GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Restaurantul Zexe Zahana - Restaurantul unde mananci bunataturi cu dichis.
Astazi am placerea sa va prezint un restaurant pe care l-am descoperit destul de tarziu, in septambrie anul acesta si care pentru noi a fost o revelatie in materie de tot ce stiam si gustasem in alte restaurante pe specific romanesc.
Restaurantul Zexe Zahana.
Prietenii care ne-au trimis aici l-au recomandat ca avand feluri de mancare de exceptie. Eu spun, “unde naiba ne trimiteti, nu stiti ca nu prea ne omoram cu pestele? ”, el “ce peste, ca au doar vreo doua feluri de peste. ” Eu “cum doua feluri... ” Atunci imi cade fisa... Stai ca parca n-a zis “cherhana”, parca era altfel. Asa am aflat si eu de “zahana”, nu mai auzisem pana atunci.
Zahanaua era un tip de restaurant care functiona in jurul macelariilor si al abatoarelor, oferind preparate specifice din diferite tipuri de carne. Retetele cu specific macelaresc erau cautate, iar fiecare proprietar de zahana incerca sa isi protejeze cat mai bine micile secrete care ii asigurau clientii. Pe gratarele zahanalelor sfaraiau fleicile, cotletele, si muschiuletii, insa cele mai cautate erau organele. Maduvioare, momite si fudulii, creierul, ficatul, rinichii, creasta de cocos si multe altele, dar preparate intr-un fel aparte. Era o arta in a le pregati inainte de a le aseza pe gratar, de a sti cu ce sa le condimentezi, cat de tare sa fie jarul in functie de ce organe ai pe gratar, cat trebuie lasate, cand si in ce fel le poti intoarce.
Dar sa revenim la Restaurantul Zexe Zahana. Vorbim aici de altceva. Majoritatea restaurantelor care se declara pe specific romanesc, au ca feluri de baza, sarmale cu mamaliguta si ardei iute, mititei cu mustar, bulzul de mai multe feluri (ardelenesc sau moldovenesc, ciobanesc sau haiducesc) si mai multe feluri de ciorbe (ardeleneasca, moldoveneasca, de potroace, de fasole, cu perisoare etc) ciorbe preparate din porc, vita, pui, miel, peste, sau/si dintr- o gama foarte larga de legume. Tot ce v-am enumerat pana acum, reprezinta feluri de mancare din bucataria traditionala taraneasca romaneasca.
Ei, aici dupa cum va ziceam am dat insa de altceva. Bucataria traditionala boiereasca. Aceasta este formata dintr-un amestec al preparatelor derivate din bucataria traditional taraneasca, cu cele provenind dintr-o bucatarie fina cu influente frantuzesti. Existenta pe timpuri doar in Bucuresti (denumit si Micul Paris), bucataria traditionala boiereasca a fost ulterior importata si de orasele provinciale.
Acum ca am vazut si de unde provin retetele traditional boieresti, sa mergem in vizita la restaurantul care ni le propune spre degustare.
Zexe Zahana, se afla asezat la fel ca vechile hanuri, la o intersectie de drumuri: str. Icoanei, str. Leonida si str. Domnita Ruxandra. Esta situat in vechea locatie a mult mai cunoscutului restaurant Garibaldi (inchis in 2008), pe strada Icoanei la numarul 80, aproape de teatrul Metropolis. Amplasat intr-o casa negustoreasca veche si intr-o zona (piata Gemeni) ramasa neatinsa de modernismul de astazi, restaurantul te intampina cu fatada frumoasa si ingrijita si nu-ti vei putea da seama ca pe partea interioara mai exista si o micuta curte. Interioarele sunt foarte elegante, poate prea bogate pentru gustul unora, insa cu siguranta veti avea senzatia ca ati pasit intr-o lume de mult apusa, lumea vechilor boieri si a domnitelor lor.
Mesele sunt aranjate cu grija, fete de masa groase si de un alb imaculat, iar pe mese... Tacamurile si vesela din argint masiv, de casa boiereasca, incat ai senzatia ca esti in vizita dupa mai mult timp la prieteni vechi, care in cinstea vizitei tale, au scos de la pastrare argintaria ramasa mostenire de la bunici.
Haideti sa vedem cum stam si cu ce este mai important. Mancarea. Dar inainte de asta, sa vedem motto-ul lor:
Zexe, singura zahana din Bucuresti - restaurantul unde mananci bunataturi cu dichis, din vremurile trecute ale Capitalei. Mancati cu convingere si beti cu entuziasm!
Dragi Musterii,
Faceti parte dintr-o clientela selecta cu care ne mandrim; uitati-va de jur imprejur si o sa vedeti ca avem dreptate! Intalnirea cu Zexe era inevitabila; orice gourmet iubitor de gastronomie romaneasca, sau in cautarea acesteia, devine necesar Zexist.
Lansam aici doua noi notiuni:
1. Ciclul Mancaruri Uitate – Restituiri. Operatiunea de arheologie culinara inteprinsa aduce pe lista cateva retete vechi; importanta este si reintroducerea in nomenclator a unor piese de rezistenta din BUCATARIA ROMANEASCA de sfarsit de secol XIX, cum ar fi racul, caracatita, porcul de Mangalita sau claponul.
2. Ciclul Mancaruri romanesti pe cale de aparitie. Bucataria Romaneasca trebuie sa redevina dinamica si creativa. Precum inaintasii la epoca, am luat materii prime dintr-o alta geografie incercand sa la preparam conform Gustului National. Vom continua.
Majoritatea felurilor sunt pe specific macelaresc, preparate pe gusturi boieresti, dupa retete originale din cartea de bucate a strabunicii.
Foarte Tare :).
Haideti sa vedeti ce am servit noi aici. A fost o adevarata aventura, eu cel putin intreband chelnerul (cu sort, ce tare!) la fiecare fel la care ma hotaram ce contine, pentru ca nu vroiam sa ma trezesc ca mananc melci sau cine stie ce... Am avut asa: In deschidere cate o Palinca traditionala - 18 lei, apoi ca aperitive un mic Platou cu afumaturi - 12 lei, Icre Tarama - 16 lei si Zacusca de casa - 14 lei. Problema mare a fost abia acum, cand urma sa comandam mancarea de baza, asta pentru ca noi, din dorinta de a gusta din cat mai multe bunataturi, ne cam saturasem... Asa ca am sarit peste capitolul ciorbe si supe, desi prietenii care ne trimisesera aici ne-au zis sa nu ratam ciorba de burta si pe cea de ied, dar in conditiile date si daca mai trebuia si ceva loc pentru desert... Direct la felul doi. Saramura de crap - 42 lei cu o Mamaliguta pripita langa ea, Patricieni - 24 lei si Mititei “Zexe” - 18 lei cu o garnitura de cartofi cu rozmarin la tava si ca sa mearga bine am luat si vinul casei Chardonnay alb - 12 lei / 250ml si Feteasca Neagra tot 12 lei / 250ml. Ca si desert am mai luat o prajitura Trois Chocolats la 25 lei si o cafea Avedis Carabelaian Sublim la 15 lei.
Cam asta a fost consumatia in seara aia. Mancarea la superlativ, absolut delicioasa si cu un gust deosebit, poate cam micute portiile, servirea s-a facut intr-un timp acceptabil, personalul amabil si indatoritor, dar... Ne-a dus la 250 de lei cu tot cu bacsis pentru 2 persoane. Destul de mult, dar avand in vedere ca in materie de bucatarie traditionala boiereasca, eram afoni, trebuia sa ne facem si noi idee cam ce inseamna asta. Daca ajungeti pe acolo nu uitati sa comandati si alte delicarese ce ne-au fost recomandate ca si preparate tipice unei zahanale: fudulii de tauras, maduvioare, pizdulice :)), sarmale din piept de gasca in foi de vita si multe alte bunataturi.
As depuncta putin meniul la nivel de desert, pentru ca din 11 feluri, doar 2 sunt romanesti, ceea ce nu-i corect atata vreme cat te declari si te consideri restaurant pe specific romanesc, insa 9 feluri ale desertului tau constau in cofeturi si fineturi frantuzesti.
Nu este un restaurant de vizitat prea des, datorita preturilor descurajante, insa poate fi o experienta foarte placuta daca v-ati hotarat sa-i calcati pragul. Noi ne-am simtit bine acolo si vi-l pot recomanda, dar asa cum v-am mai spus, sub rezerva preturilor mari spre foarte mari. Dar asa cum stiti, domnia se plateste :))...
Trimis de vega06 in 12.12.14 10:25:07
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
37 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vega06); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
37 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Daaa, recunosc din poze, am rasfoit tot net-ul dupa ce am dat, prima oara, intamplator, peste cronica gastronomica a lui Andrei Plesu. Si am citit tot, inclusiv sau, mai ales, ecouri! Hmm, opiniile sunt... contradictorii!
Preturile, insa, sunt putin zis descurajante, sunt aberante, parerea mea!
@vega06 - Tocmai ce am enunţat că nu prea consider că reviewurile de restaurante, cafenele şi ceainării îşi au locul pe AFA...
Îmi pare rău, dar din ce am citit aici Zeke nu este o zahana. Se vede că eşti mai tânăr şi n-ai apucat zahanalele Bumbeşti, Poiana, Plosca de aur, Vaporul sau Prieteniei, unde se serveau în principal măruntaie la grătar sau la tigaie (rinichi, inimă, ficat, creier măcelăresc, fudulii, limbă, bojoc, splină, momiţe, uger şi coadă de vită), plus fripturi, ciorbe, cremă de zahăr ars, tarte cu fructe, cremşnit etc. Din câte ştiu, zahanalele s-au născut din măcelariile din porturile dunărene, unde se încărcau pe vapoare oi şi vite cu diverse destinaţii. Măcelarii tranşau carnea şi ceea ce rămânea (de obicei măruntaiele, care nu se prea consumau) le revenea lor. Radu Anton Roman povestea că după ce terminau munca pe ziua respectivă, măcelarii îşi trimiteau ucenicii în piaţă ca să adune resturile de legume rămase necumpărate, cu care preparau un fel de tocană din căzăturile de carne, în ceaune foarte mari, unde fierbeau de pe la 5-6 după-amiaza până a doua zi spre dimineaţă. Muşteriii începeau să se ivească de pe la 3 noaptea: muncitori din schimbul 3, prostituate, petrecăreţi şi beţivi, care veneau să se dreagă cu o ciorbo-tocană. Zahana (sau zalhana) este un cuvânt de origine turcească (derivă din "salhane"). Şi astăzi în Turcia unele măcelării ("kasap") prepară şi servesc la faţa locului măruntaiele şi resturile de carne rămase după tranşat.
@Eugenia55 -
Daca 50 de oameni se duc in acelasi timp intr-un loc deosebit, sa zicem pe o insula de corali, vom avea 50 de opinii diferite, macar si la nivel de nuante, dar tot diferite. Unora le va place foarte mult, altora mai putin si in fine unora absolut de loc, ca daca iesea dintre coralii aia vreo chestie si-i musca de picioare. Asta pentru ca exista diversitatea de opinii. Fiecare percepe ceva in felul sau personal, acelasi ceva fiind vazut altfel de alta persoana.
Hai sa fim de acord la punctul 2 (si uite cum imi dau peste cap toata argumentatia), adica sa concluzionez ca preturile sunt aberant de descurajatoare .
Multumesc pentru vizita si vot.
@Carmen Ion -
Nu inteleg unde bati. Pentru ca Zexe serveste preparate de zahana. Daca noi nu am comandat nu inseamna ca nu exista.
Sau e vorba de locatie? Crezi ca ar fi trebuit sa fie intr-o locatie mizerabila comparabila cu originalele zahanale de care ai amintit?
Si multumiri pentru istoria “zahanalei”. Chiar interesant. E de bine cand aflam lucruri noi .
Ca e zahana sau nu cum se intituleaza, nu sunt cel mai potrivit sa apreciez. Spun doar ca nu seamana deloc cu o zahana din Constanta unde mamaia ma ducea sa mananc uneori.
Localul este super. Mie mi-a placut sincer. Mancarea deosebita.
Noroc ca in ambele mele vizite culinare la zexe a facut altcineva cinste...
dan
@Dan&Ema -
Fericitule, noi ne-am platit singuri consumatia .
Pai asta spun si eu. Locatia nu este pentru o zahana. In schimb mare parte din preparate da. Si daca ati citit motto-ul lor, ati vazut ca prin bucataria veche traditional boiereasca, se adreseaza de fapt unei "elite" de boieri gurmanzi de astazi. Cel putin asta deduc eu.
Hehe, și eu tot de la Pleșu am auzit de cîrciuma asta și așa am aflat și de schimbarea localului. Înainte acolo era un restaurant italienesc, Garibaldi, foarte bun și, la fel ca Zexe, foarte scump. O cină acolo costa cît 3 la Caru cu bere, ca să fac o comparație accesibilă.
Pînă prin 98 - 2000 erau destule zahanale prin oraș. Cel puțin cu numele. Eu mergeam la una din Tineretului, La Vulpe, dar mă orientam în general spre ciorbă de burtă (eram mereu în căutarea ciorbei de burtă perfecte, știam tot soiul de bombe dosnice unde aveau ciorbă bună), tuslama și feluriți cîrnăciori la tigaie, plus vin la carafă. Mai era una la Piața Matache. Am observat și eu că de ceva vreme nu am mai văzut firme pe care să scrie „zahana”.
Dacă aș fi luat masa la Zexe aș fi ales din meniu niște rarități, sau ceva specific, niște organe de pildă.
@abancor - Da firme cu "zahana" nu sunt si nu stiu de ce. Probabil se considera ca zgarie auzul, habar n-am. Pentru saptamana viitoare avem invitatie la o aniversare, pe soseaua Giurgiului pe undeva, la Gratarul Romanesc, asa-i zice la carciuma, nu-i vre-un mare gratar pe undeva . Si zice ca asta (gratarul ala) are si produse de zahana, asa ca daca onoram invitatia, vom incerca si niscaiva organe .
Iar de la Zexe, noi am vrut ceva din bucataria veche traditional boiereasca. Pe asta eram setati. Data viitoare (daca va exista), atacam si ceva specialitati din organe - fudulii, maduvioare, (!!!), momite...
Imi cer scuze ca am uitat.
@Carmen Ion - Multumesc pentru vizita si comentariu.
@Eugenia55 & @Dan&Ema & @abancor - Multumesc pentru vizita, vot si comentarii.
@vega06 - Am vrut să spun că:
1. zahana înseamnă carne, specialităţi măcelăreşti, şi în special măruntaie - peştele şi icrele nu au ce căuta în meniul unui local care se autointitulează "zahana"
2. zahanaua este, prin definiţie, un local popular şi ieftin, chiar dacă acum nu se mai pune problema să aibă rumeguş pe jos, ca altă dată
Prin urmare, folosirea termenului "zahana" în denumirea acestui restaurant este de natură să creeze confuzie
@vega06 -
Interesantă experiența, dar prea scumpă pentru gustul și, mai ales, pentru bugetul meu.
Personal, aș fi preferat să văd postate pozele tale PROPRII făcute în acest restaurant, întotdeauna acestea sunt mult mai veridice față de cele oficiale de prezentare. E doar o opinie.
@Carmen Ion -
Da Carmen. Gata, acum am inteles. De fapt zahanaua este un restaurant de lux sub acoperire . Asta o zic foarte serios, nu ca gluma.
Orice ai zice, trebuie sa recunosti ca denumirea de “Zahana”starneste curiozitatea si poate multi care l-au vizitat au facut-o si din cauza aceasta. Pana la urma o chestie desteapta de marketing.
Este o zahana adaptata vremurilor moderne, unde clientul poate alege si comanda cam tot ce-l taie capul, dintr-un meniu acoperind o plaja larga de specialitati. “Peste si alte inotatoare, Specialitati macelaresti, Carnuri alese, Gratar la Jar - Din carmangeria noastra”, astea fiind doar la sectiunea de carne.
Mi-e greu sa cred ca s-ar mai reveni la traditionala zahana, axata cum spuneai doar pe specialitati macelaresti si maruntaie, atata vreme cat toti patronii merg pe maximizarea profitului si intr-un termen cat mai scurt posibil. Asa ca zahanaua, un local popular si ieftin... Dream on. N-as crede cel putin intr-un viitor apropiat.
@nicole33 -
Da Nicole. Nici pentru noi nu este o obisnuinta, faptul de a merge des la “carciumi” de lux. Dar o data, de doua ori pe an o facem (pe banii nostri). Altfel am mai nimerit si in locatii de lux pe baza unor invitatii din partea prietenilor la cate o aniversare, sau pur si simplu sa ne mai vedem si la “un pahar de vorba”.
Daca la momentul acela (in septembrie) eram inscris in AFA, probabil as fi facut si ceva poze pentru o viitoare, posibila prezentare a restaurantului. Asa ca ai dreptate cu pozele si stiu despre ce vorbesti, dar cum eu n-aveam, a trebuit sa pun cateva chiar daca luate de pe net, ca sa-si faca lumea oaresce idee despre ce tot cant eu pe aici. Oricum, sa stii ca aici n-am vazut pe nimeni facand poze, asta poate si datorita faptului ca locul este des frecventat de persoane publice care nu doresc publicitate. Cum i-am spus si lui Dan&Ema, prin bucataria traditional boiereasca si mai ales prin preturile “boieresti” pe care le practica, restaurantul se adreseaza de fapt unei elite de “boieri gurmanzi” ai zilelor noastre.
@vega06 - Mie mi-ar placea sa ajung la o Zahana de-asta. Desi la preturile astea de lux, nu's ce sa zic... Imi plac mult reviewurile despre restaurante, si stiu cum e cand ti-e jena sa faci poze. Dar (si aici nu ma refer numai la postatul pe Afa) iti dau un pont: cand e o mancare de-ti ia ochii si vrei s-o imortalizezi, te faci ca te uiti pe mobil si hop (sau pac), poza imediat. Mie-mi place sa fac poze la mancaruri (oare de ce?).
Am tot mancat in ultimii doi ani intr-un restaurant de super fite (nu pe banii mei, ci cu serviciul), si n-am facut poze. Imi propusesem la un moment dat sa incerc o descriere fara poze, sa vad daca sunt in stare sa va fac sa vizualizati/gustati numai prin cuvinte. Cred c-ar fi interesant. Imi trebuie chef, si inca nu-l am, he, he.
Sa va fie de bine!
@alinaro -
Fatããã!!! Daca n-ai mai dat nici un semn de viata, am crezut ca mi-am pierdut “cel mai ferm sustinator”, obtinut dupa lupte grele prin Candelaria / Tenerife.
”Deci: am "tabarat" pe tine claie peste gramada, cinci Doamne si toti cinci, dar eu ma declar sustinator ferm al tau .
Te acuerdas? Chestia cu "Peace and flower" ...
Deci... Tocmai ca pe firul de discuţie “Despre a scrie cu folos” al lui Papone, s-a dezbatut si problema daca este cazul sau nu, ca recenzii despre restaurante sa fie pe un site de calatorii precum este AFA. Pareri impartite.
Ma bucur sa aud ca si tie iti plac oaresce review-uri despre restaurant. M-ai scos dintr-un impas. Chiar nu stiam daca am facut bine sau nu scriind o impresie despre o “carciuma”, dar se vede ca e loc sub soare pentru toti si pentru toate. E de bine. Muchas gracias.
”Mie mi-ar placea sa ajung la o Zahana de-asta. Desi la preturile astea de lux, nu's ce sa zic...
Auzi, vezi tu care-i chestia? Ne tot zgarcim aiurea, dar nu-i un capat de tara daca macar o data sau de doua ori pe an intram si noi in cadrul unei, cum ziceam mai sus “elite de “boieri gurmanzi””. Care-i problema? Cat de mult saracim daca o facem?
Pontul cu telefonul e perfect. Da’ eu am o japita de telefon care face niste poze... Vai mama lor. Si cu aparatul foto chiar mi se pare taranism total, sa te apuci sa faci poze. Vezi? Trebuie sa-mi iau telefon proaspat .
Si hai, baga si tu un review despre restaurantul ala de fite, sa vedem ce iese. Poate iese gustos .
Multumesc si pentru vizita, si pentru vot, si pentru tot .
@vega06 - Ei as! Pai dupa ce te-am facut sa explici de doua ori de unde vine "Vega" (vai mama ei de memorie!), cum sa ma pierzi? Atata ca eu am o mica problema: in weekend intru doar foarte rar pe net, si de multe ori luni dimineata tre' sa recuperez. In loc de ziare, eu citesc reviewuri.
Cat despre impresiile despre restaurante, repet, mie imi plac mult. Nu ca-mi petrec eu vremea in carciumi, dar nu se stie niciodata cand ajung in locul respectiv (si-atunci si si eu cat de cat care e situatia dpdv al clientului); si-n plus, imi place sa citesc despre mancare, ha, ha!! Asa ca din punctul meu de vedere, mai scrie, eu sigur o sa citesc (chiar daca mai tarziu).
Si eu gandesc tot ca tine in chestia cu saracitul (mama-mi zice ca asa nu ma-mbogatesc never - e gluma!), numa' ca nu prea o aplic la restaurante, si din cauza ca R. e ceva mai... cumpatat (ca sa folosesc cuvantul frumos) ca mine, ha, ha.
Daca ai fost cuminte, cere-i mosului un telefon nou. Si-al meu tot japita e, noroc cu ala de serviciu.
Te salut si-ti doresc si pe aceasta cale Sarbatori fericite!
@alinaro -
Daaa... Am fost cumintee... Da' nu cred . Dar eu am auzit ca mosul nu exista (o fi doar gura lumii?), asa ca o sa vorbesc cu mine, ca poate-mi iese ceva .
Sarbatori fericite si cu sanatate si voua.
@vega06 - Am ezitat în a scrie acest ecou de teama de a fi categorisită drept ultrapedantă (că pedantă sunt oricum) sau mai catolică decât papa, dar ceea ce m-a convins să revin a fost afirmaţia ta despre marketingul deştept.
A intitula un astfel de local "zahana" este de fapt "publicitate mincinoasă", care se pedepseşte şi în România, dar mai ales aiurea în lume prin amenzi grase de către autorităţile pentru protecţia consumatorilor. Cu titlu de exemplu, la noi CNA a decis, ca urmare a sesizării primite de la Protecţia Consumatorilor, un spot la apa minerală Aqua Carpatica în care se afirma că aceasta are "cel mai scăzut conţinut de nitraţi" şi este "singura apă minerală carbogazoasă din lume fără nitraţi". Reţeaua de magazine DOMO a fost şi ea amendată deoarece derula o promoţie care promitea "10 lei bani gheaţă" într-o "vară prea fierbinte", un joc de cuvinte simpatic poate, dar neconform cu realitatea, căci cei 10 lei erau de fapt un voucher de cumpărături. Şi exemplele pot continua.
Hotelurile din România sunt clasificate, aşa cum ştim, cu 1-5 stele sau margarete, în cazul pensiunilor. Mai există însă şi un alt tip de clasidicare, care ia în considerare amplasamentul şi caracteristicile serviciilor oferite, şi aici sunt enumerate, de pildă, hotelurile apartament şi motelurile. Mai nou a apărut şi la noi conceptul de "hotel boutique". Dacă un motel situat pe nu ştiu ce şosea îşi pune în titulatură expresia "hotel boutique", sper că eşti de acord cu mine că este vorba de reclamă mincinoasă, de natură să inducă în eroare pe consumator.
Restaurantele sunt şi ele clasificate, existând nişte normative foarte clare în această privinţă. În funcţie de calitatea preparatelor, condiţiile de igienă şi servire, dimensiunea localului, decor etc., li se acordă 1-5 stele. Există însă şi o clasificare bazată pe criteriul tipului de preparate servite. Sunt 7 tipuri de restaurante: clasic; specializat; cu specific naţional sau local; cu program artistic; berărie; terasă de vară. Conform acestor norme, restaurantele specializate sunt definite drept "unităţi de alimentaţie publică cu un sortiment specific aflat permanent în meniu, amenajat şi dotat adecvat". Restaurantele specializate sunt şi ele de 7 tipuri: pescăresc; vânătoresc; dietetic; lacto-vegetarian; rotiserie; zahana; familial sau pensiune. Zahana înseamnă "unitate de alimentaţie publică care serveşte la comandă produse (carne de porc, vită, miel) şi subproduse de carne (ficat, rinichi, splină etc.), mici, cârnaţi pregătite la grătar şi alese de client din vitrine. Mai poate oferi ciorbă, friptură, salate, murături, dulciuri de casă".
Zeke este un restaurant clasic, nu zahana, ideea fiind că o zahana serveşte numai tipul de produse enumerate mai-sus, nu şi altele. (Despre vitrine uitasem, recunosc, dar aşa este; îmi amintesc acum că îţi alegeai bucata de carne dorită din galantar). În momentul acesta chiar nu ştiu dacă în Bucureşti mai există zahanale adevărate, poate alţi AFA-işti sunt mai în temă decât mine.
Sper ca aceste lămuriri să fie luate drept ceea ce am intenţionat să fie: o atenţionare că nu numai la hoteluri, dar şi în restaurante poţi fi ademenit prin publicitate mincinoasă, iar faptul că te-ai simţit, eventual, bine în respectivul local nu diminuează în niciun fel eroarea deliberată pe care patronii au comis-o botezând restaurantul cu o titulatură care nu reflectă realitatea.
Am citit articolul si mi-a placut ca de altfel si ecourile pertinente. Mi-am amintit ca acum cateva luni in urma aflandu-ma undeva in zona Sos. Giurgiului am intrat intr-un restaurant -zahana cu specific romanesc daca imi amintesc bine se numea "Gratarul Romanesc". Ciorba din coada de vita si creierul macelaresc au fost o delicatese. Restaurantul nu era chiar atat de pretentios ca si prezentarea de la Zexe insa ambianta era foarte frumoasa. In alta ordine de idei eu socot ca si rew. despre restaurante sau alte unitati gastronomice pot fi interesante si chiar utile facand parte din "turismul culinar". felicitari pentru rew.
@Carmen Ion -
Hai ca ai facut un mini ghid despre restaurante pana la urma .
Da... Cred ca este corect ceea ce spui referiritor la denumirea de zahana si ce produse ar trebui sa serveasca, fiind o asemenea unitate. Dar cinstit acum. Pe cine crezi ca deranjaza numele restaurantului? Pe clienti in nici un caz. Dar daca cei de la Zexe au la mana o hartie care dovedeste ca pe patronul unui restaurant boieresc din 1934 sa zicem, il chema Zahana Zexe si ca ei si-au denumit locatia dupa numele acelui om?
Dar hai ca vorbim aiurea, de fapt pe restaurant il cheama Zexe. Doar Zexe. Toata lumea il stie ca Zexe Zahana, dar la intrare daca te uiti in poze, o sa vezi ca sunt trei panouri separate. De la stg la dr avem Restaurant, Zexe, Zahana.
Si nu pot fi acuzati de publicitate mincinoasa, pentru ca nu o fac. Daca ar fi atras clientii sub promisiunea ca vor fi serviti cu specialitati de zahana, dar in loc ar fi primit preparate din peste si feluri de mancare traditionale romanesti fara legatura cu produsele de zahana, mai ziceam. Dar ei declara ce servesc: “Zexe, singura zahana din Bucuresti - restaurantul unde mananci bunataturi cu dichis, din vremurile trecute ale Capitalei”, bunatati cu dichis putand insemna orice. De la iaurt grecesc si tzatziki pana la Cordon Bleu sau Coq au vin Rouge. Si acum gandestete ca ei functioneaza de 16 sau 17 ani. Crezi tu ca nimeni si ma refer in primul rand la concurenta, care este crancena in domeniu pentru castigarea clientilor si distrugere competitorilor, zic, nu s-a gandit nimeni la asta? N-as crede.
Raman la convingerea ca au folosit un marketing inteligent folosind denumirea de “zahana”, cei mai in varsta cunoscand termenul vor veni si vor aprecia preparatele, iar pentru cei mai tineri suna pitoresc si vor dori sa-l vada. Dupa cum am mai spus, cine si-l va putea permite (pe Zexe vreau sa zic).
@amero -
Multumesc mult pentru aprecieri si vorbele frumoase. Esti a doua persoana care spune ca nu considera publicarea impresiilor despre restaurante, ca fiind prostii.
Da uite ce chestie tare... Acum 3 zile ii ziceam lui abancor:
”@abancor - Da firme cu "zahana" nu sunt si nu stiu de ce. Probabil se considera ca zgarie auzul, habar n-am. Pentru saptamana viitoare avem invitatie la o aniversare, pe soseaua Giurgiului pe undeva, la Gratarul Romanesc, asa-i zice la carciuma, nu-i vre-un mare gratar pe undeva. Si zice ca asta (gratarul ala) are si produse de zahana, asa ca daca onoram invitatia, vom incerca si niscaiva organe.
Iar de la Zexe, noi am vrut ceva din bucataria veche traditional boiereasca. Pe asta eram setati. Data viitoare (daca va exista), atacam si ceva specialitati din organe - fudulii, maduvioare, (!!!), momite...
Uite potriveala naibii.
@vega06 -
”Esti a doua persoana care spune ca nu considera publicarea impresiilor despre restaurante, ca fiind prostii.
Iaca 3. Asta cu restaurantele din Bucuresti e rubrica mea preferata. Si daca tot e vorba de gusturi, precizati (la orice restaurant) daca-i de fumatori sau ne, daca-i de fumatori daca-s inchisi bine sau nu, sau daca e cu terasa afara.
@F2A1C -
Trei deja... Oau ! Luam viteza .
In interiorul restaurantului, parterul este rezervat fumatorilor, iar etajul nefumatorilor. Am vazut in mai multe restaurante tipul asta de impartire, jos fumatori - sus nefumatori, dar mie personal chestia asta mi se pare facuta fara cap. Ar trebui sa fie invers, pentru ca fumul de tigara clar se va ridica si e putin probabil sa nu ajunga si la nefumatori creandu-le discomfort.
@vega06 - De fapt e nepotrivit din alt motiv: ca sa ajunga in zona de nefumatori trebuie sa treaca prin cea de fumatori
@F2A1C -
E nepotrivit si din acest motiv, nu numai din ãsta .
@vega06 - Hai că n-am intenţionat să fac un mini-ghid, ci doar să explic ceva care mi se pare extrem de simplu. Dacă te duci la un restaurant care se autointitulează "pescăresc" te aştepţi să găseşti nu numai peşte şi fructe de mare, ci şi fripturi de porc? Când într-un local "cu specific franţuzesc" se servesc nu numai pate de foie gras şi bouillabaisse, ci şi sarmale, l-ai recomanda prietenilor ca fiind autentic franţuzesc? Dacă am poftă de tochitură moldovenească şi plăcinte poale-n brâu, eu, una, nu văd ce-aş căuta într-un restaurant italian.
Te contrazici singur - susţii că pe Zexe "îl cheamă" Zexe şi atât, când pe site-ul (şi înţeleg că şi pe firmament) apare sub denumirea Restaurant Zexe Zahana, şi mai mult decât atât, mai e şi "singura zahana din Bucureşti"! Habar n-am dacă în Bucureşti există zahanale autentice, pot doar să-ţi spun că în urmă cu vreun an am mâncat la restaurantul-cramă-terasă Nicoreşti fudulii şi măduvioare. Cu toate acestea, Nicoreşti nu-şi zice "zahana", pentru simplul motiv că nu e - serveşte nu numai carne, ci şi peşte şi altele.
Legătura cu un posibil vechi local boieresc îmi scapă cu desăvârşire. La fel şi treaba cu concurenţa - poate că ai avut în vedere faptul că nu i-a reclamat nimeni până acum...
Cum ar fi ca un vegetarian să intre într-un restaurant lacto-vegetarian şi lăngă el, care îşi mestecă salata, un mesean să se înfrupte dintr-un şniţel? Pe cine cred eu că ar deranja un asemenea "marketing inteligent"? Păi... nu ştiu, întreabă un vegetarian.
@Carmen Ion -
Hai ca deja ai luat avant revolutionar si chiar nu vad rostul la toata polemica asta.
”Legătura cu un posibil vechi local boieresc îmi scapă cu desăvârşire. La fel şi treaba cu concurenţa - poate că ai avut în vedere faptul că nu i-a reclamat nimeni până acum...
Spuneam asa, ca si fapt divers, ca daca si-au ales denumirea dupa numele unei persoane, pe care intamplator o putea chema Zahana Zexe , nu mai incalca nici o regula referitor la ceea ce servesc. Ar fi gen Restaurant La Calinescu. Un nume propriu . Asta ti-a scapat?
"Si nu pot fi acuzati de publicitate mincinoasa, pentru ca nu o fac. Daca ar fi atras clientii sub promisiunea ca vor fi serviti cu specialitati de zahana, dar in loc ar fi primit preparate din peste si feluri de mancare traditionale romanesti fara legatura cu produsele de zahana, mai ziceam. Dar ei declara ce servesc: “Zexe, singura zahana din Bucuresti - restaurantul unde mananci bunataturi cu dichis, din vremurile trecute ale Capitalei”, bunatati cu dichis putand insemna orice. De la iaurt grecesc si tzatziki pana la Cordon Bleu sau Coq au vin Rouge. Si acum gandestete ca ei functioneaza de 16 sau 17 ani."
Si acum cinstit, tu chiar crezi ce spui ca nu i-a reclamat nimeni in 16 ani de activitate? Sa fim seriosi. Cum ziceam, concurenta in domeniu e crancena.
”Te contrazici singur - susţii că pe Zexe "îl cheamă" Zexe şi atât, când pe site-ul (şi înţeleg că şi pe firmament) apare sub denumirea Restaurant Zexe Zahana
Hai sa dam si adresa site-ului sa vada lumea pe ce combatem: http://www.zexe.ro/
Nu ma contrazic deloc. Nu este doar Zexe Zahana, asta vroiam sa subliniez. Este Restaurant Zexe Zahana. Este si un restaurant ce serveste preparate din bucataria veche romaneasca, dar este si o zahana, cu preparate strict pe profil de zahana, avand unele retete pe care doar ei la prepara si pe care nu le vei mai gasi in alte locatii. Si nu trebuie sa dea explicatii nimanui, atata vreme cat preparatele pe profil de zahana, fac parte din bucataria veche romaneasca, care ce sa vezi? Este chiar obiectul lor de activitate. Obiectul muncii...
”Cum ar fi ca un vegetarian să intre într-un restaurant lacto-vegetarian şi lăngă el, care îşi mestecă salata, un mesean să se înfrupte dintr-un şniţel? Pe cine cred eu că ar deranja un asemenea "marketing inteligent"? Păi... nu ştiu, întreabă un vegetarian.
Aici esti total pe alaturi. Vorbim de restaurant si de zahana, care au preparate echivalente, pe baza de carne. Nu vad de ce cineva care mananca la Zexe o “Ceafa de Mangalita cu iahnie de fasole”, ar putea fi deranjat daca la masa de langa el cineva ar manca “Mamele in prapur” (tocatura istorica de berbec cu adaosuri surpriza, botezate de aceeasi Maria Colonel Steriadi in anul de gratie 1871). De ce ar veni aici un vegetarian ? Pacalit de marketingul destept al odiosilor patroni ?
Nu o sa ma convingi ca ai dreptate si nici eu nu te pot convinge ca am dreptate. Asa ca hai sa punem punct acestei polemici. Care pana la urma... Cui prodest ?
@vega06 - Da, hai s-o lăsăm baltă, pentru că argumentaţia ta e prea absurdă ca să mai răspund. Nu cred că e cazul să ne extaziem în faţa "marketingului inteligent" de care a dat dovado Zexe punându-şi titulatura de "zahana", cuvânt pe care, dacă nu-l cunoşteai, îl găseai cu uşurinţă în DEX.
@Carmen Ion -
Intradevar nu-l cunosteam, l-am cautat inainte de a merge la Zexe. Si ce-i cu asta? Ti se pare o dovada de incultura cumva?
Eu unul nu m-am extaziat nicidecum cu privire la "marketingul intelligent", am facut doar o remarca si atat.
Si daca tie ti se pare argumentatia mea absurda, eu ce sa mai zic de
”Cum ar fi ca un vegetarian să intre într-un restaurant lacto-vegetarian şi lăngă el, care îşi mestecă salata, un mesean să se înfrupte dintr-un şniţel?
Faci cumva parte din persoanele care trebuie sa aiba dreptate intotdeauna si toata lumea trebuie sa-si insuseasca parerea ta?
Fraza asta am mai spus-o si o s-o repet de cate ori va fi cazul : Daca un om care a fost undeva isi formeaza o parere despre un loc, o comunica, unii pot fi de acord cu ea, altii nu. Care-i problema? Avem cu totii dreptul la opinie si eu mi-o sustin pe a mea considerand-o corecta.
@vega06, @Carmen Ion, cred că discuția a degenerat și mă văd nevoit să vă rog să vă opriți aici.
@webmasterX -
Ok. Sorry. Am terminat .
Subiect inchis.
@vega06 -
”Pentru saptamana viitoare avem invitatie la o aniversare, pe soseaua Giurgiului pe undeva, la Gratarul Romanesc, asa-i zice la carciuma
Gratarul Romanesc este o carciuma deschisa nu de foarte mult timp si apartine de o ferma din apropierea capitalei. Recomand produsele lor, au magazinul de desfacere la 50m de scara mea si de 4 ani numai de la ei ma aprovizionez cu porcisme sau oisme.
@papone -
Au cumva si caprisme si vitelisme? Ceva pastrama de capra? Au si zburatoare, curcanisme ceva?
Noi avem in apropiere un magazin din lantul Godacul si inca unul cand o luam spre tara. Si astia au ferme propii. Asa ca de la ei facem aprovizionarea. Cam scumput, dar au marfa buna, micii cel putin... De mare angajament.
In privinta invitatiei la carciuma aia cred ca spunem pas, ca-s racit mort
@vega06 - vitelisme au sigur, caprisme nu am vazut la magazin, nici zburacioase cine stie ce. pastrama este, dar de catre oaie, porc, pui si cateodata vita. (dar la porcisme sunt "fortza!!! ", doar ce am trecut pe la ei sa-mi iau niste piept de catre porc sa-l prajesc, asa ca de post )
in privinta invitatiei, chiar ma bazam ca va merge cineva acolo, asa aflam si eu cum e carciuma si daca merita sa dau o fuga din militari pana acolo.
si-n plus, trebuie sa mergi. una ca nu e frumos sa refuzi, iar alta... cum vrei sa iti treaca raceala? cu nurofen? beah! tuica fiarta si vin fiert, asezonate cu muraturi si garnitura de pastrama si om te faci
@papone -
Merci pentru vastul INFO program al Gratarului Romanesc.
Piei Satana!! Piept de catre porc? Pacatosule!
” in privinta invitatiei, chiar ma bazam ca va merge cineva acolo, asa aflam si eu cum e carciuma si daca merita sa dau o fuga din militari pana acolo.
Invitatia e pentru vineri seara. Sa vedem starea natiunii (recte a mea) si daca e de bine, o sa fie si mai bine ca o sa ajungem acolooo...
Si biensure voi aplica cu nadejde retetele tale de tratament oferite cu atata generozitate. Danke.
@vega06 - Am retras PMA de la toate pozele; conform regulamentului, nici măcar nu aveai voie să le încarci! Sau - hai! două, trei acolo, dar nu peste 20!!!
Avertisment. Și asta doar pentru că nu a observat nimeni până aseară!
@webmaster0 -
13.12.14 11:25:05]
”@nicole33
Personal, aș fi preferat să văd postate pozele tale PROPRII făcute în acest restaurant, întotdeauna acestea sunt mult mai veridice față de cele oficiale de prezentare. E doar o opinie.
[13.12.14 13:08:50]
”@vega06
Daca la momentul acela (in septembrie) eram inscris in AFA, probabil as fi facut si ceva poze pentru o viitoare, posibila prezentare a restaurantului. Asa ca ai dreptate cu pozele si stiu despre ce vorbesti, dar cum eu n-aveam, a trebuit sa pun cateva, chiar daca luate de pe net, ca sa-si faca lumea oaresce idee despre ce tot cant eu pe aici.
Acesta a fost motivul pentru care am descarcat pozele, in nici un caz pentru punctaj, asa ca nu-i nici o problema cu retragerea PMA-urilor pozelor.
Am comis-o. Imi scapase pasajul din regulament cu privire la pozele de pe net. Sorry... Invat din mers.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2024 [Restaurant Casa Oamenilor de Știință / Casa Assan] Restaurantul Casa Oamenilor de Stiinţă, de vizitat clădirea — scris în 19.11.24 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2024 [Restaurant E3 by Entourage] Restaurant: E3 by entourage, - excelent — scris în 09.11.24 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2024 [Un Poco Pizza Fresca] Poco Pizza - se putea și mai bine — scris în 07.11.24 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2024 [Restaurant La Copac] Sub dud La Copac — scris în 01.10.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2024 [Restaurant Long Fong] Long Fong - Restaurant chinezesc în București — scris în 09.09.24 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2024 [Cafe Bar La Pod by Gogu Constantinescu] Nonagenari la restaurantul ˝La pod˝din parcul Carol — scris în 05.09.24 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2024 [Restaurant Cococerie] Cococeria – amintiri din copilărie — scris în 20.08.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ