ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.01.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JAN-2020
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Pe urmele lui Eminescu prin București

TIPĂREȘTE

La mulți ani! De început de an! Dar și cu ocazia sărbătoririi „Zilei Culturii Naționale”, zi stabilită prin lege acum 10 ani. Aaaa..., există așa ceva? Se pare că da, deși televiziunile comerciale au început știrile la prima oră a dimineții cu diverse grozăvii. Prin presă se scrie câte ceva, la radio se vorbește despre poet, s-au organizat câteva evenimente, unele cu intrare gratuită, altele pe bază de invitații. De ce 15 ianuarie? Întrucât la 15 ianuarie 1850 s-a născut Luceafărul poeziei românești: Mihai Eminescu.

Cultivarea limbii române a constituit ununl din crezurile de căpătâi ale lui Eminescu. Dar această „împărăteasă bogată” (Timpul, 1879) – limba română, un adevărat „fagure de miere” (Epigonii) este astăzi trecută pe un plan secund, transformată și actualizată. Mai este poezia lui Eminescu de actualitate? Mai există în programele școlare?

Tânărul Eminescu ajunge la București undeva în preajma anilor 1867 având în vedere legăturile sale cu trupele de teatru Iorgu Caragiale și Millo-Pascali; în toamna anului 1868 se angajează sufleor la teatrul Național din Capitală. După peregrinări de circa 10 ani prin țară și străinătate revine la București în 1877 ocupând funcția de redactor la publicația „Timpul”.

Urmele lăsate de Eminescu în București sunt puține, nemeritat de puține. Orașul a trecut prin transformări serioase în ultimii 150 de ani și multe locuri care aveau legătură cu Mihai Eminescu au fost efectiv șterse de pe fața pământului. Au mai rămas doar repere ale trecerii eminesciene: Podul Mogoșoaiei (Calea Victoriei de azi), Biserica Albă, restaurantul Capșa, Pasajul Villacrosse (vezi impresii), parcul Cișmigiu (vezi impresii), mănăstirea Mărcuța (vezi impresii) etc.

Care sunt principalele monumente care ne aduc aminte de poetul nepereche Eminescu în București? Le voi trece în revistă în rândurile scurte de mai jos. Am trecut astăzi pe la o parte din ele pentru a aduce un omagiu poetului de care mă leagă amintirile dragi ale copilăriei. Am scris anii trecuți două articole despre satul din Moldova în care eu am copilărit, Joldești – așezarea natală a mamei lui Eminescu, Raluca (vezi impresii și vezi impresii).

Statuia lui Mihai Eminescu din fața Ateneului Român

Cred că cea mai cunoscută reprezentare a marelui poet din București este opera de artă a sculptorului Gheorghe D. Anghel situată în fața monumentalului Ateneu Român. Realizată din bronz în 1965 (din două bucăți) a fost amplasată pe actualul loc în 1966 înlocuind compoziția „Alergătorii” (realizată de Alfred Boucher în 1913 și poziționată azi pe Calea Victoriei). Poetul este înfățișat drept un tânăr cu plete, „îmbrăcat” doar cu o mantie și o eșarfă în jurul șoldurilor (simbol al „vieții trecătoare”).

Statuia era înconjurată de flori, un eveniment cultural omagiind în interiorul Ateneului pe Mihai Eminescu, de la a cărui naștere se împlinesc 170 de ani, și serbând totodată Ziua Culturii Naționale. Mai multe personalități culturale vârstnice se fotografiau și discutau susținut în jurul monumentului.

Bustul lui Mihai Eminescu din Parcul Cișmigiu

În Rotonda Scriitorilor din secularul parc găsim un bust al Geniului poeziei românești realizat de sculptorul Ion Jalea și amplasat aici în 1943 odată cu amenajarea peisagistică a acestui spațiu cultural. Chipul de marmură albă e impresionant, privirea tânărului poet fixând zările. Oameni „de bine” au spart acum câțiva ani bărbia lui Eminescu, iar acum se observă o fisură reparată a nasului. Un trandafir galben, ofilit și înghețat, e sprijinit de soclul monumentului.

Bustul lui Mihai Eminescu din fața Colegiului Național „Mihai Eminescu”

În spatele blocurilor care străjuiesc fostul bulevard „Victoria Socialismului”, în apropierea Mănăstirii Antim, pe straga George georgescu, lângă clădirea liceului ce îi poartă numele se află un alt bust al poetului. Realizat de sculptorul Mihai Onofrei monumentul e amplasat într-un mic spațiu verde înconjurat de bănci, cam neîngrijit parcă. O coroană de flori străjuie soclul de culoare vișinie (neinspirată).

Același sculptor a mai realizat un bust al lui Mihai Eminescu în 1953, un chip matur, serios, cu mustață, statuia fiind poziționată în Parcul Regele Mihai (fost Herăstrău).

Concluzii. Am trecut și pe lângă unul din sediile ziarului „Timpul” din capătul străzii Lipscani spre Calea Victoriei, e locul unde Eminescu a lucrat timp de 2 ani ca redactor. Clădirea se află în reabilitare azi, dar pe fațadă vedem o plăcuță care ne oferă informațiile de mai sus, precum și o efigie din bronz cu chipul poetului Mihai Eminescu.

În 2014 am mai zărit un bust al lui Eminescu în curtea sediului PSD (vila Stelian Toma) de pe Șoseaua Kiseleff (vezi impresii) realizat de sculptorul Doru Drăgușin și inaugurat în 2001. Am înțeles că mai există câteva monumente dedicate poetului național răspândite prin București (curtea Ministerului de Externe, Parcul Național etc.) și să nu uităm monumentul funerar din cimitirul Bellu.

Închei acest articol cu speranța că va fi mai bine...

Educaţia antreprenorială, educaţia pentru sănătate, pentru igienă, pentru protecţia mediului, pentru circulaţia pe drumurile publice, pentru egalitatea de gen şi câte alte educaţii se câştigă prin eforturile familiei şi ale şcolii. Dar perceperea lui Eminescu şi a lui Goethe, a armoniei unei simfonii de Mozart sau a unei opere de Giuseppe Verdi, a semnificaţiei unei coloane ionice, sau a unei ogive gotice, scrierea şi vorbirea corectă în limba lui Creangă, a lui Voltaire, ori a lui Shakespeare nu se pot face fără stăruinţă personală în cadrul marii strategii de stăpânire a ceea ce numim, cu mândrie, cultură generală – a declarat prof. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române.


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 15.01.20 16:17:29
Validat / Publicat: 15.01.20 17:56:49
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 1427 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Poetul Mihai Eminescu - sculptor Gheorghe D. Anghel.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 40250 PMA (din 43 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

roth
[15.01.20 20:21:18]
»

O lectie de " Romania" , usor de lecturat si retinut, o lectie despre noi si tot ce ar trebui sa fie parte din patrimoniu sufletului.

De fiecare data, dupa citirea articolelor tale ma simt mai ancorata in ceea ce reprezinta radacinile si cultura de langa noi pe care de cele mai multe ori o ignoram sau nu o vedem cu ochii deschisi.

Multam.

mihaelavoicu
[15.01.20 23:24:39]
»

Prima statuie a lui M. Eminescu a fost ridicată la Galaţi, în 1911, de sculptorul Frederic Storck. Statuia din fața Ateneului Român, considerată o inegalabilă operă de artă a fost lucrată de Gh. D. Anghel la Mănăstirea Pasărea, așa cum ai spus, în 1965.

În Ploiești avem un frumos bust Eminescu, opera lui Ion Irimescu, inaugurat în prezența artistului.

Vreme trece, vreme vine, /Toate-s vechi și nouă toate...

Felicitări pentru gândul frumos, despre Eminescu!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[16.01.20 09:22:45]
»

@roth: Mulțumesc pentru cuvintele frumoase. Încerc să redau uneori doar esențialul, alteori mă complic în amănunte care, poate, nu interesează multă lume. E din ce în ce mai greu de alocat timp pentru relatările din vacanță, viața zilnică ne invadează pur și simplu tot timpul disponibil. Dar nu am vrut să las nemarcată pe AmFostAcolo această zi importantă pentru români.

„Valurile vremii” se succed neîncetat, dar „dulcea Românie” va oferi întotdeauna „buna pace”.

Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[16.01.20 09:45:56]
»

@mihaelavoicu: Mulțumesc pentru ecou și completările binevenite în această zi aniversară. Într-adevăr prima statuie închinată lui Mihai Eminescu a fost realizată de marele sculptor Frederik Storck, amplasată la Galați și inaugurată în toamna anului 1911.

Dar, nu este prima operă de artă închinată poetului național, înainte de această statuie fiind realizate mai multe busturi de gips ori bronz (uzp.org.ro/11853/primele- ... in-presa-vremii). Cel mai vechi bust din bronz există și azi în Parcul Mihai Eminescu din Botoșani, el a fost realizat de artistul Ioan Georgescu la inițiativa studenților din București și Iași și dezvelit în toamna lui 1880. Același sculptor a realizat efigia de pe monumentul funerar din Bellu.

Au urmat alte și alte opere de artă închinate poetului Mihai Eminescu, astăzi chipul său fiind prezent în multe din orașele mai mari sau mai mici ale României. Numai bine!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[16.01.20 15:24:04]
»

@all: Am mai adăugat câteva fotografii cu o efigie și o plăcuță descoperită chiar azi pe bulevardul Magheru, pe peretele blocului Eva. Pe locul spațiului de joacă pentru copii din spatele blocului Eva s-a aflat casa lui Titu Maiorescu, reședință unde se întâlneau oamenii de cultură ai vremii. Aici a fost introdus Eminescu de către I. L. Caragiale și tot în această casă a citit poezia „Luceafărul” în 1882.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Michi
[17.01.20 12:25:37]
»

Ca totdeauna, reviewul tău impresionează prin gradul de documentare şi erudiţie. Pentru cei analfabeţi funcţionali - şi nu o spun peiorativ, pentru că sintagma se poate referi şi la adulţii împovăraţi de grijile zilnice - aş evoca şi strada Mihail Eminescu cuprinsă între Calea Dorobanţi şi apropierea Căii Moşilor, pe care nu cred să nu fi păşit vreun bucureştean. Sunt sigură că privind plăcuţa stradală, omul şi-a adus aminte măcar de ˝Somnoroase păsărele˝.

M-a impresionat negativ că pe unele plăcuţe, în cadrul ofensivei de negare a culturii noastre s-a schimbat denumirea de Mihail Eminescu-poet naţional în Mihail Eminescu- poet român.

Ar trebui să luăm exemplu de la basarabeni care au un cult pentru valorile naţionale, în Chişinău, numele străzilor aproape fără excepţie sunt ale unor poeţi, scriitori, actori şi în general persionalităţi româneşti.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[17.01.20 15:35:28]
»

@Michi: Mulțumesc frumos pentru cuvintele frumoase. Încerc să aduc în fața cititorilor lucruri drăguțe, interesante și inedite acolo unde se poate. E greu să vorbim de patriotism, (aproape) nimeni nu mai știe cum să interpreteze acest sentiment în societatea modernă. Și Eminescu a locuit o vreme pe strada Speranței...

Tulburătoarea viață a lui Eminescu, zbuciumul său interior și exterior se reflectă și în instabilitatea reședințelor sale din București. Mereu a fost peregrin: case, străzi, orașe, redacții, teatre... (ziarulmetropolis.ro/ultim ... ul-de-secol-xix).

Sănătate și numai bine!

mishu
[30.03.20 21:22:00]
»

@tata123: Asa cum spune @roth, o buna lectie de Romania. Felicitari, votat cu mare drag.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi, mihaelavoicu, mishu, roth, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Bucureşti:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.43179702758789 sec
    ecranul dvs: 1 x 1