REZONABIL
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Terasa Amvrosia, am fost în Grecia la Pipera
Zilele trecute fiind ziua fiicei mele şi o caniculă cum numai în Bucureşti o poţi găsi (37 grade la umbră/ resimţit în oraş 45), ea şi ginere-miu m-au invitat la prânz la o terasă unde mi-au garantat că va fi răcoare. Ceilalţi membrii ai familiei inclusiv nepoţii nefiind acasă, am fost numai noi trei.
Am intrat în cartierul Pipera şi pe o străduţă la marginea lacului cu acelaş nume, într-o casă cu un etaj, înconjurată de flori, multe flori, este restaurantul grecesc Amvrosia. Ca să precizez adresa, se află pe str. Drumul Bisericii nr 11 care se deschide din bul. Pipera în dreptul lacurilor. Ca să ajungem la terasă unde reţinuseră o masă cu câteva zile înainte, am trecut prin sala restaurantului nefuncţională pe timp de pandemie. Masa rezervată era aproape de gardul terasei, o umbrelă mare o ferea de soare, un vânticel venit dinspre lac cât şi vegetaţia foarte bogată din jurul meselor ne făcea să nu simţim căldura.
Ce este restaurantul Amvrosia?
Este un restaurant autentic grecesc ţinut de doamna Evanthia Zisi, grecoaică get- beget, proprietăreasă, amfitrioană, bucătăreasă şi şef de sală adică fac-totum. Este o femeie de vârsta a doua, energică, veşnic surâzătoare, mereu gata să-ţi dea o lămurire asupra a ceeace ai comandat. În saiturile de specialitate Amvrosia este considerat cel mai bun restaurant grecesc din Bucureşti şi har Domnului! la câţi români vizitează Grecia ca turişti, nu poţi să-i duci de nas cu una- cu două în privinţa mâncării.
N-ai să găseşti aici mititei, ceafă de porc sau sărmăluţe cu care în alte restaurante mergi la sigur, ci preparate care în lista de meniu au denumirea de origine dar şi explicaţia componentelor si a tipului de preparare în limba română şi engleză.
Cu toate că era duminică şi mulţi bucureşteni erau plecaţi la mare sau munte, la prânz terasa era aproape plină. Probabil seara e plină ochi, natural mesele păstrând distanţa reglementată. E bine de ştiut că terasa funcţionează în fiecare zi între 12.30-23. Primul fel care ţi se serveşte când te aşezi la masă este dezinfectantul de mâini.
De gustibus non disputandum
Copiii mei mai umblaţi prin restaurante prin ţări exotice au ales:
-ca aperitiv la Berea Mythos o porţie de pastă de brânză numită Htpiti, cremă de branzeturi cu ulei de măsline – picantă, 150 gr. 18 lei
- o porţie calamar prăjit cu mixt de salate verzi, 300 gr/400 gr, 55 lei
-o porţie scoici Saganaki, cu sos de roşii, legume, telemea, 300 gr, 65 lei
Porţiile fiind mari le-au dat pe din două. Le-au plăcut foarte mult şi nu încetau să le laude. Ca să nu mor proastă am gustat şi eu cca 10 gr. si înafară de sosul de la scoici care era gen zacuscă, restul nu m-a dat pe spate.
Acu´e acu´! Ce comand eu? Trăiam încă sub impresia teraselor din Sinaia unde mâncasem cu două săptămâni în urmă în sejurul de opt zile pe care l-am făcut în iulie. Acolo, la cafeneaua grecească Kalimtzakis am comandat o salată de vinete coapte care nu mi-a plăcut deloc ca savoare iar la terasa WOOD un somon la grătar atât de bun şi suculent că n-am să-l uit niciodată.
-din toate aperitivele din listă am ales tot salata de vinete Amvrosia, adică vinete coapte, ardei capia copt, usturoi, brânză Feta, 200 gr, 18 lei. Aproape la fel ca cele de la Sinaia adică o paleaşcă de culoare kăkănie (notaţi că am scris cu Kapa, deci nu e interzis cuvântul) cu un gust amestecat, numai de vinete nu. Păi să-ţi face eu o salată de vinete tocate româneşti cu ulei de măsline!
-felul principal a fost somon Amvrosia tras în unt cu sos de portocale, 300gr, 60 lei. M-am parlamentat mult cu chelneriţa foarte amabilă întrebând-o dacă nu-mi poate da separat sosul de portocale? ˝Nu, că înveleşte peştele dar vă pot oferi somon cu garnitură de cartofi˝ Când am văzut că 250 gr cartofi gratinaţi costă 25 lei, s-a răsculat pensionara din mine care va avea 14% mărire de pensie în septembrie şi am rămas la peştele cu sos de portocale. Ce mama nu făcea mâncare de pui cu caise sau gutui tot dulce? Nu are rost să mă mai plâng că am răzuit peştele de dulceaţa pe care am mâncat-o separat. N-a avut niciun Dumnezeu! Dând să guste copiilor şi sperând că-mi vor da dreptate mi-au zis că ambele feluri sunt delicioase. Uite, vedeţi, asta ilustrează prăpastia dintre generaţii şi conservatorismul bătrânilor.
-de băut am servit Bere Mythos 220ml, 9 lei, apă minerală pentru ginere 0.75l, 15 lei şi ca pâine patru bucăţele Pitta, nişte chiflişoare cu ulei de măsline şi oregano, bune.
-dulce şi cafea n-am mai servit că m-au luat copiii la ei la o felie de tort şi un pahar de şampanie.
A costat în total pentru 3 persoane 336 lei, cu bacşis 370 lei
Unde am greşit?
Meniul oferea zeci de preparate cu denumirea în greceşte dar compoziţia scrisă în română şi engleză. Doar am fost de câteva ori în Grecia continentală, Cipru, Rodos, Creta, Santorini şi am mâncat excelent dar n-am ieşit din felurile pe care le cunoşteam: musaca, salată grecească, peşte prăjit în general dorada, souvlaki, pulpă de miel care figurau şi la Amvrosia. Trebuia să-mi dau seama că la o anumită vârstă eşti conservator şi mai puţin deschis experienţelor noi. Las´că veţi vedea şi voi!
Serviciul şi atmosfera
Au fost excelente. Ne-au servit două chelneriţe una mai amabilă decât cealălaltă, doamna Zisi ne-a urat ˝Bine aţi venit! ˝, ambianţa, vegetaţia, briza lacului au fost perfecte. Am aflat că la rezervarea mesei cu câteva zile înainte doamna Zisi te întreabă de preferinţe, şi îţi recomandă ceva potrivit gustului tău culinar.
Dacă vă recomand?
Cu siguranţă dacă vă ţine punga dar, scuzaţi expresia ˝căscaţi ochii˝şi comandaţi ce vi se potriveşte ca gust sau mai bine la rezervarea mesei, vorbiţi cu doamna Zisi şi atunci totul va fi perfect.
 
WEB, seara, când se vor deschide restaurantele va fi muzică grecească https://www.youtube.com/watch?v=M1MvXg-SzL8
despre SERVICII
Servicii şi amabilitate fără cusur
GASTRONOMIE (BUC & MASĂ)
Pentru cunoscătorii bucătăriei tradiţionale greceşti, perfect. Pentru mine, n-a fost pe gustul meu dar nefiind informată cotez la maximum
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
La marginea lacului Pipera într-o grădină plină cu flori
Trimis de Michi in 10.08.20 18:24:25
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Am văzut în P06 că acest restaurant oferă un fel de mâncare pe care eu îl ador: papoutzakia, vinete umplute cu carne și legume, la cuptor. Vă recomand să-l încercați cu prima ocazie, eu zic că n-are cum să nu vă placă!
Încă o dată, ani mulți, sănătoși și împliniți, sărbătoritei zilei, dar și dumneavoastră!
@crismis: multumesc Crismis dar la preturile practicate nu cred sa mai ajung acolo. Imi pare rau ca n-am vorbit cu patroana sa--i spun ce gusturi am si sa-mi recomande ea. Multumesc
Am incercat si noi candva sa ajungem acolo, dar era inchis. Si nu era pandemie! Cu siguranta ati fi gasit ceva pe gustul dumneavoastra daca cereati o consiliere din partea proprietarei.
Crismis, va spunea de paputzaia, dar si kokinisto este o mancare greceasca foarte gustoasa si aromata. Poate data viitoare veti fi mai incantata de bucatele pregatite la Amvrosia. Sa va traiasca fata si sa fiti sanatoase!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2024 [Restaurant Casa Oamenilor de Știință / Casa Assan] Restaurantul Casa Oamenilor de Stiinţă, de vizitat clădirea — scris în 19.11.24 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2024 [Restaurant E3 by Entourage] Restaurant: E3 by entourage, - excelent — scris în 09.11.24 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2024 [Un Poco Pizza Fresca] Poco Pizza - se putea și mai bine — scris în 07.11.24 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2024 [Restaurant La Copac] Sub dud La Copac — scris în 01.10.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2024 [Restaurant Long Fong] Long Fong - Restaurant chinezesc în București — scris în 09.09.24 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2024 [Cafe Bar La Pod by Gogu Constantinescu] Nonagenari la restaurantul ˝La pod˝din parcul Carol — scris în 05.09.24 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2024 [Restaurant Cococerie] Cococeria – amintiri din copilărie — scris în 20.08.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ