ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.05.2025
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
MAY-2025
DURATA: 1 zile
Familie

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Bujorul de pădure de la Troianu

TIPĂREȘTE

Art. 1. Se declară bujorul, din familia Paeoniaceae, ca floare națională a României. (Legea nr. 285/2022)

 

În contextul declarării drept „floare națională a României” în fiecare an, în ziua de 15 mai, sărbătorim Ziua bujorului românesc. Marcăm ziua bujorului în luna mai întrucât bujorul românesc înflorește în această lună, perioada de înflorire fiind de circa 10 zile. „Vânătoarea” de câmpuri înflorite și tot felul de flori este la modă acum astfel că am purces și noi la drum spre o rezervație de bujor, loc despre care am citit încă de acum câțiva ani în urmă: Rezervația naturală Pădurea Troianu.

Localizare și acces. Nu foarte departe de municipiul Alexandria, la circa 30 km de centrul orașului, urmând DN6, apoi un drum comunal (cu asfalt cam peticit), ajungem la marginea localității Troianu, loc unde se află un corp de pădure numit de localnici „Cornetu” . Din DN63 (sensul spre Roșiorii de Vede, până la care sunt aproximativ 10 km distanță) se desprinde o stradă proaspăt asfaltată ce duce spre satul Vatra (parte componentă a comunei Troianu).

După vreo 600 m vedem intrarea pe poteca amenajată prin pădure, acces pietruit și semnalat printr-un panou informativ. Am parcat autoturismul vis-a-vis, pe marginea câmpului agricol, pe un drumeag de pământ. Fiind o zi de lucru eram singurii vizitatori ai rezervației.

Rezervația de bujor. La sfârșitul anului 2004, prin Hotărâre de Guvern, pădurea de la Troianu a fost încadrată în regimul de arie protejată sub numele „Rezervația naturală Pădurea Troianu” având o întindere de 71 ha. Peste această arie naturală protejată se suprapune și situl de importanță comunitară Natura 2000 instituit în 2007 cu scopul de a conserva flora sălbatică și a proteja specia de bujor românesc (Paeonia peregrina var.romanica).

La marginea pădurii, aproape de drumul național, este un panou care ne informează că suntem într-o arie naturală protejată și avem obligația de a proteja Natura. Nu rupeți bujorii!

Plimbare prin rezervație. Vremea este perfectă pentru o plimbare în aer liber, deși soarele strălucește pe cer în aer nu e foarte cald. Pătrundem în pădure, în fața noastră se deschide o potecă dublă (mai mult un drumeag). Primul panou ne informează că ne aflăm pe poteca tematică interpretative „Pe urmele bujorului românesc” (ziarul-mara.ro/proiectul- ... ina-desfasurare) și aflăm regulile de vizitare. Următoarele panouri descriu floarea națională – bujorul (nu am mers până în capătul potecii pentru a vedea toate cele 7 panouri).

Am parcurs câteva zeci de metri de la marginea pădurii observând doar vegetației crescute printre copaci apoi, timid, încep să se ițească pete roșii în mijlocul ierburilor destul de înalte. Ne repezim la primii bujori din margine pentru a le admira singurul rând de petale de un roșu aprins. Treptat, atât pe stânga, cât și pe dreapta potecii apar pâlcuri întregi de bujori. Unii sunt deschiși total, câțiva deja se scutură, însă sunt și mulți boboci. Pe copaci sunt prinse fotografii și desene ale copiilor, probabil rezultate ale unor proiecte școlare locale.

Ne grăbim să descoperim noi zone cu bujori, cu cât înaintezi în inima pădurii parcă sunt mai mulți. Combinați cu alte plante ierboase și flori, ascunși după tufe de arbuști ori trunchiuri de copaci căzute la pământ, bujorii creează un peisaj natural spectaculos. Și induc o stare de bine. Albinele iau cu asalt fiecare corolă deschisă urmărind fiecare grăunte de polen și nectarul florilor.

Ne-am plimbat câteva zeci de minute prin rezervație, am ascultat foșnetul frunzelor și cântecul păsărilor, am admirat și fotografiat bujorii.  

Recomand iubitorilor de flori și natură o vizită în rezervația de la Troianu, cu siguranță bujorii vor mai fi înfloriți câteva zile.

Articole relaționate. Șoseaua București-Alexandria privită altfel (vezi impresii), Muzeul Județean Teleorman (vezi impresii), Zaharia Stancu la Salcia (vezi impresii), Acasă la Moromeți (vezi impresii), Cetatea Turnu (vezi impresii) etc.


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 15.05.25 11:10:17
Validat / Publicat: 15.05.25 12:02:35
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ALEXANDRIA.
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 35 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj
Adn. FAVORIT

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Primăvara pe câmpuri teleormănene.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6300 PMA (din 7 voturi)

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Alexandria şi împrejurimi:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.074908971786499 sec
    ecranul dvs: 1 x 1