ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.12.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
DEC-2015
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Descoperă Bucureștiul !

TIPĂREȘTE

Despre capitala administrativă și politică a României s-au scris tomuri întregi și se va mai scrie. Bucureștiul este locul unde unii dintre noi s-au născut și locuiesc sau pentru alții este orașul unde își petrec temporar de la câteva luni la mulți ani. Este urbea admirată de autohtoni și străini ori doar hulită de unii români. Dar cu toate comentariile, aprecierile ori scrierile de orice fel ar fi ele Bucureștiul e un oraș interesant! . Trebuie doar să știi să cauți colțurile cu iz romantic, clădirile atinse de patina timpului, vechile parcuri cu arbori centenari, muzee cu obiecte de mare valoare națională și internațională, străduțele cu parfum de tei, statuile martore ale evenimentelor istorice, vechi tramvaie hodorogind pe străzi de mahala…

Coloană vertebrală a orașului - râul Dâmbovița – panglica de apă străbate cartierele orașului trecând pe sub poduri arcuite și clădiri vechi. Nemuritoare au rămas versurile lui E. Winterhalder: Sus din munte curge-n vale, Apă dintr-un mic izvor, Care șerpuind prin cale, Murmură încetișor: Dâmboviță apă dulce, Cin-te bea nu se mai duce! .

Bucureștii de altădată ne atrage prin arhitectura sa și legendele urbane țesute în jurul clădirilor și personajelor din vremuri apuse. Calea Victoriei sau Podul Mogoșoaiei concentrează o întreagă epocă – sunt celebre imaginile din perioada interbelică în care mulțimea (domni și slujnice, doamne cochete, șoferi și hamali, funcționari și învățători etc.) invadează întreaga stradă, autoturismele și trăsurile abia strecurându-se prin „marea” de oameni. Azi nu mai există acea efervescență, deși au fost refăcute trotuarele și s-a trasat o pistă specială pentru bicicliști. Ba da – am văzut anul acesta o mare de oameni ocupând Calea Victoriei – cu ocazia Festivalului Internațional al Luminii (vezi impresii). Pe Calea Victoriei ne plimbăm și admirăm: Palatul Cantacuzino (Muzeul Național „George Enescu”), Palatul Știrbei (ridicat între 1833-1835), Casa Monteoru, Palatul Telefoanelor (prima clădire cu schelet metalic construită în țara noastră), Casa Capșa (celebră cofetărie, cafenea și hotel – datează din a doua jumătate a secolului al XIX-lea), Palatul Cercului Militar Național (construit pe locul Mănăstirii Sărindar), Pasajul Macca-Villacrosse, Magazinul Victoria (Galeriile Lafayette), Palatul CEC, Palatul Poștei (actualul Muzeu de Istorie Națională a României – mai mult închis). Multe clădiri frumoase se întind de-a lungul Podului Mogoșoaiei – un motiv în plus pentru o plimbare de promenadă.

Din Calea Victoriei putem intra pe lângă Palatul Poștelor către alt local celebru: Caru cu bere. Interiorul este deosebit (lambriuri, pictură, vitralii), atmosfera plăcută și meniul bogat. În apropiere putem „ciupi” o clipă de liniște în frumoasa curte interioară a Mănăstirii Stavropoleos (1724). Centrul Vechi cu amalgamul său de străduțe comerciale (acum cafenele, baruri și restaurante) încearcă să supraviețuiască degradării vizibile în care se află. O plimbare cu ochii pe sus (dar nu doar pentru a fi atenți să nu ne cadă ceva în cap) ne dezvăluie o arhitectură care, renovată/consolidată/refăcută, ar mări numărul de turiști și localnici dornici a se plimba pe străzile cu nume vechi: Blănari, Covaci, Lipscani, Cavafii Vechi, Doamnei, Gabroveni, Șelari, Zarafi, Hanul cu Tei și altele. Nu ocoliți situl arheologic Curtea Veche – prima curte domnească din București și Hanul lui Manuc – important centru de popas (cazare și masă), loc de încheiat faceri și de întâlniri politice în ultimele două secole.

Ce mai putem vedea frumos în București? Cel mai vechi parc al Capitalei îl găsim tot în zona centrală, și anume: Parcul Cișmigiu – grădină publică amenajată temeinic după anul 1850 (vezi impresii). Dar lucruri interesante găsim și în Parcul Herăstrău (amenajat între 1930-1935) și Parcul Carol (trasat și amenajat între 1900-1906; aici găsim statui, monumente, Muzeul Național Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida”). În drum spre Parcul Herăstrău putem urma calea Bulevardului Kiseleff – din nou celebra „Șosea” unde altădată aveau loc evenimente atât de vesele. În drum spre Palatul Elisabeta, aflat în coasta Parcului Herăstrău, puteți vedea multe clădiri interesante (vezi impresii). Ne putem opri vreo două ore în Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” (vezi impresii) pentru a admira geniul țăranului român și lupta sa perpetuă pentru supraviețuire.

„Embleme” ale timpurilor mai recente pot fi considerate: Casa Poporului (actualul Palat al Parlamentului), Casa Scânteii (azi Casa Presei Libere – cea mai înaltă construcție din capitală până după Revoluție), Biblioteca Națională a României, Bulevardul Victoria Socialismului, Pasajul rutier Basarab, etc.

Dar cel mai frumos e să te plimbi prin București primăvara când natura împodobește totul cu flori… sau toamna când ruginiul frunzelor devine literă de lege… dar de ce nu și iarna când omătul imaculat reușește să acopere orice. Plimbări prin vechi cartiere înțesate de case și vile construite cu mult bun gust, proiectate de arhitecți cunoscuți, cu garduri Art Deco și uși din fier forjat, peroane acoperite și balcoane ornate cu atlanți ne relevă farmecul vechiului București. Descoperim muzee, case memoriale, biserici și chiar mănăstiri, grupuri statuare și busturi, parcuri și chiar o grădină zoologică.

Pe timpul verii și al toamnei în București circulă un autobuz turistic cu etaj descoperit - Bucharest City Tour ce străbate câteva bulevarde înțesate de obiective arhitecturale, istorice și religioase (Bdul Magheru, Bdul Lascăr Catargiu, Bdul Aviatorilor, Șoseaua Kiseleff, Calea Victoriei, Bdul Unirii). Ar fi fost frumos dacă exista și un traseu de tramvai care să îi ajute pe turiști să vadă mai multe zone – călătoria cu tramvaiul are farmecul ei. La un moment dat tramvaiul 1 circula pe un traseu circuit, întrerupt acum de diverse lucrări. Mai există tramvaiul 21 ce pornește din Centrul Vechi, străbate vechea Cale a Moșilor, trece pe la Bucur Obor și ajunge spre ieșirea din oraș. Pe anumite bucăți din traseele acestor mijloace de transport în comun se pot vedea lucruri interesante.

Interesantă este și plimbarea cu vaporașul pe Lacul Herăstrău – poate, în viitor, se vor încheia și lucrările noului proiect de agrement: un vaporaș electric care să străbată lacurile Herăstrău, Floreasca și Tei (alături de amenajări pietonale și pentru biciclete). Și albia + faleza râului Dâmbovița ar putea fi amenajată mai atractiv – idei sunt.

Cu bune sau cu rele Bucureștiul este al nostru. Dacă dorim îi putem vedea părțile bune și luând-o la pas găsim o mulțime de locuri fascinante. Ar fi frumos dacă cuvintele Olgăi Greceanu din anul 1929 s-ar adeveri: Așa cum e Bucureștiul azi, pe alocurea încă rău înfățișat, trebue să-i recunoaștem merite pe lângă faptul că nici un alt oraș pe lume n-a fost atât de încercat în fundațiile lui. Toate țările și toate popoarele ar trebui să înțeleagă că România ar avea cel puțin dreptul la simpatie, dacă nu chiar la admirație.

Urări. Închei acest an încărcat pe AFA cu un articol ce vă îndeamnă să (re) descoperiți Bucureștiul sau, de ce nu, orașul în care locuiți. Cu siguranță nu am văzut toate locurile frumoase existente în urbea natală ori de adopție. Ilustrez acest articol cu fotografii de sărbătoare – Bucureștiul noaptea, iluminat cu ocazia sărbătorilor de iarnă 2015.

Urez tuturor membrilor AFA, cititorilor AFA, webmasterilor AFA un An Nou îmbelșugat, bucurii nenumărate, sănătate că-i mai bună decât toate și împliniri pe toate planurile. Mulțumesc celor care mi-au citit scrierile, celor care le-au apreciat, celor care au comentat (prin ecouri), dar și celor care s-au „săturat” de Tata123 – tuturor le doresc să aibă un an mai puțin stresant, multe fapte generoase să le însenineze zilele și să aibă parte întotdeauna de vești bune. La Mulți Ani utilizatori și webmasteri AFA!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 30.12.15 23:16:45
Validat / Publicat: 30.12.15 23:52:32
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 1401 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 La Mulți Ani AFA, La Mulți Ani București!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34400 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

papone
[31.12.15 01:04:50]
»

@tata123 -

Urez tuturor membrilor AFA, cititorilor AFA, webmasterilor AFA un An Nou îmbelşugat, bucurii nenumărate, sănătate că-i mai bună decât toate şi împliniri pe toate planurile. Mulţumesc celor care mi-au citit scrierile, celor care le-au apreciat, celor care au comentat (prin ecouri), dar şi celor care s-au „săturat” de Tata123 – tuturor le doresc să aibă un an mai puţin stresant, multe fapte generoase să le însenineze zilele şi să aibă parte întotdeauna de veşti bune.

Pentru asta, da! Toate cele bune!!!

elviramvio
[31.12.15 07:21:23]
»

Da, Bucurestiul este un oras despre care trebuie sa scriem toti userii care locuim aici, trebuie sa scrie si cei ce vin in vizite, pentru ca este un oras cu multe locuri frumoase, pentru ca trebuie adus in fata si de noi cei mici, dar multi, pentru ca este capitala tarii noastre. Sunt multe locuri pe care nici eu, bucuresteanca de atatia ani nu le stiu dar imi place sa le caut, pornind de la cateva vorbe la tv, intr-un ziar sau blog. Si cei care calatoriti prin alte tari puteti avea surprize, mie la un hotel acum 2 ani, mi-au aratat o fotografie inramata cu o statuie din Bucuresti, spunand ca le-a placut foarte mult.

Un an bun sa ai in 2016, multe articole bune!

Radu Tudoran
[31.12.15 07:58:50]
»

Multan pentru urari taticule,

Sa ai si tu un an mai bun. Si multa sanatate, ca-i mai buna buna decat toate.

Relativ la Bucuresti, am fost la Muzeul Zambaccian, favoritul meu.

Ce zona este acolo, ca aducea mult cu Micul Paris?

Foarte multe case, vile mai bine zis, cu o arhitectura superba.

Nimeni nu vorbeste despre astfel de cladiri. Sau n-am gasit eu review-urile respective

Toti doar de Centrul vechi scriu si vorbesc. Si mi-e teama sa nu se transforme din ruina in kitch.

In 15 ani slovacii au transformat central Bratislavei in ceva ce poti arata cu mandrie unor straini.

In Bucuresti, dupa 25 de ani, in centru putem spune ca s-a inceput ceva.

Poate nepotii mei sa vada Centrul vechi reamenajat total.

Carmen Ion
[31.12.15 09:43:06]
»

@tata123 - Un articol tocmai bun de sfârşit de an. Mulţumesc pentru urări şi La Mulţi Ani AFA!

Bucureştiul este, aşa cum bine spui, un oraş interesant, care "ascunde" destule comori. Din păcate, Radu Tudoran are dreptate - în 26 ani nu s-a reuşit decât demararea unor proiecte care Dumnezeu ştie când vor fi finalizate, în timp ce un oraş mult mai modest ca Bratislava atrage mulţi turişti cu centrul său vechi, complet restaurat (deşi, dacă intri în vreo clădire acolo, te izbeşte imediat mirosul de mucegai şi igrasie...)

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[31.12.15 10:06:22]
»

@tata123 - Mulțumim pentru urări!

Îți doresc și eu un An Nou cât mai bun, cu sănătate, bucurii și cât mai multe împliniri pe toate planurile!

Pentru @tata123 - după părerea mea utilizatorul AFA cu cele mai multe articole scrise în anul care tocmai se încheie (135 articole din care 121 numai despre România) - toată aprecierea mea pentru efortul susținut pe care l-a depus. Nu este ușor să călătorești atât, să scormonești prin amintiri, să selectezi fotografii și să scrii despre ceea ce ai văzut încercând să conștientizezi pe cititor că și în apropierea locurilor în care își duce viața de zi cu zi sunt lucruri interesante de văzut și de vizitat.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[31.12.15 17:02:53]
»

@all - Mulțumesc tuturor pentru aprecieri.

La multi ani!

fra
[31.12.15 23:27:53]
»

Am intrat din intamplare pe acest review si spun cu mirare (ma mir si eu de mine) ca nu mi-a trecut pana acum prin minte sa caut obiective de vizitat in Bucuresti pe amfostacolo. Si culmea ca am cautat in multe locuri, cu atat mai mult cu cat saptamana viitoare ajungem in capitala. Deci a fost chiar util pt mine reviewul!

iulian68
[04.01.16 21:35:51]
»

@tata123 - Si eu iti doresc toate cele bune si promit ca de anul asta sa ma apuc serios de Bucuresti, ca daca tot umblu toata ziua prin el, nu am cum sa ratez vreun parculet sau statuie... LA Multi Ani tuturor!

P. S. Desigur, in ultimul articol, cel de fata, colegul nostru nu va indeamna sa vizitati unele obiective, pentru ca nu e cazul... Nu puteti admira gradinile Cismigiului, iar de plimbat cu vaporasul pe lacul Herastrau... Draga tata123, sincer, eu nu m-am saturat de tine, pentru ca ai articole frumoase, si bine conturate din anumite destinatii... dar unele, mai ales cele despre cate un parculet cu trei banci (gen cel de la eroilor) sau despre statuile inventariate, si as putea continua, chiar nu-si au rostul... Si mai scrisesem undeva, mi s-ar parea mult mai OK sa-i las pe alti colegi, care vin in Bucuresti de la sute de km, sa scrie ei despre cum au perceput acest oras... Ai prieteni multi pe sait, si tare as vrea sa nu-i fi suparat cu aceste remarci, cu atat mai mult pe tine...

Marian Preda
[05.01.16 15:54:07]
»

@tata123; -

Ţi-am aşteptat cu nerăbdare acest ultim articol pentru a-ţi ura multă sănătate, călătorii minunate şi fericire!

Să-ţi aminteşti cu atâta plăcere, într-o perioadă magică a anului despre toate poveştile tale, crede-mă că mă simt... fără acel spirit.

Tatanule, presimt că mă înţelegi greşit! Nu-s la fel de obscurantist să mă înghesui lângă o ,,ploaie˝ de luminiţe multicolore, acestea s-au cuibărit demult în sufletul meu şi se numesc spirite AFA-iste.

După sărbătorile în roz, pentru prima oară în viaţa mea de când mă aflu pe acest site, am inţeles pe deplin cât de puternic este acest instrument şi dar minunat numit... Prietenie.

Toate bune dintr-o capitală cu cei mai mulţi primari suspendaţi!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio, fra, iulian68, iulianic, Marian Preda, Radu Tudoran, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Bucureşti:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073757886886597 sec
    ecranul dvs: 1 x 1