GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Muzeul de Geologie – între exponate valoroase și mod de expunere prăfuit

Exact acesta a fost impresia ce mi-a lăsat-o Muzeul Geologic Național, muzeu vizitat cu ocazia evenimentului „Noaptea Muzeelor” , loc unde nu am mai fost până acum. O instituție muzeală ce deține în patrimoniu exponate redutabile, dar insuficient puse în valoare, modul de expunere fiind unul învechit, prăfuit la propriu.
Muzeul se află la Șosea, o zonă verde, încărcată de clădiri istorice, în „buza” Pieței Victoriei. Cam greu de găsit un loc de parcare în acest areal, eventual în alveolele parcului Kiseleff sau pe strada Monetăriei; cel mai ușor ajungeți la muzeu utilizând mijloacele de transport în comun (metrou, autobuz 205/381/100, tramvai 1/10).
Am vizitat gratuit Muzeul Geologic cu ocazia „Nopții Muzeelor 2025” , dar de pe website-ul oficial aflăm că instituția e deschisă de marți până duminică între orele 10.00 – 18.00, iar prețul unui bilet este de 15 lei/adult (alte taxe și tarife + gratuități le găsiți menționate pe site). Observ și o taxă foto pentru vizitatori de 40 lei, însă cu prilejul incursiunii gratuite am putut face fotografii fără restricții. La intrare am primit un bilet gratuit, util pentru contabilizarea numărului de vizitatori în acea zi (am citit ulterior că peste 5.600 de vizitatori au intrat în muzeu până la ora 21.00).
Ceva istorie. În 1906, prin decret regal, se înființează Institutul Geologic. Citim în „Dimineața” din 5 februarie 1906 : Pentru a înțelege marea însemnătate a acestui institut e de ajuns să arătăm că pământul arabil, aproape singura noastră mare resursă de avuție, nu este încă studiat cum trebuie din punct de vedere științific și că nu cunoaștem încă adevărata lui valoare și bogăție, întocmai cum nu știm încă care sunt comorile ce se ascund în munții și în straturile adânci ale subsolului nostru. [… ] Ca cheltuieli de instalare institutul va avea un prim fond de 600 mii lei, dintre cari 300.000 se vor păstra pentru a se asigura funcționarea lui. Legea prevede o serie de măsuri prin care se asigură institutului veniturile necesare pentru a putea exista și funcționa; 15 la sută din veniturile minelor și carierelor statului se vor da acestui institut. Personalul științific al institutului va fi compus din geologi, chimiști și ingineri.
Clădirea este proiectată de arhitectul Victor Ștefănescu într-un frumos stil neobrâncovenesc, lucrările fiind încheiate în anul 1908. În sala de la parter numită „Colecțiuni” au fost puse bazele unui mic muzeu care a crescut permanent ca număr de piese. Muzeul de azi apare oficial în 1990, după o restaurare greoaie a clădirii istorice (detalii aici: geology.ro/muzeul-nationa ... eologie/istoric).
Vizita în muzeu
Am început vizita cu cele două galerii de la parter aflate în stânga și dreapta scării principale. În stânga se află spațiul pentru expoziții temporare – am vizionat o serie de fotografii și panouri informative reunite sub titlul „Patrimoniul natural și cultural al Dobrogei” , iar pe hol sunt câteva vitrine cu felurite obiecte ce au aparținut lui Marcian Bleahu (anul 2024 a fost declarat „Anul omagial Marcian Bleahu” / detalii succinte aici: acad.ro/acad_membri/membr ... hu_Marcian.html). În galeria din partea dreaptă putem admira o parte din colecția petrografică, unele exemplare sunt superbe. Modul de expunere cred că este cel original din anii '90, unele etichete fiind îngălbenite de timp și efectiv pline de praf.
Urcăm treptele spre sala „Colecțiuni” (superb ancadramentul ușii) unde în vitrine așezate în jurul încăperii sunt expuse flori de mină adunate din diferite regiuni ale României. Vitrinele sunt mai bine iluminate și pun în valoare piese excepționale. Vizual m-au impresionat diferite varietăți de cuarț, știbină, gips etc. În această sală a ființat prima expoziție muzeală a Institutului Geologic.
În drum spre etaj vedem portrete ale unor oameni care au jucat un rol important în știința geologiei românești după care pe holul central dăm ochii cu câteva machete de dinozauri (nu foarte reușite, părerea mea). În Bibliotecă (alt superb ancadrament) nu mai sunt cărți de multă vreme, acum sunt exponate care au legătură cu apariția viețuitoarelor și a omului. Urmărim rapid în mai multe săli istoria pământului, pe ere geologice. Într-o vitrină vedem fosile descoperite pentru prima dată în lume pe teritoriul românesc (de ex. Romanites, Daciella, Stylodacna) .
Toate planșele, panourile și butaforiile datează din anii '90. Păcat că nu se alocă bani pentru o modernizare radicală a muzeului, patrimoniul este imens, valoros. Angajații fac tot ce le stă în putință pentru a menține deschisă instituția, organizează expoziții și evenimente. Recomand doar celor interesați. Cred că un „muzeu național” merită mai mult!
Să auzim de bine!

AmFostAcolo fără reclame?
- Utilizatoriii LOGAȚI văd, până în 1.8.25, o versiune cu MULT mai puține reclame
- Ați dori o versiune COMPLET fără reclame? — va fi posibil, în viitor — pentru aprox 8-9 lei / lună
Trimis de tata123 🔱 in 19.07.25 21:16:41
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
- Alte destinații turistice prin care a fost: Europa
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 44.45456640 N, 26.08456020 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@tata123 🔱: Mi-a facut multă plăcere să-ţi citesc reviewul pentru că mi-a adus aminte de vizita pe care am făcut-o cu nepotii acum trei ani. Cum la capitolul memorie sunt varză de Bruxelles mai ştiam doar că am fost, nu ce am văzut. Asta m-a obligat să citesc pe lângă reviewul tău şi pe cel scris de mine şi pentru azi sunt la zi. Peste 2-3 zile nu mai garantez că am să tin minte. Noroc cu reviewurile pe care le-am scris pe AFA că pot revedea pe unde am fost. In schimb ca si compensaţie, judecata e încă brici la aproape 91 de ani, Doamne Ajută! Dacă asi mai putea merge mai uşor şi fără gâfâit asi mai avea multe de vizitat în Buc. dar una e vrutul, alta pututul.
Articolul scris simplu, concret și pe înțeles, așa cum excelent ne-a obișnuit @tata123 în ultimii ani, deșteaptă în mine amintirea vizitelor făcute la acest muzeu cu zeci de ani în urmă pe vremea când Geologia, în ciuda vremurilor dictatoriale până în 1990 și primilor ani de democrație după „aceea” , era o prințesă a economiei românești. Aspectul „prăfuit” al muzeului reflectă trecerea de la Industria Geologică (evident o exagerare a vremurilor când se dorea „independența minerală și energetică a țării” ), la situația actuală de „cenușăreasă” .
Clădirea muzeului, fosta locație a Institului Geologic, este martora unei lumi dispărute și imposibil de înviat deoarece știința geologică, între timp, a clarificat problemele. O lume care nu știu cum ar putea redată prin exponate. Este vorba de ședințele furtunoase ale Institului Geologic de la începutul secolului XX, când „părinții” geologiei românești puneau jaloanele cunoașterii subsolului țării. Și așa cum eu am trăit aceste experiențe, la doi geologi existau trei opinii diferite. Vorba aia, așa cum „popa” nu știe ce-i în cer, nici geologul nu știe ce-i în pământ. A fost perioada de formare a școlii românești de geologie, la ea participând atât mari profesori „autohtoni” , și mă gândesc, de exemplu, la profesorul Codarcea, dar și la geologi de „import” , somități ale geologiei mondiale, și mă gândesc, de exemplu, la Streckeisen. Pe cel din urmă am apucat să-l cunosc personal. Codarcea și Streckeisen cercetau separat aceleași structuri. Ce spunea unul, celălalt cam trebuia să spună exact pe dos. Și nu au fost doar ei doi, ci și mulți alții ale căror opinii contradictorii cumva se mai regăsesc în anexele, „discuțiile” publicației principale de atunci, „Dările de Seamă ale Institutului Geologic” . Povești de romane polițiste... ale altor vremuri.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2022 Pietre şi pietroaie la Muzeul Naţional de Geologie — scris în 29.01.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2017 Muzeul Național de Geologie — scris în 06.03.17 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ
- Oct.2010 Muzeul de Geologie si splendidele Flori de mina — scris în 04.11.10 de ninaa din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2010 Muzeul National de Geologie in „parfum” de chihlimbar — scris în 23.05.10 de magdalena din BUCUREșTI - RECOMANDĂ