ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.01.2025
Solo

Către satisfăcător
DISTRACŢ. / RELAXARE:
Satisfăcător

Roșiori de Vede – frânturi de istorie (la Muzeu și în oraș)

TIPĂREȘTE

Nu cunoșteam orașul teleormănean Roșiori de Vede decât prin intermediul Gării de Nord și a Parcului Nicolae Bălcescu – erau locurile unde așteptam schimbarea trenurilor, veneam de la București și mergeam spre Salcia cu personalul de Turnu Măgurele. Copil fiind mereu aveam impresia că ne întorceam spre Capitală, dar garnitura formată din două vagoane vira ușor spre dreapta desprinzându-se de magistrala electrificată.

Roșiori de Vede nu este un oraș turistic, nici unul din orașele județului Teleorman nu este. În general, (aproape) fiecare oraș/orășel deține un muzeu, fie de istorie, fie de etnografie ori cu  altă temă specifică – prin Teleorman mai greu de găsit așa ceva. Totuși un muzeu județean de istorie și etnografie drăguț găsim în municipiul reședință de județ – Alexandria (vezi impresii), dar și alte câteva monumente istorice și religioase împrăștiate prin județ.

În toamna trecută, având drum prin Teleorman, am decis să mă opresc 30 de minute în centrul orașului Roșiori și să vizitez muzeul care ba există, ba nu există. Câteva știri recente găsisem pe paginile de socializare, dar un program de funcționare, un tarif de acces – nimic. Am parcat autoturismul în preajma Primăriei Municipiului Roșiori și am purces la căutarea clădirii muzeului.

Muzeul Municipal de Istorie „Petre Voivozeanu” este situat pe str. Dunării nr. 54, funcționează sub patronajul Primăriei și este deschis de luni până vineri între orele 08.00-16.00.

Dar cine este cel care a dat numele său instituției muzeistice? Petre Voivozeanu (1897-1976), profesor de istorie și animator al vieții culturale a orașului teleormănean, și-a dedicat întreaga activitate cercetării istorice și arheologice, precum și muzeografiei. Pe lângă materialele publicate în reviste de specialitate și ziare locale, profesorul Voivozeanu a pus bazele, alături de alte câteva persoane dedicate (profesori, cadre militare), muzeului din localitate, instituție dedicată inițial Răscoalei din 1907 (opiniatr.ro/prof-petre-vo ... rtori-si-adevar).

Doamna muzeograf a fost foarte drăguță și m-a însoțit în timpul vizitei mele, mi-a răspuns la întrebări, am susținut un dialog privind perspectivele muzeului. Clădirea în care este găzduită colecția permanentă – casa Stângă – e ridicată în perioada interbelică, a fost sediu de bancă, apoi locuință privată până în anul 1965 când aici s-a deschis muzeul. După evenimentele din 1989 foștii proprietari și urmașii acestora au revendicat proprietatea, muzeul funcționează acum plătind chirie, nu se pot face investiții. Se urmărește achiziționarea clădirii de către Primărie sau identificarea altui sediu pentru muzeul local de istorie. Este greu de întreținut o astfel de instituția muzeală, personalul este aproape inexistent, fondurile minime.

La parter se află spațiul pentru expoziții temporare – am vizitat ceva legat de aviație („Mari aviatori brașoveni” ) – și birouri administrative, la etaj sunt câteva încăperi care concentrează colecția permanentă a muzeului, cu accent pe arheologie, numismatică, etnografie și viață urbană.

La etaj trecem mai întâi prin fața unor vitrine care ne prezintă obiecte descoperite în timpul săpăturilor arheologice desfășurate în zonă (podoabe, vase de uz casnic, arme, piese de harnașament) după care ajungem în sala dedicată vieții urbane. Aici este reprodusă o încăpere din perioada interbelică, așa cum exista ea în orașul teleormănean de epocă (piese de mobilier, seturi de servit masa, un birou, radio, fotografii alb-negru etc.). Urmează sala dedicată etnografiei unde sunt expuse costume populare, țesături, războiul de țesut și instrumentele anexe, precum și o încăpere ce reproduce o casă țărănească. Aici vedem vatra cu măsuța joasă, o serie de ustensile și vase de uz casnic, mai multe modele de lămpi.

Expoziția permanentă are un aspect învechit, poate că a trebui rearanjată, modernizată după standarde actuale – din păcate investițiile sunt aproape zero. Am ieșit din muzeu dezamăgit de importanța acordată de autoritățile locale pentru promovarea culturii și istoriei orașului. Cu toate acestea la muzeu se desfășoară acțiuni culturale, cu ajutorul oamenilor de bine – expoziții, lansări de carte, întâlniri și proiecte culturale etc.

În Piața Libertății am admirat clădirea Primăriei, o construcție din 1912 realizată de arhitectul Dimitrie  Maimarolu. Ridicată de la început cu rol de clădire administrativă, Primăria se „laudă” cu o fațadă monumentală, un fronton central cu trei logii la etaj.

În aceeași piață vedem Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial, operă a sculptorului Dumitru Mățăoanu, banii necesari fiind adunați prin subscripție publică. Monumentul reprezintă un ostaș ce strânge la piept drapelul și este închinat memoriei celor circa 400 de eroi roșioreni căzuți în Războiul Reîntregirii.  La inaugurarea din toamna lui 1928 a participat chiar Regina Maria.

Iată programul acestei solemnități: La ora 9 jum. dim. primirea M. S. Regina Maria în gara Roșiori. Pe peronul gărei se vor afla d-nii miniştri, prefectul județului, comandantul corpului I armată însoțit de ofițeri superiori, primarul orașului, parlamentari, șefii autorităților, președinții diferitelor societăți, școlile și doamnele. Domnul primar rostește cuvântul de bun sosit. [… ]

Ora 10 jum. Maiestatea Sa asistă la slujba desvelirei monumentului în tribuna Regală din strada „Mărășești“. [... ] Urmează seria cuvântărilor și defilarea trupelor, societăților, școalelor și poporului. [... ]

La ora 11 jum-12 M. Sa părăsește orașul plecând la Vitănești la conacul moșiei d-lui Victor Antonescu și de aci la T. Măgurele-port unde se îmbarcă pe vapor pentru Balcic. (Viitorul, 15 septembrie 1928)

Despre conacul Antonescu de la Vitănești (în curte se află și conacul în care s-a născut filosoful Constantin Noica) și Capela Stella Maris (identică cu cea din Balcic) am scris un articol pe AFA în 2014 (vezi impresii). În 2023 am scris câteva cuvinte despre „Cetatea Cazacilor” , o fortificație veche (un val de pământ circular) aflată lângă oraș (vezi impresii).

Cam atât despre Muzeul de Istorie din Roșiori și câteva din monumentele sale. Găsiți aici o listă completă a monumentelor din oraș: primariarosioriidevede.ro ... 002.%202016.pdf. Deși în caseta tehnică recomand o vizită la Roșiori de Vede, nu insist asupra acestui lucru. Doar dacă aveți treburi în zonă și ceva timp liber puteți face câțiva pași prin oraș pentru a vedea principalele monumente.

Alegeri inspirate!

Trimis de tata123 🔱 in 23.01.25 14:09:42
Validat / Publicat: 23.01.25 15:17:16
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ROȘIORI de VEDE.
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 199 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
P17 Industrie casnică.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27200 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

• Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Roșiori și împrejurimi:

SOCIALs