GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Jucăriile copilăriei la … Muzeul Jucăriilor
Jucăriile fac parte din acea parte a vieții numită „copilărie” , o perioadă minunată pe care o păstrăm în memorie permanent. De multe ori jucării mai mărunte sau mai mari rămân în arealul nostru personal chiar și când suntem adulți. Aveam să descoperim în București un loc unde sunt concentrate mii de jucării care acoperă aproape un secol, începând de prin anii ' 30.
În incinta Muzeului Național de Istorie a României se află Muzeul Jucăriilor, un muzeu al celor mari și celor mici. O asociație specializată reunind oameni de diverse vârste au strâns în ultimele decenii mii de jucării din metal, plastic, textile sau pluș și nu numai.
Adresă: Calea Victoriei nr. 12
Web: mnir.ro/expozitia-muzeul-jucariilor
Program: Miercuri-Duminică: 10.00-18.00
Preț bilet: 20 lei/persoană; 10 lei/pensionari; 5 lei/elevi, studenți
Expoziția se află în aripa dreaptă a Palatului Poștelor, actualul Muzeu de Istorie; achitând biletul aveți acces și la Tezaurul Istoric, copia Columnei lui Traian, Lapidarium și expozițiile temporare. Membrii Asociației Muzeul Jucăriilor au adunat circa 15.000 de jucării, din care peste 2.000 sunt expuse în muzeul fizic permanent.
Un roboțel gigant și două turnuri de castel străjuiesc intrarea în lumea jucăriilor. Două panouri ne prezintă pe scurt o istorie mondială a jucăriilor, iar alături o planșă plină de maimuțoaie constituie un loc ideal de a face fotografii drăguțe.
Expoziții temporare de jucării tematice
În cadrul acestui muzeu general al jucăriilor se organizează expoziții temporare tematice. Chiar dacă pe afiș sunt menționate datele de desfășurare a acestor expoziții temporare, ele sunt expuse mai mult timp.
Expoziția „Walt Disney fabricat în România comunistă” . Astfel aveam să vedem mai întâi o serie de obiecte, nu numai jucării, care au ca model personajele animate realizate de Walt Disney. Incredibil ce impact au avut Donald Duck și Mickey Mouse într-o țară comunistă, aceste elemente de sorginte americană fiind printre puținele chestii din afară acceptate de regimul comunist.
Dar personajele lui Disney au pătruns în România încă din perioada interbelică, la nici doi ani distanță de la apariția șoricelului animat. Sunt expuse cărți de joc, reviste, diverse jocuri, reclame din presa vremii, cutii metalicev – toate din anii ' 30-' 40.
Perioada comunistă e prezentă în vitrine prin rățoi, șoricei, pitici și alte personaje din plastic, cauciuc sau sticlă. Nu lipsesc cutiile de bomboane, de jeleuri, drajeuri și bombonele cip având imprimate cunoscutele personaje ale lui Disney. Vedem șervețele, căni și pahare imprimate, gumă de mestecat cu surprize, diverse textile (calendare, semne de carte). Walt Disney a cucerit și lumea rechizitelor școlare și revistele pentru copii.
Expoziția „De la Moș Gerilă la Moș Crăciun” . O surpriză uriașă, peste 1.500 de obiecte care au legătură cu iarna și sărbătorile de Crăciun. Chiar dacă sunt prezente globuri, ornamente și instalații aparținând perioadei interbelice, tot cele din epoca comunistă ne-au produs fiori = amintiri. Chiar dacă era vorba de Moș Gerilă sigur primeam cadouri în luna decembrie, pe primul plan fiind cărțile, ceva jucării și dulciuri.
S-au păstrat chiar și brazi artificiali, niște sfrijiți cu crengi rare, clipsurile în care se fixau lumânările în brad, instalațiile rudimentare, cutiile de artificii și nu în ultimul rând, globurile de sticlă. Bibelouri cu Moșul, plușuri, figurine din metal, cărți tematice și nelipsitele felicitări de iarnă sunt expuse în expoziție.
Expoziția de bază
Într-o sală imensă, pe rafturi și în vitrine, descoperim lumea jucăriilor de altădată. Chiar dacă copiilor de astăzi jucăriile de acum câteva decenii li se par urâte, rudimentare, vechi, ele au constituit universul copilăriei unor generații. Aflăm de pe un panou informativ că în România anilor ' 60 existau opt fabrici care confecționau jucării din metal, lemn, plastic/cauciuc sau tipăreau cărți/jocuri. Vorbim de Cooperativa „Tehno-Metalica” , Cooperativa „Arta Lemnului” , Fabrica de mase plastice MAP Oradea, Metaloglobus, Întreprinderea „9 Mai” din Lugoj, Arădeanca, Întreprinderea Poligrafică Banat etc.
Grupate pe categorii jucăriile pentru băieți și fete ne amintesc de clipe minunate petrecute în copilărie. Păpuși și mașinuțe, balansoare și ursuleți de pluș, triciclete și soldăței de plastic, Piticot și păpușa „Nadia” , pisici de cauciuc și jucării de lemn – toate sunt înșirate una lângă alta.
Concluzii. E greu de descris acest muzeu, sunt mii de obiecte, fiecare vizitator descoperă câte o părticică din copilăria lui. Vă invit să veniți și să vă căutați amintirile frumoase!
Alegeri inspirate!
Trimis de tata123 🔱 in 03.02.23 19:16:05
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 44.43158570 N, 26.09703580 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@all : Săptămâna aceasta se desfășoară la Nurnberg cel mai mare târg de jucării din Europa (spielwarenmesse.de/en). Circa 200 de producători expun câte în lună și în stele din categoria jucării, jocuri și tehnologie (google.com/amp/s/stirilep ... tehnologii.html).
Vă dați seama că acest târg este un fel de Rai al iubitorilor de jucării? Copiii sub 16 ani nu sunt admiși (bănuiți de ce), un bilet pentru o zi costă 19 Euro, iar unul permanent 38 Euro.
Să mai fim copii o zi!
Foarte frumos! Fiecare fotografie e o aducere aminte a copilariei mele, a fratelui meu si
mai recenta a fiului meu. E o calatorie inapoi in timp si uneori asemenea calatorii ne
fac bine, ne incarca cu emotii pozitive si pentru putin timp ne simtim copii...
Multumesc pentru calatorie!
@DOINITA: Jucăriile, multe sau puține, fac parte din copilăria noastră. Unii le colecționează și la maturitate! Anumite obiecte ludice ne aduc aminte de părinți, altele de bunici ori alte rude, ne întorc spre timpuri frumoase, fără griji.
Muzeul Jucăriilor din București reunește mii de exponate, majoritatea cu semnificații adânci pentru adulții de azi. Copiii sunt fascinați de alte jucării în epoca contemporană!
Mulțumesc. Numai bine!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2024 Muzeul Național de Istorie și Palatul Parlamentului într-o Sâmbătă de primăvară — scris în 23.03.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Expoziţia : Dacia, ultima frontieră a romanităţii (II) EXCEPŢIONALĂ — scris în 05.07.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Expoziţia „Dacia, ultima frontieră a romanităţii˝ (I) – Excepţională — scris în 04.07.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jan.2023 Muzeul Național de Istorie a României și expozițiile temporare — scris în 15.01.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jan.2019 Istoria la 1900 de ani distanță – Columna lui Traian — scris în 21.01.19 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2018 Muzeul Național de Istorie a României – Tezaurul istoric — scris în 05.07.19 de Mitica49 din BRăILA - RECOMANDĂ
- Jul.2018 “România în marele război” la Muzeul Național de Istorie a României — scris în 21.06.19 de Mitica49 din BRăILA - RECOMANDĂ