ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.11.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
NOV-2020
DURATA: 1 zile
Familie
2 AD. + 1 COPII -- v: 10
Raport PREȚ/CALITATE:
REZONABIL

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Muzeul National al Literaturii Romane (MNLR) // partea 1 – Rebreanu

TIPĂREȘTE

A fost recent Noaptea muzeelor. Aud la radio ca in acest an coplesit de pandemie, “Noaptea muzeelor” se va tine online. Si mai aud inca o informatie cum ca “Noaptea muzeelor” se va tine ziua.

In acord cu Ema si copiii schimb planurile de weekend si ne hotarim sa ne mai cultivam pe la muzee.

Am stabilit destinatia si echipele: cine merge si cine ramane acasa. Cu Ema si Denisa de brat, am pornit per pedes 4 km, catre doua dintre aceste muzee, situate la aceeasi adresa.

Informatii utile

Programul de vizitare

De marti pana duminica intre orele 9 – 17 in lunile 11 – 02 si intre orele 8 – 16 in lunile 03 – 10.

Bilete. Preturi.

Taxa de vizitare este 10 lei biletul intreg si 5 lei biletul redus.

Pentru a avea permisiunea de a fotografia am mai platit 15 lei, iar pentru ghidaj inca 6 lei de persoana.

Ghidajul si taxa foto sunt facultative.

Casa memorială „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu”

Urcam cu un lift vechi la etajul al 2-lea la adresa mentionata. Gazda ne intampina cu usa deschisa. Tocmai mai primise un vizitator putin inaintea noastra.

Aflam ca acest muzeu Rebreanu este cel mai bogat existent pe meleagurile noastre, mai complete decat cele de pe plaiurile natale ale scriitorului, pe care l-am vizitat cand inca nu eram major.

Acest apartament, unde este organizat muzeul, a fost cumparat in anul 1934 de scriitorul Liviu Rebreanu pentru fiica lui Puia – Florica Rebreanu. In anul 1992, aceasta a donat locatia si patrimoniul existent aici Muzeului Literaturii Romane, cu conditia de a include si realizarile mamei sale, Fanny Radulescu, actrita cunoscuta pana sa se marite cu Rebreanu si acesta sa devina celebru, intrand apoi in umbra sotului. Muzeul s-a deschis in anul 1995, dupa moartea Puiei.

Doamna ghid ne-a spus ca Rebreanu nu a locuit efectiv aici, dar venea cu placere des pe aici, pe la singurul sau copil biologic.

Pe noi ne-a fascinat bogatia de documente si obiecte de patrimoniu ale acestui apartament – muzeu. Eu personal ma asteptam sa fie un loc destul de “gol” , stiind de casa lui Rebreanu de pe meleaguri bistritene.

Colectia cuprinde tot mobilierul apartamentului pastrat de Puia si apoi de muzeu, care este deosebit.

In ce priveste patrimoniul literar, sunt prezentate o multitudine de scrisori, manuscrise, fotografii.

Surpriza pentru mine au fost tablourile si sculpturile. O colectie remarcabila de opere pictate de pictori valorosi precum Camil Ressu, Jean Steriadi, Nicolae Darascu, Francisc Sirato, Iser sau sculpturi realizate de Milita Petrascu, Ion Jalea, Oscar Han, te duc cu gandul ca esti intr-un muzeu de arta.

O alta surpriza a fost colectia bogata de icoane pe sticla, realizate in zona Ardealului, care mi-au amintit de atelierele din Marginimea Sibiului.

Si, inca o surpriza, a fost colectia de ceramica prezentata in buna parte in bucatarie. Da, pentru ca se viziteaza si bucataria si baia si tot apartamentul.

Colectiile de icoane si de ceramica au apartinut lui Liviu Rebreanu si au fost aduse aici prin grija fiicei acestuia.

Vizita in sine

In holul de la intrare, dupa ce am procedat la plata biletelor si am si primit bilete pentru fiecare leut platit si am precizat explicit ca vrem sa platim si pentru poze si pentru ghidaj, am primit primele informatii despre acest loc. Peretii sunt plini cu informatii inramate, tablouri, iar in cuier erau agatate niste desagi impletite si o centura de piele port-coasa.

Nu intelegeam in prima faza de ce peretii sunt super incarcati in hol, dar cum am pasit in living, wow, am inteles ca asa avea sa fie in tot apartamentul, eram cu adevarat intr-un muzeu. Parca de arta. Tablouri mari, inclusiv unul mare al fiicei scriitorului, dar si al dragalasului catel al gazdei de atunci, altul mare al lui Liviu Rebreanu, sculpturi, o vitrina cu un evantai superb, mobilierul...

In urmatoarea camera, numita sufragerie (tot un living de fapt), erau expuse multe icoane superbe pictate pe sticla, iar mobilierul vechi din lemn masiv, sculptat era impresionant si cu siguranta foarte valoros. Am realizat astfel ce valori imbogateau casele oamenilor intelectuali la inceput de secol XX in Bucuresti. Am mai vazut un gong de cristal cu care era chemata menajera, un samovar, un ceas pendula.

Biroul era plin de tablouri, inclusiv portete ale scriitorului, icoane obisnuite, iar pe masa de lucru (biroul propriu-zis) o nemaivazuta lampa sculptata in forma de bufnita. O biblioteca ingloba colectii intregi de carti, imensa majoritate opera scriitorului, in limba romana sau tradusa.

Bucataria era utilata cu ibrice, oale, vase aramii, obiecte multe de ceramica, linguri din lemn si o tigaie de decor cu ceas.

Apartamentul gazduieste si o camera dedicata lui Ion Pillat cu o masa de lucru, sculpturi multe, un tablou cu arborele genealogic al familiei, dar si un felinar de tren.

Liviu Rebreanu

Liviu Rebreanu s-a nascut la data de 27 noiembrie 1885 in Tarlisua, sat situat astazi in judetul Bistrita Nasaud, pe atunci insa apartinand Imperiului Austro-Ungar. A fost primul din cei 14 copii ai familiei, tatal lui fiind invatator. Familia s-a mutat in Maieru, o superba comuna, tot din judetul Bistrita Nasaud de astazi. Aici si-a petrecut scriitorul anii copilariei. Liceul l-a urmat la Nasaud si apoi la Bistrita. A invatat limba maghiara si a studiat la inceput in maghiara. A continuat la Scoala Superioara de Honvezi din Sopron. Este repartizat in armata austro-ungara in regimentul de honvezi regali din Gyula, de unde insa demisioneaza revenind pe plaiurile natale.

Este arestat si detinut la Vacaresti si apoi la Gyula.

Se inroleaza in armata romana in primul razboi mondial. In 1917, fratele sau, Emil, ofiter in armata austro-ungara, este acuzat de dezertare si condamnat la moarte, acest episod trist il inspira pentru romanul Padurea spanzuratilor.

A trait o buna parte a vietii la Valea Mare, judetul Arges.

Este unul din cei mai tradusi scriitori romani. A fost prozator si dramaturg si a fost membru al Academiei Romane si a fost decorat cu Ordinul Coroana Romaniei in gradul de Mare Cruce.

A murit datorita unei boli pulmonare in anul 1944 la Valea Mare, fiind transhumat la Cimiturul Bellu din Bucuresti.

In ce priveste CV-ul sau literar, Liviu Rebreanu a scris nuvele (Ciuleandra), romane sociale, psihologice si politiste (Ion, Rascoala, Padurea spanzuratilor), teatru, note de calatorie, jurnale, lasand in urma o multitudine de lucrari si mii de pagini de literatura.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Adresa

Bd. Prof. Dr. Gheorghe Marinescu, nr. 19, ap. 11, interfon 11, cod 0613144, București, vis-à-vis de Palatul Cotroceni. Un alt reper important in zona este Gradina Botanica Dimitrie Brandza vezi impresii, Bd. Ghe. Marinescu sfarsind in Soseaua Cotroceni, in dreptul intrarii in Gradina Botanica.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Mi-a placut mult acest muzeu, peste asteptarile mele indiscutabil, care beneficiaza de un continut foarte valoros si un ghidaj foarte bun. Dupa vizita am inteles de ce acest muzeu are nota 4,9 din maxim 5 obtinuta din 15 evaluari si reviewuri pe google. La multi ani tuturor de ziua lui Liviu Rebreanu! Numai bine! 27.11.2020

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 27.11.20 07:25:13
Validat / Publicat: 27.11.20 07:59:53
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 249 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Casa Memoriala Liviu Rebreanu - sufrageria
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 53300 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
  • sait oficial al acestei destinații:

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[27.11.20 07:59:07]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Muzeul Național al Literaturii Române, BUCUREȘTI" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: (Alte) Muzee ale Bucureştiului]

Dana2008PHONE
[27.11.20 09:56:24]
»

@Dan&Ema:  Felicitări!

Mulțumim frumos pentru culturalizare!

Sănătate! Numai bine! ​​

Dan&EmaPHONEAUTOR REVIEW
[27.11.20 11:20:10]
»

@Dana2008:  Multumesc si eu! Sanatate! Numai bine! ​​

webmaster
[27.11.20 11:57:55]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Dan&EmaPHONEAUTOR REVIEW
[27.11.20 12:05:44]
»

@webmaster:  multumesc

doinafil
[27.11.20 23:04:55]
»

Doamna ghid ne-a spus ca Rebreanu nu a locuit efectiv aici, dar venea

cu placere des pe aici, pe la singurul sau copil biologic.

După câte știam eu, Rebreanu nu a avut copii biologigi! Puia era fata soției lui, Fanny, fostă actriță, și Puia avea trei ani când Fanny și Rebreanu s-au căsătorit. Nu a înfiat-o cu acte în regulă, doar prin căsătorie s-a angajat să-i fie tată, lucru care n-a fost tocmai legal. De-aceea, rudele lui, după moartea lui Rebreanu au contestat să-i fie trecută averea și pe numele lui Puia. În casă a rămas Fanny, până la moartea ei, și apoi Puia a donat-o Muzeului Literaturii Române.

N-am apucat să văd muzeul, știam de el, dar uite că acum, după ce-am citit review-ul tău, mi-am propus să-l văd și eu!

Îmi place mobilierul vechi de lemn, frumos sculptat și bine întreținut! Deasemenea și obiectele de artă răspândite în toată casa!

Felicitări, am votat cu drag! ​​​

​ ​

webmaster
[06.12.20 22:47:36]
»

Împreună cu continuarea / continuările sale, articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinație.

Dan&EmaPHONEAUTOR REVIEW
[06.12.20 22:49:13]
»

@webmaster:  multumesc!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, doinafil
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Național al Literaturii Române:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.091229915618896 sec
    ecranul dvs: 1 x 1