ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.09.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
SEP-2014
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Hanul Gabroveni – centru cultural bucureștean

TIPĂREȘTE

Pe 20 septembrie 2014 Bucureștiul a împlinit 555 de ani de la prima sa atestare documentară. Bineînțeles că edilii noștri au pregătit o serie de evenimente, mai mult ori mai puțin reușite.

Printre acestea se numără și inaugurarea noului Centru cultural al Bucureștiului situat în nou reconstruit/refăcut/restaurat Han Gabroveni de pe str. Lipscani nr. 86-88. Cu prilejul Zilelor Bucureștiului, în 20 și 21 septembrie oricine a putut vizita acest monument de arhitectură în cadrul Zilelor Porților Deschise.

Persistă o confuzie însă. Hanul Gabroveni a fost construit, potrivit unei părți din istorici, de către Constantin Mavrocordat în 1739. Ipoteza pornește de la însemnările francezului Jean Claude Flachat, fost secretar domnesc, ce notează despre ridicarea unui edificiu de formă pătrată cu rol de găzduire a negustorilor străini sosiți cu afaceri la București. Totuși cercetările arheologice și documente istorice din epocă demonstrează că hanul a fost construit între anii 1804-1818, pe locul unor vechi și modeste case de cărămidă. Este posibil ca ceea ce numim azi Hanul Gabroveni să fie de fapt Hanul Hagi Tudorache.

Clădirea astăzi renovată, corpul vechi, ar fi, de fapt, fostul Pasaj Comercial ce apare menționat în documente din 1852 și era situat peste drum de Hanul Gabroveni, han ce a dispărut odată cu construirea hotelului Univers.

Imobilul astăzi restaurat a funcționat ca han, apoi sediu de bancă până la venirea regimului comunist în România când a fost transformat în clădire cu spații comerciale; după anii 1980 a fost abandonat. După Revoluția din 1989 a intrat în sarabanda retrocedărilor și proceselor fiind lăsat în ruină.

Indiferent de autenticitatea oricărei variante cert este faptul că acest monument de arhitectură a fost pus în valoare și i s-a atribuit un rol major în viața bucureștenilor.

Sâmbătă după-masă, 20 septembrie 2014, am ajuns pe str. Lipscani ce era împânzită de sute de oameni ieșiți la plimbare, la ceas aniversar. Clădirea este vizibilă chiar după ce treci de Statuia Lupoaicei și intri pe str. Lipscani dinspre Pasajul Latin. Te ”izbește” vizual cu cele trei culori (alb, crem, gri) și cu combinația/contrastul între vechi și nou, între forme rotunde și forme cu linii drepte. Fațada nouă creează un aspect plăcut; ce bine și frumos ar fi fost ca toate clădirile din Centrul Vechi să fie cât de cât restaurate. Balconul din fier se sprijină pe console frumos ondulate.

Intrăm pe poarta mare din lemn masiv, deschisă la perete pentru a primi vizitatorii; inserțiile florale mari, pătrate, încearcă să redea aspectul original al porții – aspect ce îl putem admira într-o fotografie din expoziție. Intrăm în gangul clădirii, trecem peste un geam de sticlă prin care putem vedea subsolul, și ajungem pe un culoar descoperit cu ferestre mari, pe ambele laturi. Ancadramentele ferestrelor sunt frumoase; au fost păstrate porțiuni originale. Încăperile de pe ambele laturi, atât la parter, cât și la etaj, găzduiesc spații de expoziții – acum erau panouri cu fotografii de pe parcursul celor aproape trei ani de lucrări. Pasajul are ieșire și pe str. Gabroveni, printr-un portal mare, format din arcade imense de cărămidă, și închis cu o poartă de lemn.

În interior s-au păstrat peste tot unde s-a putut pereții și arcadele din cărămidă roșie ce dau farmec spațiilor. Încăperile sunt mari și luminoase, climatizate. Clădirea este prevăzută și cu lift; scări cu platforme de sticlă te poartă spre pivnițele monumentului istoric. Acestea au fost restaurate și amenajate pentru a găzdui diverse activități/evenimente. Aici erau expuse piese originale din arhitectura fațadei. Interesante erau gurile de aerisire ce urcau spre nivelul solului.

Impresionant tot monumentul arhitectural; munca depusă a fost mare – rezultatul pe măsură.

Ansamblul cultural cuprinde, atât în clădirea veche, cât și în corpul nou, o sală mare de spectacole (200 locuri), o sală mică pentru diverse evenimente (70 locuri), o sală studio, 4 săli de expoziție, birouri administrative, cafenea și un punct de informare turistică.

București... să trăiești!!!

P. S. Sper că bucureștenii nu au ratat minunatul spectacol de iMapping de pe Clădirea Parlamentului și imensul foc de artificii.


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 22.09.14 12:48:30
Validat / Publicat: 22.09.14 16:07:08
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 1183 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Imagine de ansamblu - vechi și nou - Hanul Gabroveni 2014
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14150 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

Floria CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[22.09.14 19:20:45]
»

Am văzut şi noi ieri Hanul Gabroveni şi ne-a plăcut doar că era mare aglomeraţie! Sper să revenim cât de curând pentru o expoziţie sau poate un spectacol.

La mulţi ani, Bucureşti!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Floria
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Bucureşti:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.042994976043701 sec
    ecranul dvs: 1 x 1