doamna de poveste. Cred ca nici nu mai conta despre ce este ci despre cum este scris.
Poate ca noi toti ceilalti ar trebui sa-ti urmam exemplul pentru felul in care vezi viata la vasta asta si in ceea ce ma priveste nu-mi doresc decat sa ti se indeplineasca urarea din poza P11.
In ceea ce priveste doamna din poza P13 o imbratisez cu mult drag.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2024 [Restaurant Casa Oamenilor de Știință / Casa Assan] Restaurantul Casa Oamenilor de Stiinţă, de vizitat clădirea — scris în 19.11.24 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2024 [Restaurant E3 by Entourage] Restaurant: E3 by entourage, - excelent — scris în 09.11.24 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2024 [Un Poco Pizza Fresca] Poco Pizza - se putea și mai bine — scris în 07.11.24 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2024 [Restaurant La Copac] Sub dud La Copac — scris în 01.10.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2024 [Restaurant Long Fong] Long Fong - Restaurant chinezesc în București — scris în 09.09.24 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2024 [Cafe Bar La Pod by Gogu Constantinescu] Nonagenari la restaurantul ˝La pod˝din parcul Carol — scris în 05.09.24 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2024 [Restaurant Cococerie] Cococeria – amintiri din copilărie — scris în 20.08.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ