ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.07.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Brăila
ÎNSCRIS: 25.06.13
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUL-2018
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Muzeul Național de Istorie a României – Tezaurul istoric

TIPĂREȘTE URM de aici

Vizitele noastre la București, în timpul vacanțelor nepoatei noastre, creează ocaziile necesare pentru a mai vedea câte un obiectiv turistic. Așa am vizitat muzeele Satului, BNR, Cotroceni, Grădina Botanică și muzeul acesteia, Ateneul Român (despre care, din păcate nu am scris nimic deoarece fotografiile sunt de o calitate îndoielnică), ș. a.

În vara lui 2018, făcând, împreună cu nepoata noastră, un program de vizite, am decis, cumva la insistențele ei, mare iubitoare (deocamdată) de istorie, să mergem la Muzeul Național de Istorie a României.

Am pornit în demersul nostru într-o toridă zi de sfârșit de iulie, însă fără a ne speria foarte tare de soarele dogoritor, întru-cât cea mai mare parte a drumului nostru o făceam “underground”, adicătelea cu metroul.

Situat în centrul Bucureștilor, pe Calea Victoriei, Muzeul Național de Istorie a României este găzduit de o frumoasă clădire, monument arhitectonic, fost sediu al Palatului Poștelor din București și vis-à-vis de un alt remarcabil edificiu, Palatul CEC.

Muzeul Național de Istorie a României este una dintre cele mai reprezentative instituții culturale românești, aici găsindu-se cele mai valoroase obiecte ale patrimoniului istoric al României (arheologie, istorie, carte veche, numismatică, timbre). Aflându-se în plină activitate de restaurare, la data vizitei noastre puteau fi văzute doar Tezaurul Național, Lapidariumul și expoziția temporară (despre care am scris aici )

TEZAURUL ISTORIC

Pășim în sala Tezaurului cu acordul a doi cavaleri medievali, ce stau de strajă la intrare, bine protejați de armurile lor gotice și pătrundem într-o incintă ce ne întâmpină cu o lumină de fond violetă. Obiectele, executate din metale și pietre prețioase, sunt expuse în câteva zeci de vitrine, bine puse în valoare atât de culoarea violetă a materialului pe care sunt așezate cât și printr-o meșteșugită iluminare. Se află prezentate aici piese descoperite pe teritoriul țării din vremuri de mult apuse (epoca bronzului, epoca fierului) și până spre zilele noastre, în perioada regilor României și chiar după aceea. Siturile arheologice unde au fost descoperite obiectele de tezaur, sunt răspândite pe întreg teritoriul României.

E cumva o senzație ciudată ca, intrând în semiîntunericul violet, să vezi acele inestimabile comori ale patrimoniului nostru național. N-aș putea zice că-s un mare admirator al aurului sau produselor fabricate din el. Însă de două ori până acum am fost impresionat de acest material transpus în diverse bijuterii (singur sau cu pietre prețioase), și anume cu această ocazie, a vizitei la Muzeul Național de Istorie a României și cu prilejul unei delegații făcută în Italia în 1979, când pe Ponte di Rialto din Veneția, am admirat în vitrinele unor magazine de bijuterii, amplasate pe acest pod, nenumărate podoabe executate din aur.

Bun! Să încercăm a zice câteva vorbe despre frumusețile etalate, în puține slove, încercând a lăsa imaginile să vă povestească mai mult.

Imaginile unora dintre ele sunt binecunoscute, cum ar fi: coiful princiar dacic, brățările dacice din aur (cele descoperite la Sarmisegetuza Regia, căci cele aflate în așa-zise colecții particulare, “fur-găsite” tot de prin zona aia, probabil că nu le vom mai vedea niciodată), rhytonul (vas conic destinat băuturii în diverse ceremonii) de la Poroina Mare, unele dintre obiectele găsite la Agighiol (coif, apărătoare de mână), sau piese componente ale tezaurului de la Pietroasa.

Fiecare obiect expus are povestea lui privind modul în care a fost găsit și a felului în care a ajuns în colecția muzeului. De exemplu, coiful princiar dacic (“căciula de aur” - cum i s-a zis la data descoperirii lui), descoperit la Coțofenești (jud. Prahova), a fost găsit de un copil și a fost donat Muzeului Național de Antichități de un comerciant din Ploiești (Ion Marinescu Moreni) care-l cumpărase de la un fost camarad de arme în Primul Război Mondial, tatăl copilului.

Brățările din aur dacice au fost găsite în diverse puncte din zona Sarmisegetuza Regia și se remarcă prin lucrătura lor, cu decor vegetal și zoomorf.

O bună parte dintre obiectele de tezaur, prezente în muzeu, au aparținut casei regale și familiilor domnitoare din România.

În afara binecunoscutei coroane a regelui Carol I (executată, cum bine se știe din oțelul unui turn turcesc), mai sunt expuse: coroana purtată de regina Elisabeta la ceremonia proclamării României ca regat, coroana purtată de regina Maria la încoronarea de la Alba Iulia, câteva obiecte ce au aparținut regelui Carol (epoleți, portret și 2 săbii, una dintre ele fiind oferită de sultanul Abdul Aziz, în 1866, cu ocazia recunoașterii lui Carol I ca principe domnitor al Principatelor Române Unite, iar cea de-a doua oferită, ]n 1877, de Armata Română comndantului suprem, regele Carol I), sceptrul purtat de regele Ferdinand la ceremonia de la Alba Iulia, serviciul de birou al reginei Maria, etc.

Medalia și diploma conferite lui George Emil Palade, cu ocazia decernării premiului Nobel, sunt și ele expuse aici.

Iarăși un periplu instructiv, plăcut ochiului.


[fb]
---
Trimis de Mitica49 in 05.07.19 18:22:50
Validat / Publicat: 05.07.19 23:54:52
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 468 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mitica49); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Clădirea Muzeului Național de Istorie a României
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25400 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

mihaelavoicu
[06.07.19 06:57:09]
»

Un muzeu de toată frumusețea! Trebuie neapărat să-l mai văd. Brățările de la P09 au fost aduse acum câțiva ani și la Muzeul de Istorie din Ploiești.

De curând, copia fidelă a nobilului dac din Florența a fost executată în marmoră și finanțată din donații organizate de un grup privat. A fost de curând dezvelită la Muzeul de Istorie din București și va fi expusă în D-dul Dacia. Se crede că ar fi Decebal. Își merită locul acasă!

Felicitări pentru vizita la muzeu. Am votat cu mare drag!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Mitica49AUTOR REVIEW
[06.07.19 14:29:15]
»

@mihaelavoicu: Am zis că la prima vizită, mai lungă, în București vom revedea acest muzeu, poate mai pe îndelete și zăbpvind mai mult asupra unora dintre exponate.

Mulțumesc pentru lectura articolului, vot și comentariu!

Zoazore
[07.07.19 21:34:33]
»

@Mitica49: Lumina violet dă un suspans, o aură de mister! Iar cavalerii spun: tezaurul e aici, e al nostru, nu-l mai dăm!

Frumos, interesant, înălțător! Piesele sunt originalele? Sau tot copii!

Mitica49AUTOR REVIEW
[07.07.19 22:50:55]
»

@Zoazore: Aşa-i. Lumina violetă conferă o aură de mister, parcă ai fi într-un film turnat după romanele Aghatei Christie.

Cred că exponatele sunt originale în cea mai mare parte.

Mulțumesc pentru vot şi comentariu!

tata123 🔱
[08.07.19 16:16:19]
»

@Mitica49: Am vizitat și eu Tezaurul Istoric de la Muzeul Național de Istorie a României - sunt piese fabuloase expuse acolo. Palatul Poștelor se află în „restaurare” de când mă știu, dacă pot spune așa. Nu se găsesc bani... Se încearcă cu proiecte europene...

În ultimii ani s-au tot publicat știri despre iminenta începere a lucrărilor de restaurare (ziare.com/cultura/istoria ... ta-bani-1432542). Nu s-a întâmplat... încă.

Și eu cred că majoritatea pieselor expuse sunt originale.

Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Mitica49AUTOR REVIEW
[12.07.19 16:07:31]
»

@tata123: Mulțumesc pentru comentariu și vot!

Toate cele bune!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mihaelavoicu, Mitica49, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Național de Istorie a României:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.081107139587402 sec
    ecranul dvs: 1 x 1