Zilele călduroase din București te îndeamnă să ieși dimineața sau după-amiază în zonele umbroase, mult mai răcoroase. Capitala are multe parcuri, mari sau mai mici, unele beneficiind și de răcoarea unor surse de apă (lacuri sau fântâni arteziene).
Câteva din parcurile actuale au o istorie frumoasă în spate, ca de exemplu Cișmigiul (vezi impresii), Herăstrăul (vezi impresii) sau Bazilescu (vezi impresii).
Un important parc cu valențe istorice este cel numit azi Parcul Carol I, o oază verde care împlinește anul viitor 120 de ani de existență. În spatele apariției parcului stau o serie de aniversări istorice: 40 de ani de domnie a regelui Carol I, 25 de ani de la proclamarea Regatului României și 1800 de ani de la cucerirea Daciei de către romani. Această cumulare de evenimente a fost serbată prin organizarea unei grandioase Expoziții Generale Române care avea menirea a arăta Europei „bogăția și înălțimea la care am ajuns cu fabricile, cu măiestriile, cu artele, cu știința, toate breslele și stările” , după cum scria un cotidian al vremii.
Istorie…
Spațiul ales pentru expoziția jubiliară era situat pe Dealul Filaretului, loc ce includea și o zonă mlăștinoasă; lucrări ample ce au durat doar un an de zile au transformat întreaga zonă – efortul a fost unul uriaș și ca să vă dați seama de acest fapt iată câteva cifre: au fost mutați 575.000 metri cubi de pământ, s-au ridicat construcții provizorii și definitive care au însumat 35.000 metri pătrați, s-au plantat 4.206 arbori mari și peste 90.000 brazi și arbuști. Comisar general al Expoziției este numit prof. dr. Constantin I. Istrate, membru marcant al Academiei Române.
În construirea pavilioanelor și clădirilor au fost implicați mulți arhitecți și ingineri cunoscuți ai vremii. Expoziția a însemnat circa 165 de pavilioane (au fost reprezentate și regiunile românești care încă nu făceau parte din Regat – Bucovina, Dobrogea, Transilvani), monumente de arhitectură, statui, grădini etc. Menționăm o serie de pavilioane: Pavilionul Regal, Pavilionul Administrației Coroanei, Palatul Artelor, Pavilionul Agriculturii, cel al Transporturilor și Poștei, Palatul Primăriilor, Palatul Industriilor, Cula boierească, Geamia, Cetatea lui Vlad Țepeș, Pavilionul Comisiei Europene a Dunării și altele. Au fost ridicate și pavilioane ale unor țări străine: Austria, Italia, Germania, Ungaria, Elveția și Franța, dar și pavilioane ale unor persoane particulare (industriași, comercianți etc.). Se construiesc Arenele Romane unde actorii Teatrului Național jucau o alegorie intitulată „Povestea Neamului” . Circa două milioane de vizitatori au trecut pragul Expoziției, căile ferate au introdus trenuri suplimentare și au vândut bilete la preț redus celor care veneau la București.
S-a scris mult despre acest eveniment din 1906, au apărut și multe imagini (în ziare, albume, ilustrate). Nu știu dacă ați văzut vreodată aceste imagini sau dacă vă puteți închipui ce s-a construit acolo în 11 luni (incluzând și 3 luni de iarnă). Priviți imaginile din această bază fotografică (imagoromaniae.ro/sursa/ex ... lbum-fotografic). Incredibil!
Ce am mai găsit în Parcul Carol...
Nu e prima dată când mă plimb prin acest parc bucureștean așa că știu prin ce colțuri mai sunt amplasate urme ale Expoziției Generale din 1906. Majoritatea construcțiilor au dispărut în urma unor incendii, demolări, mutări. Azi monumentul care acaparează toate privirile este Mausoleul (Monumentul eroilor luptei pentru libertatea poporului și a patriei, pentru socialism) (ridicat între 1959-1963,48 m înălțime), numit din 2006 Monumentul Eroilor Neamului (proiectul nu a fost implementat încă: amenajarea expozițională și ambientală a monumentului). Pe această terasă înaltă a fost ridicat în timpul Expoziției Palatul Artelor, transformat ulterior în Muzeu Militar, apoi distrus de un incendiu și demolat.
Ce a supraviețuit în acest loc (mutat, strămutat)? Mormântul Ostașului Necunoscut, inaugurat în 1923 ansamblul este operă a sculptorului Emil Wilhelm August von Becker, artist al Casei Regale a României. În partea estică a dăinuit Castelul lui Vlad Țepeș, azi sediu al Oficiului Național pentru Cultul Eroilor. De fapt aici s-a aflat un rezervor cu apă destinat postului de pompieri care deservea Expoziția. Turnul înalt de 32 m urma să ofere posibilitatea vizitatorilor să observe întreaga întindere a parcului și pavilioanelor. În 2015 am vizitat clădirea și am scris un articol pe AFA (vezi impresii). Încă se desfășoară lucrări de restaurare/amenajare la turn și terasa acestuia.
În partea vestică se află Vila Bosianu, azi bibliotecă a Institutului Astronomic. Cuprinsă de vegetația de la marginea parcului, construcția în stil neogotic a fost comandată de marele jurist Constantin Bosianu și terminată la 1856. Vila avea să îl adăpostească câteva zile pe Alexandru Ioan Cuza chiar înainte de finalizarea Unirii Principatelor (merg.in/bucuresti/de-vizi ... sianu-7462.html). Frumoasa clădire nu se poate vizita, doar poți privi prin gard interesanta arhitectură a vilei. Și te întrebi de ce nu se valorifică altfel acest monument istoric. În apropiere se află stația meteorologică Filaret.
Un pic mai la vale de Vila Bosianu se află Arenele Romane, un spațiu de spectacole în aer liber, proiectat și construit de cunoscuți arhitecți și ingineri ai epocii (de ex. Leonida Negrescu, Elie Radu). Stilul roman adoptat de constructori face legătura cu latinitatea poporului român, alături de scenă și gradenă fiind ridicat un întreg complex de clădiri. Azi Arenele Romane nu mai arată chiar ca acum 120 de ani, au trecut prin multe refaceri.
În fața Arenelor se află Fântâna Minelor și Carierelor, urmă a construcțiilor din 1906, o sursă de apă în stil italian, din marmură și piatră extrasă din mai multe cariere românești. Azi din gura leului de marmură nu mai curge apă.
Coborând pe o alee cu piatră cubică (mod de paviment tot mai rar întâlnit în Capitală) descoperim o parte din amenajările de la 1906: rocile (vezi foto. Aflate acum în apropierea unui canal de apă ce delimitează o mică insulă („a lebedelor” ) ansamblul stâncos este tocit de vremuri.
În zona platformei centrale se află Giganții, doi bărbați contorsionați realizați de Dimitrie Paciurea și Frederick Storck, parte a unui original ansamblu amplasat inițial în 1906 în fața Palatului Artelor. Sub numele de Grota fermecată era reprodusă o cavernă naturală, o terasă cu balustradă și alte elemente decorative (detalii complete aici: ro.wikipedia.org/wiki/Sta ... e_Gigan%C8%9Bii). Ilustrând o veche legendă, cei doi „giganți” erau acompaniați de o „Frumoasă Adormită” , realizată de Filip Marin și aflată azi în Parcul Regele Mihai I (Herăstrău).
Mai facem câțiva pași și descoperim alt element vechi (mai vechi decât Expoziția din 1906) integrat în parcul actual: Fântâna George Gr. Cantacuzino. Așa cum ne informează inscripția de pe frontispiciu, primarul Capitalei – George Grigore Cantacuzino – suportă în 1870 costurile ridicării acestei fântâni. Pe un soclu ce imită o zonă de stânci se ridică o construcție ce adăpostește o firidă semicirculară, piloni și un vas din care apa se scurgea într-un bazin. În momentul vizitei fântâna nu funcționează. În apropierea intrării se află statuia dr. Constantin I. Istrate, bronz realizat de Oscar Spathe și dezvelit în 1929. Monumentul este un omagiu adus comisarului Expoziției, savantul fiind înfățișat ținând într-o mână planul manifestării în timp ce cu cealaltă arată rezultatul pe teren a muncii tuturor celor implicați în realizarea proiectului din 1906.
Un monument important, dar care nu are legătură cu Expoziția din 1906, este situat în fața parcului, și anume Fântâna Zodiac. „Cupa” arteziană a fost inaugurată în 1935, fiind asociată cu alt eveniment deosebit ce s-a desfășurat anual în Capitală: „Luna Bucureștilor” . Bazinul de piatră e proiectat de arhitectul Octav Doicescu, iar mozaicurile reprezentând zodiile sunt realizate de sculptorul Mac Constantinescu (numele lor este menționat pe fântână). Arteziana este funcțională!
În zona Parcului Carol I mai sunt locuri interesante de vizitat/văzut (pe dinafară): Uzina electrică Filaret, Gara Filaret (vezi impresii), strada în trepte Xenofon, alea Suter (în capătul căreia se află altitudinea maximă a Bucureștiului), Monetăria Statului (articol @adso: vezi impresii). Alegeri inspirate! P. S. Coriolan Pop, viitor deputat în Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1918, a vizitat Expoziția în august 1906 și a conchis: Expoziţia e fără îndoială cea mai bună şcoală ce avem astăzi pe pământul românesc, o şcoală model cu material de demonstraţie aşa precum o cere pedagogia modernă. O viaţă întreagă nu este de ajuns, să desvolte sentimentul naţional, cum îl desvoltă expoziţia aceasta într-o singură zi. Toată clipa petrecută la expoziţie contribue la desvoltarea dragostei şi iubirei către neamul românesc. Toţi Românii din lumea întreagă ar trebui să se ţină îndatoraţi a alerga la Bucureşti să viziteze expoziţia, acest altar sublim al neamului Românesc. (Tribuna, august 1906)

- Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame
- Ai dori o versiune COMPLET fără reclame? — devino membru afaFanClub
- ABONAMENT afaFC pe 6 LUNI = 59 lei Cumpără afaFC 6 luni
- ABONAMENT afaFC pe 12 LUNI = 100 lei Cumpără afaFC 12 luni
Trimis de tata123 🔱 in 09.08.25 15:56:53
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
- Alte destinații turistice prin care a fost: Europa
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Un parc superb dar care este lăsat să se degradeze de la o zi la alta. Păcat...
Bucureștiul, în general, arăta mai bine în urmă cu 2,3 ani. Ceva s-a întâmplat și nu în bine.
Toate cele bune!
Locuiesc de mai bine de jumătate de secol în vecinătatea Parcului Carol pe care l-ai descris atât de bine. Degradarea acestui parc istoric este evidentă pentru orice vizitator, dureroasă pentru locuitorii vechiului cartier care-l înconjoară… Copacii seculari se prăbușesc unul după altul, aleile cu dale sau piatră cubică sunt adevărate capcane, bălăriile sunt mai înalte decât trandafirii! Cat despre Fântâna Cantacuzino, care ar putea fi o minune a Bucureștiului, ce să mai vorbim, nu mai are apă de ani de zile, e cârpită cu mortar în așteptarea unor zile bune care nu mai apar…
Din păcate, parcurile aflate în administrarea Primăriei Capitalei arată foarte rău, sunt o rușine pentru capitala țării!
O vară frumoasă îți doresc, iar bucureștenilor le doresc să aibă parte într-o bună zi de parcurile frumoase și îngrijite pe care le merită!
Foarte bun ȘI acest articol, despre care nu știam atât de multe lucruri! Acum, după ce am citit ce-ai scris, mă bucur că mi-am întregit cunoștințele despre el.
Am deschis link-ul cu pozele de la expoziția din 1906. Am rămas, efectiv, uluită despre câte construcții s-au realizat acolo în numai 11 luni, dintre care 3 au fost pe timp friguros! Nu cred să mai fie altundeva găsită o asemenea performanță! Ce frumos și repede se construia pe vremea regilor României!
N-am fost de multe ori în Parcul Carol, dar mi-a plăcut ce am văzut atunci Prima dată, în anul '83, mi-am dus nepotul de 11 ani să vadă muzeul „Dimitrie Leonida” , aflat aproape de intrarea în parc. Am fost amândoi încântați de ce-am văzut acolo! 🙌 Am văzut chiar și costumul de cosmonaut al lui Dumitru Prunariu. 👌
Am mai fost de câteva ori în parc după 2012, anul pensionării, cu bicicleta, dus/întors din cartierul Drumul Taberei. 😊Parcul era, parcă, mai frumos atunci!
Felicitări pentru articol și poze! 👋... și să nu uit de 😘😘😘
@tata123 🔱: Multumesc pentru pomenire, cat inca sunt in viata .
Am viziat de multe ori acest parc, ultima oara in decembrie 2024, cand l-am gasit destul de ponosit. Am crezut ca de vina este anotimpul, dar inteleg (si) din ecourile de mai sus ca, din pacate, nu era singurul motiv.
Am prins schimbarea garzii la Monumentul Eroului Necunoscut, a fost interesant pentru copiii pe care ii insoteam.
Avem si in Iasi un astfel de parc. A fost construit acum aproape o suta de ani, tot cu ocazia unei expozitii - probabil una de mai mica amploare, nu stiu toate detaliile. Se numeste, in mod inspirat, Parcul Expozitiei. Gazduieste o copie a Hanului Ancutei, care a devenit modelul actualului Han al Ancutei .
Locuind pe timpuri în apropierea lui, în copilărie şi adolescenţă am vizitat de multe ori parcul Libertăţii denumire atribuită parcului Carol mai mult de 40 ani. Ţin minte că în 1965 în mausoleu a fost depus trupul lui Gheorghe Gheorghiu Dej, deshumat după revoluţie şi reînhumat la cimitirul Bellu. Pe atunci nu aveam curiozitatea să cunosc istoria parcului aşa că reviewul tău perfect documentat ca totdeauna, este foarte bine venit
- Jul.2024 Cu barca pe lacul din Cișmigiu — scris în 19.07.24 de BristenaBrad din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2024 0 promisiune, într-un final, îndeplinită – „Parcul Liniei, Faza a II-a” . — scris în 19.06.24 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2024 O altă arie naturală urbană – Pajiștea Petricani — scris în 14.05.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2024 Parcul 'Tudor Arghezi' - un nou parc în București — scris în 11.04.24 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2023 Național — scris în 05.11.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Parcul Kiseleff - la 'vânătoare' de monumente — scris în 17.08.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2023 Cel mai nou parc din București - „Parcul Liniei” . — scris în 10.06.23 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ