GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Palatul Administrației Casei Bisericii & Palatul Administrației Casei Școalelor din Bucuresti

Pe strada General H. M. Berthelot din București, la numărul 28-30, se află din 29.11.1909 o clădire cunoscută la începuturi cu numele bicefal de Palatul Administrației Casei Bisericii & Palatul Administrației Casei Școalelor (numită ulterior Palatul Ministerului Cultelor și Artelor) în care actualmente găsim sediul central al Ministerului Educației Naționale.
Pentru cei care nu sunt din București m-am gândit să fac o prezentare succintă a clădirii aflată la poziția 399 (cod LMI B-II-m-B-18135) în Lista Monumentelor Istorice din București, pentru că în interior intră în general doar cei care lucrează în învățământ, nefiind vizitabilă altfel.
Venind dinspre Sala Radio spre sediul Ministerului Educației Naționale trecătorul întâlnește la intersecția străzii Luigi Cazzavilan cu strada General H. M. Berthelot un frumos monument, inaugurat la 1 decembrie 2018, care îl reprezintă în integralitate pe generalul francez care a sprijinit România în primul război mondial cu priceperea sa militară.
Pe partea stângă a străzii, imediat după secția 3 Poliție, ajungem la Ministerul Educației Naționale, instituția având în față un mic spațiu verde cu brazi, tei și trandafiri, separat de zona pietonală printr-un gard vechi din piatră și fier forjat, probabil chiar cel de la inaugurarea clădirii din 1909.
La stradă această clădirea are două intrări monumentale, prima, cea de folosință curentă, pentru angajați și vizitatori iar a doua, folosită ceva mai rar, doar pentru delegațiile oficiale. În extremitatea dreapta a clădirii se află bariera de acces auto prevăzută cu un punct de control, în spatele acestuia se observă un stejar mare, care are o vechime de peste 150 de ani.
Intrarea în clădire se face prin două rânduri de trepte (6 plus 10), unele în exterior iar altele în holul de verificare al vizitatorilor.
Holul principal de la parter este pavat cu marmură, în mijlocul lui fiind doi stâlpi de rezistență acoperiți și ei cu marmură, de aici începând accesul pe scările ce duc la etajele 1 și 2, clădirea nefiind prevăzută cu ascensor. Tot aici se observă o mică platformă situată deasupra intrarii, precum și două mici statui din piatră, la ușile de acces către holul ce duce la cealaltă scară de acces, cea spre etajul 1, dedicată ministrului și secretarilor de stat. Pereții ce urcă spre etajele superioare sunt acoperiți cu tapiserii cu temă istorică (lucrări de diplomă vechi de 30-40 de ani ale absolvenților de la Arhitectură) precum și cu tablouri pictate de elevii de la liceele de artă din țară.
În holul de la etajul 1, unde pe pereți este afișată cronologia miniștrilor educației începând cu 1859 până în prezent, se poate observa o masă de consiliu din lemn masiv, veche de circa 100 de ani precum și două busturi din bronz, reprezentând două fete cu batic în cap.
La scara demnitarilor iese în evidență o structură tip vitraliu înaltă de 7 metri care are fost realizată prin anul 2012. Holul de la parter si scara de acces catre stradă sunt placate tot cu marmură, iar unul din pereți este acoperit cu bucăți de piatră montate într-o tehnică deosebită. Există și o altă scară de marmură care duce către curtea laterală a instituției, loc unde sunt parcate autoturismele.
Clădirea este încadrată în grupa a II-a de risc seismic, trecând prin multe cutremure importante de la inaugurare până în prezent: 1940,1977,1986 si 1990, fapt ce o face destul de nesigură pentru cei care lucrează aici.
Cei care vor să viziteze această instituție pot să apeleze la mine în privat pentru a realiza o programare a acestei vizite.
Vă las să vizionați acum pozele postate și La Bună Vedere!
Trimis de ultrasro in 05.04.19 15:49:37
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ultrasro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "La pas prin Bucureşti, BUCUREȘTI" (deja existentă pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2025 A dat ninsoarea peste parcuri... — scris în 01.03.25 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Feb.2025 Casă de Târgoveț - București, Șerban Vodă 33 — scris în 11.02.25 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jan.2025 Pe vremuri era la mâna oricui - Palatul CEC — scris în 23.01.25 de kmy din JILAVA [IF] - RECOMANDĂ
- Dec.2024 Monetăria Statului — scris în 08.01.25 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- Sep.2024 De la biserică și han, la bancă și spațiu expozițional: povestea Palatului Dacia-România — scris în 06.11.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2024 Redescoperind capitala: Lipscanii între București și Victoria — scris în 27.10.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2024 Spectacolul apei și a dronelor în Piața Unirii — scris în 24.08.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ