ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.12.2012
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 24.03.08
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    NOV-2012
    DURATA: 1 zile
    single

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat
    CADRUL NATURAL:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    95.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 7 MIN

    Observatorul Astronomic - Casa Amiral Vasile Urseanu

    Ilustrație video-muzicală
    E scris in stele - Eva Kiss


    TIPĂREȘTE

    Romani cu care ne mandrim.

    Fusesem de vreo doua ori la Observatorul Astronomic, cu ceva ani in urma, seara, asa cum se duc cei mai multi oameni, ca sa vada "mai de apropape" stelele si Luna, dar nici odata nu ma gandisem sa merg ziua, sa vad Soarele. Trecand intamplator pe acolo si vazand ca programul incepe la mijlocul zilei, am intrat sa vad cum arata cerul, vazut prin telescop la orele amiezii. Am primit si cateva pliante; unul cu istoria observatorului si cateva "de specialitate" despre Soare, Luna si constelatii. Toate mi s-au parut interesante.

    Dar inainte de a intra, am studiat cladirea, care este unul din monumentele istorice ale Bucurestiului. Cam la jumatatea distantei intre Piata Romana si Piata Victoriei, la nr. 21 pe Bdul. Lascar Catargiu se afla casa amiralului Vasile Urseanu, actual observator, cladire construita dupa planurile arhitectului Ioan Berindey intre 1908 – 1910. (celebrul arhitect a mai proiectat Casa Culturii din Iasi, Casa Scanteii, Palatul Cantacuzino si multe case celebre in Bucuresti). Asa cum aveam sa aflu un pic mai tarziu, propritarul ei a dorit sa aiba ceva din aspectul unui iaht. El spunea; "Mi-am construit casa in forma de yacht, cu cupola de observator, ca in acelasi timp cand fac observatii cu luneta pe bolta cereasca, sa am senzatia ca plutesc si pe mare". Va spun drept ca pe mine aspectui ei nu m-a dus cu gandul la asa ceva, dar am observat totusi multe elemente "marine".

    Este o constructie impunatoare atat prin marime cat si prin aspect. Este realizata pe patru nivele; subsol, demisol, parter si etaj, toate foarte inalte si se termina cu terase libere. In partea stanga este cupola de observatie inalta de cinci metri. Cladirea are doua intrari; una la nivelul solului pe care se intra acum in observatorul astronomic si alta la care se ajunge urcand pe o scara semicirculara, ce ocoleste casa prin partea stanga. Din acea intrare se ajunge si pe terasa inchisa cu vitralii ce era folosita ca spatiu de relaxare in mijlocul unei sere cu flori. Casa are o multime de balcoane, nu foarte mari, dar elegante cu balustrade identice la toate, din fier forjat al caror model este inspirat din valurile marii. Fatadele sunt placate cu multe stucaturi si simboluri marine; pesti, scoici, ancore si valuri. Exista doua basoreliefuri ce infatiseaza doi copii calare pe pesti (unul pe un delfin si celalat pe un sturion). Se pare ca pentru ele sursa de inspiratie a fost ceva similar de pe Podul Alexandre III peste Sena, de la Paris. Deasupra unei ferestre inalte si inguste este un basorelief cu prora unei corabii. Multe ferestre au ca element decorativ cate un basorelief cu zeul marilor sau cu nimfe. Cornisa este de jur imprejur decorata cu perechi de pesti. Proprietatea este imprejmuita cu un gard din fier, care lasa sa se vada toata splendoarea acestei constructii. Cu regret trebuie sa spun ca acum cladirea se degradeaza si necesita urgent o renovare temeinica. Ca nu s-au primit inca banii necesari consolidarii si renovarii, asta am inteles; dar de ce nu se face curat in curte asta nu inteleg. L-am intrebat pe domnul cu care am stat de vorba in incinta observatorului si raspunsul nu mi-a placut.

    Am intrat in observator pe intrarea din dreapta cladirii. In micul hol, in dreapta este o scara din marmura pe al carei perete am fost intampinata de un tablou imens cu cei doi soti Urseanu.

    De acolo am ajuns intr-un alt mic hol unde este expus bustul amiralului si un telescop ce i-a apartinut. Din acest hol, am urcat pe scara din lemn in spirala, pana la etaj unde am luat loc pe unul din scaunele instalate acolo in fata ecranului de prezentare. Si... cuminte si curioasa... am ascultat povestea omului care a dat nastere acestui observator astronomic.

    Observatorul Astronomic din Bucuresti poarta numele amiralului Vasile Urseanu care nu doar ca a fost "comandantul marilor" (asta inseamna in limba araba de unde provine cuvantul amiral) timp de treizeci de ani, ci si un pasionat colectionar de tablouri si un "pionier" in astrologie astronomie.

    Pana sa ajunga sa isi doreasca si sa realizeze aceasta casa, Vasile Urseanu isi dedicase viata marinei, navigatiei si tarii. S-a nascut in anul Revolutiei de la 1848 in Bucuresti, a urmat cursurile Liceului Sf. Sava si apoi cele ale Scolii Navale din Brest (Franta). Remarcat pentru pasiunea sa legata de marina, a intrat in Scoala de Aplicatii a Marinei Franceze in care s-a evidentiat ca unul din cei mai buni ofiteri. S-a intors in tara pentru a lupta in Razboiul ruso-turc din 1877 avand misiunea de a impiedica armata turca sa debarce pe malurile noastre. Dupa terminarea razboiului, a fost trimis la Londra la santier naval "Thames Iron Worlds" sa supravegheze constructia de nave militare romanesti, printre care era si celebrul bric "Mircea" (primul din cele doua pe care flota romaneasca le-a avut) Acel bric Mircea, avea o lungime de 36m. doua catarge cu 14 vele, doua tunuri de 80 mm., doua de cate 37 mm., o mitraliera cu 10 tevi si timp de 56 de ani a fost mandria flotei noastre pana cand a fost construit al doilea bric cu acelasi nume, mai mare si care a preluat locul de frunte.

    Cu crucisatorul Elisabeta pe care l-a comandat, Vasile Urseanu a facut cea mai lunga calatorie cu o nava de razboi romana, strabatand Marea Neagra, Marea Mediterana, Marea Nordului si Marea Baltica.

    In 1901 Vasile Urseanu s-a retras din marina si si-a dedicat restul vietii celorlalte doua pasiuni ale sale, arta si astronomia. De multe ori el spunea; "Studiul astrilor a devenit a doua mea pasiune dupa marina".

    Astronomia era la inceputul sec. XX o noutate in Romania, si Vasile Urseanu s-a implicat cu toata pasiunea si cu toate resursele sale materiale la dezvoltarea acestei ramuri ale stiintelor moderne. Dupa ce a fost ales presedinte al Societatii Astronomice Romane in 1908, a decis sa faca ceva durabil pentru acesta stiinta si a construit doar din resurse proprii aceasta minunata casa, care a devenit primul si singurul observator astronomic din Bucuresti.

    In timpul vietii sale si a sotiei lui, in casa peretii erau inobilati cu o multime de tablori de valoare, tablouri ce faceau parte din colectia sa personala.

    Dupa aceasta prezentare, am aflat cateva lucruri interesante despre stele, constelatii, comete si alte minuni pe care noi le numim generic "cerul instelat". Proiectorul a inceput sa merga si eu sa vad cerul cum nu il pot vedea cu ochiii mei. Din multele informatii primite cu ocazia acestei vizite cateva le-am retinut.

    Asa am aflat ca un singur roman a descoperit comete; numele lui este Victor Damaica si a facut trei astfel de descopriri. Uluitor este ca neavand nici un telescop (nu isi perimitea sa cumpere unul) ci cu un simplu binoclu care marea doar de sase ori, a descoperit in 1943 o cometa care ii poarta numele. Evenimentul a fost confirmat de Uniunea Internationala Astronomica de la Copenhaga cu numele de Damaica 1943. Incantat si incurajat de acest rezultat, a continuat cercetarile si norocul i-a suras. A mai descoperit inca doua comete, dar din motive de birocratie, telegramele pe care le-a trimis aceleiasi Uniuni Astronomice, au ajuns prea tarziu; si pentru ca si altii au vazut cometele cam in acelasi timp cu el si au trimis telegramele mai repede, nu i-ai mai fost atribuite lui.

    Am aflat ca pe Luna exista un crater cu nume romanesc; se numeste Haret (Spiru Haret). Craterul nu se vede de pe Pamant, are un diametru de 27 km. si poarta numele primului savant roman care si-a obtinut doctoratul in astronomie. Pe Luna, un lant muntos poarta numele Carpatilor nostri si poate fi vazut de la observatorul astronomic doar in anumite perioade din an.

    Si cativa asteroizi au primit nume romanesti; Brancusi, Eminescu si Enescu sunt doar cativa. Acestia trei (asteroizii) au fost descoperiti de americani.

    Eminescu se mai numeste si un crater de pe planeta Mercur iar un altul de pe Venus poarta numele Elenei Vacarescu.

    Lectia mea de starologie nu a fost una de nivel inalt, dar suficient de clara incat sa plec de acolo incantata ca am aflat cateva lucruri pe care nu le stiam.

    Inainte de a ma retrage, am mai aflat ca dupa moartea amiralului Urseanu, sotia sa a donat casa cu scopul ca in ea sa fie infiintata prima pinacoteca din Bucuresti. Acest lucru a fost facut cu sprijinul si prin Decret Regal al lui Carol al II-lea in 1933 si a cuprins pentru inceput o colectie de 100 de tablouri. Sapte ani mai tarziu, cand si Ioana Urseanu a decedat, pinacoteca avea peste 700 de picturi. Atunci in 1941 a fost dezvelita si placa comemorativa prin care se aducea o ultima multumire familiei; "Dupa o viata de munca si credinta au daruit acest lacas ca sa fie adapost de arta si prilej de inaltare sufleteasca", scrie pe ea. Din 1950 colectia a fost impartita catre alte muzee si in cladire a ramas sa functioneze Observatorul Astronomic.


    [fb]
    ---
    Trimis de Diaura* in 03.12.12 09:37:27
    Validat / Publicat: 03.12.12 11:30:06
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 2832 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P05 Bucuresti - Observatorul Astronomic - Casa Amiral Vasile Urseanu
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20000 PMA (din 22 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    7 ecouri scrise, până acum

    webmaster
    [03.12.12 11:29:55]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    abancor
    [03.12.12 13:49:46]
    »

    Într-un loc se spune că Urseanu a fost un pionier în astrologie. Este o eroare de redactare și e vorba de astronomie, sau chiar a avut preocupări astrologice? Întreb pentru că astronomii sînt foarte sensibili la confuzia pe care o fac unii între astronomie și astrologie, îi deranjează că disciplina lor riguroasă e încurcată cu una fantezistă, și pare ciudat ca Urseanu să fi fost și astrolog.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Diaura*AUTOR REVIEW
    [03.12.12 14:05:02]
    »

    @abancor:

    Multumesc pentru corectare. Este vorba de astronomie.

    Rog un webmaster sa corecteze. In... "Observatorul Astronomic din Bucuresti, poarta numele amiralului Vasile Urseanu care nu doar ca a fost "comandantul marilor" (asta inseamna in limba araba de unde provine cuvantul amiral) timp de treizeci de ani, ci si un pasionat colectionar de tablouri si un "pionier " in astrologie."

    --

    [by webm:] efectuat corectura solicitată

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    MCM
    [03.12.12 17:58:27]
    »

    Copil fiind, cu vise despre stele si sori, am mers de multe ori la Observator. Cu multi, multi ani in urma am vazut chiar o eclipsa de luna de acolo. Dar, pana acum, nu am vazut locatia ca pe un obiectiv turistic ci ca pe o unealta de privit la stele. Esti de admirat ca poti scrie atatea, despre locuri pentru care eu nu as putea gasi o poveste atat de elaborata. Probabil ca daca ar fi trebuit sa scriu despre Observator sau Foisorul De Foc, mai mult de 6 fraze n-as fi reusit.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    webmaster13
    [05.12.12 14:30:16]
    »

    ‎"Nu plange pentru că s-a terminat, zâmbește pentru că s-a petrecut. "

    Gabriel Jose Garcia Marquez

    Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

    Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [05.12.12 15:05:53]
    »

    @MCM:

    Multumesc pentru aprecieri. A fost o vreme in copilaria mea, cand imi doream sa ma fac arheolog; cred ca fiecare are cate o pasiune care daca nu devine meserie, din cand in cand il face pe om sa vada lucururile putin mai "adanc " decat se prezinta la prima vedere. Fiecare loc isi are povestea lui. Iar eu ma bucur sa vi le povestesc si voua.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Diaura*AUTOR REVIEW
    [05.12.12 15:14:46]
    »

    @webmaster13:

    Multumesc pentru melodie.

    Sper ca AFA sa nu se termine si noi sa ne bucuram in continuare ca "se petrece ". (asta e din ciclul "unde dai si unde crapa... "; precis tu nu la asta te-ai gandit)

    ....................................................

    adăugat ulterior de webmaster13:

    - @Diaura m-am gândit că....

    - e scris în stele ca vom fii mereu o singură inimă la bine la greu...

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    abancor, Diaura*, MCM
    Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Bucureşti:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067169189453125 sec
    ecranul dvs: 1 x 1