GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Târgul de Crăciun cu ... palmieri – Laminor Winter Wonderland
10 decembrie 2023
Nu mai fusesem de ceva ani la un Târg de Crăciun şi parcă îmi lipsea atmosfera de sărbătoare, bradul imens frumos împodobit, căsuţele cu mâncare sau mirosul îmbietor al vinului fiert. Aglomeraţia nu a fost tocmai pe gustul meu, dar făcea parte din peisaj. Ultimele vizite le-am făcut pe vremea când se mai organizau târguri de Crăciun la Universitate, fiindu-mi cumva în drum, în drumul spre metrou vreau să zic, în serile reci de decembrie când mă întorceam de la petrecerile de Crăciun, ţinute mereu înainte de Sărbători.
Anul acesta, când au început să apară pe AFA articole de la târgurile organizate în diferite oraşe din ţară şi nu numai, în mintea mea a încolţit ideea că mi-ar plăcea o nouă vizită, mai ales după atâţia ani de la precedenta, aşa că m-am apucat studiez locaţiile disponibile, programul acestora şi să caut varianta optimă pentru mine. Curiozitatea dar şi comoditatea şi-au spus şi de această dată cuvântul, astfel că l-am ales pe cel mai apropiat de casă, curioasă să văd şi transformarea vechii hale aflate de prea mulţi ani în paragină. Astea fiind zise, alegerea mea a fost clară: Târgul de Crăciun din sectorul 3 să fie.
Laminor Winter Wonderland, care s-a dorit a fi cel mai mare târg de Crăciun indoor şi outdoor, este situat pe bulevardul Basarabia nr. 256 şi este deschis în perioada 30 noiembrie 2023 – 2 ianuarie 2024. Intrarea este liberă. Programul Târgului este de luni până joi: 11.00-22.00 şi de vineri până duminică: 10.00-23.00.
Accesul se poate face cu metroul până la staţia Republica, aflată în imediata vecinătate, sau se poate folosi transportul public de suprafaţă, tramvaiele 36 şi 46 având capătul chiar acolo plus câteva linii de autobuz.
Cei care preferă maşina personală au la dispoziţie o parcare subterană cu 1700 locuri, cu acces din Şoseaua Industriilor (există indicatoare), apoi cu liftul din parcare până în interiorul halei. Costul parcării este de 10 lei pe zi. Eu, după ce am citit pe diagonală aceste informaţii, am crezut că preţul este pe oră, nu pe zi şi am decis că nu merită să cotizez atât la bugetul local al PS3, astfel că am parcat, gratuit şi regulamentar, pe bulevardul Basarabia cu câteva sute de metri înainte de sensul giratoriu.
În intersecţia respectivă am fost surprinsă să văd şi un autocar galben care se pare că oferea transport gratuit la târgul de Crăciun, două curse pe zi, dar doar spre Târg, nu şi retur, cam ciudat, cu plecare din Piaţa Unirii de la Horoscop la ora 14.00 şi la ora 19.00, conform orarului afişat pe parbriz.
Chiar dacă atmosfera este mai feerică după lăsarea întunericului când luminiţele sunt mult mai bine puse în valoare, pentru evitarea aglomeraţiei, eu am preferat să vizitez Târgul la ora prânzului, astfel că am ajuns acolo cu puţin înainte de ora 12.
Înainte de a intra în curtea halei mi-a atras atenţia un „brad” mare galben, de fapt un schelet metalic de formă conică, acoperit de beculeţe şi având o stea mare în vârf. Imediat în spatele acestuia se afla o poartă verde stilizată prin care am trecut pentru a intra la târg. Ne-am propus să dăm mai întâi o tură prin curte pe aleea din stânga, trecând în revistă căsuţele înşirate ca mărgelele pe aţă şi pe o parte şi pe cealaltă, şi apoi să intrăm în hală. De fapt, cred că ne-am orientat mai mult după miros ????)
Pe partea stângă am găsit câteva căsuţe cu de toate, prima oferea doritorilor căciuli şi diverse zorzoane, chipurile handmade, a doua comercializa mici decoraţiuni simpatice de agăţat în bradul propriu de acasă, fesuri de Moş Crăciun, globuleţe şi magneţi de frigider, toate cu tematică sărbătorii care se apropie şi cam aceleaşi mărunţişuri erau expuse şi la următoarea căsuţă.
Pe partea dreaptă a intrării şi a aleii ochisem deja colacii secuieşti, la preţul de 25 lei bucata, cu glazuri la alegerea clientului, colaci pe care intenţionam să-i testez la finalul vizitei, deoarece atunci abia deschiseseră. Tot pe partea dreaptă am mai văzut o patiserie Fornetti şi un stand cu pizza, însă cea mai haioasă ca aspect şi formă a fost toneta care vindea porumb fiert la preţul de 10 lei bucata.
Continuându-ne plimbarea pe alee am ajuns şi în zona „mâncătoriilor” grele şi cu adevărat ispititoare. Am trecut cu greu testul, deoarece aburul ceaunelor şi fumul plitelor şi grătarelor în /pe care se preparau fel şi fel de bunătăţi stârneau pofte nebănuite pe care nici măcar vederea preţurilor deloc mici nu le puteau stăvili. Am trecut pe lângă „Frăţia Ceaunelor” , „Regele Ciolanului” , „Mangaland” (de la carnea de mangaliţa, desigur :D), „Casa Maria Grill” , „Grătarul cu Dichis” şi altele asemenea, rezistând eroic, aici ne-a ajutat şi faptul că plecasem de acasă imediat după un mic dejun generos :D, şi amuzaţi de denumirile foarte sugestive alese de comercianţii respectivi.
Un urs polar în mărime naturală şi cu puiul său ne-au întâmpinat chiar în apropierea patinoarului. Am ajuns imediat şi la Patinoarul lui Moş Crăciun, cum altfel? :D, un patinoar în aer liber care se întinde pe vreo 600 metri pătraţi, intrarea fiind liberă. Se pot închiria patine contra sumei de 20 lei/serie, cei mici şi mai puţin experimentaţi în tainele patinajului se pot ajuta de câte un ursuleţ sau o focă închiriate cu 25 lei/serie, patinele proprii pot fi ascuţite contra sumei de 20 lei, iar garderoba costă 5 lei. Toate aceste preţuri mi s-au părut absolut rezonabile. La ora vizitei mele, patinoarul nu era aglomerat şi se putea patina în condiţii civilizate. Nu ştiu cum este şi nici nu vreau să aflu atunci când se aglomerează. Programul patinoarului este de luni până duminică: 10.00-22.00.
De la Târg nu puteau să lipsească DULCIURILE, bucuria copiilor. Oferta era cât se poate de bogată şi de variată: de la clătite musai uriaşe, pentru că de dimensiuni normale nu am mai văzut de cel puţin zece ani :D, cu preţuri de la 18 la 20 de lei într-un loc şi de la 15 la 25 lei în altul, preţul variind în funcţie de umplutură şi de topinguri, la gogoşele/fiţoşele, langoşi cu diferite umpluturi, papanaşi tradiţionali, cozonac moldovenesc, turtă dulce, nuga şi acadele de toate formele şi culorile.
Nici „porcăriile” tradiţionale în această perioadă nu lipseau. Doritorii putând cumpăra pentru acasă tot ce pofteau sau tot ce le permitea buzunarul.
Pentru că deja îmi îngheţaseră mâinile pe telefon şi văzusem cam tot ce era de văzut prin curte, am intrat şi în hală, aceasta fiind marea mea curiozitate după ce mulţi lăudaseră transformările spectaculoase prin care trecuse aceasta. Am intrat pe o uşă laterală undeva spre capăt, chiar în zona Laminor Arena, zona în care seara aveau loc diferite spectacole, gratuite, de care eu nu eram interesată, pentru că altfel aş fi vizitat Târgul seara, dar nu am vrut să îmi asum şi aglomeraţia aferentă. Tot acolo am văzut şi toaletele, dar nu am intrat, iar în partea opusă era accesul spre dinspre parcarea subterană, pe care nu am mai vizitat-o.
M-a impresionat imensitatea halei, dotată cu suprafeţe vitrate extrem de generoase, dar cea mai mare surpriză, deşi nu ar fi trebuit să mă mir cunoscând prea bine „pasiunile” primarului pe care nu eu l-am ales :D, a fost... vegetaţia, mai exact multitudinea de palmieri, bananieri şi alte plante exotice care se potriveau cu atmosfera Crăciunului fix ca nuca-n perete :D. În alte condiţii, recunosc că palmierii nu arătau rău şi dădeau o notă de culoare şi de exotic imensei hale. Aaaa şi mi-a mai plăcut faptul că era cald înăuntru.
Am început să vizităm interiorul halei cu zona de divertisment pentru copii, remarcând castelele gonflabile, care costau 20 de lei de persoană pentru 15 minute de zbenguială, sau zona cu maşinuţe mai mici şi mai mari. Nu erau obişnuitele maşinuţe care se tamponează, pe care le adoram încă din copilărie, ci maşinuţe divers colorate, cu roţi. O distracţie de 5 minute costa 15 sau 20 lei de persoană, însă existau şi două limitări: trebuia să ai vârsta peste 4 ani şi greutatea sub 50 de kilograme :D, aşa că am abandonat repede ideea şi oricum nu erau decât copilaşi pe acolo. Cei mici se mai puteau distra sărind pe acele trambuline prinşi în corzi elastice sau experimentând realitatea virtuală.
Am mai remarcat şi un trenuleţ, nu al lui Moş Crăciun cum aş fi crezut, ci Thomas pe numele lui, la preţul de 20 lei de persoană şi având un traseu relativ scurt în opinia mea. Exista şi un carusel tare drăguţ, dar tot pentru copii.
Simpatice erau şi barurile instalate în nişte autobuze, care îţi ofereau tot ce-ţi doreai la preţuri asemănătoare cu cele practicate de restaurantele din Bucureşti.
Şi în interiorul halei existau şiruri de căsuţe food şi non food. Aici am văzut parcă mai multe zone cu băuturi calde decât afară, unde erau chiar mai necesare. Vinul fiert, nelipsit de la orice târg de acest gen costa în general 12 lei paharul, însă găseai şi cu 10 lei, dar şi cu 15 lei, probabil în funcţie şi de sortiment. Fiind cu maşina, am fost nevoită să renunţ la această tradiţie. În plus, poate că un pahar de vin fiert m-ar fi încălzit şi ajutat să intru mai rapid în atmosfera generală de sărbătoare. M-am mulţumit doar cu o cafea Costa, caldă şi bună, când am ieşit afară la o ţigară. Mi-a plăcut şi zona extinsă cu mese şi bănci lungi de lemn, aflată la dispoziţia celor care doreau să consume cele achiziţionate. Nu era deloc aglomerat la acea oră.
Am văzut şi mi-a plăcut Oficiul Poştal al lui Moş Crăciun, dotat cu masă şi scaune dacă doreai să-i scrii atunci pe loc o scrisoare cu lista cadourilor dorite, precum şi multele cutii poştale roşii pentru scrisorile destinate Moşului. Alături ne-am întâlnit chiar cu Moş Crăciun şi „spiriduşele” care-l ajutau, am făcut doar câteva poze şi am plecat mai departe, cei mici erau mai bine pregătiţi şi mai nerăbdători ca noi să stea de vorbă cu Moşul.
Mi-a plăcut maxim imensul brad de Crăciun, frumos împodobit, cu care ne-am şi fotografiat, ca mai toţi vizitatorii de altfel.
Mi-a mai plăcut şi cum a fost realizată scena Naşterii Mântuitorului, apreciind atenţia acordată detaliilor.
Nu am avut răbdare să vizitez tot târgul, dar mi-a plăcut şi cât am apucat să văd. Am văzut mulţi copii fericiţi, dar şi copii care îşi implorau părinţii să le cumpere un dulce sau altul şi nu păreau să aibă prea mult succes. Păcat.
Chiar dacă eu nu am fost interesată de multitudinea de activităţi destinate celor mici, mare parte din ele gratuite, recomand vizitarea Târgului celor care vin cu copii. Aceştia sigur nu se vor plictisi, se vor juca şi vor învăţa lucruri noi.
Nu puteam părăsi Târgul fără să-mi iau şi un colac secuiesc, la care rămăsesem cu gândul încă de la venire, aşa că m-am aşezat frumos la coada măricică formată la Kurtos Artelier, iar răbdarea mi-a fost răsplătită cu un Kurtos cu scorţişoară şi puţină nucă, fierbinte, la doar :D 25 lei bucata, plătit cu cardul. Atââât de ieftin, cum zice într-o cunoscută reclamă, dar a meritat. Până să ajung la maşină, dovedisem deja mai bine de jumătate din el ????)
Am petrecut puţin peste o oră la noul târg de Crăciun din sectorul 3 al capitalei şi m-am bucurat de toate cele văzute. A fost o experienţă peste aşteptările mele. Chiar dacă mi-ar fi plăcut să existe şi o roată panoramică, la fel ca la celelalte târguri din Bucureşti, per total a fost OK.
Partea indoor a târgului, hala aceea imensă, este încălzită, ceea ce constituie un avantaj important pentru vizitatori în caz de timp nefavorabil sau de temperaturi mai scăzute.
Un alt avantaj îl constituie existenţa unei parcări subterane generoase de 1700 de locuri la preţul de 10 lei pe zi, deşi mai avantajoasă mi se pare acum folosirea metroului până la staţia Republica.
Laminor Winter Wonderland rămâne deschis până pe 2 ianuarie 2024.
Recomand!
Trimis de nicole33 in 15.12.23 06:40:18
23 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (nicole33); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
23 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@nicole33: Felicitari, se pare ca pana la urma a fost o reusita!
”cea mai mare surpriză, deşi nu ar fi trebuit să mă mir cunoscând prea bine „pasiunile” primarului pe care nu eu l-am ales, a fost... vegetaţia, mai exact multitudinea de palmieri, bananieri şi alte plante exotice care se potriveau cu atmosfera Crăciunului fix ca nuca-n perete
Probabil vrea sa transforme "bradul de Craciun" in "palmierul de Craciun". Sau are o obsesie.
Tocmai am vazut un articol legat de costul acestor palmieri: hotnews.ro/stiri-administ ... -cat-duster.htm
@nicole33: Foarte bună ideea cu postarea unor reviewuri despre târguri şi expoziţii pentru cei care din diverse motive nu le pot vedea în realitate. Am mai citit un review despre feeria din Drumul Taberei din parcul Moghioroş ( aşa se numea când locuiam acolo). Pe când un user are să scrie despre târgul din Craiova care se pare că e cel mai, cel? Cred că am să vânez mai multe târguri ca să fac o plimbare cuprinzătoare prin ele în papuci, după care la ˝spartul târgului˝nu ar fi exclus să postez un review prin care să le compar.
@nicole33:
”M-a impresionat imensitatea halei, dotată cu suprafeţe vitrate extrem de generoase, dar cea mai mare surpriză, deşi nu ar fi trebuit să mă mir cunoscând prea bine „pasiunile” primarului pe care nu eu l-am ales , a fost... vegetaţia, mai exact multitudinea de palmieri, bananieri şi alte plante exotice care se potriveau cu atmosfera Crăciunului fix ca nuca-n perete . În alte condiţii, recunosc că palmierii nu arătau rău şi dădeau o notă de culoare şi de exotic imensei hale. Aaaa şi mi-a mai plăcut faptul că era cald înăuntru.
Pai era cald pentru palmieri, bananieri... Macar daca-i impodobea si pe ei cu luminite,
Vezi ce frumos e la Targul de Craciun fata de Targul de Iarna? Am avut dreptate sa-mi doresc mai mult?
Totusi, a facut treaba buna "premarele di la 3"! Arata frumos si ofertant targul vostru!
@nicole33:
”am fost surprinsă să văd şi un autocar galben care se pare că oferea transport gratuit la târgul de Crăciun, două curse pe zi, dar doar spre Târg, nu şi retur
În câteva seri, în drumul de la birou către casă, am întâlnit aceste Party-Bus-uri (ele venind dinspre târg), care atrag imediat atenția prin textul puternic luminos care se derulează pe banda electronică fontală și m-am gândit că ideea cu transportul la târg este absolut minunată, fără să știu că este one way ticket! Sunt surprinsă și constat că este... de noaptea minții. Nu se presupune că dacă mergi la târg te încarci cu ceva cumpărături sau ești un pic mai obosit din” tot felul” de motive?
Eram și eu curioasă să văd cum arată noua construcție, mai ales că citisem/reținusem că aceasta este destinată unui Mall cultural; am trecut de câteva ori pe lângă șantierul în lucru, în drumul spre Autostrada Soarelui.
Este de reținut informația foarte bună cu parcarea!
@k-lator: De ce să fie de noaptea minții treaba cu” one way ticket” ? E ca și cum tu ai primi musafiri și le plătești taxiul ca să vină la tine. NU. Eventual le plătești taxiul ca să PLECE! Doar că în cazul de mai sus e pe invers. Expozanții de-acolo or fi pus mână de la mână ca să vină oamenii acolo. Îi doare la bască dacă și cu ce pleacă de-acolo. Important e să ajungă acolo și să-și cheltuiască banii pe produse tradiționale românești. Ca de exemplu... Turkish Sweets. Sau burgeri după tradiționalele rețete ale lui Neagoe Basarab. Și câte și mai câte.
Mă gândeam eu că faci tu ce faci și vei merge la Târgul de Crăciun, indiferent care ar fi fost acela, ca ar fi mai aproape sau mai departe de casă, în București ai de unde sa alegi, oferta este tentantă. Și mai contează ceva, că de la an la an aceste târguri se dezvolta, participă tot mai mulți comercianți, oferta de produse e tot mai diversificată, în consecință și vizitatorii vin în număr din ce în ce mai mare.
Frumos, detaliat, și mai ales util acest review pentru cei care încă nu s-au hotărât dacă vor să meargă la un asemenea eveniment.
Să vă fie de bine, și de ce nu alt review, despre alt Târg de Crăciun? Până la închiderea acestora ar fi timp berechet.
@Michi: Am scris eu despre Târgul de la Craiova (vezi impresii)! Orașul arată minunat în haine de sărbătoare, merita văzut.
Va doresc din suflet Sărbători fericite, cu sănătate, liniște și multe bucurii alături de cei dragi! Va multumesc pentru lecția de viata pe care ne-o oferiți cu generozitate tuturor!
@Yoda:
”Felicitari, se pare ca pana la urma a fost o reusita!
Mulţumesc!
Vizita a fost reuşită, Târgul a fost peste aşteptările mele, m-am plimbat în voie pe alei căscând gura la diverse, am cumpărat doar ce m-a interesat, m-am distrat. Chiar dacă nu am fost pătrunsă de magia Crăciunului, m-am bucurat că am fost acolo.
”Probabil vrea sa transforme "bradul de Craciun" in "palmierul de Craciun". Sau are o obsesie.
Palmierul de Crăciun ne mai lipsea
Obsesiile lui sunt de altă natură, la fel ca ale multor alţi primari.
Articolul respectiv dezvăluie doar o mică parte a problemelor existente, practic doar vârful icebergului
Mulţumesc mult pentru vizită şi ecou!
Mă bucur pentru tine că ai învins „inerția” (mai bine zis că ți-ai organizat în așa fel timpul) și că ai reușit să ajungi la Târgul de Crăciun bucureștean, care - se pare - că se întinde pe o suprafață destul de mare (poate că cea mai mare) dintre cele bucureștene!
Ai descris mai în amănunt decât mine ce-ai văzut la târg, lucru pe care-l faci în toate articolele tale și pentru care te felicit! ????
Mă întreb dacă primarul a încălzit hala mai mult pentru palmieri (cum a sesizat Zozo) decât pentru vizitatori și cu ce?! (am înțeles că hala este foarte mare ca suprafață și că este și înaltă; oare cu ce mijloace termice au reușit să încălzească atâta volum de aer?)
Păcat că nu au montat și o roată panoramică! Cred că ar fi avut un succes și mai mare!
Felicitări pentru articol și pentru multele poze!
P. S. Mă întreb: dacă ar mai trăi - prin absurd - marele industriaș Nicolae Malaxa, ce ar spune dacă ar vedea că pe locul laminorului pe care l-a fondat se află, în această iarnă, un Târg?!
@Michi:
”Foarte bună ideea cu postarea unor reviewuri despre târguri şi expoziţii pentru cei care din diverse motive nu le pot vedea în realitate.
Ideea cu postările de review-uri de la Târguri de tot felul nu este una nouă. Sunt multe asemenea articole scrise pe AFA.
Pentru că vorbim aici despre târguri de Crăciun, s-a scris deja nu doar despre cele din Bucureşti, ci şi despre alte târguri din ţară (Brăila, Craiova, Sibiu, Timişoara) şi din străinătate (Viena) şi vor mai apărea şi alte impresii cu siguranţă.
”Cred că am să vânez mai multe târguri ca să fac o plimbare cuprinzătoare prin ele în papuci, după care la ˝spartul târgului˝nu ar fi exclus să postez un review prin care să le compar
Nu-i rea ideea, de ce nu?
Mulţumesc mult pentru vizită şi ecou!
@Zoazore:
”Pai era cald pentru palmieri, bananieri... Macar daca-i impodobea si pe ei cu luminite,
Normal că pentru palmieri a încălzit hala, doar nu credeai că pentru mine?
Citeam pe net că vrea să facă acolo o grădină botanică permanentă pentru iniţierea copiilor din sector şi din Bucureşti în tainele plantelor exotice pentru că mulţi dintre aceştia nu au avut posibilitatea să călătorească în ţări exotice şi să le vadă în mediul lor natural. Nu ştiam ce să fac: să râd de explicaţia aberantă sau să plâng pentru banii mei duşi pe apa sâmbetei... pardon, a Dâmboviţei?
Dacă-i mai şi împodobea cu luminiţe şi globuleţe, reuşea kitsch-ul perfect . Aşa măcar erau OK, total nepotriviţi cu tematica sărbătorii care se apropie, dar OK.
”Vezi ce frumos e la Targul de Craciun fata de Targul de Iarna? Am avut dreptate sa-mi doresc mai mult?
Îţi voi explica în privat adevăratele diferenţe.
”Totusi, a facut treaba buna "premarele di la 3"! Arata frumos si ofertant targul vostru!
De frumos este frumos, recunosc, m-am şi distrat când l-am vizitat. În rest, pe lângă omniprezentele plăcuţe cu PS3, ar mai fi trebuit afişate unele cu "Aici sunt banii dumneavoastră", asta ca să citez un clasic în viaţă
Mulţumesc mult pentru vizită şi ecou!
Cred că ştii că de la tine şi de la târgul tău de iarnă a venit imboldul de a-l vizita şi eu pe acesta, pentru că era cel mai aproape.
@k-lator:
”În câteva seri, în drumul de la birou către casă, am întâlnit aceste Party-Bus-uri (ele venind dinspre târg), care atrag imediat atenția prin textul puternic luminos care se derulează pe banda electronică fontală și m-am gândit că ideea cu transportul la târg este absolut minunată, fără să știu că este one way ticket! Sunt surprinsă și constat că este... de noaptea minții.
Eu nu le-am întâlnit pe traseu, pentru că sigur le-aş fi remarcat. Probabil m-am întors acasă înainte de aş-şi face traseul de seară. Am văzut un asemenea Party-Bus parcat în sensul giratoriu de la Gara Titan, chiar în faţa intrării la Târg şi l-am fotografiat.
Nu ştiam de existenţa acestor autobuze şi nici acum nu ştiu exact ce regim au, ele aparţinând de fapt unei agenţii de turism din Caransebeş. Citind afişele puse în parbriz, vezi poza P11, asta am înţeles şi eu că ar fi one way free . Logica îmi scapă.
”Eram și eu curioasă să văd cum arată noua construcție, mai ales că citisem/reținusem că aceasta este destinată unui Mall cultural
Şi eu eram curioasă să văd ce a ieşit din vechea hală lăsată atâţia ani în paragină. Un coleg mai tânăr îmi arătase nişte filmuleţe de la un concert la care participase acolo, înainte de Târg, şi mi-a plăcut ce am văzut.
Parcarea este interesantă. La 10 lei pe zi este, de departe, cea mai ieftină variantă din tot sectorul, când pentru locurile galbene îţi ia şi pielea
Mulţumesc mult pentru vizită şi ecou!
@ghisor:
”De ce să fie de noaptea minții treaba cu” one way ticket” ? E ca și cum tu ai primi musafiri și le plătești taxiul ca să vină la tine. NU. Eventual le plătești taxiul ca să PLECE! Doar că în cazul de mai sus e pe invers. Expozanții de-acolo or fi pus mână de la mână ca să vină oamenii acolo. Îi doare la bască dacă și cu ce pleacă de-acolo.
Ai şi tu dreptatea ta într-o abordare extrem de pragmatică. Scopul principal se consideră a fi aducerea oamenilor la târg, unde, vrei nu vrei, tot cumperi una alta.
Însă pragmatismul ăsta nu face "casă bună" cu mentalitatea omului, care nu va reţine că a economisit banii de transport până acolo, ci doar că ăia l-au lăsat baltă, eventual şi după ce a degustat câteva pahare de vin fiert, cu efect cvasiinstantaneu asupra omului.
”Important e să ajungă acolo și să-și cheltuiască banii pe produse tradiționale românești. Ca de exemplu... Turkish Sweets. Sau burgeri după tradiționalele rețete ale lui Neagoe Basarab. Și câte și mai câte.
Cât timp burgerii nu mai sunt de mulţi ani doar în meniurile restaurantelor de tip fast food şi se regăsesc, cu mândrie şi preţuri pe măsură, şi în meniurile unor restaurante mai selecte, cred că în scurt timp vor "detrona" în preferinţele clienţilor tradiţionalii mici, de exemplu.
Aveau şi baclavalele destulă căutare şi ar fi avut şi mai multă dacă nu erau atât de scumpe, astfel că mai bine te orientai spre o cafea turcească, întotdeauna OK şi care nici nu-ţi creşte instantaneu glicemia la cote maxime.
Dacă tot vorbim de tradiţional, m-a amuzat să văd cum clătitele cu dulceaţă, deşi mai ieftine, erau ignorate în favoarea celor umplute cu tradiţionala Nutella , mai scumpe cu vreo 2 lei.
Cu toate acestea, cinstit vorbind, predominau producătorii autohtoni. De exemplu, am avut ocazia să degust şi să cumpăr un suc natural foarte bun produs de o firmă-fermă din Lehliu, care m-au invitat şi la ei în livadă. L-am terminat deja, mi-a plăcut mult şi mă gândesc să mai dau o fugă la Laminorul să-mi mai iau câteva sticle, dacă tot este aproape, decât să caut să comand de pe internet.
Mulţumesc mult pentru umor, vizită şi ecou!
@Safta Radu:
”Mă gândeam eu că faci tu ce faci și vei merge la Târgul de Crăciun, indiferent care ar fi fost acela, ca ar fi mai aproape sau mai departe de casă, în București ai de unde sa alegi, oferta este tentantă.
Tare bine m-ai "citit" . Ideea unei vizite la un Târg de Crăciun mi-a venit într-o noapte, în timp ce comentam impresiile pozitive, dar şi cu unele nemulţumiri, împreună cu buna noastră prietenă Zozo. Atunci mi s-a făcut brusc poftă de un vin fiert, fierbinte şi aromat, dar, din comoditate, m-am mulţumit cu un pahar de vin crud, cu gândul că voi recupera a doua zi la Târg, dar, mergând cu maşina, l-am ratat şi pe ăsta .
”de la an la an aceste târguri se dezvolta, participă tot mai mulți comercianți, oferta de produse e tot mai diversificată, în consecință și vizitatorii vin în număr din ce în ce mai mare.
Cred că acesta este şi scopul, dar şi trendul, astfel toată lumea fiind mulţumită. În Bucureşti cel puţin, concurenţa îşi spune cuvântul. La Laminorul, cel despre care am povestit mai sus, se pare că preţurile produselor ar fi cu 15-20% mai mici decât la West Side Market, din spusele celor care le-au vizitat pe toate trei. Hala imensă de la Laminorul oferă un avantaj important în caz de vreme nefavorabilă în comparaţie cu celelalte două aflate doar în aer liber.
Chiar ieri citeam (primarie3.ro/index.php/pr ... /comunicat/6230) că se va organiza şi Revelionul 2024 aici la Laminorul, "Laminor Revelion Wonderland", cum altfel? , la un preţ modic de 200 lei de persoană, iar gândul mi-a fugit instantaneu la celebrele "vanghelioane" din urmă cu câţiva ani . Aşa-s eu cârcotaşă
”Să vă fie de bine, și de ce nu alt review, despre alt Târg de Crăciun? Până la închiderea acestora ar fi timp berechet.
Nu-mi da idei!
Mulţumesc mult pentru aprecieri, vizită şi ecou!
@nicole33:
”Parcarea este interesantă. La 10 lei pe zi este, de departe, cea mai ieftină variantă din tot sectorul, când pentru locurile galbene îţi ia şi pielea
Eu nu inteleg cum e organizata parcarea in sectorul 3. Pe locurile galbene poate parca oricine daca plateste? Si masinile electrice sau hibrid trebuie sa plateasca? Locuri albastre nu exista? In Titan am vazut locuri albastre doar la Park Lake. Se dau amenzi in sector, sau deocamdata nu?
LE: Parcarea este interesanta, intr-adevar, dar ar fi fost si mai bine daca ar fi construit asemenea parcari prin tot Bucurestiul. Eventual si la un pret mai accesibil. Nu cred ca 30 x 100 = 300 lei pe luna e chiar cel mai bun pret, dar nici cel mai prost. Am fost la Istanbul de 1 decembrie si la nici 50 metri de hotelul la care am stat era o parcare cu plata. Am fost acolo si am intrebat cat costa pe zi si mi s-a spus de catre seful parcarii ca este 100 lire (mi-a aratat o bancnota de 100), adica 3 EUR.
@Yoda:
”Eu nu inteleg cum e organizata parcarea in sectorul 3. Pe locurile galbene poate parca oricine daca plateste?
Foarte pe scurt: în sistem de japcă!
Offf... nu mă provoca...
Pe locurile marcate cu galben poţi parca doar ziua, între 8.00-18.00, contra modestei sume de 5 lei/ oră. După ora 18.00 acestea sunt destinate exclusiv posesorilor de autorizaţii nenominale, pe zone şi subzone. Mai sunt şi unele abonamente cu care ieşi mai ieftin.
Oricum aberaţia este maximă . Posesorii de vignetă roşie pot parca gratuit ziua pe orice loc galben din orice zonă şi noaptea doar în zona lor, în timp ce posesorii de vignetă neagră pot parca gratuit doar pe locul lor şi atât. Logic, nu?
”Si masinile electrice sau hibrid trebuie sa plateasca?
Se pare că da, cât timp Regulamentul NU menţionează niciun fel de facilitate pentru acestea.
”Locuri albastre nu exista? In Titan am vazut locuri albastre doar la Park Lake.
Locuri albastre sunt extrem de puţine în sectorul 3, comparativ cu alte zone din Bucureşti. Găseşti pe Unirii până la Piaţa Alba Iulia inclusiv şi în jurul parcului IOR. Atât! Dar alea sunt administrate de Capitală şi au condiţii mult mai rezonabile, plus gratuitate pentru electrice şi hibride.
”Se dau amenzi in sector, sau deocamdata nu?
Habar nu am, dar eu nu am riscat. Prefer să parchez pe locul cuiva şi să las numărul de telefon.
Deja cotizez mult prea mult la bugetul pentru... Palmierii de Crăciun şi muuulte altele
@nicole33: Mi-a plăcut review-ul tău. Eu n-am mai fost pe la târguri de-astea de când era fiul meu de-o șchioapă. Mergeam să-l dau în” mașinuțe bușitoare” (viața lui), iar noi mâncam vată de zahăr. Pentru mine Crăciunul e ce mai frumoasă sărbătoare și citind aricolele voastre despre târgurile astea parcă intru și mai bine în atmosferă.
Treaba cu burgeri, baclavale, clătite cu Nutella... eh, de gustibus. Dacă se cer, normal să fie cineva acolo să le și vândă. Am văzut în fotografiile pe care le-ai postat că erau multe standuri cu produse, hai să le zicem românești. Până la urmă, că-i vară, că-i iarnă, că-i 1 Mai, că-i Crăciunul, grătarele sfârâie la fel de bine prin toată România. Cred că dacă s-ar face un campionat mondial de băut țuică fiartă sau vin fiert, nici poporul chinez nu ne-ar face față.
Eu unul număr zilele până când m-oi apuca să fac sarmale și-un lighean de salată boeuf. Dacă mă uit în calendar... AMR 7 zile
@nicole33: Multumesc pentru raspuns, e asa cum mi-am imaginat si asa cum ai si spus: "Oricum aberaţia este maximă".
@doinafil:
”Ai descris mai în amănunt decât mine ce-ai văzut la târg, lucru pe care-l faci în toate articolele tale și pentru care te felicit!
Mulţumesc mult, însă se pare că acest lucru displace unora dintre cititori.
Mai erau multe de povestit din partea de interior a Târgului, dar se lungea prea mult articolul şi am preferat să pun doar poze de acolo pentru cei, eventual, interesaţi.
Pentru mine, acest articol a fost o premieră, fiind pentru prima dată când am povestit despre un Târg de Crăciun, dar nu va fi şi ultima.
Mai am eu în plan nişte articole cu subiecte pe care nu le-am abordat niciodată până acum, să vedem dacă voi găsi şi timpul necesar şi dacă-mi ies
”Mă întreb dacă primarul a încălzit hala mai mult pentru palmieri (cum a sesizat Zozo) decât pentru vizitatori și cu ce?! (am înțeles că hala este foarte mare ca suprafață și că este și înaltă; oare cu ce mijloace termice au reușit să încălzească atâta volum de aer?)
Sunt inginer, dar, spre ruşinea mea, când am intrat în hală m-am bucurat imediat că-mi voi dezgheţa mâinile, iar atenţia mi-a fost atrasă de toate cele de acolo, fără să stau şi să analizez, din punct de vedere tehnic, problema încălzirii acelei imensităţi.
Jetul de aer cald care m-a întâmpinat chiar de la intrare, la fel ca la intrarea în unele magazine, mă duce cu gândul la nişte aeroterme de mare capacitate, cel mai probabil electrice. Părerea mea. Cât costă? N-aş vrea să estimez. Cine plăteşte? Deja m-am întristat de tot.
Zozo şi nu doar ea ştie că plantele astea exotice au nevoie de condiţii speciale pentru a rezista pe timpul iernii. Să ne amintim şi de experienţele cu aclimatizarea palmierilor lui Mazăre din Mamaia din urmă cu nişte ani
”Păcat că nu au montat și o roată panoramică! Cred că ar fi avut un succes și mai mare!
Aşa am gândit şi eu în primă fază, cu regretul că nu am putut beneficia şi de această atracţie. Ulterior, am apreciat că, de fapt, nu am pierdut nimic.
O roată panoramică în acea zonă periferică a capitalei nu ar fi oferit nimic interesant, împrejurimile fiind mai degrabă dezolante. Cu totul altceva este să poţi admira tot centrul Bucureştiului din roata din Piaţa Constituţiei sau un parc superb luminat cum este cel din Drumul Taberei, unde chiar merită experienţa şi tu poţi confirma asta.
”Mă întreb: dacă ar mai trăi - prin absurd - marele industriaș Nicolae Malaxa, ce ar spune dacă ar vedea că pe locul laminorului pe care l-a fondat se află, în această iarnă, un Târg?!
Malaxa nu a fost doar bogat, ci un progresist pentru vremurile pe care le-a trăit. Cine ştie cu ce soluţii ingenioase ar fi venit şi aici?
Mulţumesc mult pentru aprecieri, vizită şi ecou!
@ghisor:
Mă bucur că ţi-a plăcut ce am scris
”Eu n-am mai fost pe la târguri de-astea de când era fiul meu de-o șchioapă. Mergeam să-l dau în” mașinuțe bușitoare” (viața lui), iar noi mâncam vată de zahăr.
Am ajuns la acest Târg de Crăciun după o pauză de vreo cinci ani şi... mi-a plăcut
La alte târguri, eu le spun "bâlciuri", organizate în diverse zone şi cu diverse ocazii, nu am mai ajuns de foarte mulţi ani şi nu pentru că nu aş fi vrut.
Maşinuţele care se tamponează sunt pasiunea mea încă din copilărie, cam de când am crescut suficient cât să ajung singură la pedale, nu doar să învârt de volan. La noi la mare găseam mereu astfel de maşinuţe, luam câte fise îmi permitea buzunarul şi greu mă lăsam dusă de acolo. Cel mai recent m-am distrat aşa prin Turcia, acolo era gratis în cadrul resorturilor, dar făceam o concurenţă neloială celor mult mai tineri ca mine, nici nu puteam buşi maşinuţele cu copii prea mici, neah... nu mai era la fel de amuzant.
”Am văzut în fotografiile pe care le-ai postat că erau multe standuri cu produse, hai să le zicem românești. Până la urmă, că-i vară, că-i iarnă, că-i 1 Mai, că-i Crăciunul, grătarele sfârâie la fel de bine prin toată România.
Grătarul în sine este o tradiţie pentru noi. Data din calendar este doar pretextul.
Oferta era extrem de variată şi tentantă. Chiar dacă puţin cam scumpe, ispita era mare, cei mai mulţi uitând instantaneu că ne aflăm în plin post.
”Eu unul număr zilele până când m-oi apuca să fac sarmale și-un lighean de salată boeuf. Dacă mă uit în calendar... AMR 7 zile
Pfff... acum am realizat cât de puţin timp mai am la dispoziţie pentru cumpărăturile necesare. Pentru o bună diviziune a muncii în familie, la noi sarcinile vor fi împărţite: soţul va face sarmalele şi eu salata . Dar dacă nu reuşesc, aleg o variantă mai uşoară: mă urc în maşină şi plec spre Ploieşti
Autobuzele care merg la targul de Craciun de la Hala Laminorul sunt acum rosii, cu ecran luminos deasupra, cu perdelute la geamuri, si pleaca de la Piata Unirii la orele 14,14.30,19 si 19.30, ajungand la destinatie dupa o ora si 20 minute, deaoarece stau mult in fiecare statie. Tranportul e gratuit, dar nu merg si inapoi.
Am ajuns acolo cu tramvaiul 14, care are traseu deviat.
Palmierii, daca ne gandim ca existau la Bethleem acum 2023 de ani, si nu brazii, care au inceput sa fie simbol de Craciun acum vreo suta si ceva de ani, nu ar fi afara din context. Ca sunt bani aruncati in bataie de joc fata de contribuabili, de catre primarul sectorului 3, alaturi de borduri supraetajate, pavele si gardulete, toate inlocuite prea des, asta e evident si e un motiv de enervare pentru mine, care locuiesc si platesc taxe in sectorul 3.
In ceea ce priveste preturile de la targul de Craciun de la Hala Laminor, acestea sunt mai mari decat la celelalte doua targuri de Craciun pe care le-am vizitat: de la Piata Constitutiei si din Parcul Drumul Taberei. De exemplu: cornulete cu gem 140 lei kg, un biscuite subtire de turta dulce 10 lei, o clatita 30 lei, o vata pe bat 10 lei, o gogoasa 25 lei, o placinta 25 lei. Singurul lucru acceptabil ca pret a fost o caserola cu aripioare de pui si cartofi prajiti in genul KFC, cu 35 lei.
@dianamea:
”Autobuzele care merg la targul de Craciun de la Hala Laminorul sunt acum rosii, cu ecran luminos deasupra, cu perdelute la geamuri, si pleaca de la Piata Unirii la orele 14,14.30,19 si 19.30, ajungand la destinatie dupa o ora si 20 minute, deaoarece stau mult in fiecare statie. Tranportul e gratuit, dar nu merg si inapoi.
Când am fost eu acolo, autobuzele erau galbene. Constat că se menţine aceeaşi politică de a duce oamenii la Târg doar dus. Chiar dacă nu rezolvă decât pe jumătate problema transportului, cred că este totuşi amuzant şi distractiv să călătoreşti cu aceste Party Buses.
”Palmierii, daca ne gandim ca existau la Bethleem acum 2023 de ani, si nu brazii, care au inceput sa fie simbol de Craciun acum vreo suta si ceva de ani, nu ar fi afara din context.
Ai şi tu dreptate, însă probabilitatea ca o persoană care s-a apucat după 32 ani să urmeze studiile unei universităţi no name să fi făcut asemenea conexiuni este aproape zero, în opinia mea.
În plus, momentul naşterii Mântuitorului este eclipsat tot mai des de apariţia unui alt personaj: Moş Crăciun care vine de la Polul Nord cu sania trasă de reni bla bla bla şi nu-mi imaginez chiar deloc palmieri de Crăciun în satul lui Moş Crăciun din Rovaniemi din Laponia
”Ca sunt bani aruncati in bataie de joc fata de contribuabili, de catre primarul sectorului 3, alaturi de borduri supraetajate, pavele si gardulete, toate inlocuite prea des, asta e evident si e un motiv de enervare pentru mine, care locuiesc si platesc taxe in sectorul 3.
Nu eşti singura enervată şi dezamăgită de toate aceste aberaţii şi de toată această risipă pe faţă. În zona în care locuiesc, ultima găselniţă a fost construirea de trotuare peste vechile trotuare cam pe o treime din lăţimea acestora , cât să nu-şi mai poată oamenii parca maşinile şi să cotizeze la puşculiţă cu 5 lei/oră plus alte borduri, alte pavele etc.
Nu voi comenta aspectul preţurilor produselor cât timp nu am fost personal şi la celelalte două, dar eu am văzut, de exemplu, clătite şi cu 18 lei, cele banale cu dulceaţă.
Mulţumesc pentru vizită şi ecou!
Am precizat în articol avantajul parcării subterane de 1.700 locuri la preţul de 10 lei / zi pentru cei care aleg să viziteze târgul venind cu maşina personală.
Am precizat şi faptul că eu nu am dorit să cotizez din motive strict personale.
Am băut o cafea Costa tare bună cu 12 lei şi cu o mare satisfacţie după ce economisisem banii de parcare
Am prezentat şi o soluţie alternativă, experimentată de mine, aceea a parcării gratuite şi perfect regulamentare de-a lungul bulevardului Basarabia.
Încerc să ataşez o fotografie pentru a dovedi cele afirmate mai sus google.com/maps/@44.43466 ... i8192?entry=ttu şi anume că NU calicii blochează bulevardele , ci pur şi simplu prima bandă de circulaţie este destinată parcării şi este marcată corespunzător.
Îmi menţin opinia că folosirea metroului până la staţia Republica este cea mai avantajoasă variantă de a ajunge la Târgul cu Palmieri.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2024 La Târgul de Mucenici într-o zi însorită de primăvară — scris în 10.03.24 de nicole33 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Dec.2023 Târgul de Crăciun de la Hala Laminor - cel mai tare din parcare? — scris în 19.12.23 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Dec.2023 Feeria de Crăciun din Sectorul 6 — scris în 12.12.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Dec.2023 Laminor Winter Wonderland la Hala industriașului Malaxa — scris în 10.12.23 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Nov.2023 Explozie de beculețe în cartier — scris în 01.12.23 de doinafil din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2023 Hai la Târg, la Turism, neamule! — scris în 25.02.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Nov.2022 Târgul de Turism – un „iarmaroc” mititel — scris în 11.11.22 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ