GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
În copilărie le-am cerurt părinţilor să-mi cumpere o bicicletă. ˝Ferească Dumnezeu! ˝mi-a spus mama scandalizată. ˝Vrei să ajungi ca Miţa Biciclista?˝. Era prin anii ´40.
Am mai auzit de câteva ori de această persoană, ştiam că existase în mod real dar n-am avut nici timp, nici răbdare să aflu mai mult până ce am citit că proprietatea ei urma să fie restaurată şi s-ar scoate la vânzare la preţul de 4 mil. eu. Stirea era din 2017 iar finisarea lucrărilor urma să aibă loc în 2018. Cum adresa era în apropiere de piaţa Amzei, pe strada Biserica Amzei nr. 9 colţ cu str. Cristian Tell lângă ambasada franceză şi vis-a- vis de biserica Amzei, mi-am zis că ar trebui s-o văd.
A fost construită în primii ani ai secolului trecut de celebrul arhitect N. Mihăescu în stil baroc cu faţada Art Nouveau. Este amplu decorată cu basoreliefuri cu heruvimi, îngeraşi şi lei care au rezistat trecerii timpului. Este un monument de arhitectură al Bucureştiului, un adevărat palat cu trei corpuri de clădiri, două etaje şi mansardă, cu o suprafaţă desfăşurată de 2000mp. Are zece camere, opt băi, două balcoane şi două intrări: una pentru maşini şi trăsuri alta pentru locatari.
Situată în plin centrul capitalei este prin decoraţiunile sale exterioare una din cele mai spectaculoase case din Bucureşti. Se spune că a fost donată de regele Ferdinand celebrei Miţa Biciclista, curtezana de lux din prima parte a secolului trecut.
După naţionalizare s-a degradat continuu, o încercare timidă de restaurare făcându-se în 1980. Deteriorarea a continuat şi nemaiputând fi locuită a devenit adăpost pentru oamenii străzii.
După 1990 rudele Miţei Biciclista au câştigat în instanţă imobilul dar neputând să-l refacă şi întreţine l-au vândut sub preţ unor spanioli. Aceştia au angajat Grupul spaniol Mantor pentru consolidare şi restaurare. S-au păstrat elementele decorative în formă originală, s-a înlocuit parte din parchetul deteriorat, s-a anvelopat întreaga clădire. S-au respectat integral liniile vechii construcţii. Termenul de finisare al lucrărilor era prevăzut în 2018 dar nu a fost respectat.
Astăzi în 2020, clădirea este complet restaurată interior şi exterior, mai necesită doar eliberarea camerelor de materiale, curăţenie şi pe strada alăturată îndepărtarea molozului şi deşeurilor rezultate din construcţie.
Casa este scoasă la vânzare pentru suma de 4 mil. euro. Nu cunosc situaţia juridică actuală pentru că o altă informaţie susţine că Primăria ar vinde-o pentru 3 mil euro (cu comision 90000 eu celui care va aduce cumpărătorul) şi în caz că nu va avea loc nicio tranzacţie, o va transforma în muzeu.
Miţa Biciclista nu e o legendă ci un personaj real şi controversat care a făcut furori în Bucureştiul interbelic. Maria Mihăescu, denumită de ziaristul George Ranetti, Miţa Biciclista şi de doamnele de la palat Miţa Cotroceanca, fiica unei spălătorese, s-a născut în 1885 în comuna Diţeşti Prahova. La 15 ani a venit în Bucureşti şi şi-a început ˝cariera˝. Era foarte frumoasă, o blondă tunsă scurt cu ochi verzi-albaştri, voluntară şi nonconformistă.
A plecat la Paris unde a învăţat franceza şi bunele maniere. Unul din primii amanţi de renume a fost regele Leopold al Belgiei.
Revenită în ţară a ţintit la cele mai înalte figuri ale protipendadei scria Neagu Juvara. Printre ˝prietenii˝ ei s-au numărat Octavian Goga, Nicolae Grigorescu dar şi regele Manuel al Portugaliei care ar fi cerut-o în căsătorie dar l-a refuzat pentru că în acel timp se iubea cu dr. Nicolae Minovici.
Regele Ferdinand i-ar fi dăruit casa din Piaţa Amzei despre care v-am vorbit.
Extravaganţele ei au constat din faptul că a fost prima femeie care s-a plimbat la şosea în Bucureşti cu bicicleta, că purta pantaloni bărbăteşti şi că la mare intra în apă în bikini în timp ce femeile ˝cumsecade˝ purtau halate de baie.
Deţinea o trăsură şi o maşină cupe de ultimă modă cu care intra prin poarta impozantă de fier în curtea imobilului.
Servitorilor polonezi le vorbea numai în franceză chiar dacă aceştia nu o înţelegeau. Simţind că îmbătrâneşte, în 1940 s-a căsătorit cu generalul Alexandru Dumitrescu. Pentru că în timpul războiului şi după venirea comuniştilor, veniturile lor secătuiseră a închiriat o parte din imobil, retrăgându-se cu soţul într-o aripă a casei. Când nu mai avea bani îşi îmbrăca bărbatul în haine vechi şi-l trimitea la cerşit în piaţa Amzei şi pe str. Mendeleev. Cu banii aduşi de acesta, mânca la Athenee Palace şi se vopsea la cel mai scump coafor de pe Calea Victoriei.
După naţionalizare s-a restrans în mansarda imobilului din Piaţa Amzei. A murit târziu în 1968, la 83 de ani într-o sărăcie lucie.
Trimis de Michi in 23.02.20 18:10:06
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Stiu cladirea de peste 40 de ani. Pe acolo parcau ai mei masina cand se opreau la piata.
@Michi:
Fascinante detaliile arhitecturale ale acestei case veche din centrul orasului.
Am aflat de aceasta casa cu cateva in luni in urma in timpul unui concurs radiofonic in care trebuia identificata o locatie pe baza unor indicii ce apareau pe larcursul emisiunii in episoade zilnice.
Cate minunatii avem langa noi si nu le stim! Comentez in numele meu.
Felicitari, Mama Michi, pentru articol si excelentele poze. ????????????????
Numai bine si pe curand! ????
@Michi: Frumoasă clădire! Cunosc această fațadă frumos ornamentată de mulți ani, am văzut-o și înainte și după restaurare. Interesantă asocierea numelui real al Miței Biciclista cu numele arhitectului: Maria Mihăescu vs. Nicolae C. Mihăescu. Totuși nu există nici un grad de rudenie între protagoniști. Se pare că arhitectul Mihăescu a fost angajat de tânăra nonconformistă doar pentru realizarea fațadelor cu accente Art Nouveau, clădirea fiind deja construită în acel moment.
Mița Biciclista este un exemplu al puterii presei - revista „Furnica” este instrumentul care a adus-o în prim plan începând cu anul 1904 pe femeia care făcea atâtea lucruri incredibile în acea epocă.
Mulțumim pentru prezentare și fotografiile recente.
@tata123: Fără excepţie completările tale sunt foarte valoroase
@Michi: O frumoasa pagina de istorie, aproape uitata de multi!
Am ascultat si eu o emisiune radio despre celebra Biciclista a Bucurestiului!
Da, puterea presei a fost, este si va fi mare!
@tata123, Celebra frumusete nu a fost si amanta Regelui Carol al II lea?
@Michi: Istoria se scrie si cu aceste povesti. Felicitari, votat cu mare drag.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2024 De la biserică și han, la bancă și spațiu expozițional: povestea Palatului Dacia-România — scris în 06.11.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2024 Redescoperind capitala: Lipscanii între București și Victoria — scris în 27.10.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2024 Spectacolul apei și a dronelor în Piața Unirii — scris în 24.08.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2024 Străzi și clădiri bucureștene cu parfum de epocă — scris în 02.08.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2024 Povești despre clădiri și oameni: Palatul Noblesse — scris în 01.08.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Dec.2023 Repere ale Revoluției Române în București în 2023 — scris în 21.12.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2023 Fântâni, bere & dovleci — scris în 20.11.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ