GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Kali orexi la Taverna Marelui Paharnic
Fără nici o legătură cu articolul apetisant scris de Rodel ieri, eu astăzi am trecut pragul unui mic local din București, situat pe bld. Ion Mihalache chiar în Piața Domenii, pentru cei care știu, acolo unde a funcționat restaurantul La Domenii.
Aveam întâlnire cu soțul în zona Pieței Domenii și așteptându-l pe o bancă din zonă, observ obloanele cu albastrul acela ce amintește de Grecia, două butoaie la intrarea într-o terasă dezafectată acum și ceva de necitit din motive de distanță și de cristalin desigur, ultimul însă nu-l recunosc decât în grup restrâns de prieteni. Mă apropii și citesc: Taverna Marelui Paharnic. Tot meditând pe lângă intrare, tot căutând să aflu dacă și președintele actual are în subordine vreun mare dregător cu așa îndeletnicire, apare soțul și-mi propune să intrăm și să ne lămurim ce minune este, nu de alta dar să pot dormi la noapte având această dilemă rezolvată, cred că mai repede să fie el sigur că are liniștea asigurată! Totuși dau o căutare pe dex și văd că taverna este o locație mică, murdară și sărăcăcioasă, de cele mai multe ori la subsol.
Urcăm cele câteva trepte spre terasa dezafectată ce chiar se potrivește, din păcate, descrierii și apoi intrăm în taverna propriu zisă, cu pereți albi curați, fețe de masă și scaune îmbrăcate în albastru, încăpere nu prea mare, pe două nivele, plăcută la prima vedere. Ne așezăm la o masă liberă, la care era deja desfășurată practica și igienica față de masă de hârtie cu desene grecești, vine foarte repede o domnișorică îmbrăcată în același albastru și după salutul de bun venit, în română, ne lasă să studiem meniurile. Ne hotărâm repede, eram grăbiți, eu un gyros, scris de ei ghiros, cu pui iar soțul musaca, plus două limonade cu multă, foarte multă lămâie și mentă proaspătă. Gyrosul este de fapt o mâncare foarte veche în Grecia antică (sunt dovezi că se făcea în timpul culturii minoice), din pâine semidospită și carne pe băț sau grătar și legume, apoi îmbunătățită de turcii ocupanți care i-au dat și un nume otoman, nume schimbat însă de greci cu forma actuala. Musacaua, cuvântul vine din arabă dar se consideră că totuși mâncarea este de origine greacă, deși după nume înseamnă "servit rece", dar este delicioasă caldă când olfactivul nostru caută să ghicească secretul oreganului, scorțișoarei și a altor multe mirodenii secrete. Glica, nu, răbdare, - inopnevmatodi? - Nu că era unul cu caschetă fix în parcare și îi făceam poftă de ouzo dacă ne oprea!
În cam 5 minute vin produsele: o musaca aparent mică dar doar aparent, aburind a mirodenii de la "ei" și desigur gyrosul meu imens, cu porția mare de tzatziki, bun. Deja ne-am apucat de pariuri că nu terminăm tot din farfurie, așa a fost, fiecare am lăsat, cu regret, câte ceva. Și totuși o glica nu strică, eu înghețata casei cu halva, nuci și migdale, super bună, soțul baclava cu înghețată, nesatisfăcător pentru cineva care s-a îndulcit în copilărie cu baclavaua dușmanilor grecilor, turcii dobrogeni, adică baclavaua de acum era cam prea uscată. Terminăm cu mult efort și desertul, cerem nota, pe măsura așteptării, adică totul 118 lei. Ne gândirăm repede că banii îi tragem de la gresia ce urma să o cumpărăm, o să vorbim cu meșterul să ne pună plăcile mai rare, cu goluri intre ele, așa cam cum e asfaltul pe la noi și plecarăm totuși aproape mulțumiți că împăcarăm și stomacul și pardoseala de acasă. Și cum am constatat de mult cât de mică-i lumea noastră mare, apare și un cunoscut din zonă care servește masa acolo, căci ei oferă meniul zilei - ciorbă, felul doi și desert la 20 lei.
Despre local pot să vă spun că este micuț, curat, un loc unde poți merge fără probleme de ținută, este cum se spune un local de trafic, adică mănânci prânzul și pleci sau poți rezerva o masă de seară, în ambele situații este o muzică grecească plăcută. Porțiile sunt mari, așa am văzut și la ceilalți de la alte mese, servirea rapidă deși era ora prânzului, plata se poate face cash sau cu cardul. Este drăguț interiorul, totuși cel care l-a amenajat, a reușit cum se spune să dea cu bățu'n baltă exact la geamul despărțitor al bucătăriei. A, la plecare am văzut într-un colț două măsuțe speciale pentru bebeluși iar în local nu se fuma la prânz, bănuiesc și seara căci nu mirosea. Am fost informați că vineri și sâmbătă de la ora 20 este muzică grecească live.
De ce Taverna Marelui Paharnic: păi dacă intrați pe pagina localului să vedeți meniul și prețurile, citiți și povestea Marelui Stolnic al lui C. Brâncoveanu, Constantin Cantacuzino, grec la origine, licențiat la Padova, care a scris cea mai veche carte de bucate de la noi, având 293 de rețete ale vremii, de asemeni aflați și cât de importantă era funcția de Mare Paharnic pe lângă un domnitor român.
Dacă ne-am reîntoarce acolo: da dar cu șoferul liber de sarcini, să poată savura ceva din licorile Greciei sau vinurile Valahiei și, de ce nu, la o seară grecească cu muzică live și farfurii sparte. Veniți și voi? Noi, dacă n-am băut ouzo sau vin roșu, n-am primit urarea grecească de finalul mesei: Stin ighia Sas! (în sanatatea ta)
Trimis de elviramvio in 22.02.16 22:19:04
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (elviramvio); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Foarte placut ca atunci cand pleci la cumparaturi sa-ti faci un astfel de curaj. Eu tin minte si acum cum in urma cam cu vreo 35-40 ani mergeam cu mama la Piata Unirii (cu masina 35 era atunci) pe vremea cand exista Hala Mare si ne opream intai la Hanul lui Manuc, mancam o placinta cu carne si beam un suc si apoi mergeam la cumparaturi si deja parca vedeam altfel galantarele triste.
@mishu -
A fost neplanificat totul, nici nu stiam de existenta localului, drumurile noastre pe acolo sunt absolut intamplatoare. Aveam in plan o iesire la o taverna greceasca, dar nu aici si acum. Dar nu regret si am trecut-o la "vom reveni", probabil la o seara speciala si ca o pregatire pentru tavernele autentice, la parintii lor. Din pacate hoinarisem toata ziua prin oras, am facut multe poze in alta parte si am avut "pana prostului" la cardul de memorie al aparatului foto iar ce am facut cu telefonul nu prea au iesit.
”" dau o căutare pe dex şi văd că taverna este o locaţie mică, murdară şi sărăcăcioasă, de cele mai multe ori la subsol. "
Cred ca Dom' Dex e oleaca eminescolog de vreme ce "Imparat si proletar" mi-a aparut in minte, instantaneu, cu a lui "scunda taverna mohorata ", banci de lemn, alea, alea...
Acu', ca vine Dragobetele, astia mici iau ceva mai romantic din Eminescu, daca mai iau...
Si ca sa nu zica generatiile mai "proaspete" ca numai pe vremea noastra se facea carte, imi pun cenusa in cap si marturisesc ca in ultimul semestru de liceu faceam numai chimie... alimentara, la Hanul lui Manuc, cu placinta cu carne si Cico, dupa cum bine glasuia si colega Mishu
Si-nca una si ma duc, am votat P07 nu neaparat pt limonada cat pt recipientele de sare si piper din stanga, posedandu-le si eu pana in ziua in care o vecina m-a intrebat daca tin mirodeniile in sticlute vechi de parfum frantuzesc
@Eugenia55 -
Eu am patit mai frumos: frigiderul meu artic din anii '80 este rezerva la tara si l-am imbracat in autocolant imitatie lemn. Un amic ne-a intrebat, foarte serios, unde am facut usa de lemn la frigider!
Despre ci-co, doar amintiri frumoase, mai putin faptul ca umblam cu sacosa plina cu sticle goale pentru schimb. Dar "trecut-au anii ca norii lungi pe sesuri"!
@elviramvio - Gustos review-ul (scuze, am vrut să zic bun) ! Noroc că l-am lecturat după masa și n-am avut reflexul cățelului lui Pavlov foarte puternic.
Citind și alte articole, în ultima vreme și nu numai, cam pe aceiași temă - mâncarea bună, care povesteau cu lux de amănunte despre gastronomia locului în care se afla povestitorul, am ajuns la concluzia că măcar așa să fim și noi ca americanii, adică grași și obezi din pricina deliciilor culinare pe care nu reușim să le refuzăm.
Lăsând gluma la o parte mi-a plăcut mâncarea, scuze - descrierea, și am dat votul cu plăcere.
Poftă bună pe unde mai mergeți!
N. B. Trebuie să recunosc că sunt și eu un mic gurmand.
Frumos articol, mi-a făcut poftă de mâncare grecească, de Grecia şi de... vacanță! Îmi place numele ales tavernei care, în traducere, înseamnă "poftă bună".
Votat, de asemenea, cu mare plăcere!
@Mitica49 -
Multumesc. Chiar a fost buna mancarea dar prea multa pentru mine asa ca azi m-am limitat la... mere!
@irinad -
De fapt " kali orexi" este scrisa in greceste la intrarea in taverna. Am vrut sa-i fac poza la plecare dar, cum am spus in alt ecou, am facut pana prostului la aparatul foto. Plus ca am uitat sa-i scriu traducerea, asa ca-ti multumesc pentru completare. Cat despre Grecia, deja am inceput sa scad zile din 3 luni si ma rog sa fie grecii cuminti.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2024 [Restaurant Casa Oamenilor de Știință / Casa Assan] Restaurantul Casa Oamenilor de Stiinţă, de vizitat clădirea — scris în 19.11.24 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2024 [Restaurant E3 by Entourage] Restaurant: E3 by entourage, - excelent — scris în 09.11.24 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2024 [Un Poco Pizza Fresca] Poco Pizza - se putea și mai bine — scris în 07.11.24 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2024 [Restaurant La Copac] Sub dud La Copac — scris în 01.10.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2024 [Restaurant Long Fong] Long Fong - Restaurant chinezesc în București — scris în 09.09.24 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2024 [Cafe Bar La Pod by Gogu Constantinescu] Nonagenari la restaurantul ˝La pod˝din parcul Carol — scris în 05.09.24 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2024 [Restaurant Cococerie] Cococeria – amintiri din copilărie — scris în 20.08.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ