Mănăstirea Coșoteni - important pilon al credinței ortodoxe pentru românii din vechiul târg al Rușilor de Vede și împrejurimile acestuia
Duminică, 01.08.2021, o zi care se anunța, cum altfel, deranjant de călduroasă, caniculă în toată regula! Cu toate acestea, ne-am propus să mergem la slujba de duminică la Mănăstirea Coșoteni, vechi așezământ monahal din județul Teleorman, situat la numai 4 km. de mun. Roșiorii de Vede, localitate atestată documentar încă din 1394.
După ce am traversat podul peste râul Vedea și ne-am delectat privirea cu frumoasele peisaje ale pădurii cu același nume, am ajuns în satul Coșoteni, care aparține de comuna Vedea. Din drumul principal am virat dreapta pe o străduță îngustă, am mers încă 150 m. și am ajuns la locul de parcare al mănăstirii, drumurile sunt asfaltate, sunt indicatoare, se ajunge ușor aici.
Mănăstirea Coșoteni, care în trecut s-a numit și Drăgănești, este situată pe valea râului Vedea, la marginea satului Coșoteni, având hramul „Sf. Dumitru” . Satul Coșoteni este locul de naștere al vestitului cărturar Radu Grămăticul, cel care în anul 1574 a tradus un Tetraevangheliar, care în prezent este expus la British Library. Am coborât pe treptele care duc spre mănăstire, printre vegetația pârjolită de căldura năucitoare a ultimelor zile, ajungând exact când a început slujba, care s-a ținut afară, zăpușeala din interiorul mănăstirii împiedicând acest lucru.
Ctitorie a domnitorului Matei Basarab, în vechiul stil românesc specific secolului XVII, mănăstirea a fost ridicată în anul 1647, pe locul unui vechi schit construit în timpul domniei lui Negru Vodă. Construcția lăcașului de cult a durat doar 30 de zile, așa cum este menționat în pisania care se află la Muzeul de Artă al României: „Această mănăstire, anume Drăgăneşti, Io Matei Basarab, cu mila lui Dumnezeu domn şi voi (vo) d a toată Ţara Românească şi ştiind dă ctitoria noastră despre mumă-mea şi văzând-o veche şi stricată, redicată-o-am den temei însă den preun (ă) cu rudele noastre ce ni se trag despre mumă-me, anume jupan Diicul marele spătar şi jupan Drăguşen marele paharnic; şi (o am z) idit de piatră întru slava lui Dumnezeu şi întru lauda marelui mucenecului Dimitrie şi în (tru) pomeana părinţilor noştri ş-a noastră de vec (i) amin. În anul 7155 de la facerea lumii (1647), iar al domniei noastre al cincisprezecilea; s-a început în iunie, 30 zile şi s-a isprăvit în luna august 1 zi” .
Pentru o scurtă perioadă, aici a funcționat o școală, de altfel printre primele din Teleorman, unde învățau copiii boierilor din localitățile apropiate. În anul 1708, mănăstirea a fost refăcută de către domnitorul Constantin Brâncoveanu, care a transformat-o în metoc al Mănăstirii Văcărești, rămânând cu acest statut până în anul 1864, când a redevenit mănăstire de sine stătătoare, dar fără averi. Alte lucrări de restaurare au avut loc în anul 1841, ca urmare a distrugerilor provocate de cutremurele din anii 1802 și 1838, dar și în perioada 1935-1941.
În prezent, din vechiul complex monahal mai există doar biserica, aceasta fiind restaurată în urma unor ample lucrări începute în anul 1997, totodată depunându-se eforturi pentru construirea unui corp de chilii și alte anexe. Din anul 2014 lăcașul a redevenit mănăstire, cu obște de călugări.
Am suportat cu greu căldura, dar am stat până la sfârșitul slujbei, plecând de acolo cu o stare de bine, încântați de faptul că am vizitat un lăcaș de cult vechi, care a dăinuit și a fost martor la numeroase evenimente de-a lungul veacurilor, dacă aveți drum prin Teleorman vă invit să veniți și să-l vizitați.
Vacanțe frumoase vă doresc!
Trimis de Safta Radu in 02.08.21 13:59:56
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ROȘIORI de VEDE.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Safta Radu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Mutat, la reorganizare, în rubrica "O zi în Roșiori și împrejurimi, ROȘIORI de VEDE" (deja existentă pe sait)
@Safta Radu: Câtă simplitate emană biserica albă din acea vale a satului Coșoteni! Clopotnița se integrează atât de bine în peisaj! Dacă ai ști de câte ori am privit fotografii cu acest monument și mi-am spus că trebuie să ajung până acolo!
Un prim sondaj arheologic s-a desfășurat în 1992, apoi în anii 2017-2018 s-au efectuat mai multe săpături cu scopul descărcării arheologice a terenului în vedere construirii unui corp de chilii și a unei stăreții. Cercetările arheologice au scos la lumină un bogat inventar datând din epoca neo-eneolitică, epoca bronzului, epoca geto-dacică (piese de silex,monede, ceramică, obiecte de fier, podoabe și piese de port) până la urmele unui cimitir de sfârșit de secol al XVIII-lea - început de secol al XX-lea.
Intereant că în timpul acestor săpături nu au fost descoperite urmele unui ansamblu mănăstiresc (fundații de clădiri, ziduri etc.) care să ateste o viață religioasă intensă ci doar urmele unor clădiri de suprafață (lemn, chirpici) care denotă o locuire temporară a clericilor.
Biserica Mănăstirii Coșoteni e un obiectiv valoros pentru zestrea cultural-religioasă a județului Teleorman. Mulțumesc pentru fotografii!
@tata123: Când vei dori să ajungi, contactează-mă și putem merge împreună, dacă vrei bineînțeles. Ai dreptate, e un obiectiv valoros, dar din păcate e prea puțin cunoscut, nici nu prea s-a scris și nici nu a fost pus în valoare așa cum s-ar fi cuvenit.
Mulțumesc pentru completare și pentru vot.
- Jun.2023 De Sânziene și Sânpetru la țară – turism și relaxare prin Teleorman — scris în 04.07.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2023 Acasă la Moromeți (în Talpa, Teleorman) — scris în 26.06.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - nu recomandă
- Jun.2019 La Siliștea Gumești, urma lui Marin Preda se șterge ușor... — scris în 11.06.19 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Dec.2017 Mănăstirea Plăviceni - o nestemată a ortodoxiei româneşti, cu o puternică încărcătură istorică — scris în 18.12.17 de Safta Radu din ROșIORI DE VEDE - RECOMANDĂ
- May.2017 „Să nu uiți Darie”… Zaharia Stancu la Salcia (Teleorman) — scris în 21.12.17 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2013 Balciul de la Rosiori de Vede — scris în 09.09.13 de Cristicop din ROSIORI DE VEDE - nu recomandă