GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Palatul Nunţiaturii Apostolice a Sfântului Scaun din Bucureşti / Am mers împreună cu Papa Francisc
Să mergem împreună! Este motto-ul sub care Suveranul Pontif a ales să plaseze călătoria apostolică desfășurată în perioada 31 mai – 2 iunie 2019 în România. Papa Francisc I este al doilea Papă care vizitează țara noastră în ultimii 20 de ani
Ecourile vizitei istorice efectuate de Papa Ioan Paul al II-lea între 7-9 mai 1999 sunt vii chiar și la 20 de ani distanță, strigătele mulțimii – „Unitate, Unitate! ” – deschizând noi punți de legătură în domeniul religios. Românie, pe care tradiția o numește cu frumosul titlu de „Grădina Maicii Domnului”, vin la tine în numele lui Iisus Hristos, avea să spună în limba română conducătorul Bisericii Catolice, luptător îndârjit pentru înlăturarea regimurilor comuniste din Europa.
Papa Francisc I care păstorește un „popor” cu peste 1,2 miliarde de suflete ține pasul cu vremurile moderne și a insuflat un spirit nou structurilor religioase catolice. Un om simplu, modest, conectat permanent cu actualitatea politică și socială, cu problemele mondiale, dorind să îmbunătățească comunicarea și legătura între creștini, indiferent de confesiune.
Dacă Papa Ioan Paul al II-lea a efectuat în 1999 o vizită de stat, combinată cu latura ecumenică, Papa Francisc I pe lângă caracterul de stat al călătoriei a întreprins un adevărat pelerinaj. Am venit în această țară frumoasă și primitoare ca pelerin și frate, pentru a trăi diferite întâlniri. Iar acum mă întorc acasă îmbogățit, luând cu mine locuri și momente, dar mai ales chipuri, declara Papa Francisc I înainte de plecarea din România. Vizita a debutat în București (întâlnirea de la Cotroceni și cea de la Patriarhia Română, discursul și rostirea rugăciunii „Tatăl Nostru” în Catedrala Mântuirii Neamului, slujba din Catedrala „Sf. Iosif”), a continuat a doua zi cu două evenimente profunde: pelerinajul la Șumuleu Ciuc (Sfânta Liturghie și depunerea Trandafirului de Aur Sanctuarului Marian) și vizita în profunzimea ortodoxiei românești – Iași, și s-a încheiat în cea de-a treia zi cu slujba religioasă și beatificarea celor șapte episcopi greco-catolici uciși de regimul comunist.
Există o reţea spirituală foarte puternică care ne uneşte, ne „conectează”, ne susţine şi care este mai puternică decât orice alt tip de conexiune. Sunt rădăcinile noastre: conştiinţa că aparţinem unii altora, că viaţa fiecăruia este ancorată în viaţa celorlalţi – sunt cuvinte spuse de Suveranul Pontif la Iași.
Dincolo de toate interpretările care au apărut și vor apărea din mediul politic și spiritual a fost evident comportamentul exemplar al poporului român, creștini catolici sau ortodocși, oameni aparținând diferitelor confesiuni religioase, chiar și atei au stat unul lângă celălalt în toate regiunile țării pentru a-l vedea și asculta pe Papa Francisc I. Din punct de vedere organizatoric totul a decurs bine, am avut impresia că autoritățile au și exagerat puțin, măsurile luate fiind uneori prea drastice. Oamenii au fost speriați și de multitudinea de coduri de vreme rea, dar și de existența acelor zone clar stabilite și a biletelor de acces. De fapt, îl puteai vedea pe Papa în multe locuri fără a avea „bilet” ori a trece prin filtre și percheziții corporale.
Palatului Nunţiaturii Apostolice a constituit pentru două nopți locul unde Suveranul Pontif a poposit în București. Nunțiatura Apostolică este reprezentanța diplomatică a Sfântului Scaun, pe scurt ambasada statului Vatican în țara respectivă. În România Nunțiatura Apostolică se află pe strada Pictor Constantin D. Stahi nr. 5-7, în apropierea Parcului Cișmigiu și a Bisericii Schitu Măgureanu.
Cu câțiva ani în urmă, în timpul unei „vânători” de case vechi și monumente istorice am descoperit această clădire impresionantă despre a cărei existență habar nu aveam. Pentru a face câteva fotografii a trebuit să dau explicații și actul de identitate jandarmului care își efectua serviciul în fața reședinței diplomatice. Deși legăturile diplomatice dintre Țările Române și Scaunul Papal datează încă din epoca medievală, abia în 1929 Parlamentul României ratifică Concordatul cu Vaticanul (pe 29 mai s-au împlinit 90 de ani de la publicarea în Monitorul Oficial).
Palatul este construit de episcopul romano-catolic al Arhidiecezei de București, elvețianul Franz Xaver de Hornstein, beneficiind și de subvenții regale românești. Arhitectul Giulio Magni, autor al mai multor proiecte pentru Primăria Bucureștiului, dar și pentru autoritățile centrale, a proiectat palatul de lângă Cișmigiu, a cărui inaugurare a avut loc în 1901.
În 1950 palatul e confiscat de statul comunist, fiind alocat tot „relațiilor externe” (Direcției de Informații Externe); în 1990 revine proprietarului de drept și după o restaurare binevenită se redeschide Nunțiatura Apostolică.
Aflăm de pe tăblița de „monument istoric” că este vorba despre o clădire în stil eclectic tratat monumental, cu elemente neoromanice și neogotice. Fiecare corp este tratat individual, reliefând un anumit stil arhitectural; corpul central, hexagonal se încheie cu o cupolă sub care este amplasată o statuie a Fecioarei Maria și mai multe rozete gotice.
În curte se află un bust de bronz al Papei Ioan Paul al II-lea și pe peretele clădirii a fost amplasat un mozaic cu motto-ul apostolic al pontificatului său: „Totus Tuus” („în întregime a lui Dumnezeu”). În spatele palatului se află o mică, dar frumoasă grădină. Imagini din interior, unde se află și o mică capelă, puteți vedea accesând acest link: tvr.ro/la-tvr-imagini-in- ... 24706.html#view.
În capătul străzii, spre bulevardul Schitu Măgureanu, se află piața Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea, în mijlocul scuarului fiind așezat în 2011 un bust al Sfântului Părinte realizat de un sculptor sloven.
Papa Francisc I declara la Cotroceni: Momentul acesta este potrivit pentru a avea o privire de ansamblu asupra celor treizeci de ani de când România s-a eliberat de un regim care oprima libertatea civilă și religioasă și o izola de celelalte țări europene și care, pe lângă aceasta, dusese la stagnarea economiei și la epuizarea forțelor sale creatoare. Poate este într-adevăr momentul din care se va schimba ceva.
Am asistat din nou la clipe istorice, cu bune și cu rele, omenirea trebuie să meargă înainte...
P. S. Vizionați aici un material video care sintetizează într-un minut vizita Suveranului Pontif: youtube.
Trimis de tata123 🔱 in 03.06.19 16:15:08
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@tata123:
Îi ești dator un pepsi jandarmului, că bere n-avea voie în post ????. Dacă-l mai găsești după atâta timp. Te-a lăsat să fotografiezi tocmai ambasada specială pe care o păzea! Totuși ai grijă altă dată și nu te mai legitima, e o lege.
Am și eu câteva poze pe undeva pe niște carduri vechi, făcute de la distanță. Aveam drum prin apropiere și mai furam.
O clădire frumoasă, cu o istorie dramatică.
@tata123: Mă bucur că ai putut asista la vizita Papei.
Adevărat este un moment istoric pentru România. De și Sibiul a fost folosit de Papa Francisc ca și localitate de tranzit mă bucur că a trecut pe acolo. Iar după decolare spre Roma a apărut și un curcubeu pe cer. Acuma referitor la curcubeu probabil meteorologii au o părere, credincioșii alta...
Ca și o ironie a sorții în acest moment mă aflu în Turcia și îmi consum vacanța. Sînt înconjurat de moschei iar în fiecare zi se aud rugăciunile lor în difuzoare (dimineața, amiaza și seara). Tocmai este ramadamul acum. Vizita papei am urmărit pe calculator...
@elviramvio: Clădirea e frumoasă, interioarele la fel. Dator ori ba, m-am ales cu câteva fotografii digitale. Mulțumesc pentru vizită și ecou.
@AZE: Da, am fost prin „preajma” Papei. A fost unul din momentele care vor fi înregistrate de istorie, cu toate discuțiile aferente. Vremea a ținut cu Suveranul Pontif și cu oamenii adunați în toate locurile de pelerinaj.
Vacanță plăcută în continuare și te așteptăm cu povești din Turcia.
@tata123: urmarând la TV vizita Papei Francisc am simtit asa o mare bucurie în suflet, emotii împletite din bucuria vederii acestui om sfânt la noi în tara, o vizita complexa în mai multe locuri, bine organizata si în special ca a folosit pentru deplasare si Dacia Logan si Duster! Lucrez de 32 de ani la Automobile Dacia, sufletul meu era plin de mândrie si lacrimi de bucurie la vederea gestului acestui OM deosebit!
@Yolanda: Vizita papală a creat o emoție aparte, a fost organizată în așa fel încât să „împace” pe toată lumea, totul a mers șnur. Utilizarea automobilelor produse la noi în țară face parte din politica de apropiere față de poporul respectiv și dă dovadă de respect.
O parte a evenimentelor le-am urmărit și eu pe canalele tv - televiziunea națională și-a asumat exclusivitatea transmisiilor și a făcut-o bine. Doar sâmbătă am fost plecat în mediul rural (apropo, cei de acolo nu au scos un cuvânt despre vizita Papei) și nu am urmărit decât seara sinteza zilei respective.
Numai bine!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2024 De la biserică și han, la bancă și spațiu expozițional: povestea Palatului Dacia-România — scris în 06.11.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2024 Redescoperind capitala: Lipscanii între București și Victoria — scris în 27.10.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2024 Spectacolul apei și a dronelor în Piața Unirii — scris în 24.08.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2024 Străzi și clădiri bucureștene cu parfum de epocă — scris în 02.08.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2024 Povești despre clădiri și oameni: Palatul Noblesse — scris în 01.08.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Dec.2023 Repere ale Revoluției Române în București în 2023 — scris în 21.12.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2023 Fântâni, bere & dovleci — scris în 20.11.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ