REZONABIL
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Moscheea de la Pieptănari - monument istoric
Cu mașina sau pietonal, am trecut de multe ori prin zona Pieptănari. Multă vreme, presată de timp sau preocupată de treburile mele, nici nu am observat că de dincolo de un rând de blocuri se ițește către cer un turn înalt, cu acoperiș verde, terminat cu semilună - minaretul Geamiei "Carol - Hunchiar".
Unde se găsește?
Mai exact, Geamia "Carol - Hunchiar" se află în București, în zona Eroii Revoluției - fosta Piață Pieptănari, nu departe de Cimitirul Șerban Vodă - Bellu. Zona este deservită de autobuze, tramvaie și metrou (stația Eroii Revoluției), dar poți ajunge acolo și cu mașina personală. La fel ca oriunde în București, parcarea poate fi o problemă.
Între două blocuri, în spatele unui magazin Flanco (adresa exactă: Strada Constantin Mănescu, nr. 4), mascată într-o oarecare măsură de clădirile învecinate și de câțiva copaci, descoperim moscheea - "Geamia Musulmană Bucureşti 1960".
Moscheea de la Pieptănari
Povestea primului lăcaș de cult musulman din București începe în primii ani ai secolului trecut, când (în 1900-1906) pe Dealul Filaretului - din iniţiativa lui Ion N. Lahovari, ministrul domeniilor în Guvernul George Gr. Cantacuzino - se stabilește locul pentru organizarea "Expoziţiei Generale Române, cu prilejul celor 40 de ani de domnie glorioasă a M. S. R. Carol I". Între altele, regele Carol I - dorind să reliefeze libertatea cultelor în România și prețuirea sa pentru comunitatea musulmană din București - hotărăște construirea unei moschei pe una dintre insulele lacului. A fost prima moschee edificată în București. Ea nu a fost construită de musulmani, ci de autoritățile române, din dispoziția regelui Carol I și servea în primul rând reprezentanților diplomatici ai Imperiului Otoman la București, după recunoașterea independenței de stat a României.
Denumită încă de pe atunci "Hunchiar - Regele Carol I", moscheea înconjurată de ape chema musulmanii din București la rugăciune. Până în 1989, musulmanii din București au avut un singur lăcaș de cult - Geamia din București, situată mai întâi în Parcul Carol I, apoi mutată în zona Pieptănari (astăzi "Eroii Revoluției"), pe Strada Constantin Mănescu, nr. 4. La aceeași adresă se află oficial și sediul administrativ al Comunității Musulmane din București - ca parte componentă a Cultului Musulman din România.
Cum și de ce a fost mutată? În anii comunismului, în Parcul Carol I (numit în perioada 1948-1991 Parcul Libertăţii) s-a decis construirea unui grandios mausoleu - "Monumentul eroilor luptei pentru libertatea poporului şi a patriei, pentru socialism". Dacă doriți, citiți mai multe despre Parcul Carol I - trecut și prezent.
În 1959, Gheorghe Gheorghiu-Dej a ordonat ca moscheea regelui Carol I să fie dărâmată. Ceea ce s-a și întâmplat. Numai că, în anul următor, la aprox. 1 km distanță față de vechiul amplasament, moscheea a fost reconstruită la Pieptănari, pe Strada Constantin Mănescu, nr. 4, ascunsă între blocuri. Și este cu adevărat ascunsă, atâta doar că înălțimea minaretului o desconspiră. Se spune că la reconstruire s-a încercat mărirea lăcașului devenit între timp neîncăpător, dar arhitecții au impus respectarea dimensiunilor inițiale. Problema spațiului a fost rezolvată - în 1993 - prin construirea alături de geamie a unei săli de rugăciune, din lemn.
Moscheea de la Pieptănari este deschisă zilnic credincioşilor musulmani pentru rugăciunea de prânz şi la toate orele de rugăciune în zilele de sărbătoare. Și nonmusulmanii pot vizita geamia - monument istoric, zilnic, în cursul săptămânii, de la ora 9 până după-amiază. Bineînțeles, se impune decență în ținută și în atitudine, descălțarea la intrare, iar dacă se nimerește a fi slujbă, telefoanele închise și nederanjarea persoanelor care se roagă.
Am ajuns acolo cu puțin înainte de începerea rugăciunii de vineri. Credincioșii musulmani, deși nu prea mulți, doar bărbați, tocmai se adunau. Ni s-a permis intrarea, vizitarea și chiar fotografierea în sălile de rugăciune. În cea de-a treia sală, construită din lemn, în 1993, imamul Aziz Osman și-a rupt din timpul său și a stat de vorbă cu noi. Am rememorat istoricul lăcașului în care ne aflam și ne-a povestit că a venit la București de la Ada Kaleh, atunci când insula urma să fie acoperită de apele Dunării, iar întreaga populație strămutată. Slujise la moscheea de acolo înainte ca zidurile fortăreței, mormântul lui Mișkin Baba (un lider spiritual local), precum și o parte din cimitirul musulman să fie mutate pe insula Șimian. Ne-a mai spus că moscheea de pe insula Ada Kaleh a fost cea mai nordică din spațiul musulman, o hotărâre din vremea lui Ștefan cel Mare, preluată și perpetuată de Biserica Ortodoxă Română, interzicând înălțarea de moschei pe malul românesc al Dunării.
Clădirea alăturată, de zid, este în momentul de față în refacere. În continuarea corpului inițial - prima sală de rugăciune, se mai construiește și o a doua sală. Minaretul cu diametrul de 2 m și înălțimea de 26 m - turnul din care muezinul cheamă credincioșii la rugăciunile zilnice - este înghesuit între clădirea de zid și cea de lemn (a treia sală de rugăciune). Nu știu dacă în zilele noastre, la București, oraș cu o populație musulmană nu prea numeroasă, chemarea la rugăciune mai răsună din minaret. Vineri, când am fost noi acolo, nu am auzit-o.
Mihrabul indicând direcția spre Mecca, minbarul (amvonul) din lemn, rafturile cu cărți de rugăciune, pereții împodobiți cu înscrisuri din Coran (unele înrămate, altele pictate pe zid sau în medalioane) și minunatele covoare turcești, iată ceea ce am văzut la Moscheea din Pieptănari, prima moschee a Bucureștiului!
Câte ceva despre islamul din România
În România islamul are o tradiție de mai multe sute de ani, Dobrogea fiind provincie otomană aproape cinci secole (1418-1878). Constanța este centrul islamului românesc, iar Mangalia este orașul care găzduiește cea mai veche moschee din România. Care este anul construcției sale, nu știu. Diverse materiale informative furnizează diverse date ale înălțării sale. Nu am vizitat încă "Esmahan Sultan" - moscheea monument istoric din Mangalia. Cred că doar făcându-i o vizită și discutând cu cineva de acolo voi afla anul construirii sale. 1525? 1573? 1575?
În Dobrogea, practic, fiecare aşezare are locuitori de religie islamică - turci, tătari sau rromi horahane (ţigani de religie islamică). 99% din populaţia musulmană din ţara noastră trăiește în județele Constanţa și Tulcea, restul în Bucureşti și în orașele situate în lungul Dunării - Galaţi, Brăila, Călăraşi, Olteniţa, Giurgiu, Turnu Severin. Conform unor date statistice, în 2011, în România erau aprox. 70.000 de musulmani, din care 43.279 în județul Constanța și 9.037 în Municipiul București.
Se cunosc 80 de lăcaşuri de cult musulmane, dar se presupune că numărul lor este mai mare, moscheilor cunoscute adăugându-li-se și o serie de case de rugăciune nou înfiinţate, neautorizate de Muftiatul Cultului Musulman. Personal, am aflat că, în județul Neamț, un român convertit la islam şi-a înfiinţat o casă de rugăciune chiar în propria-i curte.
Între numeroasele moschei din țara noastră multe sunt monumente istorice: Moscheea Carol I şi Geamia Hunchiar din Constanţa, Geamia "Esmahan Sultan" din Mangalia (cea mai veche din ţara noastră), precum și geamiile din Medgidia, Hârşova, Amzacea, Babadag şi Tulcea. La Babadag, locul de descălecare a primilor tătari se află cavoul lui Gazi Ali Paşa şi al lui Sarî Saltâk Dede, de asemenea monumente istorice.
Cât despre București... Se știe că multe sute de ani, Bucureștiul nu a avut o comunitate musulmană, chiar dacă se afla la limita spațiului islamic, multă vreme sub suzeranitatea Imperiului Otoman. Am menționat că prima moschee edificată în București nu a fost construită de musulmani, ci de autoritățile române - din dispoziția regelui Carol I, pentru a servi reprezentanților diplomatici ai Imperiului Otoman la București.
Pană în 1989, musulmanii din București au avut un singur lăcas de cult, și anume Moscheea din București, aflată în sect. 5, în zona "Eroii Revoluției", Strada Constantin Mănescu, nr. 4.
Ulterior, în diferite puncte ale capitalei s-au construit și alte moschei. Primul lăcaș de cult înălțat de musulmanii din București, în 1994, a fost Moscheea Ar-Rahman din Crângași. În afara acestora, actualmente, în București mai există 7 moschei.
Pentru mai multe detalii accesați Comunitatea musulmană din București
S-a încercat și construirea unei moschei în nordul capitalei, care s-a vrut a fi cea mai mare moschee dintr-o capitală europeană, dar lipsa de fonduri, valurile de nemulţumiri din rândul fundamentaliştilor, precum și protestele lor inedite au pus capăt acestei inițiative.
Trimis de iulianic in 12.03.21 12:26:58
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Moschee, geamii în București sau împrejurimi, BUCUREȘTI" (nou-creată pe sait)
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
Salut. Foarte interesant și util acest articol. Chiar dacă acest obiectiv aparține altei religii, este foarte bine sa cunoaștem și sa respectam credinta fiecăruia. Am foarte mulți prieteni musulmani și ne înțelegem foarte bine chiar dacă discutam subiecte cu tema religioasa. Atat Evanghelia cat și Coranul vorbesc despre un singur Creator, dar ca îl numim diferit. Pacea fie cu tine și sa auzim numai de bine.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2014 Geamia Bucureștiului – „Hunchiar – Regele Carol I” — scris în 17.07.18 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ