GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Restaurantul Torna fratre, cu siguranţă ritorno frate!
Locaţie şi specific
Torna fratre este un local amplasat întro-o casă veche dar fără mari pretenţii pe strda Tunari nr. 34. Casa este în fundul unei curţi care în sezonul cald probabil este o grădină atractivă. Încă de la poartă am fost anunţaţi că localul are specific de mâncăruri tradiţionale româneşti dar şi cherhana. Un tabel cu felurile de mâncare şi preţuri este expus imediat ce treci de poartă. După denumiri dar şi din ce am întrebat, se servesc şi feluri de mâncare moldoveneşti (Basarabia), macedonene (aromâne), lipoveneşti iar din ţară din toate provinciile. Unele denumiri nu-mi erau familiare ca tarator (aromâni), cavarma de raţă (meglenoromâni, nordul Greciei) dar mi-am adus aminte cu nostalgie de colţunaşii cu ghebe pe care mi-i făcea bunica. Există şi meniul zilei de 18 lei compus din trei feluri la alegere. Restaurantul are parcare interioară în curte.
Înainte de a ne aşeza la masă, lecţia de istorie
˝Torna, torna, fratre˝, în traducere˝ întoarce-te, întoarce-te frate˝, sunt primele cuvinte consemnate în protroromână in anul 587. Ele au fost rostite în limba părintească de un soldat în timpul unui marş de noapte al armatei bizantine contra avarilor. Întâmplarea se datorează unui sac cu provizii care stătea să cadă de pe un măgar de povară. Torna! adică întoarce! a fost îndemnul către conducătorul catârului ca să fie restabilit echilibrul poverii. Auzind această voce în întuneric, toţi oştenii au început să strige torna, torna fratre! ceeace a produs panică în ambele armate care au luat-o la fugă. Faptul este consemnat de istoricul Theofilat din Suimocatta. De aici încep interpretările: unii istorici spun că expresia aparţine latinei vulgare, alţii că este prima expresie în aromână, alţii, alte explicaţii. Mai credibil este G. Brătianu care a scris :... ˝ reprezintă o expresie din limbajul roman, aşa cum se formase el în acea epocă în regiunile balcanice şi dunărene”; „ele aparţin probabil unuia şi celui mai însemnat din substraturile peste care limba noastră [română, n. n. ] s-a clădit˝
Cum arată restaurantul
Restaurantul nu e mare, nu e opulent, nu e salon, nu e cârciumă, nu e bombă, nu e modern. Cum ar fi fost să serveşti sarmale privindu-te în oglinzi veneţiene? Dar o saramură de peşte într-o sală decco sau cârnăciori într-un club exclusivist? Pentru meniul pe care-l oferă, restaurantul arată exact cum trebuie şi departe de mine vreo intenţie peiorativă, dimpotrivă.Este un restaurant intim care-ţi inspiră energii pozitive ( nu cred în ele dar faptul că acolo nu te complexezi, că personalul este foarte curenitor şi politicos că lumea din jur, cel puţin în ziua în care am fost duminică face parte din clasa mijlocie după tonalitate, că nu vin fiţe şi fiţoşi oripilati că nu e măncare după alte comtinente. Se.ntră într-un holişor micuţ în care este barul-tejghea. La stânga o sală, la dreapta trei de dimensiuni potrivite, una într-alta după schema unei case vagon de la începutul secolului trecut. Reţinusem telefonic o masă şi deşi era duminică la prânz aproape toate mesele erau ocupate la ora 14. În alte restaurante cu mai mult ştaif, duminica la prânz chelnerii joacă zaruri pe mese şi pândesc umbra vreunui client. Mesele erau frumos aranjate cu feţe de masă albe peste care era aşternut un ştergar roşu. Veselă şi pahare de calitate plus un bucheţel de flori. Scaunele cu spătar erau capitonate cu piele sintetică. În sală se fuma (ca fostă veche fumătoare mi-era groază că au să ni se îmbibe hainele cu miros de tutun). Nici vorbă. Ventilaţia în tavan absorbea tot fumul şi deşi la masa alăturată se fuma ţigară de la ţigară, nu am simţit niciun miros. Ce era foarte frumos şi am mai văzut numai la restaurantul Marshall de pe Batiştei? Fotografii pe toţi pereţii. Numai că acolo erau poze cu actori, aici fotografii cu ţărani, scene câmpeneşti, un Creangă, un Eminescu, o moară, o biserică, unele îngălbenite de timp. Doamne, ce mi-au plăcut! Veţi vedea în poze.
Ce am mâncat şi băut
Eram patru persoane şi sărbătoream ziua de naştere a soţului meu.Primise cadou o sticlă de vodcă Finlanda şi chelnerul ne-a lăsat să servim din ea. Dealtfel tăriile servite de restaurant nu erau un cap de ţară de scumpe: martini 8 lei, vodcă, cognac 7-8 lei, ţuică 7 lei, whiskey 11 lei, preţuri pentru 40 ml. Ni s-a adus meniul. Băieţii au servit câte o ciorbă 7-10 lei, femeile ca aperitiv o singură porţie de icre de ştiucă 22 lei. Ca băutură prietenii nostri au servit o carafă de 500 ml vin alb 14 lei, soţul bere care era destul de mare, Golden Brau 7 lei, eu bere fără alcool 8 lei că băusem vodcă Până aici a mers şnur. Acum e acum! Am aşteptat ˝fratre˝ pentru felul principal peste jumătate de oră, hai să zic 40 minute, că de foame am ras toată pâinea din coşuleţ. O altă scădere e că nu aveau chiar tot ce era în listă. Aş fi mâncat nişte sărmăluţe cu carne dar mne! fiind în post, probabil au zis că nu se consumă. S-a comandat: soţul ceafă la grătar cu cartofi la cuptor 23 lei (porţie mare), prietenul raţă ˝ cavarma˝ cu mămăliguţă şi mujdei 32 lei, eu plachie de crap cu ciuperci şi mămăliguţă, prietena saramură de crap cu mămăliguţă (câte 27 lei), ambele porţii enorme. Personal, eu aş fi gătit plachia mai scăzută, era cam zeamă dar delicioasă ca gust. Aşa s-o fi făcând în cine ştie care regiune. Ca dulce clătite cu dulceaţă de vişine bune-bune 9 lei/ porţia iar din partea casei câte un păhărel de vişinată trăznet. A costat 214 lei în patru persoane şi cu bacşiş 240. Noi nu prea mergem la restaurante dar zic că a fost convenabil. Chelnerul a fost prompt şi atent deşi avea mai multe mese în gestiune.
Pentru cine este interesat ce se mai poate mânca — restaurant-tornafratre.ro/meniu-romanesc
Concluzie.
Cu siguranţă că vom reveni – retorno frate! — şi vom face reclamă acestui restaurant tradiţional românesc la care se mănâncă bine sub raport cantitatv, calitativ şi cost. Dacă pe la bucătărie s-ar mişca mai repede, totul ar fi perfect. Amfostacolo!
Trimis de Michi in 22.11.15 21:39:06
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Pus intr-un cadru frumos de cuvintele Dvs, arata atat de bine ca m-as intoarce la Torna Fratre. Introducerea din acest articol este ceea ce mi-a lipsit la singura data cand am ajuns si eu la acest restaurant invitand la randu-mi ceva colegi.
Parcarea din curte este neincapatoare si necesita mare dibacie sa scoti masina daca ai parcat primul.
Spatiul, la interior, este f stramt, imi aminteste de o zahana in Constanta, unde ma ducea mamaia mea cand eram mic sa servim pranzul. Parca prea mic spatiul.
Confirm timpii de asteptare prea mari. Eu nu am fost impresionat. De acest restaurant dar acum in lumina in care l-a pus stimata autoare in acest articol, parca imi place mai mult.
La multi dlui Rila! Sanatate amandurora!
Numai de bine!
Mie chiar îmi place! Din fotografii nu pare deloc înghesuit, iar despre mâncare nu pot să zic decât că arată foaaarte bine.
Ceea ce îmi place mie, în schimb, în afara rândurilor citite mai sus, este chiar numele restaurantului. Aş îndrăzni să întreb dacă patronii au dat această denumire în cunoştinţă de cauză (adică explicaţiile pe care ni le-aţi dezvăluit mai sus) sau e pură întâmplare. În primul caz, jos pălăria în faţa lor, dar şi a dumneavoastră Poftă bună şi la alte restaurante pe care aştept să ni le descoperiţi!
P.S. Mulţumim pentru link. M-a scutit de o căutare pe net
@arru - Nu ştiu dacă patronul e român sau aromân dar în orice caz, fie el, fie designerul a avut o idee de excepţie. Să pavoazeze absolut toţi pereţii sălilor cu fotografii care evocă mediul rural. Îmi închipui că a fost o muncă destul de laborioasă să apelezi la cunoscuţi sau biblioteci, muzee, să obţii în original sau copii poze cu scene de muncă a câmpului, care cu boi, interioare ţărăneşti, fotografii îngălbenite ale unor codane sau leliţe, care după port aparţin tuturor regiunilor ţării dar şi spaţiilor extra-muros locuite de români. De aici vine bănuiala mea că patronul ar fi aromân. Aceste fotografii sunt în concordanţă cu meniul oferit.
Mai pot spune că restaurantul oferă servicii catering pe o rază de 1.5 km, că seara o guristă cântă muzică de pahar - în orice caz noi vom mai merge acolo.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2024 [Restaurant Bellini Garden] Un nou și același restaurant „Bellini” — scris în 28.11.24 de doinafil din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2024 [Restaurant Casa Oamenilor de Știință / Casa Assan] Restaurantul Casa Oamenilor de Stiinţă, de vizitat clădirea — scris în 19.11.24 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2024 [Restaurant E3 by Entourage] Restaurant: E3 by entourage, - excelent — scris în 09.11.24 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2024 [Un Poco Pizza Fresca] Poco Pizza - se putea și mai bine — scris în 07.11.24 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2024 [Restaurant La Copac] Sub dud La Copac — scris în 01.10.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2024 [Restaurant Long Fong] Long Fong - Restaurant chinezesc în București — scris în 09.09.24 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2024 [Cafe Bar La Pod by Gogu Constantinescu] Nonagenari la restaurantul ˝La pod˝din parcul Carol — scris în 05.09.24 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ