GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Acasă la Moromeți (în Talpa, Teleorman)
Marin Preda – unul din cei mai mari prozatori ai literaturii românești, Ilie Moromete – un personaj monumental, Victor Rebengiuc – un actor uriaș. Vorbim aici de romanul Moromeții o frescă a vieții sociale rurale dintr-o epocă care aduce schimbări dramatice: jumătatea secolului al XX-lea.
Dacă în 2019 am mers la Siliștea-Gumești pentru a vedea casa natală a scriitorului Marin Preda (vezi impresii), anul acesta am explorat platoul de filmare al seriei „Moromeții” , o gospodărie tradițională situată la circa 35 km depărtare de locurile copilăriei prozatorului.
Citisem câte ceva în anii trecuți despre locul unde s-au înregistrat multe cadre din filmul „Moromeții” , apoi despre brunch-urile organizate în curtea gospodăriei și nu în cele din urmă despre „muzeul” existent în casa familiei Moromete. Sărbătoarea Sânzienelor m-a purtat pe meleaguri teleormănene, prilej de a căuta gospodăria Moromeților.
Vizită: iunie 2023
Adresă: str. Moromeții 1985, localitatea Tălpile-Ogrăzile, Teleorman
Odată ajunși în cătunul Talpa-Ogrăzi, parte a comunei teleormănene Talpa, ne lăsăm ghidați de aplicația de navigație până pe strada „Moromeții 1985” , proaspăt asfaltată. La 100 m distanță de biserica satului, pe partea dreaptă, se află curtea și casa Moromeților. Gospodăria țărănească e proprietate privată, autoritățile locale încearcă de ani de zile să preia acest loc pentru a organiza un muzeu permanent. Ei bine, aproape că reușiseră acest lucru în perioada 2018-2022 când la Talpa exista un adevărat Muzeu „Moromeții” .
În 1985 s-a filmat prima parte a filmului „Moromeții” (lansare în 1987), apoi în 2017 a doua parte a peliculei (lansată în toamna lui 2018). Între cele două realizări cinematografice gospodăria a căzut în paragină, casa șubrezindu-se zdravăn. Cu ajutorul autorităților locale timp de 2 luni (în 2017) au fost reparate acareturile și întărită vechea casă. După încheierea filmărilor ograda și casa au rămas deschise vizitării și aici s-au desfășurat diverse manifestări. În primăvara anului 2023 echipa de filmare a revenit la Talpa pentru a filma noi cadre din partea a treia a filmului „Moromeții” . Nu știu ce s-a întâmplat din toamna lui 2022 până în vara lui 2023 deoarece acum totul zace din nou în paragină. Frumosul muzeu etnografic din interiorul casei a dispărut!
Poate că așa-numitul traseu turistic „Moromeții” va reînvia, poate din acest motiv a fost asfaltată ulița din fața gospodăriei. Dacă urmăriți reportajul acesta din 2020 (youtube) veți descoperi interioarele frumos aranjate ale casei lui Ilie Moromete. Bucătăria vatră de foc și cu puzderia de obiecte casnice, dormitoare cu frumoase țesături, camera cu războiul de țesut, curtea cu acareturi și instrumentar agricol – totul forma o expoziție drăguță.
Acum nu mai există! Am găsit curtea plină de buruieni și casa încuiată cu lacăt. Vecinii de vis-a-vis ne-au încuviințat dorința de a intra în ograda Moromeților, poarta fiind deschisă. În mijlocul curții era parcat un tractor, în grădină păștea o vacă. Am făcut câteva fotografii în exterior, am urcat pe prispa unde dormeau Moromeții și m-am uitat pe ferestre în interior. Camerele sunt goale, doar vatra, sobele și cadre de pat sunt înăuntru.
În curte se află fântâna cu cumpănă, căruța de lemn, cuptorul, pătulul, cotețe și țarcuri. Șura pentru animale e în stare bună. Toate aceste acareturi încă stau în picioare, sper ca acest loc să revină curând la funcția sa turistică.
Rareori un film trezește o atît de puternică senzaţie de dominantă plastică încă din primele lui cadre cum o face filmul Moromeţii. El pare că preia de undeva de departe, o atmosferă de dramă mocnită a unui sat cufundat în neguri, umbre și tăceri, cu orizont obturat și cer ascuns, totul învăluit într-un mister născut din amestecul de tonuri grave, întretăiate de strigăte, de foșnet de frunze. Satul, așa cum l-a văzut Andreescu, ar fi imaginea tutelară a Moromeților lui Stere Gulea. Filmul graficizează prin alb negrul său, creînd o imagine din care face un adevărat cadru emblematic. După o îndelungă plimbare prin acest „început de lume” , povestea care prinde viață odată cu ivirea zorilor demarează lent, obosit, împovărată. Sunt zorile unei case necăjite, zori care se nasc anevoie pentru că și oamenii se ridică anevoie la încă o zi de trudă nu pentru ziua de mîine, ci chiar pentru cea de azi.
Pășind prin curtea plină de iarbă prin mijlocul căreia o pupăză căuta semințe de ciugulit, parcă îl vezi pe Ilie Moromete trebăluind tacticos. Dacă aş fi făcut numai Moromete şi tot aş fi fost mulţumit pe toată viaţa. Contează cum joci, nu că joci. Satisfacţiile mele, mîndria pentru rolurile pe care le-am realizat, pornesc şi din faptul că ele au fost roluri pe care nu mă aşteptam să le joc. (interviu cu actorul Victor Rebengiuc, „Cinema” , nr. 11,1987)
Sper că lucrurile vor merge într-o direcție bună!
P. S. Nu pot recomanda acest obiectiv în situația în care se află astăzi, poate doar cinefililor înrăiți.
Trimis de tata123 🔱 in 26.06.23 15:43:35
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ROȘIORI de VEDE.
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@tata123 ????: Absolut superb reviewul ca şi ideea acestei vizite. Doamne, mare păcat că nu scoatem în evidenţă tot ce reprezintă valoare ca istorie, artă, tradiţie! Aşa alunecăm curând la stadiul de populaţie fără identitate. Poate vârsta mă face mai conservatoare, poate ăsta de acum e mersul normal al societăţii dar mă necăjeste locul şi impresia pe care o facem în lume, când de fapt avem valori cu care ne putem mândri.
@all: Am adăugat 5 fotografii în antiteză: atunci și acum. La filmările din 2017 s-au mai făcut mici modificări prin gospodărie, mai ales pe la anexele din curte.
Regizorul Stere Gulea a fost numit „Cetățean de Onoare” al comunei Talpa în anul 2018 (agerpres.ro/cultura/2018/ ... voastra--208736).
@webmaster: Mulțumesc pentru încadrare!
@Michi: Supraviețuim! Cu ce costuri? Vom vedea...
Județul Teleorman pare sărac în obiective turistice, de orice fel ar fi ele, dar nu este chiar așa. Multe au doar importanță locală, dar adunate formează o rețea cu rol important la nivel național. Ascunse prin sate uitate de lume aceste obiective nu sunt valorificate turistic (aproape) deloc și multe nici nu arată bine.
Nu fac drumuri special pentru anumite obiective ci încerc să le vizitez dacă treburile mă poartă în zona respectivă. Astfel descopăr felurite locuri, monumente, zone naturale, oameni și muzee.
În unele locuri se mișcă lucrurile, în altele nu...
@tata123 ???? :Bine, înţeleg că statul nu are bani nici de creşterea pensiilor de mizerie, nici de salarii decente pentru dascăli dar ceva iniţiative locale, sponsorizări cu scăderea impozitului pe profit al firmelor care contribuie, s-ar putea face. Mare păcat că în goana după câştig material imediat, călcăm în picioare tot ce ne-ar aduce ˝în rândul lumii˝
@all: Numai ce s-a încheiat la Siliștea-Gumești, unde se află casa natală a scriitorului Marin Preda (vezi impresii), tabăra de pictură „Lumină și culoare în Poiana lui Iocan” . Manifestarea care se află la a doua ediție a reunit un număr de 16 artiști consacrați care au putut explora lumea Moromeților prin culoare și penel (ziarullumina.ro/thumbs/ga ... an-260300.webp_).
Au participat și copii din zonă care au lucrat în aer liber sub îndrumarea artiștilor profesioniști. Tabăra s-a încheiat cu un vernisaj organizat la Căminul cultural din localitate.
@all: Casa din Talpa, „leagănul familiei Moromete” în producțiile cinematografice realizate până acum, a fost una din gazdele noii pelicule Moromeții 3. Filmările s-au desfășurat în primăvara anului 2023, începând cu luna martie.
Regizorul Stere Gulea a revenit pe plaiuri teleormănene pentru a continua povestea Moromeților! Detalii aici: adevarul.ro/stil-de-viata ... ce-2246660.html.
Filmul românesc trebuie să meargă înainte. ????
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2023 De Sânziene și Sânpetru la țară – turism și relaxare prin Teleorman — scris în 04.07.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Mănăstirea Coșoteni - important pilon al credinței ortodoxe pentru românii din vechiul târg al Rușilor de Vede și împrejurimile acestuia — scris în 02.08.21 de Safta Radu din ROșIORI DE VEDE - RECOMANDĂ
- Jun.2019 La Siliștea Gumești, urma lui Marin Preda se șterge ușor... — scris în 11.06.19 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Dec.2017 Mănăstirea Plăviceni - o nestemată a ortodoxiei româneşti, cu o puternică încărcătură istorică — scris în 18.12.17 de Safta Radu din ROșIORI DE VEDE - RECOMANDĂ
- May.2017 „Să nu uiți Darie”… Zaharia Stancu la Salcia (Teleorman) — scris în 21.12.17 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2013 Balciul de la Rosiori de Vede — scris în 09.09.13 de Cristicop din ROSIORI DE VEDE - nu recomandă