GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Incursiuni periurbane (V): Parcul dendrologic Chitila, Mausoleul Blank și alte câteva „mărunțișuri”
Uneori e interesant să fii turist în București sau în împrejurimile Capitalei, vei descoperi locuri deosebite și povești interesante. După ce am vizitat Fortul 1 Chitila (vezi impresii) m-am îndreptat și către alte obiective aflate în același areal geografic nord-vestic.
Parcul dendrologic Chitila. În apropiere de palatul și parcul Mogoșoaia se află un spațiu verde amenajat cu vreo 10 ani în urmă și care poate îndeplini cu brio funcția de relaxare pentru câteva ore dintr-o zi liberă, departe de betoanele Bucureștiului.
Accesul e facil, din DN 7 spre Târgoviște, în localitatea Chitila, la circa 1 km distanță de sensul giratoriu cu Centura Capitalei virăm dreapta pe str. Păcii și în capăt descoperim parcul. Înainte de a ajunge, în dreptul unui teren sportiv, se află amenajată o parcare spațioasă, gratuită, dar care e deschisă doar sâmbăta și duminica (de la 08.00 la 22.00).
Parcul se află pe un fel de promontoriu care înaintează în apele Lacului Chitila. A fost amenajat în anul 2010 cu bani europeni și contribuția studenților de la Facultatea de Horticultură din București. Au fost plantați arbori, arbuști și plante din diferite specii. Deschis publicului între orele 07.00 – 22.00, parcul beneficiază de pază.
Am pătruns în incintă pe intrarea de lângă podul refăcut peste un braț al lacului Chitila bucurându-mă de liniște și persoane puține la plimbare în acea zi de primăvară din cursul săptămânii. Am privit cu nesaț oglinda apei, păsăretul care plutea pe unde, florile spontane și cele plantate în ronduri, arborii înfloriți, coniferele cu forme spectaculoase etc.
Parcul nu e foarte mare, doar vreo 3 ha de teren. Avem bănci înșirate de-a lungul aleilor, spații de joacă pentru copii, cișmele, toalete, coșuri de gunoi, sistem modern de iluminat, un iaz micuț, un spațiu verde central utilizat pentru diverse evenimente cultural-artistice. În momentul vizitei mele era curățenie, totul bine îngrijit; la intrare se găseau două automate pentru băuturi și crănțănele/dulciuri.
Vis-a-vis de parc, urmând conturul unui braț al lacului Chitila, a fost amenajată o alee de promenadă și pistă de bicicletă. În apropiere se află și un trup de pădure cu ieșire la lac. Peisajele naturale și lacustre sunt drăguțe, e liniște, te poți relaxa pe o bancă etc.
Cimitirul poeților – Străulești 2. Pe marginea Centurii Capitalei (șoseaua Odăii nr. 471) se află un spațiu vast cu rol de țintirim; am mers de mai multe ori acolo pentru a aprinde o lumină unor persoane cunoscute. De fiecare dată am trecut pe lângă locurile de veci ale unor oameni de cultură cunoscuți, străjuite de monumente mai mari sau mai mici. Abia acum am citit povestea acestei necropole și a oamenilor de seamă de acolo
Cimitirul Străulești 2 este cunoscut drept cimitirul poeților, fiind considerat al doilea după arhicunoscutul Bellu ca număr de artiști înhumați aici. În sectorul Artiștilor sunt peste 160 de morminte ale unor poeți, prozatori, artiști plastici, muzicieni.
Interesant este faptul că aici își dorm somnul de veci mai mulți poeți și oameni de cultură care au pierit în timpul cutremurului din ' 77, și anume: Anatol Baconsky (omiedesemne.ro/ultimele-o ... ui-a-e-baconsky), Alexandru Ivasiuc, Mihai Gafița, Mihai Petroveanu, Veronica Porumbacu, Savin Bratu.
Mausoleul Mauriciu Blank. Acces din Șos. București-Ploiești, după ce treci de Aleea Privighetorilor (cea care duce la Zoo Băneasa), virați dreapta pe prima stradă – str. Padina – și mergeți vreo 600 m până unde începe pădurea. Pe partea dreaptă găsiți o alveolă unde puteți lăsa autoturismul.
Capela ascunsă de vegetație este un monument realizat de arhitectul Duiliu Marcu între anii 1927-1929. Construcția circulară, îmbrăcată în cărămidă aparentă, e acoperită de o calotă sferică. Un număr de 12 contraforți împarte în mod egal suprafața pereților exteriori, în brâurile de sus fiind prezente două rânduri de ferestre. Combinația de piatră și cărămidă și lipsa oricărei împrejmuiri integrează perfect construcția în sânul pădurii.
Mauriciu Blank s-a născut pe meleaguri argeșene și a terminat școli economice de top la Leipzig și Viena. Mai întâi lucrează pentru Banca Marmorosch, devine administrator general, apoi asociat la Banca Marmorosch Blank & Co.
Ministrul de finanțe Virgil Madgearu cuvânta la înmormântarea bancherului în 1929: Cu Mauriciu Blank dispare unul dintre pionierii dezvoltării economice capitaliste a regatului român până la primul război mondial.
M-am apropiat încet de construcția roșiatică pentru a nu atrage niște câini care lătrau în apropiere. Ancadramentul de piatră decorat nu mai poartă inscripția comemorativă. Am găsit capela cu grilajul metalic și ușile de lemn larg deschise, cu sarcofagele situate pe cele cinci platforme sparte și deteriorate, cu inscripții cu vopsea pe pereți. Serii de câte 3 coloane terminate cu capiteluri decorate cu elemente vegetale delimitează spațiile dintre sarcofage. Jos pe podeaua de marmură zace o placă funerară spartă pe care se mai distinge numele soției bancherului, Bettina.
De zeci de ani monumentul funerar e părăsit, vandalizat, deteriorat; doar grupuri organizate de excursioniști mai trec rar pe aici. Detalii și informații în acest articol: bmim.muzeulbucurestiului. ... XX-2016_340.pdf.
Parc și restaurant Casa Albă. În apropiere vă puteți plimba prin Pădurea Băneasa, în zona numită „Casa Albă” . Aici puteți descoperi o clădire proiectată de arhitectul Octav Doicescu la începutul anilor ' 30 cu rol de restaurant – „Restaurantul Românesc Băneasa” . Am scris toamna trecută un articol despre această zonă (vezi impresii).
Concluzii. Găsim în împrejurimile Bucureștiului o mulțime de obiective interesante (pentru anumite categorii de pasionați), din păcate majoritatea în stare de degradare sau doar niște ruine. E greu să pui în valoare asemenea monumente deși ele ascund istorie și istorii!
Incursiunile continuă!
Trimis de tata123 🔱 in 18.08.22 09:36:07
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@tata123 ????:
”Uneori e interesant să fii turist în București sau în împrejurimile Capitalei, vei descoperi locuri deosebite și povești interesante.
foarte adevarat, am incercat si eu s avad orasul prin prisma turistului si m-am simtit foarte bine. De cele mai multe ori trecem prin oras si nu ii vedem frumusetea sau ne spun altii ce frumuseti au vazut in Bucuresti si daca spunem ca nu stim, ne intreaba: "Cum, tu nu stiai asta? sau Nu ai vazut asta? " ca si cand ei ar cunoaste orasul lor.
Este frumos sa descoperim orasul in care locuim, asa incat felicitari, votat cu mare drag.
@mishu: Localnicii nu sunt, de obicei, preocupați de toate obiectivele turistice aflate în orașul lor, fie ele muzee, case memoriale, biserici sau monumente. În general cunosc parcurile de relaxare, două-trei muzee importante și zone de distracție.
Dacă începă să „sapi” vei descoperi și alte minunății în orașul în care locuiești. Depinde de pasiunile fiecăruia, de interesul pentru artă și istorie, de dorința de a citi și a merge la pas pe străzile orașului.
Bucureștiul și împrejurimile mai au încă multe de oferit chiar și pentru mine. Rând pe rând descopăr locuri și obiective.
Mulțumesc! Numai bine!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2023 La scăldat / Ciorogârla la Domnești — scris în 30.10.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2023 O zi la ferma 'Ograda Bunicilor' Contesti, Dambovita — scris în 02.05.23 de AlexandruA din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2023 ˝La maici˝ sau mănăstirea Bâldana — scris în 24.05.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2023 În sâmbăta Floriilor excursie de o zi — scris în 09.04.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jan.2023 Raiul animalelor [Cățelu, IF] — scris în 12.01.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Nov.2022 Pelerinaj la 7 mănăstiri în Postul Crăciunului (în apropiere de Bucureşti) — scris în 09.12.22 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2022 O zi de vis în apropierea Bucureștiului — scris în 27.11.22 de Marelte din BUCURESTI - RECOMANDĂ