ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.08.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 1 zile
prieteni
5 AD. + 1 COPII -- v: 6 ani

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Palatul Mogoșoaia – istorie, relaxare și distracție într-un singur loc

TIPĂREȘTE

Priveliștea heleșteului pe care ea [reședința] fu așezată, de o frumusețe de nedescris, a determinat pe Brâncoveanu să ridice această curte de petrecere, pe țărmurile bălții Mogoșoaia, ce dă în Colentina. Căci într-un timp când petrecerile și viligiaturile prin munți, sau străinătate, erau necunoscute la noi, petrecerile societății noastre de sus, se desfășurau pe marginile acestor pitorești locuri, de care Bucureștiul este înconjurat, unde ea își ridicase case de plăcere, maisons de plaisance, cum le numiau călătorii timpului… scria istoricul de artă Virgil N. Drăghiceanu în 1913.

La Mogoșoaia sosim cât ai spune „pește”… din cartierul Bucureștii Noi, trecem pe lângă restaurantul Doi Cocoși, prin cartierul Străulești, traversăm Centura Capitalei și intrăm în localitatea Mogoșoaia. Pe Domeniul Mogoșoaia se poate ajunge intrând chiar pe prima stradă pe stânga după ce trecem de lac (str. Valea Parcului – cu sens unic spre Palat în zilele de sâmbătă și duminică) ori pe a doua stradă, Constantin Brâncoveanu – cu dublu sens. Locuri de parcare găsim pe marginea străzii de lângă parc ori în parcarea cu plată special amenajată la intrarea pe domeniu.

Astăzi domeniul brâncovenesc, trecut și prin mâinile familiei Bibescu, poartă numele de Centrul Cultural „Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului”. O plimbare la Mogoșoaia îmbină mai multe activități: istorice (vizitarea Palatului și a anexelor sale), relaxantă (plimbare prin parcul domeniului și un picnic la iarbă verde) și distractivă (locuri de joacă pentru copii, spectacole în aer liber, ateliere, plimbare cu trenulețul).

Latura istorică

Informații despre istoria palatului brâncovenesc aflați din articolul @floriei (vezi impresii) iar descrierea Muzeului Tradiției Aulice o găsiți în rândurile așternute de @magdalena (vezi impresii). Cred că au trecut cel puțin 5-6 ani de când nu am mai fost la Mogoșoaia, dar aerul select al curții și construcțiilor încă impresionează. Ce vedem aici: Biserica „Sf. Gheorghe” (construită înainte de ridicarea palatului, în 1688), Turnul porții (de asemenea ridicat înainte de apariția actualului palat; de aici avem o panoramă perfectă asupra reședinței domnești și a curții), Palatul Mogoșoaia (construit în 1702 pe locul unui vechi conac și restaurat de familia Bibescu la începutul secolului al XIX-lea), Cuhnia brâncovenească (azi spațiu de expoziții, asemănătoare cu cea de la Potlogi), Casa de oaspeți (construcție în stil brâncovenesc adăugată de familia Bibescu cu frumoase arcade de cărămidă), Ghețăria (aici sunt găzduite expoziții), Serele de la 1890 și Cavoul familiei Bibescu (edificat în 1870). Mi-a plăcut pisania aflată pe un perete al cuhniei, dar și cea din foișorul palatului, ancadramentul sculptat de la intrarea în palat, foișorul împodobit cu sculpturi, logia dinspre lac a reședinței brâncovenești, dar și grădinile de pe malul lacului.

P. S. O machetă a Palatului Mogoșoaia reprezintă România în parcul tematic Mini Europa din Bruxelles.

Latura relaxantă

O plimbare pe aleile domeniului de la Mogoșoaia, parte asfaltate, parte pietruite, ne mai îndepărtează de gândurile și stresul vieții zilnice. Fie că ne plimbăm pe lângă Lacul Mogoșoaia, fie printre copacii bătrâni, fie prin labirintul gardurilor vii și a trandafirilor de diverse culori vom simți relaxarea atât de necesară. Pe toate aleile există stâlpi de iluminat și bănci pentru a putea poposi la umbră. Pe toate spațiile verzi se poate întinde o pătură și te poți odihni un timp ori poți mânca ceva. Picnicul la iarbă verde este la ordinea zilei la Mogoșoaia, familii cu copii vin frecvent aici, îți poți aduce și scaune pliante și măsuță, poți juca remi ori te poți legăna într-un hamac (așa cum am văzut duminică). Un trenuleț face legătura între locul de joacă pentru copii și palatul brâncovenesc; există mai multe chioșcuri cu diverse produse și sucuri, o toaletă automată, coșuri de gunoi.

Latura distractivă

În capătul parcului dinspre șoseaua București-Târgoviște există amenajate spații de joacă pentru copii. Prichindeii pot alerga în voie pe pajiștile verzi, pot bate mingea, înălța zmee ori plimba cu bicicleta sau trotineta pe aleea asfaltată. Găsiți și chioșcuri de unde puteți cumpăra apă/suc, dulciuri, înghețată, jucării – dacă nu le aveți deja în dotare. Noi am prins și două programe în desfășurare în perimetrul domeniului Mogoșoaia: Vacanță la Mogoșoaia – în cadrul căreia au avut loc spectacole de teatru de marionete și ateliere de pictură și Caravana meșteșugurilor – demonstrații live de fierărie (Școala din Piscu), olărie și linogravură. În același timp adulții puteau vizita expoziții în palat, cuhnie și ghețărie ori savura o cafea pe terasa restaurantului de sub coloanele Casei de oaspeți. Într-un spațiu acoperit din mijlocul curții interioare a avut loc un recital al chitaristului Cristi Luca care ne-a încântat urechile cu o muzică aleasă.

Bal la Palat (1936)

În octombrie 1936 a avut loc la Palatul de la Mogoșoaia un dineu urmat de o mare recepție, organizată de președintele Federației Internaționale Aeronautice și Martha Bibescu în cinstea Lordului Londonderry, a soției sale și a fiicei lor Lady Mairi Stewart. Redau câteva fragmente din articolul publicat în cotidianul „Adevărul” referitoare la grandioasa petrecere:

Drumul până la palatul domnesc al lui Vodă Constantin Brâncoveanu era marcat din distanță în distanță de torțe care au ars întreaga noapte fără încetare... După dineu a avut loc o strălucită recepție la care și-a dat întâlnire întreaga societate bucureșteană, membrii corpului diplomatic străin, lumea noastră politică, etc. … Sala tronului s-a transformat, ca la semnalul unei baghete magice, într-un bufet copios și suculent în jurul căruia se și formează grupuri, grupuri, ici convorbiri diplomatice, colo un absorbant tete-a-tete financiar, ba poate și un flirt nevionovat… În capul scării de onoare, străjuită de cele două drapele bătute cu ținte de aur ale lui Vodă George Bibescu, se află d-na Martha George-Valentin Bibescu care-și primește invitații cu surâsul cel mai fermecător din lume. O rochie de-o sobrietate minunată, din catifea neagră, coupe Royale, în jurul gâtului un colier masiv de imense smaragde, pe frunte o splendidă diademă de platină, smălțuită cu smaragde…. Lordul Londonderry dă semnalul dansului invitând o frumoasă româncă. … La orele 12 au avut loc în pădurea de pe malul lacului, în fața palatului domnesc, mari focuri de artificii cari au fost mult admirate de către oaspeții străini și de către întreaga asistență… La ora 1 noaptea… au dat semnalul supeului coborând în pivnițele palatului admirabil amenajate pentru această festivitate. Sub bolțile imense cu ziduri străvechi, groase de 3 până la 4 metri, s-a servit supeul, par petites tables, fiecare masă având în mijloc vase de lut suprapuse, specific românești, de unde apăreau făclii albe din mijlocul unor imense tufe de garoafe roșii. Toată încăperea era artistic aranjată, prin colțuri cu branșe mari de flori de toamnă și de crângi cu frunze roșii, culese proaspăt din luncă. S-a servit următorul meniu: Caviar frais, Consomme chaud en tasse, Dindonneau, foie gras, jambon, Langue et filet a la gelee, Salade de Saison, Beignets au chester, Fruits rafraichis, Café, Champagne. Într-un colț al încăperii jazz-ul de dans, iar în celălalt colț cineva a instalat cel mai îndrăcit taraf de lăutari care a existat vreodată. În curând succesul tarafului românesc întrece orice închipuire. Meșterul Grigore, un capelmaistru puțin cam oacheș are un nai vrăjit din care scoate minuni de melodii, când vesele chicotinde, când triste și tânguitoare. …

Recomand bucureștenilor, și nu numai, o ieșire în natură, un picnic la iarbă verde, o plimbare prin curtea palatului brâncovenesc.


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 17.08.16 14:14:06
Validat / Publicat: 17.08.16 15:59:15
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 2766 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Grădinile Palatului Mogoșoaia.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33950 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

mishu
[17.08.16 16:06:18]
»

Ma bucur ca am prins primul vot (din zbor). Nu am fost inca sa vizitez acest palat desi imi tot propun o iesire pe acolo, insa imi este foarte drag (sunt subiectiva) acolo a facut cel mare pozele la final de liceu si tineretea lor plus frumusetea locurilor a facut sa iasa o sedinta foto pe cinste si astfel niste amintiri frumoase.

Este (asa cum ai postat si tu o poza) si locul preferat al mireselor pentru poze care si acestea ies minunat.

Felicitari, un articol romantic, istoric, modern, cu tot ce ii trebuie si poze pe masura.

Votat cu mare placere.

Mihai18
[17.08.16 18:18:25]
»

Frumos ați prezentat istoricul acestui palat, mândrie a neamului românesc și fotografiile postate susțin textul.

Deși este relativ aproape de localitatea unde trăiesc, nu am avut inspirația să-l vizitez dar reviewul dv. este o bună sugestie pentru mine. Eu i-am văzut doar macheta, foarte departe de România, în Parcul Mini Europe din Brussels, alături de Atomium. Acolo, fiecare țară își prezintă ce are mai frumos construit și acest palat, acolo ne reprezintă. Macheta este bine realizată însă fotografiile dv. o depășesc.

Cu bine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[17.08.16 18:53:45]
»

@mishu - Mulțumesc pentru ecou... Palatul Mogoșoaia și parcul ce îl înconjoară este un loc excelent pentru o incursiune de weekend... tot ai întrebat la un moment dat despre obiective de vizitat în apropierea Bucureștiului. Pe malul lacului se află un parc acvatic cu chestii gonflabile; tot de acolo se pot închiria caiace, canoe, hidrobiciclete.

@Mihai18 - Mulțumesc pentru aprecieri. Vă invit la Mogoșoaia într-o zi frumoasă de toamnă când natura capătă nuanțe arămii și muzica unui concert/spectacol răsună între zidurile ansamblului brâncovenesc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adrianbogdan
[17.08.16 20:11:35]
»

Ah! ce mi-a placut review-ul, ai pus in el de toate.

Sa zicem ca te-ai apropiat de teritoriul meu, aproape de casa mea si vreau sa mai adaug pentru o mai buna localizare faptul ca dupa ce treci de iesitrea din Bucuresti cu restaurantul Doi cocosi, se merge drept se ajunge la un sens giaratoriu (centura Bucuresti) se tine tot drept cam 400 metri urmeaza pasajul CFR care este in lucru de circa un an, la iesirea din pasajul CFR pe stanga o benzinarie apoi se observa loculul de joaca iar in fata lui se afla o mica parcare si prima intrare in parc chiar pe marginea lacului unde se afla un debarcadr cu sporturi nautice.

A doua intrare chiar cea de la Palatul Mogosoaia se afla la circa 800 de metri de prima intrare iar stanga se face aproximativ din dreptul Primariei Mogosoaia (pozitionata pe dreapta).

Daca tot ajungeti in zona ar fi frumos sa vizitati Parcul Dendrologic din Chitila aflat la aproximativ 3 km de parcul Mogosoia cu intrare pe la padurea Chitila. Pe 20 august incepe Chitila Film Fest cu proiectii cinematografice dosebite chiar e malul lacului in zona dnumita "la stejari".

Felicitari pentru review!

elviramvio
[18.08.16 13:07:50]
»

@tata123 -

Felicitari pentru avansare! Trebuie sa faci cinste cu un articol pe masura, cel care te-a ridicat in grad a fost doar teza de doctorat.

mishu
[22.08.16 23:49:44]
»

@tata123: Mai bine mai tarziu decat niciodata, si eu vreau sa te felicit pentru schimbarea statutului. Felicitari si astept sa citesc in continuare articole atat de frumos scrise.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, elviramvio, Mihai18, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂPalatul Brâncovenesc de la Mogoşoaia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.51168894767761 sec
    ecranul dvs: 1 x 1